Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Deivisa kausa fināls: Marejs pret Beļģiju

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Deivisa kausa fināls: Marejs pret Beļģiju
Davids Gofāns un Endijs Marejs
Foto: AP/Scanpix

Šodien startēs Deivisa kausa fināls, Beļģijai savās mājās Ģentē uzņemot lielas favorītes statusā esošo Lielbritānijas izlasi ar tās lielāko zvaigzni Endiju Mareju priekšgalā.

Pērn sapni par uzvaru Deivisa kausā beidzot piepildīja Rodžers Federers, bet šogad lielā iespēja Endijam Marejam. Nepārspīlējot var droši apgalvot, ka labākas iespējas uzvarēt prestižajās komandu sacensībās Marejam vairāk nebūs, tāpēc jāņem tagad.

Šosezon pasaules labākās izlases Deivisa kausā spēlēja vājinātos sastāvos. Šveice pēc pērnā gada triumfa jau 1. kārtā bez Federera un Stena Vavrinkas zaudēja Beļģijai (2-3), Čehija bez Tomāša Berdiha ar tādu pašu rezultātu piekāpās Austrālijai, Novaks Džokovičs serbiem palīdzēja tikai 1. kārtā, bet Spānija šogad spēlēja zemākā līmenī.

Beļģija bez jau pieminētās uzvaras pār Šveici, pieveica arī Kanādu (5-0) un Argentīnu (3-2), bet britiem ceļš uz finālu bija sarežģītāks spēcīgāku pretinieku dēļ. Ar 3-2 uzvarētas ASV un Austrālija, bet ar 3-1 pieveikta Francija.

Deivisa kauss ir komandu turnīrs, nevis viena tenisista pasākums, taču Lielbritānijas gadījumā šo izlasi nosaukt par viena cilvēka komandu nav sevišķi nekorekti. Pats Marejs no tādiem apzīmējumiem atturas, taču skaitļi runā paši par sevi. Endijs šogad nodrošinājis astoņas no komandas deviņām uzvarām – sešas vienspēlēs un vēl divas dubultspēlēs.

Vienīgo punktu bez Mareja tiešas līdzdalības briti ieguva 1. kārtā, kad Džeimss Vords otrajā vienspēlē pieveica Džonu Isneru. Šī uzvara bija ļoti svarīga, jo amerikāņi toreiz uzvarēja dubultspēlē. Gan ceturtdaļfinālā pret Franciju, gan pusfinālā pret Argentīnu Endijs spēlēja visas trīs dienas, uzvarot divās vienspēlēs un kopā ar brāli Džeimiju arī dubultspēlē. Ļoti ticams, ka tāda pati programma Endijam būs arī šajā nedēļas nogalē.

Kā jau ierasts, britiem ir problēmas ar otro numuru. Pēc reitinga šis gods pienākas Aljažam Bedenem, taču Slovēnijā dzimušajam, bet jau ilgus gadus Londonā dzīvojošajam tenisistam arvien neļauj spēlēt zem Lielbritānijas karoga, viņa lietas izskatīšanu atliekot uz martu. Lielbritānijas izlases kapteinis Leons Smits spēris drosmīgu soli, kas gan vairāk uzskatāms par piespiedu variantu, nevis lielu risku. Proti, vienspēlēm pieteikts 20 gadus vecais Kails Edmunds.

Viņš izlasē ir bijis iepriekš, taču spēlējis vēl nav ne reizi, tādējādi debija viņam būs finālā, turklāt jau pašā pirmajā spēlē, sacenšoties ar Beļģijas pirmo numuru Davidu Gofānu. Britiem bija jāizvēlas starp Vordu, Edmundu un Danielu Evansu. Edmunds tika izvēlēts tāpēc, ka mēneša sākumā uzvarēja "Challenger" turnīrā Buenosairesā, kur sacensības notika uz māla seguma. Māls ir arī Ģentē. Šāda seguma izvēle ir ļoti loģiska, zinot to, ka britiem ērtāki ir ātrie segumi.

Piektdienas otrajā vienspēlē Marejs sacentīsies ar Rubenu Bemelmansu. Viņa pieteikšana piektdienai izskatās pēc "pamešanas zem tanka". Proti, apzinoties, ka uzvarēt Mareju nevienam no beļģiem reālu izredžu nav, pirmajā dienā netiks tērēta Stīva Darsī enerģija, viņu pietaupot dubultspēlei un, iespējams, izšķirošajai vienspēlei.

