Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

"French Open" 9. diena: Halepa pret Stīvensu, četri spāņi un Ostapenko debija

"French Open" 9. diena: Halepa pret Stīvensu, četri spāņi un Ostapenko debija
Simona Halepa 2008. gadā uzvarēja "French Open" junioru turnīrā. Vai viņai izdosies triumfēt arī pieaugušo sacensībās?
Foto: AP/Scanpix

Gada otrais "Grand Slam" turnīrs "French Open" ieiet finiša taisnē. Šodien Parīzē noskaidros pieaugušo vienspēļu turnīra pēdējos ceturtdaļfinālistus. Junioru sacensības gan sākās tikai vakar, bet šodien pirmais mačs Aļonai Ostapenko

Cik no četriem spāņiem tiks līdz ceturtdaļfinālam?

Davida Ferera un Kevina Andersona savstarpējo spēļu bilance kādam var radīt nepareizu priekšstatu par DĀR pirmā numura šodienas izredzēm. Kevins Davidu 2013. gadā apspēlēja Indianvelsā, kur Spānijas otrais numurs vēsturiski spēlē. Otra uzvara šogad Akapulko, kur Ferers izstājās savainojuma dēļ.

Ja uz "hard" Andersons Fereram var izrādīt labu pretestību, tad uz māla viņa iespējas uz pieklājīgu rezultātu krasi samazinās. Abi Parīzē arī pirms gada tikās 4. kārtā, toreiz Ferers Andersonu izskoloja ļoti iespaidīgi – 6:3, 6:1, 6:1. Skaidrs, ka Andersona servei uz māla nav tik lielas nozīmes kā uz ātrajiem segumiem. Savukārt garajās izspēlēs pret Fereru viņam izredžu praktiski nav. Noteikti ne "Grand Slam" mačā.

Muguras sāpju upuris Rafaels Nadals labāku izlozi un notikumu attīstību pirmajos četros mačos Parīzē pat sapņos nevarēja iztēloties – Robijs Džinepri, Dominiks Tīms, Leonardo Maijers un Dušans Lajovičs ir Rafas pirmie četri pretinieki šā gada turnīrā. Lajovičs pirmo reizi "Grand Slam" ticis līdz 4. kārtai.

Ko viņš var izdarīt pret Nadalu? Domājams, neko daudz. Pēdējā laikā Serbijas izlasē iekļautajam Lajovičam ir kvalitatīvs sitienu arsenāls, taču pat ar to var būt par maz, lai izvairītos no sagrāves. Arī Dušans trīs mačos setus nav zaudējis, taču pretinieki nav bijuši augstākās raudzes – Federiko Delbonis, Jirgens Zops un Džeks Soks. Lajoviča spēli pret Nadalu var salīdzināt ar Tīma variantu. Proti, talantīgs un spējīgs tenisists, taču pret čempionu pārcenšas un beigās piedzīvo lielāku zaudējumu nekā spēles loģika prasītu.

Tiktāl par abiem spāņiem, kurus diez vai gaida grūtas spēles. Šodien spēlēs vēl divi spāņi, un abiem manā skatījumā ir labas izredzes sagādāt favorītu zaudējumus. Endijam Marejam pret Fernando Verdasko ir 9-1 pārsvars savstarpējos mačos. Visi, izņemot vienu, notikuši uz "hard". Vienīgajā spēlē uz cita seguma Verdasko britu pirmo numuru gandrīz uzveica – Verdasko pērn Vimbldonā pret Endiju bija vadībā ar 2-0, tomēr pārsvaru nenoturēja.

Māls abu sakarā ir pavisam cita opera. Marejam tas sagādā regulāras mocības (kaut vai iepriekšējā kārtā pieci seti pret Filipu Kolšraiberu ar 12:10 piektajā setā), bet Verdasko, kā jau spānim pienākas, jūtas ļoti pat komfortabli. Verdasko ļoti iespaidīgi nospēlēja pret Rišāru Gaskē. Ja Verdasko spēlēs tikpat agresīvi un arī precīzi, Marejam būs lielas problēmas.

