Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Serbija un Francija cīņā par Deivisa kausu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Serbija un Francija cīņā par Deivisa kausu
Deivisa kausa finālu ievadīs Janko Tipsareviča un Gaela Monfīsa mačs
Foto: AFP/Scanpix

Šopēcpusdien Belgradā ar diviem mačiem tiks dots starts Deivisa kausa finālam. Pirmo reizi finālā iekļuvušie serbi savās mājās uzņems deviņkārtējos čempionus frančus.

Deivisa kauss, kas ir vadošais turnīrs tenisa komandām vīriešu konkurencē, tiek izspēlēts jau kopš 1900. gada. Toreiz turnīram bija krietni citādāks formāts nekā mūsdienās. Formāti mainījušies vairākas reizes, līdz 1981. gadā piedzīvotas pēdējās pārmaiņas, komandas sadalot divīzijās. Vadošajā divīzijā jeb Pasaules grupā startē 16 komandas, kas uzvarētāju noskaidro pēc izslēgšanas principa, proti, astotdaļfināli, ceturtdaļfināli utt. Veiksmīgākā komanda Deivisa kausa vēsturē ir ASV, kas par čempioni kļuvusi 32 reizes, bet 29 reizes zaudējusi finālā.

Šogad finālu sasniegušas divas komandas, kurām turnīra ievadā to reti kurš paredzēja – Serbija un Francija. Serbus finālā ievilcis Novaks Džokovičs, kamēr franči beidzot spējuši no talantīgās un daudzsološās komandas pārvērsties par tādu, kas arī dara. Bet par visu pēc kārtas.

Serbija

Serbija kungu tenisa sakarā pēdējo gadu laikā neizbēgami asociācijas ar Novaku Džokoviču. Nole 2008. gada sākumā uzvarēja "Australian Open" turnīrā, bet šogad zaudēja "US Open" finālā, neaizsniedzoties līdz savam otrajam "Grand Slam" titulam. Tenisa elitē viņš bijis nemainīgi pēdējās 3-4 sezonās un tur vēl ilgi paliks. Kas ir Novaka ieroču pienesēji? 1. kārtā pret ASV (3-2) divām Džokoviča uzvarām vienu panākumu vienspēlē pievienoja Viktors Troickis. Ceturtdaļfinālā pret Horvātiju (4-1) bija dubultspēle, kurā serbiem uzvaru nodrošināja Janko Tipsarevičs un Nenads Zimoničs. Visbeidzot pusfinālā pret Čehiju (3-2) pieminētais Tipsarevičs guva divas uzvaras vienspēlē, Džokovičam vienu maču izlaižot sliktas veselības dēļ.

Finālā serbiem sastāvs bez pārsteigumiem. Vien nedaudz izbrīna tas, ka Tipsarevičs pieteikts vienspēlēm. Iepriekš serbu kapteinis Bogdans Obradovičs bija izteicies, ka pie vārda vienspēlēs bez Novaka Džokoviča tiks Troickis, taču nekā. To var skaidrot ar Janko teicamo sniegumu iepriekšējās kārtās. Kā būs finālā, rādīs laiks. Finālmaču atklās tieši viņš, tiekoties ar Francijas pirmo numuru Gaelu Monfīsu, bet pirmās dienas noslēgumā Džokovičs spēlēs ar Žilu Simonu. Dubultspēlei serbi izvēlējušies Zimoniča un Troicka duetu. Serbijai pirmais fināls.

Serbijas izlase: Nenads Zimoničs, Janko Tipsarevičs, Novaks Džokovičs, Viktors Troickis un Bogdans Obradovičs. Foto: Reuters/Scanpix

Francija

Frančiem Deivisa kausā lielāka pieredze – izcīnīti deviņi tituli un vēl astoņas reizes paspēlēts finālā. Pēdējais fināls Francijai 2002. gadā, kad Parīzē ar 2:3 zaudēts krieviem. Gadu iepriekš Melburnā ar 3:2 pieveikti austrālieši. Ko nesīs šīgada fināls? Francijai "caurumi" sastāvā. Ja serbiem problēmu ar komplektāciju nav, tad frančiem jāiztiek bez Žo-Vilfrīda Tsongas. Viņam savainojums, veselības problēmas ar Žiljēnam Beneto, bet Rišāru Gaskē "aiz borta" atstājis kapteinis Gī Foržē. Tādējādi vienspēlēs frančiem spēlēs Monfīss un Žils Simons, bet dubultspēlē Franciju pārstāvēs šīs spēles meistaru pāris Mikels Lodrā un Arno Klemāns. Lodrā bija fantastisks iepriekšējās kārtās arī vienspēlēs, tāpēc var būt vīlies, ka šoreiz tiks spēlēt tikai dubultspēlēs. Francijas rezultāti ceļā uz finālu: 4:1 pret Vāciju, 5:0 pret pērnā gada čempioni Spāniju un tādi pati sagrāve pār Argentīnu. Finālistu savstarpējo maču bilance 4-4. Pēdējais duelis notiks tālajā 1991. gadā, kad Francija serbus (tolaik nu jau bijušo Dienvidslāviju) ar 5:0 sasita Pasaules grupas pusfinālā.

Francijas izlase: Arno Klemāns, Žils Simons, Mikels Lodrā, Gaels Monfīss un Gī Foržē. Foto: Reuters/Scanpix

Serbijai mājas sienās jāapliecina favorītes statuss

Par šīgada fināla spēļu pāriem un izredzēm. Džokovičam "uz papīra" vajadzētu nodrošināt divas uzvaras vienspēlēs, tādējādi serbiem atliktu uzvarēt vienu no trim pārējām spēlēm, lai tiktu pie trofejas. Savstarpējās spēlēs Džokovičam 5-1 pret Simonu un 5-0 pret Monfīsu. Tas viss no teorijas viedokļa, praksē mēdz gadīties citādi. Bukmeikeru vērtējumā izteikti favorīti serbi – 1.30 pret 3.20 (Betsafe.com prognoze). Mači notiks uz telpu "hard" seguma, ko nevar dēvēt par kādas no komandu plusiem - abas itin labi prot spēlēt tieši uz šī seguma. Spēles līdz trim uzvarētiem setiem, tiesa šis likums atcelsies gadījumā, ja kāda komanda priekšlaicīgi nodrošinās uzvaru mačā. Viss sāksies jau šodien plkst. 15:00.

2010. gada Deivisa kausa fināls

DatumsLaiksSpēleH2H*
03.12.15:00Janko Tipsarevičs – Gaels Monfīss3-2
03.12.17:00Novaks Džokovičs – Žils Simons5-1
04.12.16:00Troickis/Zimoničs – Klemāns/Lodrā-
05.12.14:00Novaks Džokovičs – Gaels Monfīss5-0
05.12.16:00Janko Tipsarevičs – Žils Simons0-1

H2H* - savstarpējo maču bilance

Izmantotie resursi:
daviscup.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-12-03 11:08, pirms 13 gadiem
masalskis123 rakstīja: Jāuzvar Francijai!!
Tikai tavos sapņos! Serbija apliecinās savu favorīta statusu un uzvarēs!

     [+] [-]

, 2010-12-03 12:25, pirms 13 gadiem
Lai kā man tracinātu bijušās YUG basketbola spēles stils un kultūra – šajā spēlē es noteikti būšu par serbiem. Lai jau viņiem tiek pirmo reizi!

     [+] [-]

, 2010-12-03 14:32, pirms 13 gadiem
Zimoničam pēdēja tikšanās ar Lodru, prētējās laukuma pusēs.