Kamēr Lielbritānija lūko izcīnīt savu 10. Deivisa kausa titulu un pirmo kopš tālā 1936. gada, Beļģijai šis būs tikai otrais fināls. Pirmais bija ļoti sen – 1904. gadā, kad beļģi ar 0-5 zaudēja saviem šīs nedēļas nogales sāncenšiem. Lielbritānija savstarpējās cīņās ir vadībā ar 7-4, tiesa, pēdējo maču zaudēja, turklāt tas 2012. gadā notika savās mājās, Glāzgovā zaudējot ar 1-4. Toreiz tas bija Eiropas/Āfrikas zonas 1. grupas mačs, kurā britiem nepalīdzēja Marejs, bet beļģu sastāvā bija šī gada fināla trio Gofāns, Bemelmanss un Darsī, kā arī karjeru beigušais Olivjē Rohuss.

  +1 [+] [-]

, 2015-11-27 09:34, pirms 9 gadiem
Nepārspīlējot var droši apgalvot, ka labākas iespējas uzvarēt prestižajās komandu sacensībās Marejam vairāk nebūs, tāpēc jāņem tagad.

Šādi un līdzīgi teksti sporta pasaulē ir dzirdēti miljoniem, bet vienmēr paveras vel kādas iespējas izcīnīt kādu trofeju un tas attiecas ne tikai uz tenisu!

Britiem ir izcils Marejs vienspēlēs + lielisks Džeimijs dubultspēlēs un ar to Deivisa kausa izcīnīšanai pilnīgi pietiek, Tev nevajag komandā piecus augstas spēlētājus, jo pietiek ar diviem tā ka nevar teikt ka britiem vairāk šādas iespējas tuvākā laikā nebūs!

Viss atkarīgs būs no tā vai Endijs turpmāk gribēs spēlēt izlasē un kāds būs viņa veselības stāvoklis!

     [+] [-]

, 2015-11-27 09:54, pirms 9 gadiem
Te ir bez variantiem - Lielbritānija ņem titulu - Marejs bračka pasaulē dubultspēlēs Nr. 4, par Endiju nerunāsim, Endijs paņems abas vienspēles un kopā ar bračku dubulstpēles un pārējais jau pilnīgi vienalga.

     [+] [-]

, 2015-11-27 12:08, pirms 9 gadiem
Autors raksta tā : Nepārspīlējot var droši apgalvot, ka labākas iespējas uzvarēt prestižajās komandu sacensībās Marejam vairāk nebūs, tāpēc jāņem tagad.
Vai autors droši to zin? Un kas būs, ja 20 gadus vecais Kails Edvards pēc kādiem diviem gadiem būs ap kādu 20. vietu pasaulē un Marejs tikpat labs ķa tagad? Tad briti nevarēs tikpat labi izcīnīt kausu? Piekrītu, ka izredzes ir tagad labas, bet šitāds apgalvojums, ka tāda iespēja vairs nebūs. Drusku taču vajag piebremzēt ar savu kategorismu....

     [+] [-]

, 2015-11-27 13:39, pirms 9 gadiem
Tapirs rakstīja: Autors raksta tā : Nepārspīlējot var droši apgalvot, ka labākas iespējas uzvarēt prestižajās komandu sacensībās Marejam vairāk nebūs, tāpēc jāņem tagad.
Vai autors droši to zin? Un kas būs, ja 20 gadus vecais Kails Edvards pēc kādiem diviem gadiem būs ap kādu 20. vietu pasaulē un Marejs tikpat labs ķa tagad? Tad briti nevarēs tikpat labi izcīnīt kausu? Piekrītu, ka izredzes ir tagad labas, bet šitāds apgalvojums, ka tāda iespēja vairs nebūs. Drusku taču vajag piebremzēt ar savu kategorismu....
Tapec vins nav zurnalists, bet gan eksperts, un ekspertam jau bus labak zinams kas ir ka, neka parastam komentetajam

     [+] [-]

, 2015-11-27 14:51, pirms 9 gadiem
Ekspertam taisnība, jo pēdējos gados tie Deivisa kausi sastāvi bija vājāki, kā ierasts...
Skaidrs, ka viņi darīs visu, lai atgūtu prestižu...
Kuram gan patīk lasīt, ka pietiek ar diviem spēlētājiem, lai izcīnītu Deivisa kausu vai tiktu finālā?

     [+] [-]

, 2015-11-27 15:04, pirms 9 gadiem
Domāts, ka pietiek ar diviem spēlētājiem- brāļiem, lai uzvarētu Deivisa kausu...

