Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Eiropas izlase ar spēcīgu pirmo dienu turpina dominanci Leivera kausā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Eiropas izlase ar spēcīgu pirmo dienu turpina dominanci Leivera kausā
Rafaels Nadals un Rodžers Federers komandas biedru un līdzjutēju lomā "Laver Cup" turnīrā Ženēvā. Foto: Reuters/Scanpix

Piektdien Ženēvā startēja Leivera kausa trešā izcīņa, pirmo divu gadu čempionei Eiropas izlasei uzvarot trijās no pirmajām četrām spēlēm. Pasaules komandā vissāpīgāko zaudējumu piedzīvoja Deniss Šapovalovs, kuram nepietika ar trim mačbumbām, lai uzvarētu Dominiku Tīmu.

"Laver Cup 2019" Ženēvā

Komandu sastāvi

EiropaValsts#PasauleValsts#
Rafaels NadalsSpānija2Džons IsnersASV20
Rodžers FederersŠveice3Milošs RaoničsKanāda24
Dominiks TīmsAustrija5Niks KiriossAustrālija27
Aleksandrs ZverevsVācija6Teilors FricsASV30
Stefans CicipsGrieķija7Deniss ŠapovalovsKanāda33
Fabio FoņīniItālija11Džeks SoksASV210

Rezultāti

SpēleRezultāts
Dominiks Tīms – Denis Šapovalovs6:4 5:7 13:11
Fabio Foņīni – Džeks Soks1:6 6:7(3)
Stefans Cicips – Teilors Frics6:2 1:6 10:7
Federers/Zverevs – Soks/Šapovalovs6:3 7:5

Dominiks Tīms uzvarēja arī abos iepriekšējos dueļos pret Denisu Šapovalovu (2018. gadā Akapulko ar 6:2, 6:3 un pagājušajā mēnesī Monreālā ar 6:4, 3:6, 6:3), bet šoreiz favorīta statusā bija Kanādas tenisists, jo Tīmam pēdējā laikā ir veselības un formas problēmas, turklāt spēlēšana telpās nav viņa ērtākā vide. Tīms pagājušajā nedēļā tādos pašos apstākļos Deivisa kausā izbraukumā ar 3:6, 2:6 zaudēja Somijas tenisistam Emilam Rūsovuori (ATP 163.).

Arī šodien Tīms bija tuvu zaudējumam, taču spēja izglābties, izmantojot nedisciplinētā Šapovalova paviršības. Denisam supertaibreikā bija trīs mačbumbas, no kurām pirmās divas pie rezultāta 9:7. Šapovalovam savas serves izspēlē norāvās sitiens ar "backhand". Tīms otro mačbumbu atspēlēja ar neatvairāmu diagonālo "forehand" sitienu. Jaudīgs sitiens no labās puses austrietim atvairīja arī trešo mačbumbu pie 10:11. Mačs beidzās ar Šapovalova "forehand" sitienu tīklā pie rezultāta 11:12.

Atrašanās ranga trešajā simtā nebija šķērslis bijušā pasaules astotā numura Džeka Soka iekļaušanai komandā. ASV kapteinis Džons Makinrojs Sokam arvien uzticas, jo viņš ir šīs izlases sastāvā labākais dubultspēļu spēlētājs un var palīdzēt arī vienspēlēs, kas notika piektdienas otrajā cīņā.

Pirms "US Open" potītes savainojumu guvušais Fabio Foņīni 1. setā spēlēja ļoti lēni, saņemot loģisku sagrāvi, bet 2. setā darbojās aktīvāk. Tiesa, tālāk par taibreiku netika, zaudējumu akceptējot ar dubultkļūdu pie rezultāta 3:6. Soks pēc tam pārliecinoši ar savu servi realizēja jau pirmo mačbumbu, gūstot sezonas pirmo uzvaru (1-4)!

Soka gūtā uzvara pasaules komandai ir turnīra vēsturē pirmais panākums "Laver Cup" pirmās dienas vienspēlēs. Pasaules komanda "Laver Cup" pirmajā dienā zaudēja visās trīs vienspēlēs gan pirms diviem gadiem Prāgā (9:15), gan pērn Čikāgā (8:13).

Stefans Cicips saņēmās pēc pagalam nesekmīga 2. seta 21 gadu vecu spēlētāju mačā pret citu Leivera kausa debitantu Teiloru Fricu un bija precīzāks supertaibreikā. Amerikānis pie 7:7 pieļāva liktenīgu dubultkļūdu, pēc kuras Grieķijas tenisa līderis no 8:7 komfortabli paņēma abus punktus ar savu servi.

Visbeidzot pirmo dienu pabeigušajā dubultspēlē Rodžers Federers un Aleksandrs Zverevs grūtā cīņā pieveica Soku un Šapovalovu. Eiropas komanda atspēlēja 15 no 16 breikbumbām, ieskaitot visas sešas 2. setā pie rezultāta 4:5, kad pretiniekiem Zvereva servēšanas reizē bija sešas setbumbas. Soks ir turnīra vēsturē dubultspēļu uzvarām bagātākais tenisists ar 5-2 bilanci. Federera un Zvereva duets pērn Čikāgā dubultspēlē ar 6:4, 6:7(2), 9:11 zaudēja Sokam, kad viņa pārinieks bija Džons Isners.

Eiropas un pasaules komandu duelis notiek trīs dienas ar četrām spēlēm – trim vienspēlēm un vienu dubultspēli. Piektdien par uzvaru pienākas viens punkts, sestdien divi, bet svētdien trīs. Kausa iegūšanai nepieciešami 13 punkti. Ja pēc 12. spēles ir neizšķirts 12:12, uzvarētāju noskaidro dubultspēlē ar supertaibreiku.

Pirms turnīra trešās sezonas tika paziņots, ka "Laver Cup" ieguvis oficiāla turnīra statusu, lai gan notiek pēc paraugturnīru formāta. Proti, gan vienspēlēs, gan dubultspēlēs 3. seta gadījumā tiek spēlēts supertaibreiks līdz iegūtiem 10 punktiem. Leveira kausā ATP reitinga punkti netiek piešķirti, bet rezultāti tiek skaitīti spēlētāju statistikā.

     [+] [-]

, 2019-09-20 19:45, pirms 5 gadiem
Ranga vietu ziņā Eiropai baiss pārsvars.