Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Federācijas kausa finālā arī šogad Itālija pret ASV

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Federācijas kausa finālā arī šogad Itālija pret ASV
Betānija Mateka Sendsa ar ASV karogu
Foto: AP/Scanpix

Federācijas kausa izcīņā tenisā dāmām arī šogad finālā sacentīsies Itālijas un ASV komandas. Tas kļuva skaidrs pēc pusfināla cīņām, kurām pašreizējās čempiones itālietes ar 5:0 sakāva Čehiju, bet amerikānietes ar 3:2 uzveica Krievijas komandu. Fināls plānots 6. un 7. novembrī ASV.

Šajā nedēļas nogalē dāmu tenisa galvenie notikumi bija Federācijas kausa cīņas. Latvijas komandai šajā gadā vairs nav jāspēlē – saglabāta vieta Eiropas Āfrikas zonas 1. grupā arī 2011. gadā. Tikmēr citām komandām gan bija par ko cīnīties. Pasaules 1. grupā vajadzēja noskaidrot finālistes, tāpat bija jāuzzina, kuras komandas nākamajā gadā spēlēs Pasaules 1. grupā, kuras 2. grupā. Un vairākas cīņas bija pat ļoti saistošas.

Pasaules 1. grupas pusfināli

Par vietu finālā šoreiz tās pašas četras komandas, kuras pērn, tikai šoreiz nedaudz mainītos pāros. Pērnā gada čempiones itālietes savos kortos uzņēma čehietes un neizrādīja ne mazāko viesmīlību. Visās piecās spēlēs Apenīnu pussalas pārstāves nezaudēja ne seta un spēra platu soli pretī titula aizstāvēšanai. Tikmēr krietni interesantāks bija otrs pusfināla pāris – ASV izlase savās mājās uzņēma Krieviju. Neviena no komandām nebija labākajā sastāvā – amerikānietēm vienspēles spēlēja Melānija Udāna un Betānija Meteka Sendsa, kamēr krievietēm Jeļena Dementjeva un Alla Kudrjavceva.

Pēc pirmās dienas rezultātā bija līdzsvars (uzvaras Udānai un Dementjevai) un otrās sākumā tikās tieši abu komandu līderes. Pirmajā setā abas tenisistes nekādi nespēja uzvarēt savu servi (līdz 5:5 tikai breiki), bet taibreikā pārāka bija krieviete. Otrajā setā Dementjeva turpināka kļūdīties, bet Udāna manāmi uzlaboja savu sniegumu, kas arī pilnībā atspoguļojās rezultātā – 6:0 amerikānietes labā. Izšķirošo setu Udāna iesāka labi ar pretinieces serves laušanu (2:1), taču turpinājumā labāka bija Dementjeva – 6:3. Amerikānietes gan nepadevās un ar Betānijas Matekas Sendsas pūlēm tika panākts neizšķirts, bet izšķirošajā piektajā spēlē mājinieces vairs nebija apturamas. Līdz ar to fināls būs tieši tāds pats kā pērn – Itālija pret ASV. Vienīgā atšķirība – spēles 6. un 7. novembrī notiks ASV.

Itālija – Čehija 5:0
Flavia Pennetta – Lucie Hradecka 6:4, 7:5
Francesca Schiavone – Lucie Safarova 6:0, 6:2
Flavia Pennetta – Petra Kvitova 7:6(3), 6:2
Sara Errani – Lucie Hradecka 6:4, 6:2
Sara Errani/Francesca Schiavone – Lucie Hradecka/Kveta Peschke 6:2, 6:4

ASV – Krievija 3:2
Melanie Oudin – Alla Kudryavtseva 6:3, 6:3
Bethanie Mattek-Sands – Elena Dementieva 4:6, 3:6
Melanie Oudin – Elena Dementieva 6:7(4), 6:0, 3:6
Bethanie Mattek-Sands – Ekaterina Makarova 6:4, 2:6, 6:3
Liezel Huber/Bethanie Mattek-Sands – Elena Dementieva/Alla Kudryavtseva 6:3, 6:1

Pārspēles par tikšanu uz Pasaules 1. grupu

Nozīmīga šī nedēļas nogale varēja izvērsties Igaunijas tenisistēm, kuras bija tikai soļa attālumā no iekļūšanas pasaules astoņu labāko izlašu vidū. Tomēr izloze mūsu ziemeļu kaimiņienēm nebija pārāk vēlīga – jādodas uz Beļģiju, kur pretī komanda labākajā sastāvā – Klijstersa, Enina, Vikmaijere un Flipkensa. Pirmajā spēļu dienā beļģietes izvirzījās vadībā ar 2:0, kad panākumus guva Klijstersa un Vikmaijere, bet trešo uzvaru mājinieces bija paredzējušas Eninai. Nesanāca. Saspringtā triju setu spēlē viņu pieveica igauniete Kaja Kanepi, atgriežot intrigu spēlē. Vēl vairāk tā pieauga ceturtās spēles sākumā, kad Mareta Ani uzvarēja pirmo setu pret Vikmaijeri, tomēr nākamajos divos beļģiete atspēlējās un nodrošināja uzvaru savai komandai. Dubultspēlei lielas lomas vairs nebija, bet tajā trijos setos uzvarēja igaunietes.

Piektās spēles izšķirošas bija divos dueļos – francūzietes atspēlējās no 0:1 un 1:2 deficīta Vācijā, bet Serbijas un Slovākijas mačā otrā spēļu diena iznāca pavisam neprognozējama. Tā kā Serbijai šoreiz nepalīdzēja Ana Ivanoviča, tad visam lielā mērā bija jābūt atkarīgam no Jeļenas Jankovičas snieguma. pirmajā dienā viņa uzvarēja Magdalēnu Ribarikovu, bet Božana Jovanovski piekās Danielai Hantuhovai. Pēc tam, kad otrās dienas pirmajā mačā Hantuhova tika galā ar Jankoviču, šķita, ka cīņa galā, tomēr 18 gadus vecā Jovanovski atgrieza savu komandu cīņā. Dubultspēlē pārākas tomēr bija slovākietes ar 6:4, 6:3.

Ceturtajā cīņā pie pārliecinoša panākuma Ukrainā tika Austrālijas komanda, kurai līdzas Samantai Stosurai, Alīsijai Molikai un Renē Stabsai spēlēja arī Anastasija Rodionova, kura tikai nesen mainīja pavalstniecību. Tieši Rodionova izcīnīja uzvaru pirmajā spēlē pret Ukrainas līderi Aļonu Bondarenko un no šī šoka mājinieces neatguvās – 0:5. Līdz ar to nākamgad Pasaules 1. grupā spēlēs Itālija, Krievija, ASV, Čehija, Austrālija, Francija, Beļģija un Slovākija.

Pasaules 1. grupas pārspēļu rezultāti
Ukraina – Austrālija 0:5
Serbija – Slovākija 2:3
Vācija – Francija 2:3
Beļģija – Igaunija 3:2

Izmantotie resursi:
fedcup.com