     [+] [-]

, 2015-11-27 15:14, pirms 9 gadiem
pietiek jau arī ar diviem. kā Šveice 2014, Federers ar Vavrinku - 2 pašas, pašas elites spēlētāji, pret gandrīz jebkuru 3 no 4 vienspēlēm noteikti salasīs, ja grib spēlēt.

     [+] [-]

, 2015-11-27 15:34, pirms 9 gadiem
binghamiswanker rakstīja: pietiek jau arī ar diviem. kā Šveice 2014, Federers ar Vavrinku - 2 pašas, pašas elites spēlētāji, pret gandrīz jebkuru 3 no 4 vienspēlēm noteikti salasīs, ja grib spēlēt.
Atļaušos atgādināt, ka Federers kopā ar Vavrinku dubultspēlēs jau 2008. gadā Londonā paņēma olimpisko zeltu.

     [+] [-]

, 2015-11-27 15:37, pirms 9 gadiem
binghamiswanker rakstīja: pietiek jau arī ar diviem. kā Šveice 2014, Federers ar Vavrinku - 2 pašas, pašas elites spēlētāji, pret gandrīz jebkuru 3 no 4 vienspēlēm noteikti salasīs, ja grib spēlēt.
Es uz to skatos tā: Sākumā uzvar mazās valstis Serbija, Čehija, tālāk jau divi spēlētāji Šveice(elite, kas ikdienā maz spēlē dubultspēles), iespējams GB(ar vienu elites spēlētāju + dubultspēļu palīgu), kas tālāk?
Divi čomi, kas ir top100- aizvedīs līdz uzvarai?

Kur ASV, Spānija, Francija?

     [+] [-]

, 2015-11-27 16:51, pirms 9 gadiem
smiltene vanagi rakstīja: Atļaušos atgādināt, ka Federers kopā ar Vavrinku dubultspēlēs jau 2008. gadā Londonā paņēma olimpisko zeltu.
Londona bija 2012 gadā, 2008 gadā bija Pekina!

     [+] [-]

, 2015-11-27 16:54, pirms 9 gadiem
Marejs vienā ziņā var tikt garām Rodžeram un nostāties blakus piemēram Nadalam!

Nadalam ir pilns komplekts - Deivisa Kauss, OS zelts vienspēlēs un GS tituli, Rodžeram trūkst OS zelts vienspēlēs (dubultspēļu zelts tik augstu nekotējas), Marejam trūkst tikai Deivisa Kauss kas jau 7dien var būt viņa titulu sarakstā!

  +1 [+] [-]

, 2015-11-27 17:00, pirms 9 gadiem
mazās valstis - Serbija, Čehija? varbūt vienīgi cilvēku skaita ziņā, bet, ja paskatās spēlētājus, tad Serbija komentārus neprasa, Nole ar mani kopā dubultspēlēs varbūt kādu paņemtu + Troickis, Tipsars tad bija labā formā. Čehija, daļēji piekrītu. ASV - nav top spēlētāju, tas pats Francijai. Tas jau ir saistīts ar tenisa sistēmu, ne pašu turnīru. Neesmu skatījies, bet gan jau Rafa Spānijai nespēlē, arī Ferers.
Un, kā jau teicu, tas formāts ir tāds, ka ar diviem (afigenajiem) spēlētājiem ir garantēta uzvara, es un Tu varētu būt Šveices izlasē, kapāt dupelīti, lai mazāk jāskrien, tāpat vinnētu visus (kā komanda).

     [+] [-]

, 2015-11-27 17:12, pirms 9 gadiem
binghamiswanker rakstīja: mazās valstis - Serbija, Čehija? varbūt vienīgi cilvēku skaita ziņā, bet, ja paskatās spēlētājus, tad Serbija komentārus neprasa, Nole ar mani kopā dubultspēlēs varbūt kādu paņemtu + Troickis, Tipsars tad bija labā formā. Čehija, daļēji piekrītu. ASV - nav top spēlētāju, tas pats Francijai. Tas jau ir saistīts ar tenisa sistēmu, ne pašu turnīru. Neesmu skatījies, bet gan jau Rafa Spānijai nespēlē, arī Ferers.
Un, kā jau teicu, tas formāts ir tāds, ka ar diviem (afigenajiem) spēlētājiem ir garantēta uzvara, es un Tu varētu būt Šveices izlasē, kapāt dupelīti, lai mazāk jāskrien, tāpat vinnētu visus (kā komanda).
Individuāli tas ir viens, bet ja arī komandu mačos- Serbija, Čehija- sāk regulāri uzvarēt ASV, Spāniju, Franciju- tas neko labu par Deivisa kausa mačiem un tenisu paaudzi neliecina...