Giljermo Garsija-Lopess 30 gadu vecumā pirmo reizi ticis līdz "Grand Slam" 4. kārtai. Spēlēšana pret nestabilo Gaelu Monfīsu vienmēr dod labas izredzes gūt uzvaru. Spānis francūzi šogad ar 6:2, 7:5 apspēlēja Maiami. Tā abiem bija pirmā tikšanās kopš 2010. gada. Savstarpējos mačos 3-2 francūža labā, viņš arī uzvarējis abas cīņas uz māla. Zīmīgi, ka abi iepriekšējā kārtā uzvarēja piecos setos.

Ja Giljermo uzvara pret Donaldu Jangu bija jānopelna pašam, tad Monfīsam ļoti palīdzēja pārgalvīgais un emocionālais Fabio Foņīni, kurš izcēlās ar 81 nepiespiesto kļūdu. Garsijam-Lopesam ir laba līmeņa tehnika un agresīvs uzbrukums, mīnuss – bieži vien ar noskaņošanos ir problēmas. Šosezon uz māla demonstēts ļoti labs sniegums – tituls Kasablankā, uzvaras pār Tomāšu Berdihu un Stanu Vavrinku, paņemts sets pret Novaku Džokoviču. Monfīsam ir pieredze uzvarēt "Grand Slam" 4. kārtā, kā arī būs fanu nospiedošs atbalsts. Vai ar šiem faktoriem pietiks, lai Garsiju-Lopesu uzveiktu pirmo reizi kopš 2010. gada, uzzināsim šodien.

Vīriešu vienspēļu devītās dienas programma

LaiksSpēleViensviens.lv
12:00Davids Ferers – Kevins Andersons1.06-11.70
~14:00Rafaels Nadals – Dušans Lajovičs1.01-24.00
~17:00Endijs Marejs – Fernando Verdasko1.62-2.40
~19:00Gaels Monfīss – Giljermo Garsija-Lopess1.63-2.40

Sieviešu turnīrā vairāki intriģējoši mači

No sieviešu turnīra kā galveno dienas spēli vēlos izcelt Simonas Halepas un Slounas Stīvensas spēkošanos. ASV otrā rakete Stīvensa faktiski spēlē jeb rod motivāciju tikai "Grand Slam" turnīriem – viņa "Grand Slam" 4. kārtu sasniegusi sešos turnīros pēc kārtas, kas ir garākā aktīvā sērija. Halepa ir ļoti liela šī mača favorīte, lai gan uzvarējusi tikai vienu no trim spēlēm pret Stīvensu. Interesanti, ka neviena no iepriekšējām trim savstarpējām spēlēm nav bijusi sīva. Slouna viegli divos setos uzvarējusi divreiz uz "hard", Halepa – bez zaudētiem setiem uz māla. Tieši šis faktors – labākas māla tenisa prasmes – ir galvenais iemesls, kāpēc Simonai tik liels favorītes statuss. Jāteic gan, ka Stīvensas spēle uz visiem segumiem ir vērā ņemama, ja viņa prot noskaņoties. Un "Grand Slam" turnīros viņai ar to problēmu nav.

Gan Jeļena Jankoviča, gan Sāra Erani trīs mačos zaudējusi vienu setu. Abas pavisam nesen sacentās Romā, kur itāliete pusfinālā bija pārāka ar 6:3, 7:5. Jankoviča toreiz atzina, ka Erani spēja pacietīgi darboties garajās izspēlēs izšķīrusi mača likteni. It kā Jankovičai ir labāki ieroči, gan serve, gan aizsardzība, lai neizjustu tādas problēmas pret mazo Sāru, taču realitāte kortā ir pavisam citādāka. Manā vērtējumā 50-50 mačs.

