Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

"Australian Open" pirmā diena: Andresku atgriešanās, Osakas un Sinnera pārbaudījumi

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"Australian Open" pirmā diena: Andresku atgriešanās, Osakas un Sinnera pārbaudījumi
Bjanka Andresku. Foto: Reuters/Scanpix

Pirmdien Melburnā sāksies sezonas pirmais tenisa "Grand Slam" turnīrs, kas koronavīrusa pandēmijas dēļ notiks trīs nedēļas vēlāk nekā ierasts. Pirmajā dienā ilgi gaidītā atgriešanās būs Kanādas zvaigzne Bjankai Andresku. Tāpat spēlēs bijusī "Australian Open" čempione Naomi Osaka un astoņkārtējais čempions Novaks Džokovičs.

Bjanka Andresku nav spēlējusi vairāk nekā gadu – kopš 2019. gada 30. oktobra, kad "WTA Finals" mačā Singapūrā guva ceļgala savainojumu. Tā gada "US Open" čempione saīsinātajā pagājušajā sezonā tā arī neatgriezās, bet šogad jau paspējusi turpināt savas tradīcijas ar izstāšanos no turnīriem. Bjanka pirms "Australian Open" nepiedalījās WTA 500 turnīrā Melburnā, lai gan savainojuma viņai nebija.

Neskatoties uz tik ilgu prombūtni, Andresku rangā joprojām ir desmitniekā, ieņemot 9. vietu. Kanādas zvaigznei pirmdien tātad beidzot ilgi gaidītā atriešanās, rumāņu mačā tiekoties ar Rumāniju pārstāvošo Mihaelu Buzarnesku (#138), kura "Australian Open" piedalīsies kā laimīgā zaudētāja. Buzarnesku karjeras laikā nav nevienas uzvaras WTA pamatturnīros Austrālijā, ieskaitot 0-2 "Grand Slam" bilanci.

2019. gada čempionei Naomi Osakai potenciāli sarežģīts turnīra sākums pret Anastasiju Pavļučenkovu, kurai Melburnā pēdējos trīs gados ir četri ceturtdaļfināli. Pavļučenkova uzvarējusi pēdējos četros "Australian Open" mačos pret Top 10 spēlētājām. Osaka pirmdienas cīņā ieradīsies ar 14 uzvaru sēriju, kuras laikā gan piedalījusies tikai trīs turnīros – Sinsinati (Ņujorka), "US Open" un WTA 500 Melburnā, turklāt pirmo un trešo turnīru pabeidza ar izstāšanos attiecīgi pirms fināla un pusfināla mača.

Astoņkārtējais vīriešu turnīra čempions Novaks Džokovičs 1. kārtā tika pie vienmēr uzveikta pretinieka – ranga līderis francūzi Žeremī Šardī uzvarējis visos 13 mačos, turklāt bijis pārāks arī visos izspēlētajos setos. Šardī ne reizi nav uzvarējis ranga līderi (0-5 bilance, zaudējot visos 11 setos), turklāt mačā pret Džokoviču arī dosies ar četru zaudējumu sēriju "Grand Slam" turnīros, kur pēdējo panākumu guva 2019. gadā "US Open".

Viens no saistošākajiem mačiem varētu būt 21 gadus vecā Denisa Šapovalova duelis ar 19 gadus veco Janniku Sinneru. Daudz kas gan atkarīgs no Itālijas sportista fiziskā un mentālā noguruma. Sinners svētdien kļuva par ATP 250 turnīra čempionu Melburnā. Pirmdien viņam būs piektais mačs četrās dienas (piektdien bija divi mači). Kamēr Sinners sasniedzis 10 uzvaru sēriju, Šapovalovs zaudējis sešos mačos pēc kārtas.

Bijušo pasaules trešo numuru Grigora Dimitrova un Marina Čiliča tikšanās "Grand Slam" 1. kārtā lielā mērā skaidrojama ar horvāta regresu. 2018. gada "Australian Open" finālists rangā noslīdējis līdz 43. vietai. Viņam ir trīs zaudējumu sērija, pēdējā mačā ar piecām mačbumbām zaudējot Šardī. Čiličam ir pozitīva 4-2 bilance pret Dimitrovu. Abi tiksies pirmoreiz kopš 2019. gada "French Open" (abu vienīgais "Grand Slam" duelis), kur ar 6:7(3), 6:4, 4:6, 7:6(2), 6:3 uzvarēja bulgārs.

Spēļu programma: https://ausopen.com/schedule