Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Vācijā spēkā stājies likums, kas paredz kriminālatbildību par dopinga lietošanu

Juris Miņins
Juris Miņins

Vācijā spēkā stājies likums, kas paredz kriminālatbildību par dopinga lietošanu
Foto: AP/Scanpix

No šī gada Vācijā ir stājies spēkā pērnā gada martā pieņemtais likums, kas paredz kriminālatbildību par dopinga lietošanu.

No šī gada Vācija ir kļuvusi par vienu no valstīm, kurā par antidopinga noteikumu pārkāpšanu ir paredzēts kriminālsods, ko nosaka jaunais valstī pieņemtais un prezidenta Joakima Gauka parakstītais antidopinga likums.

Jaunie noteikumi paredz, ka sportists, kurš ir pieķerts aizliegto vielu lietošanā vai to glabāšanā var tikt sodīts un saņemt reālu cietumsodu līdz pat trim gadiem. Savukārt tiem, kuri ir kaut kādā veidā veicinājuši to, lai sportists lietotu dopingu (piem., piegādājuši aizliegtos preparātus), var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pat 10 gadiem.

Tiesa, šie noteikumi, to pašreizējā redakcijā, tiek attiecināti tikai uz profesionālajiem sportistiem, bet amatieru līmenī startējošos atlētus šis jaunais likums neskars.

Bez Vācijas līdzīgi likumprojekti, kas paredz kriminālatbildību par dopinga lietošanu, ir izstrādājušas arī citas valstis – Francija, Austrija un Itālija.

Interesanti, ka Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) iepriekš vairākkārtīgi ir norādījusi, ka antidopinga noteikumu pārkāpumiem nav jābūt krimināli sodāmai rīcībai, kā arī to, ka esošie soda mēri ir gana efektīvi, lai veiksmīgi cīnītos ar aizliegtās vielas lietojušajiem sportistiem.

Jāpiebilst, ka 2015. gadā sporta pasauli satricināja vairāki lieli dopinga skandāli, no kuriem ievērojamākie bija vieglatlētikā, kur atklāja grandiozas krāpniecības shēmas, lai dopinga lietošanā pieķertie sportisti varētu turpināt startēt, kā arī svarcelšanā, kur pēc Pasaules čempiona tika fiksēti 24 pozitīvi dopinga testi.

Izmantotie resursi:
Чемпионат.com: новости спорта - Чемпионат

     [+] [-]

, 2016-01-06 13:28, pirms 9 gadiem
Un ko ja gadaas tads gadijums kaa Pavlovam? Tipa, netishaam.
Un tagad Vacijaa nebus neviena pro bbildera?

     [+] [-]

, 2016-01-06 13:28, pirms 9 gadiem
Un ko ja gadaas tads gadijums kaa Pavlovam? Tipa, netishaam.
Un tagad Vacijaa nebus neviena pro bbildera?

  +1 [+] [-]

, 2016-01-06 14:31, pirms 9 gadiem
Andree rakstīja: Un ko ja gadaas tads gadijums kaa Pavlovam? Tipa, netishaam.
Un tagad Vacijaa nebus neviena pro bbildera?
Tā kā šis likums attiecas uz profesionāļiem, tad bodibilderi šajā gadījumā ir pilnīgi brīvi no ārpussporta sankcijām, jo viņi visi skaitās amatieri līdz tam brīdim, kamēr neiegūst IFBB PRO karti, savukārt, kad tāda ir iegūta ne tikai var, bet arī būtu ļoti vēlams doties uz ASV un jau tur veidot savu karjeru.

Un pati IFBB PRO karte arī nav nekas tāds, ko varētu iegūt par uzvaru pilsētas čempionātā. Tās piešķir (no sākuma federācija sūta pieteikumu uz IFBB PRO līgu un PRO līgā tad jau nu šos pieteikumus izskata, t.i., var arī neiedot karti, ja uzskatīs, ka vēl par agru) tikai tad, kad ir jau labs panākumu saraksts, piem., kā minimums uzvara valsts čempionātā. Taču drošāk ir to pastiprināt ar vismaz kādu medaļu no EČ (arī uzvaru) vai PČ (TOP-3).

Ta ka bodibilderi no šī likuma esošajā redakcijā jau nu necietīs nemaz.

P.S. A kas Pavlovs? Viņa aizstāvība visiem var teikt, ka netīšām, bet WADA un IIHF to faktiski vērā neņēma un sods tāpat bija gana skarbs.

Dopinga jautājumā nav "netīšām". Vai nu ir, vai nav. Viss.

  +1 [+] [-]

, 2016-01-06 14:32, pirms 9 gadiem
Andree piedod, bet tu tiešām esi tik stulbs un domā, ka bbuildings ir sports??
Pilnīgi pretīgi paliek, kad svaru zālē visi kā viens nodarbojas ar bb un taisa tos split workoutus.

     [+] [-]

, 2016-01-06 14:35, pirms 9 gadiem
bkventins rakstīja: Andree piedod, bet tu tiešām esi tik stulbs un domā, ka bbuildings ir sports??
Pilnīgi pretīgi paliek, kad svaru zālē visi kā viens nodarbojas ar bb un taisa tos split workoutus.
Bodibildings ir starptautiski atzīts sporta veids. Tāpat arī organizācijas, kas šo pasākumu kūrē tiek pieskaitītas sporta organizācijām. Arī Latvijā.

Tas, ka kopumā tā ir visai interesanta nodarbošanās, tas, protams, jā un tā ĻOOOTI atšķiras no citiem veidiem, taču kopumā tas ir ĻOTI SMAGI.

  +1 [+] [-]

, 2016-01-06 15:03, pirms 9 gadiem
Ja mēs runājam par kriminālatbildību, tad šeit nebūs tik vienkārši, kā ar diskvalifikāciju. Lai diskvalificētu visbiežāk pietiek ar faktu, ka asinīs tiek konstatētas kādas vielas.
Ar kriminālatbildību visticamāk būs tā, ka policijai būs jāpierāda nodoms lietot vai arī sportistam jāpierāda, ka tas ir noticis aiz neuzmanības.

  +2 [+] [-]

, 2016-01-06 15:12, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja: P.S. A kas Pavlovs? Viņa aizstāvība visiem var teikt, ka netīšām, bet WADA un IIHF to faktiski vērā neņēma un sods tāpat bija gana skarbs.
Dopinga jautājumā nav "netīšām". Vai nu ir, vai nav. Viss.
Pavlovam neņēma vērā, Sandim Prūsim ņēma.
Un piekrītu lietotājam "Edgars", ar kriminālatbildību nevar būt tik vienkārši.