Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

WTA prezidents apsola atcelt turnīrus Ķīnā, ja netiks pierādīta Penas atrašanās drošībā

Rolands Eliņš

WTA prezidents apsola atcelt turnīrus Ķīnā, ja netiks pierādīta Penas atrašanās drošībā
Stīvs Saimons, WTA prezidents. Foto: AFP/Scanpix

Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) prezidents Stīvs Saimons intervijā BBC norādīja, ka joprojām nav izdevies sazināties ar Ķīnas tenisisti Šuai Penu, kura pēc augsta ranga Ķīnas politiķa apsūdzēšanas par seksuālu uzbrukumu publiskajā telpā vairs nav redzēta. Saimons pauda gatavību norobežoties no Ķīnas un tajā rīkotajiem turnīriem, ja netiks sniegtas garantijas par Penas drošību.

"Nekāda nauda neatturēs mūs no no savu rīkoto turnīru Ķīnā atcelšanas, ja netiks sniegtas garantijas par to, ka ar Šuai Penu viss ir kārtībā," intervijā uzsvēra WTA prezidents. Viņš apliecināja, ka pretējā gadījumā nākamajā gadā WTA turnīru Ķīnā nebūs.

"Mēs nevaram tagad domāt par kaut kādiem kompromisiem. Šī ir lieta, kurā jānostājas labo spēku pusē," teica Saimons. "Esmu ļoti, ļoti noraizējies par viņu."

Ķīnas Tenisa asociācija esot sniegusi WTA informāciju, ka ar Penu viss ir kārtībā un viņa atrodas Pekinā, taču Saimons uzsvēra, ka viņiem nav nekādas iespējas šo informāciju pārbaudīt. Piektdien Ķīnas sociālajos tīklos ar Penas vārdu tika publicēti trīs foto ar viņu, taču šo foto autentiskums tiek apšaubīts.

Vakar tika vēstīts, ka lietā iesaistījusies arī ANO, kas arī pieprasījusi Ķīnu sniegt neatkarīgi pārbaudāmus pierādījumus par Penas atrašanās vietu un situāciju.

Pena ir divkārtējā "Grand Slam" čempione dubultspēlēs, izcīnījusi divus WTA turnīru titulus vienspēlēs un savulaik bijusi dubultspēļu pasaules ranga līdere. Viņa nesen Ķīnas sociālajos tīklos publicēja ierakstu, kurā apsūdzēja Ķīnas bijušo vicepremjeru Gaoli Džanu, ka viņš piespiedis viņu iesaistīties seksuāla rakstura darbībās. Šis ieraksts drīz vien tika izdzēsts, un kopš tā laika Pena vairs nav bijusi sasniedzama un, neskaitot Ķīnas režīma kontrolētos medijus, informācija par viņas atrašanās vietu un stāvokli nav tikusi sniegta.

Reaģējot uz WTA apņēmību pārtraukt sadarbību ar Ķīnu, arī tenisa zvaigzne Novaks Džokovičs pauda atbalstu šādam solim. "Es to atbalstu par visiem 100%," sacīja Džokovičs. "Šobrīd mums, tenisa sabiedrībai, visiem jāstāv kopā. Ja mēs tagad būtu gatavi tāpat braukt uz Ķīnu un spēlēt tur turnīrus, tas izskatītos nedaudz dīvaini."
Savukārt Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK), kas pavisam drīz gatavojas Pekinā rīkot ziemas olimpiskās spēles, norādījusi, ka par labāko taktiku šajā lietā uzskata "kluso diplomātiju".

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/tennis/59...