Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Roge: "Vieglatlētika paliek vadošais sporta veids olimpiskajā programmā"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Roge: "Vieglatlētika paliek vadošais sporta veids olimpiskajā programmā"
SOK prezidents Žaks Roge
Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) sēdē šonedēļ tika pieņemts lēmums, ar kuru tika izmainīts vasaras olimpisko sporta veidu rangs, pēc kura tiks sadalīti ienākumi no nākamajām olimpiskajām spēlēm. Agrāk vieglatlētika bija vasaras olimpisko spēļu karaliene, bet turpmāk šis gods būs jādala ar citiem sporta veidiem. SOK prezidents gan norāda, ka vieglatlētikas vadošā pozīcija netiek apdraudēta.

Iepriekš vieglatlētika bija vienīgais sporta veids augstākajā kategorija, bet tagad tur ir arī ūdens sports un vingrošana, turklāt vieglatlētika norādīta kā otrā... "A kategorijas sporta veidi ir sarindoti alfabēta secībā, līdz ar to šajā sarakstā ūdens sporta veidi ir pirms vieglatlētikas (aquatics, athletics). Pēc reitinga vieglatlētika ir vadošais sporta veids olimpiskajā programmā. Šis statuss nemainīsies. Vienīgā izmaiņa - A kategorijā vars nav viens sporta veids, tagad ir trīs," skaidro Žaks Roge, kurš septembrī noslēgs savu darbu SOK prezidenta amatā.

"Vieglatlētika ir vadošais un pats lielākais olimpiskais sporta veids. Nedomāju, ka līdz ar šīm izmaiņām kāds mainīs attieksmi pret to. Vieglatlētikas svars joprojām paliek pats lielākais," norāda SOK prezidenta amata kandidāts Sergejs Bubka. "Ir paveikts liels darbs: veikta analīze, izstrādāti kritēriji, viss salikts pa plauktiņiem. Tagad mums ir ne vairs četras, bet gan piecas sporta veidu kategorijas."

Jaunais iedalījums izraisījis kritiku, jo vieglatlētika ir populārākais vasaras olimpiskais sporta veids, kas dod vislielākos ienākumus. Nav saprotamams, kāpēc ūdens sporta veidi un vingrošana jānovieto uz viena augstākā pakāpiena ar vieglatlētiku.

Jo augstāka kategorija, jo lielāks finansējums no SOK. Saskaņā ar iepriekšējo iedalījumu, pēc 2012. gada olimpiskām spēlēm vieglatlētika saņēma apmēram 47 miljonus dolārus, katrs B kategorijas sports dabūja 22 miljonus, katrs C kategorijas sporta veids ieguva 16 miljonus, bet D kategorijas veidiem tika pa 14 miljoniem dolāru.

Vasaras olimpisko sporta veidu kategorijas

A kategorija:

tagadiepriekš
ūdens sporta veidivieglatlētika
vieglatlētika
vingrošana

B kategorija:

tagadiepriekš
basketbolsūdens sporta veidi
riteņbraukšanabasketbols
futbolsriteņbraukšana
tenissfutbols
volejbolsvingrošana
teniss
volejbols

C kategorija:

tagadiepriekš
loka šaušanajāšanas sports
badmintonshandbols
boksslauka hokejs
džudoakadēmiskā airēšana
akadēmiskā airēšana
šaušana
galda teniss
svarcelšana

D kategorija:

tagadiepriekš
smaiļošana un kanoe airēšanaloka šaušana
airēšanas slalomsbadmintons
jāšanas sportsbokss
paukošanasmaiļošana un kanoe airēšana
handbolspaukošana
lauka hokejsdžudo
burāšanamodernā pieccīņa
teikvandoburāšana
triatlonsšaušana
cīņagalda teniss
teikvando
triatlons
svarcelšana
cīņa

E kategorija:

tagadiepriekš
modernā pieccīņa
golfs
regbijs 7

Izmantotie resursi:
aroundtherings.com
rsport.ru

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja