Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Finālā atspēlējot divas mačbumbas, Mertensa un Šjē izcīna Vimbldonas titulu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Finālā atspēlējot divas mačbumbas, Mertensa un Šjē izcīna Vimbldonas titulu
Elīze Mertensa un Sūveja Šjē. Foto: Reuters/Scanpix

Aizraujošā un dramatiskā Vimbldonas sieviešu dubultspēļu finālā uzvarēja ar trešo numuru izsētais Beļģijas un Taivānas pāris Sūveja Šjē/Elīze Mertensa, ar rezultātu 3:6, 7:5, 9:7 pieveicot neizsēto Krievijas komandu Veronika Kudermetova/Jeļena Vesņina. Krievijas tenisistes divreiz servēja par uzvaru mačā un pirmajā nesekmīgajā mēģinājumā arī neizmantoja divas mačbumbas. Šjē kļuva par trīskārtēju Vimbldonas čempioni, visus titulus iegūstot ar dažādām pāriniecēm.

Interesanti, ka Kudermetova un Vesņina līdz finālam tika pēc septiņu mačbumbu atspēlēšanas iepriekšējos divos raundos – viņas ceturtdaļfinālā ar 6:7(6), 6:4, 9:7 pieveica ar pirmo numuru izsētās 2018. gada čempiones Barboru Krejčīkovu un Kateržinu Sinjakovu, šajā cīņā atspēlējot četras mačbumbas, bet trīs tika atvairītas pusfinālā, kur viņas ar 7:6(6), 3:6, 7:5 uzvarēja Kerolainu Dolehaidu un Stormu Sandersu.

Krievijas tenisistes šodien finālā pirmoreiz par uzvaru nesekmīgi servēja 2. setā pie rezultāta 5:4, kad uz serves līnijas stājās Vesņina. Viņas neprata izmantot divas mačbumbas – Vesņinai pirmajā izspēlē auts, sitot no neērtās puses, bet otro mačbumbu pretinieces atspēlēja 20 sitienus garā izspēlē, kas beidzās ar Šjē precīzu spēli pie tīkla.

Aiznākamajā geimā servi nenosargāja Kudermetova – Krievijas komanda tādējādi no 5:3 setā bija zaudējusi ar 5:7. Vesņina tika nobreikota arī 3. seta astotajā geimā, bet maču pēc tam nespēja izservēt Mertensa. Kudermetova un Vesņina dominēja arī nākamajos četros geimos. Viņas 11. geimā neizmantoja divas breikbumbas, bet 13. geimā realizēja ceturto iespēju.

Stundu un 10 minūtes pēc neveiksmīgā Vesņinas mēģinājuma izservēt maču identisks liktenis piemeklēja Kudermetovu. Viņas servēšanas reizē pie 7:6 izdevās atspēlēties no 15:40, bet Šjē ar "smešu" ieguva trešo breikbumbu, un Vesņina kļūdījās spēlēt pie tīkla, bumbiņu raidot autā ar pārāk spēcīgu sitienu.

Pieredzējusī Vesņina mača otrajā pusē bija vājākais posms Krievijas komandā, ar pirmoreiz "Grand Slam" finālā spēlējušās stabilākās Kudermetovas pūlēm vien esot par maz. Vesņinai servējot pie 7:8, mačs beidzot bija galā. Zaudētājas pēdējā geimā dabūja tikai vienu punktu un beigas bija spiestas noskatīties, kā Šjē pieliek punktu ar vieglu raidījumu pretinieču laukuma tukšajā pusē.

Trīskārtējā "Grand Slam" dubultspēļu čempione Vesņina pirms četriem gadiem Vimbldonā uzvarēja ar Jekaterinu Makarovu, bet šodien piedzīvoja trešo zaudējumu Vimbldonas finālos, kur viņai neveiksmes bijušas ar trim dažādām pāriniecēm – 2010. gadā ar Veru Zvonarjovu, 2015. gadā ar Makarovu un šogad ar Kudermetovu. Viņām tas bija tikai trešais turnīrs kopā.

Savukārt Mertensa un Šjē piekto reizi spēlēja vienā komandā. Taivānas meistare kļuva par trīskārtēju čempioni – viņa 2013. gadā triumfēja kopā ar ķīnieti Šuaju Pungu un iepriekšējā Vimbldonā 2019. gadā titulu ieguva ar čehieti Barboru Stricovu, kura grūtniecības dēļ beidza karjeru, liekot Šjē meklēt citu pārinieci. Viņai tagad ir kopumā četri "Grand Slam" tituli, ārpus Vimbldonas triumfējot arī 2014. gadā Parīzē (ar Pungu).

Mertensa tagad ir trīskārtēja "Grand Slam" čempione. Viņa pirmos divus titulus izcīnīja kopā ar baltkrievieti Arinu Sabaļenku, kura pašreiz koncentrējas vienspēlēm un Vimbldonā pirmoreiz "major" turnīros tika tālāk par 3. kārtu, sasniedzot pusfinālu. Viņas uzvarēja 2019. gadā "US Open" un šogad "Australian Open". Beļģiete pēc dramatiskā panākuma Vimbldonā atgriezīsies WTA dubultspēļu ranga 1. vietā.

Pavičam un Mektičam Vimbldonā sezonas astotais triumfs

Vīriešu dubultspēļu turnīrā triumfēja ar pirmo numuru izsētais Horvātijas duets Nikola Mektičs/Mate Pavičs. Viņi finālā ar 6:4, 7:6(5), 2:6, 7:5 pieveica ar ceturto numuru izlikto Spānijas un Argentīnas komandu Marsels Granoljerss/Orasio Sevaljoss.

Abām finālistu komandām tā bija trešā tikšanās šogad, iepriekš katram pārim pa vienai uzvarai gūstot "Masters 1000" turnīros māla sezonas laikā. Horvāti uzvarēja Montekarlo pusfinālā ar 3:6, 7:4, 10:4, bet Granoljerss un Sevaljoss revanšējās Madrides finālā ar 1:6, 6:3, 10:8.

Mektičs un Pavičs ar lielu atrāvienu ir pārliecinoši šīs sezonas dominējošākā komanda. Viņi sasnieguši 10 finālus, uzvarot astoņos no tiem, ieskaitot Vimbldonas triumfu un trīs "Masters" titulus.

Viņi kļuva par pirmo divu Horvātijas spēlētāju komandu, kas uzvarējusi "Grand Slam" turnīrā. Pavičs izcīnīja trešo titulu, iepriekš triumfējot 2018. gadā Melburnā ar austrieti Oliveru Maraku un 2020. gadā "US Open", kur viņa pārinieks bija brazīlietis Brunu Suaress.

Starp citu, Pavičs un Suaress toreiz finālā pieveica Mektiču un Nīderlandes tenisistu Vesliju Kolhofu (7:5, 6:3). Mektičs šodien izcīnīja pirmo "Grand Slam" titulu, kļūstot par ceturto horvātu ar tādu sasniegumu. Pavičs ir rekordists ar trīs tituliem, divi ir Ivanam Dodigam, bet viens Mektičam un Niki Pilčam, kurš pārstāvēja Dienvidslāviju.