ASV, Spānija, Francija- ir valstis, kas velk šo sporta veidu...(GS, Masters, citi turnīri, spēlētāju skaits un naudas apjomi)
Arī Lielbritānija, Austrālija(ilgstošas tradīcījas), bet ja sāk uzvarēt Čehija, Serbija, kur nav pat ATP turnīra...

Šveicei ir vismaz ir divi top spēlētāji un notiek pat 500-nieki...

     [+] [-]

, 2015-11-27 17:16, pirms 9 gadiem
Šogad fināls vispār izskatās dīvains: Bez Mareja: tur nav neviens, ko tenisa līdzjutējs atpazītu... Gofānu var viegli sajaukt ar kādu skolnieku, studentu..
Pārējie pat nav 50-niekā...

  +1 [+] [-]

, 2015-11-27 17:46, pirms 9 gadiem
nauda jau negarantē, ka attiecīgajā valstī būs talanti. tā ir bioloģiska izloze. Novaks varēja piedzimt kā anglis, Federers - igaunis, bet Nadals - krievs. mūsdienās jau tāpat lielie talanti jau no bērna kājas tiek uz labām akadēmijās, ja vajag ārzemēs, tāpēc nav vairs valstīm tik lielas nozīmes. neesmu protams pārbaudījis, bet pieņemu, ka pirms gadiem 20 un vairāk nebija izplatīts tāds variants, ka bērni braukā pa akadēmijām tik daudz, it sevišķi tie, kam nav bagāti vecāki. savukārt tagad, ja tiešām esi īpašs, tevi pamanīs, pateicoties internetam. ja gribi salīdzināt valstis, tad jāskatās, cik spēlētājiem attiecīgā valsts ir bāzes valsts. Piemēram Gulbis - Latvija, atkal, neesmu pārbaudījis, bet 100% neko vairāk par pašiem pamatiem viņam te neielika. Tāpēc viņš pat vairāk būtu pieskaitāms Austrijai (Serbijai? kur tur tā Piliča akadēmija ir?), nekā Latvijai. Bet tas vien, ka pasē rakstīts Latvietis, neznozīmē, ka Latvija ir devusi lielu ieguldījumu viņa kā tenisista meistarībā. Līdzīgi gan jau ir arī citiem.

     [+] [-]

, 2015-11-27 17:52, pirms 9 gadiem
binghamiswanker rakstīja: nauda jau negarantē, ka attiecīgajā valstī būs talanti. tā ir bioloģiska izloze. Novaks varēja piedzimt kā anglis, Federers - igaunis, bet Nadals - krievs. mūsdienās jau tāpat lielie talanti jau no bērna kājas tiek uz labām akadēmijās, ja vajag ārzemēs, tāpēc nav vairs valstīm tik lielas nozīmes. neesmu protams pārbaudījis, bet pieņemu, ka pirms gadiem 20 un vairāk nebija izplatīts tāds variants, ka bērni braukā pa akadēmijām tik daudz, it sevišķi tie, kam nav bagāti vecāki. savukārt tagad, ja tiešām esi īpašs, tevi pamanīs, pateicoties internetam. ja gribi salīdzināt valstis, tad jāskatās, cik spēlētājiem attiecīgā valsts ir bāzes valsts. Piemēram Gulbis - Latvija, atkal, neesmu pārbaudījis, bet 100% neko vairāk par pašiem pamatiem viņam te neielika. Tāpēc viņš pat vairāk būtu pieskaitāms Austrijai (Serbijai? kur tur tā Piliča akadēmija ir?), nekā Latvijai. Bet tas vien, ka pasē rakstīts Latvietis, neznozīmē, ka Latvija ir devusi lielu ieguldījumu viņa kā tenisista meistarībā. Līdzīgi gan jau ir arī citiem.
Es jau teicu, ka nav runa par individuāliem sportistiem, bet par sistēmu kopumā, kas nespēj radīt labus tenisistus...

ASV, Francija, Spānija- ir tur kādi jaunie, kas spēj konkurēt ATP tūrē?

     [+] [-]

, 2015-11-27 19:00, pirms 9 gadiem
nav, jo viņu akadēmijās spēlē/ trenējas ārzemnieki. līdzīgi kā Anglija futbolā