Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Stīvensas kārtējais zaudējums ļauj Baltkrievijai panākt izlīdzinājumu "Fed Cup" finālā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Stīvensas kārtējais zaudējums ļauj Baltkrievijai panākt izlīdzinājumu "Fed Cup" finālā
Arina Sabaļenka un Slouna Stīvensa
Foto: Reuters/Scanpix

Sestdien Minskā sākās "Fed Cup" fināls, kur pēc pirmās dienas mačā starp Baltkrieviju un ASV ir neizšķirts rezultāts 1-1. Koko Vandevei pirmajā spēlē ar 6:4, 6:4 pieveica Aleksandru Sasnoviču, bet Arina Sabaļenka pēc tam ar 6:3, 3:6, 6:4 uzvarēja Slounu Stīvensu.

Bez stabilām Top 100 spēlētājām sastāvā Baltkrievija šogad pārsteidza tenisa pasauli, pirmoreiz turnīra vēsturē tiekot līdz "Fed Cup" finālam. Baltkrievija 1. kārtā ar 4-1 pieveica Nīderlandi un pusfinālā ar 3-2 apspēlēja Šveici.

Valsts sieviešu tenisa vēsturē izcilākais sasniegums iespēts bez titulētās Viktorijas Azarenkas palīdzības. Bijusī ranga līdere tikai vasarā atsāka spēlēt pēc kļūšanas par mati un būtu palīdzējusi savai izlasei Minskā šodien startējošajā finālā, ja vien viņai neradītos neparedzētas problēmas ģimenē.

Azarenka pēc atgriešanās nospēlējusi tikai divos turnīros – jūnijā Maljorkā un jūlija sākumā Vimbldonā. Kopš tā laika Vika iestrēgusi Kalifornijā, kuru nedrīkst pamest, jo ilgstoši iesaistīta cīņā par sava dēla Leo aizbildnību.

Tādējādi Baltkrievijas komandai finālā jāiztiek ar tām gados jaunajām spēlētājām, kuras nopelnīja spēlēšanu finālā. Stabili pirmie divi numuri ir Sasnoviča (23) un Sabaļenka (19). Vienspēlēs nepieciešamības gadījumā var spēlēt arī Vera Lapko (19), bet vienīgā izteiktā dubultspēļu speciāliste komandā ir Lidzija Marozava.

Pateicoties produktīvam sezonas finišam, valsts pirmās raketes godā šobrīd ir Sabaļenka, kura oktobrī sasniedza Tjaņdziņas finālu, tajā dominējot pret Mariju Šarapovu, kurai tomēr pieredzes trūkuma dēļ nācās zaudēt. Sabaļenka iekļuva ranga pirmajā simtniekā, kur šobrīd atrodas 78. vietā. Sezonas lielāko daļu viņa bija aiz Sasnovičas, kurai pašreiz 87. pozīcija.

Lai arī ASV komandā veterānu šogad nav (vecākā spēlētāja ir 27 gadus vecā Elisone Riske), amerikānietēm draudīgāka komanda ar lielāku pieredzi. Viesu sastāvā ir divas Top 15 spēlētājas – 10. rakete Vandevei un 13. vietā esošā Stīvensa. Arī Riske un komandas ceturtā dalībniece Šelbija Rodžersa ir stabilas vērtības WTA tūrē.

"Fed Cup" vēsturē titulētākā komanda ASV, kuras kontā ir 17 tituli, šogad finālu sasniedza ar 4-0 uzvaru pār Vācija un 3-2 panākumu pret pēdējo trīs gadu čempioni Čehiju, kas pusfinālā spēlēja ar trešo sastāvu.

ASV finālā spēlē pirmoreiz kopš 2010. gada, kad ar 1-3 zaudēja Itālijai. ASV pēdējo titulu ieguva 2000. gadā, toreiz ar 5-0 "sausā" atstājot Spāniju. No pēdējā fināla šīs nedēļas komandas sastāvā ir tikai Vandevei, kura uzņēmusies viesu izlases līderes lomu, izlasē allaž spēlējot ar lielu motivāciju.

Vandevei amerikānietes šodien izvirzīja vadībā, šogad arvien esot nepārspēta "Fed Cup" vienspēlēs (5-0). Neskatoties uz sliktu formu un arī ceļgala savainojumu, uzticību šodien saņēma Stīvensa, kura nospēlēja neiedvesmojušu spēli pret Sabaļenku un cieta loģisku zaudējumu. Stīvensai kopš "US Open" titula izcīnīšanas ir piecu zaudējumu sērija!

Cīņā pret Sabaļenku Slounai pēdējā setā divreiz bija breika pārsvars, taču no sava spēlētā tenisa atkarīgs ļoti maz. Spēlē dominēja ļoti spēcīgi uzbrūkošā Sabaļenka, kura regulāri radās grūtības ar amerikānietes aizsardzības apspēlēšanu, tomēr uzvara neizpalika. Sabaļenkai vajadzēja četras mačbumbas, lai nodrošinātu uzvaru. Pirmās trīs izniekotas Arinas stilā – ar kļūdām, sitot tīklā un autā. Ceturtās mačbumbas izspēlē Sabaļenka izrēķinājās ar vāju Stīvensas otro servi.

Svētdienas programmā vēl divas vienspēles un arī dubultspēle. Ja ASV komandā nenotiks izmaiņa, Stīvensu aizstājot ar Riski vai Rodžersu, tad Slouna ceturtajā vienspēlē tiksies ar Sasnoviču, bet pirms tam Vandevei cīņa ar Sabaļenku.

"Fed Cup" 2017, fināls Minskā uz "hard" seguma hallē

Baltkrievija – ASV, 1:1

SpēleRezultāts
Aleksandra Sasnoviča – Koko Vandevei4:6 4:6
Arina Sabaļenka – Slouna Stīvensa6:3 3:6 6:4