Tenisa pasaule ar prieku 4. kārtā redz Andrea Petkoviču un Kiki Bertensu. Abas tenisistes pēdējos divos gados ļoti daudz mocījušās ar savainojumiem, tagad beidzot tikušas atpakaļ sacensību apritē. Petkoviča 2011. gadā ceturtdaļfinālu sasniedza trijos no četriem "Grand Slam" turnīriem (vienīgais izņēmums Vimbldona), tikmēr Bertensa labāko 16 tenisistu pulkā "major" turnīros iekļuvusi pirmo reizi. Pieredzes trūkums šāja līmeņa sacensībās ir viens no diviem Nīderlandes tenisistes mīnusiem šodienas mača sakarā. Otrs ir lielāks nogurums, jo Kiki spēlēja kvalifikācijā. Tenisa ziņā lielas atšķirības starp abām nav, jo kā viena, tā otra var negaida pretinieču dāvanas, bet ar agresīvu spēli cenšas punktus nopelnīt pati.

Sīvs mačs varētu iznākt arī starp 2009. gada čempioni Svetlanu Kuzņecovu un Luciju Šafaržovu. Abas iepriekš tikušās sešas reizes, uzvaras dalot uz pusēm. Visi mači notikuši uz "hard". Kā būs uz māla? Uzskatu, ka Kuzņecovai ir labāks teniss šim segumam, jo viņa faktiski uz tā uzaugusi, ļoti daudz trenējoties Spānijā. Tikmēr Šafaržovai sirdij tuvāki ir ātrie segumi, it īpaši telpās. Taču čehiete šī turnīra laikā apliecinājusi – ja viņas lielā serve un "forehand" sitiens darbojas, tad var būt ļoti bīstama arī uz māla. Lucija iepriekšējā mačā ar 6:3, 6:3 sagrāva 2008. gada čempioni Anu Ivanoviču, serbietei iespējas faktiski nedodot. Viena čempione uzvarēta, vai šodien kārta vēl vienai?

Sieviešu vienspēļu devītās dienas programma

LaiksSpēleViensviens.lv
12:00Andrea Petkoviča – Kiki Bertensa1.55-2.45
~15:00Jeļena Jankoviča – Sāra Erani1.78-2.05
~17:00Simona Halepa – Slouna Stīvensa1.21-4.40
~20:00Svetlana Kuzņecova – Lucija Šafaržova1.61-2.35

Ostapenko debija

Aļona Ostapenko šodien ap plkst. 14:00 (otrais mačs 10. kortā) pirmo reizi piedalīsies "French Open" junioru sacensībās. Ostapenko junioru "Grand Slam" turnīros ar spilgtiem rezultātiem nav izcēlusies. Apgrūtinoši tas būs arī šonedēļ Parīzē, jo viņai pretī trāpījusies ļoti spēcīga pretiniece – 17 gadus vecā Kanādas tenisiste Fransuāza Abanda, kura WTA rangā atrodas 262. vietā un Parīzē izlikta ar 10. numuru. Aļona 17. dzimšanas dienu svinēs pēc sešām dienām. Abanda šogad junioru turnīros vispār nav spēlējusi, bet jau paspējusi uzvarēt vienā ITF 25 000 turnīrā (uz māla) vēl vienā sasniegt pusfinālu, kā arī tikt līdz ITF 50 000 ceturtdaļfinālam. Salīdzinājumam – Ostapenko pagaidām ITF 25 000 līmenī karjeras laikā ir tikai divas uzvaras.

Abanda "French Open" spēlējus vienreiz, šeit pirms diviem gadiem tiekot līdz 3. kārtai. 2012. gadā viņa sasniedza arī Vimbldonas pusfinālu, togad apspēlējot tagad labi zināmās Teilori Taunsendu un Donnu Vekiču, bet zaudējot Eļinai Svitoļinai. Ostapenko ar Abandu iepriekš sacentusies vienreiz, viņai 2012. Kanādā junioru sacensībās uz "hard" zaudējot ar 6:1, 1:6, 1:6. Aļona Parīzē spēlēs arī dubultspēļu turnīrā, tajā piedaloties kopā ar Ukrainas sportisti Anheļinu Kaļiņinu.

