Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Norvēģiete Grēvdāle sasniegusi labāko laiku pasaulē 5km skrējienā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Norvēģiete Grēvdāle sasniegusi labāko laiku pasaulē 5km skrējienā
Karoline Bjerkeli Grēvdāle skrien pretī ātrākajam laikam pasaulē. Foto:amuel Hafsahl

Norvēģijas skrējēja Karoline Bjerkeli Grēvdāle vakar noskrējusi 5km distanci 14:39, kas ir labākais laiks pasaulēs sievietēm šajā distancē, taču visticamāk šis uzrādītais laiks netiks ratificēts, lai kļūtu par pasaules rekordu.

Trīskārtējā Eiropas juniore čempione Karoline Bjerkeli Grēvdāle, kura pieaugušo konkurencē Eiropas čempionātā ir izcīnījusi divas bronzas medaļas (2016.gadā 10 000m (31:23,45) un 2018.gadā 3000m šķēršļu skrējienā (9:24,46), pēdējos gados pamatā ir koncentrējusies uz 3000m šķēršļu skrējienu. Taču vakar 30 gadus vecajai Norvēģijas līderei vidējās distancēs izdevās sevi pieteikt pasaules elitei ar lielisku rezultātu 5km skrējienā.

Skrējiens norisinājās „Maarud” čipsu fabrikas teritorijā izveidotajā trasē. Grēvdāle 5km uz asfalta noskrēja negaidīti lieliski – 14:39, kas ir par četrām sekundēm ātrāks nekā līdzšinējais pasaules rekords, kas kopš šī gada februāra pieder citai 3000m šķēršļu skrējiena speciālistei, 2019.gada pasaules čempionei Beatrisei Čepkoečai no Kenijas. Tieši pirms mēneša britu triatloniste Beta Pottere 5km noskrēja 14:41, bet šo rezultātu oficiāli neapstiprināja.

Norvēģijas vieglatlētikas federācija sociālajos tīklos apgalvoja, ka ratifikācija ir zem jautājuma zīmes un ka norvēģi cenšas darīt visu, lai tas tiktu apstiprināts. Precīzs iemesls, kāpēc Grēvdāles rezultāts nevarētu tikt ratificēts, pagaidām nav zināms, bet ir izskanējusi versija, ka trase, iespējams, nav oficiāli sertificēta. Grēvdāle ir vienīgā Norvēģijas skrējēja, kas varētu pārspēt pasaules labāko distanču slēpotāju un arī lieliski skrējēju Terēzu Juhaugu.

Vīriešiem ar rezultātu 13:51 uzvaru svinēja Simens Haugens, kamēr Sondre Muens pusmaratonu noskrēja 1:01;54.