Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Federeram un Serēnai Vimbldonā pēdējo iespēju laiks

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Federeram un Serēnai Vimbldonā pēdējo iespēju laiks
Serēna Viljamsa. Foto: AFP/Scanix

Šodien pirmās kārtas mačus Vimbldonā aizvadīs 39 gadus vecie Rodžers Federers un Serēna Viljamsa, kuriem zālāja seguma specifikas dēļ tieši tuvāko divu nedēļu laikā ir labākā iespēja izcīnīt savu pēdējo vai vienu no pēdējiem "Grand Slam" tituliem. Šodien spēlēs arī WTA ranga līdere Ešlija Bārtija un vīriešu reitinga otrais numurs Daniils Medvedevs.

Rodžera Federera atgriešanās pēc divām ceļgala operācijām bijusi ar pieticīgiem rezultātiem, šogad nospēlējot tikai astoņus mačus (5-3). Viņa labākais rezultāts ir 4. kārtā "French Open", toreiz no turnīra izstājoties, lai varētu koncentrēties zālāja sezonai. Tā viņam sākās ar vilšanos Hallē, kur 10-kārtējais čempions zaudēja 2. kārtā. Astoņu Vimbldonas titulu īpašnieks 22. vizīti sāks ar maču pret šodien 33. dzimšanas dienu svinošo francūzi Adrianu Mannarino, kuram arī zālājs ir ērts segums (Mannarino vienīgais tituls ir tieši uz šī seguma). Federeram pret Mannarino ir perfekta 6-0 bilance, divas no sešām uzvarām gūstot Vimbldonā (6-0 setos). Pēdējā tikšanās bija šeit pirms trim gadiem astotdaļfinālā (6:0, 7:5, 6:4).

Daniils Medvedevs pagājušajā nedēļā Maljorkā izcīnīja karjeras pirmo titulu uz zālāja seguma. Krievijas tenisa līderis Vimbldonā nav ticis tālāk par 3. kārtu (2018-19) un savu ceturto turnīru sāks ar maču pret tenisistu, kuram pirms divām nedēļām zaudēja – Medvedevs Hallē ar 6:7(6), 3:6 piekāpās vācietim Janam-Lenardam Štrufam, kurš toreiz guva karjeras lielāko uzvaru. Štrufs "Grand Slam" turnīros vēl nav spējis pieveikt Top 5 spēlētāju (0-5).

Viena no intriģējošākajām 1. kārtas cīņām, kurā nepiedalīsies ranga augšgala spēlētāji, būs Nika Kiriosa tikšanās ar Ugo Ambēru. Abi ir ļoti spējīgi uz zālāja seguma – Kirioss Vimbldonā bijis ceturtdaļfinālā (2014) un vēl divreiz sasniedzis astotdaļfinālu, bet Ambērs savā vienīgajā iepriekšējā turnīrā tika līdz astotdaļfinālam (2019). Francūzis šodienas mačā ierodas ar sešu uzvaru sēriju, aizpagājušajā nedēļā triumfējot Hallē. Kirioss šogad pirmoreiz spēlēs ārpus Austrālijas, kur februārī aizvadīja divus turnīrus un pēdējo uzvaru ("Australian Open" 2. kārtā) guva pret Ambēru – 5:7, 6:4, 3:6, 7:6(2), 6:4.

Savainojuma dēļ titulu neaizstāvot Simonai Halepai, tradicionālajā čempiones laikā – otrdienā plkst. 15:30 pēc Latvijas laikā – turnīru sāks ranga līdere. Arī Ešlijai Bārtijai ir savainojumu problēmas: Austrālijas tenisistei pirms Vimbldonas nebija neviena mača uz zālāja seguma, kas viņai ļoti patīk. Bārtija nav spēlējusi kopš izstāšanās no "French Open". Viņai turnīra ievadā laba izloze, jo jātiekas ar karjeras pēdējo sezonu aizvadošo Karlu Suaresu Navarro, kurai zālājs ir neērtākais segums. Spāniete Top 10 spēlētājas nav uzvarējusi trīs gadus, bet uz zālāja piecus gadus.

Septiņkārtējā čempione Serēna Viljamsa šodien sāks savu 20. Vimbldonas kampaņu, cenšoties saglabāt perfektu bilanci 1. kārtas mačos. Viņa "Grand Slam" turnīros pirmajā raundā zaudējusi tikai vienreiz (77-1), tam notiekot 2012. gadā Francijā. Viljamsas pirmā pretiniece Aleksandra Sasnoviča guvusi piecas Top 10 uzvaras un vienu no savām lielākajām uzvarām svinējusi Vimbldonas 1. kārtā, kad 2018. gadā šajā posmā ar 6:4, 4:6, 6:0 sakāva tolaik septītajā vietā bijušo divkārtējo čempioni Petru Kvitovu.

Bijusī "US Open" čempione Bjanka Andresku uz zālāja guvusi tikai vienu uzvaru un savā vienīgajā iepriekšējā Vimbldonā zaudēja jau 1. kārtā (2017). Kanādas tenisiste otro turnīru sāks ar maču pret tenisisti, kurai zaudēja pirms 13 dienām – Andresku Berlīnē ar 6:7(2), 5:7 piekāpās Francijas tenisistei Alizē Kornē, kura var lepoties ar daudz iespaidīgāku Vimbldonas statistiku (10-13) un šajā turnīrā ir pieveikusi arī Serēnu (2014. gadā ar 1:6, 6:3, 6:4). Tiesa, viņai prestižajā turnīrā ir četru zaudējumu sērija, pēdējo uzvaru gūstot pirms pieciem gadiem.

Šodienas programma: https://www.wimbledon.com/en_GB/sco...