Kur skatīties?

Lielais teniss no Parīzes redzams abos Eurosport kanālos, tāpat piejami vairāki varianti internetā. Piemēram, šeit vai šeit. Pilna devītās dienas programma pieejama te.


, 2014-06-02 09:24, pirms 10 gadiem
Salidzinot ar vakardienu šodien Parīzē favorītiem tāda kā atpūtas diena varētu būt

No šodienas 8 vienspēlēm (kopā rēķinot gan vīrus gan sievas) aizķer 3īs mači:

Garsija-Lopezs - Monfils
Marejs - Verdasco
Halepa - Stīvensa

ps: Marejam jākrīt!
, 2014-06-02 09:39, pirms 10 gadiem
Kaut kā liekas, ka Marejs - Kolšraibers bija līdz šim augstvērtīgākais mačs veču turnīrā. Tur bija, ko redzēt; ja godīgi, nemaz negaidīju, ka šī gada Marejs to spēli paņems.

Interesanti, ka ne tikai EG ir ļoti paveicies ar izlozi.
, 2014-06-02 10:01, pirms 10 gadiem
Gulbim tā veiksme bija neliela. Paveicās, ka Argentīnietis uzvarēja neērto Benetau, paveicās, ka 3. kārtā pretī tika ielozēts Južnijs nevis nedaudz stiprāki pretinieki, bet tos tāpat Gulbim vajadzēja uzvarēt, Južniju noteikti (šogad vienkārši briesmīgi spēlē), bet abus Frančus jau šogad ir uzvarējis.

4. kārtā bija 50 pret 50, vai nu Šveicieši, kas ir labs variants, vai arī slikts variants. Tāpēc es neteiktu, ka paveicās ar izlozi. Tā bija normāla. Turpmāk būs ar vien vairāk tādas izlozes, kur Gulbim "paveiksies".

JoKaLeMeNe rakstīja: Kaut kā liekas, ka Marejs - Kolšraibers bija līdz šim augstvērtīgākais mačs veču turnīrā. Tur bija, ko redzēt; ja godīgi, nemaz negaidīju, ka šī gada Marejs to spēli paņems.

Interesanti, ka ne tikai EG ir ļoti paveicies ar izlozi.
, 2014-06-02 14:27, pirms 10 gadiem
Aļona jau iesildās
Rafaels Nadals. Foto: AP/Scanpix
6

Nadals nav pārliecināts par savu dalību "French Open"

LETA--AP. Bijušais pasaules ranga līderis Rafaels Nadals sacentīsies Francijas atklātajā čempionātā, ja spēs turnīram pienācīgi sagatavoties un būt konkurētspējīgs tajā, teica tenisists.
Aļona Ostapenko. Foto: ZUMA Press/Scanpix
5

Ostapenko saglabā 17. pozīciju WTA rangā

Sieviešu tenisa asociācija (WTA) pirmdien publiskoja jaunāko pasaules rangu. Mūsu vadošā tenisiste Aļona Ostapenko atrodas 17. vietā, savukārt Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja noslīdējusi uz 210. pozīciju.
Novaks Džokovičs. Foto: AFP/Scanpix
48

Džokovičs trešo reizi triumfē Parīzē un labo "Grand Slam" rekordu

Par prestižā vīriešu tenisa turnīra "French Open" uzvarētāju kļuvis serbs Novaks Džokovičs (trešā vieta pasaules rangā), kurš trijos setos ar 7:6(1), 6:3 un 7:5 apspēlēja pasaules ceturto raketi Kasperu Rūdu, kurš Parīzes finālā zaudēja otro gadu pēc kārtas. Džokovičs ar 23 "Grand Slam" tituliem kļuvis par vīriešu tenisa rekordistu.