Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Cimanouska – baltkrievu vieglatlētiem: "Cik cilvēkiem jāiet bojā, lai jūs sāktu runāt?"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Cimanouska – baltkrievu vieglatlētiem: "Cik cilvēkiem jāiet bojā, lai jūs sāktu runāt?"
Kristīna Cimanouska. Foto: scorum.com

"Atbildiet uz vienkāršu jautājumu: cik cilvēkiem vēl jāiet bojā, lai jūs sāktu runāt. Cik rupjību vēl vēlaties dzirdēt, lai sāktu runāt? Cik sacensību vēl jāizlaiž, lai jūs sāktu runāt?" Polijā dzīvojošā baltkrievu vieglatlēte Kristīna Cimanouska uzrunājusi okupētajā dzimtenē palikušos kolēģus. Grieķijā patvērumu radusī baltkrievu basketboliste Jeļena Ļevčanka iepriekš uzrunāja Krievijas sportistus.

Sprintere, kurai Tokijas spēlēs bija jāstartē 100 un 200 metru distancēs, pauda neapmierinātību par treneru lēmumu piespiest viņu piedalīties arī 4x400 metru stafetē. Baltkrievijas delegācijas vadība atsauca Cimanousku no starta un pavēlēja viņai atgriezties Baltkrievijā.

Cimanouska atteicās kāpt lidmašīnā un patvērās Polijas vēstniecībā Japānā, kur saņēma Polijas vīzu, bet vēlāk ieradās Varšavā. Baltkrievijas sporta solidaritātes fonda vadītājs Aleksandrs Opeikins atklāja, ka lēmums par sportistes atsaukšanu pieņemts pat ne ministru, bet vēl augstākā līmenī.

Tagad sportiste uzrunājusi bijušos kolēģus. “Klau, nemeklējiet attaisnojumus, kā, piemēram – ko varēsim izdarīt? No mums nekas nav atkarīgs! No mums ir atkarīgs – un daudz! Paskatieties uz Ukrainas sportistiem. Viņu iesnieguma rezultāts – jūs, dārgie, nebrauksiet uz pasaules čempionātu. Bet jūs turpināt klusēt...

“Zinu, ka Ukrainas sportistu vidū jums ir daudz draugu, taču – kā jūs skatīsieties draugu acīs, kad viņi jau kuro dienu sēž pagrabos vai mūk no lodēm? Varat man rakstīt, cik vēlaties, kāda es slikta, bloķēt mani un aprunāt savās kompānijās, taču es pateikšu visu, ko par jums domāju!”

“Jūs esat zaķpastalas! Un tādi arī bijāt. Kad 2020. gadā piedāvāju jums apvienoties un rīkoties, jūs nobijāties. Tikai nedaudzi bija gatavi kopā nofotografēties. Kad piedāvāju jums sākt līdzekļu vākšanu 2020. gadā cietušajiem – jūs ignorējāt arī to.”

“Un ko jūs beigās ieguvāt? Divus gadus ciešā uzraudzībā, divus gadus apvainojumu un pazemojumu no vadības, divus gadus aizliegumu braukt uz treniņnometnēm un sacensībām, taču jūs tik un tā turpinājāt klusēt...”

“Jā, es klusēju kopā ar jums, jo viens nav karotājs. Taču turpmāk vairāk neklusēšu! Ja jums ir kaut nedaudz cieņas un drosmes, arī jūs beidzot sāksiet runāt,” rakstīja Cimanouska.

Baltkrievijā 2022. gada janvārī un februārī ieradās 200 ešeloni ar Krievijas militāro tehniku un karaspēku. Valstī izvietotais Krievijas grupējums iebruka Ukrainas ziemeļos un devās uzbrukumā Kijivai, bet no militārajām bāzēm tika izšautas raķetes uz ukraiņu pilsētām.

Ļevčanka uzrunā Krievijas sportistus

“Nevarēju iedomāties, ka veikšu šo ierakstu. Tas, kas notika šodien (24. februārī), joprojām nav prātam aptverams. Karš Ukrainā!” baltkrievu basketboliste Jeļena Ļevčanka iebrukuma pirmajā dienā uzrakstīja “Facebook” profilā.

Sportam veltīju 28 gadus un, jā, daudzus gadus biju apolitiska sportiste. Līdz 2020. gadam. Tas gads mainīja manu izpratni: nostājos labā pusē, neradās nekādu šaubu par rīcības pareizumu.

Sportistam uzreiz saka: “sports ir ārpus politikas”, “kur tu lien” – vienkārši padara mazvērtīgu kā cilvēku un pilsoni. Ja esi sportists, tevi vienkārši uzskata par gaļas gabalu bez tiesībām, intelekta un savas nostājas.

Būt savas valsts pilsonim ir normāli. Paaugstināt politiskās kultūras un izpratnes līmeni ir normāli, pat nepieciešami!

Tāpēc uzrunāšu visus Krievijas sportistus: nepalieciet malā, runājiet par Ukrainā notiekošo! Ja domājat, ka uz jums tas neattiecas, sarūgtināšu – jau attiecas, lādiņi no jūsu valsts jau sprāgst kaimiņu zemē.

Izmantojiet savu balsi un protestējiet pret karu! Sportistam jāpiemīt gribas spēkam, drosmei un pašcieņai ne tikai sacensībās, bet arī dzīvē!”

Izmantotie resursi:
https://tribuna101.global.ssl.fastl...
https://www.facebook.com/yelena.leu...