Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Vimbldonā varēs startēt arī neitrālie sportisti, bet ar papildu ierobežojumiem

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Vimbldonā varēs startēt arī neitrālie sportisti, bet ar papildu ierobežojumiem
2022. gada Vimbldonas čempioni Novaks Džokovičs un Jeļena Ribakina. Foto: Thomas Love lock/AELTC, wimbledon.com

Vimbldonas čempionāta organizatori pieņēmuši grūtu lēmumu, ļaujot piedalīties arī neitrālajiem sportistiem. Tiesa, papildu ierobežojami ir tādi, kuru dēļ daļa patlaban nevarētu piedalīties. Vimbldonas čempionāts sāksies 3. jūlijā.

Kā jau ziņots, reaģējot uz Krievijas veikto un Baltkrievijas atbalstīto plaša mēroga iebrukumu Ukrainā, 2022. gada pavasarī pasaules tenisa vadošās organizācijas ATP un WTA nolēma, ka minēto agresorvalstu tenisisti varēs startēt kā neitrālie sportisti. Vimbldonas čempionāta organizatori gāja tālāk un nolēma savā turnīrā nepielaist neitrālos sportistus no agresorvalstīm. ATP un WTA izlēma sodīt Vimbldonas čempionātu - spēlētājiem nepiešķīra tur nopelnītos ranga punktus, bet organizatoriem uzlika lielu naudas sodu.

Vimbldonas čempionāta organizatori cerēja, ka viņu piemēram sekos arī pārējie "Grand Slam" turnīri ("Australian Open", "French Open", "US Open"), tomēr tas nenotika. Skaitot no neitrālā statusa ieviešanas brīža, 2022. gadā bija vien daži turnīri, kuros netika pielaisti tā saucamie neitrālie sportisti (vietējo organizatoru lēmuma dēļ Lielbritānijas zālāja turnīros un Igaunijas normatīvā regulējuma dēļ Tallinas "WTA 250", kā arī izlašu sacensības).

Vimbldonas organizatori šodien paziņoja, ka 2023. gada turnīrā neitrālie sportisti varēs startēt, taču būs papildu ierobežojumi. Tas attiecas arī uz citiem Lielbritānijā aizvadāmajiem turnīriem.

"Mūsu pašreizējais nodoms ir pieņemt pieteikumus no Krievijas un Baltkrievijas spēlētājiem, ja viņi sacenšas kā "neitrāli" sportisti un atbilst attiecīgiem nosacījumiem. Aizliegts dažādos veidos paust atbalstu Krievijas iebrukumam Ukrainā un aizliegts iebraukt spēlētājiem, kuri saņem finansējumu no Krievijas un/vai Baltkrievijas valstīm (tostarp sponsorēšanu no uzņēmumiem, kurus pārvalda vai kontrolē valstis) saistībā ar viņu dalību čempionātā," informē Vimbldonas turnīra organizatori. "Nosacījumi ir rūpīgi izstrādāti konstruktīvā dialogā ar Lielbritānijas valdību un tenisa asociāciju un starptautiskajām tenisa organizācijām."

"All England Club" vadītājs Īens Hjūits: "Mēs turpinām pilnībā nosodīt Krievijas nelegālo iebrukumu un no visas sirds atbalstām Ukrainas tautu. Bet tagad tas bija neticami grūts lēmums, kas netika pieņemts viegli vai bez lielas uzmanības pret tiem, kurus tas ietekmēs. Uzskatām, ka, ņemot vērā visus faktorus, šī ir vispiemērotākā 2023. gada čempionāta kārtība. Esam pateicīgi par valdības atbalstu, jo mēs un mūsu kolēģi tenisa organizācijās esam virzījušies šajā sarežģītajā jautājumā un vienojušies par nosacījumiem, kas, mūsuprāt, ir īstenojami. Ja apstākļi būtiski mainīsies līdz čempionāta sākumam, mēs to apsvērsim un attiecīgi reaģēsim."

Lielbritānijas Tenisa asociācija uzskata, ka 2022. gadā neitrālo sportistu nepielaišana bija pareizs lēmums, tomēr, ja to atkārtotu arī 2023. gadā, Vimbldonas čempionāts varētu zaudēt "Grand Slam" statusu, kas britu tenisu novestu pie ļoti kaitīgām sekām.

Neitrālajiem sportistiem šogad būs jāparaksta neitralitātes deklarācijas. Organizatori ir pārliecināti, ka, parakstot deklarāciju, spēlētāji vai viņu ģimenes locekļi netiks pakļauti apsūdzībām savā valstī. Šīs deklarācijas tiks izstrādātas tādā veidā, lai nebūtu īpaši kritiskas pret attiecīgo valstu režīmiem (kaut gan būs punkts, ka nedrīkst izrādīt atbalstu).

Izmantotie resursi:
wimbledon.com
lta.org.uk
inews.co.uk

  +2 [+] [-]

, 2023-03-31 16:32, pirms gada
Tie ierobežojumi ir viegli apejami.

  +3 [+] [-]

, 2023-03-31 16:34, pirms gada
Piebilde "saistībā ar viņu dalību čempionātā" sačakarē pasākumu. Tātad var sponsorēt un atbalstīt mierīgi, vienīgi finansējums dalībai jāpiešķir caur trešo personu.

  +1 [+] [-]

, 2023-03-31 16:37, pirms gada
"Aizliegts dažādos veidos paust atbalstu Krievijas iebrukumam..." Ja šeit varētu pievilkt sportista nodokļu maksāšanu Krievijā, būtu ļoti vienkārši. Bet, manuprāt, to tā nevar pagriezt, jo tā jau būtu paplašināta tulkošana, kas ierobežojumu gadījumā neder.

  +4 [+] [-]

, 2023-03-31 16:48, pirms gada
KIMO rakstīja: "Aizliegts dažādos veidos paust atbalstu Krievijas iebrukumam..." Ja šeit varētu pievilkt sportista nodokļu maksāšanu Krievijā, būtu ļoti vienkārši. Bet, manuprāt, to tā nevar pagriezt, jo tā jau būtu paplašināta tulkošana, kas ierobežojumu gadījumā neder.
nodokļi arī skaitās, jo ir rakstīts dažādos veidos. nodokļi ir viens no dažādiem veidiem!

  -2 [+] [-]

, 2023-03-31 17:01, pirms gada
točka rakstīja: nodokļi arī skaitās, jo ir rakstīts dažādos veidos. nodokļi ir viens no dažādiem veidiem!
Tad jau, pēc tavām domām sanāk ka jebkurš Krievijas pilsonis, kas Krievijā maksā nodokļus - atbalsta Krievijas iebrukumu ?

  +1 [+] [-]

, 2023-03-31 17:04, pirms gada
Problēma ir deklaratīvais raksturs. Aizpilda deklarāciju. Jautājums: vai turnīra laikā apsolies nepaust atbalstu karam dažādos veidos? Saķeksē visu, kā viņiem vajag. Un paraksta. Pirmajā kārtā dod 50K māciņas par zaudējumu!

  +2 [+] [-]

, 2023-03-31 17:18, pirms gada
točka rakstīja: nodokļi arī skaitās, jo ir rakstīts dažādos veidos. nodokļi ir viens no dažādiem veidiem!
Vai tad nav tā, ka tenisistiem nodoklis jāmaksā tajā valstī kur nopelnīts honorārs?

  +4 [+] [-]

, 2023-03-31 17:31, pirms gada
ATP un WTA bez morāles principiem. Pērkamas organizācijas.

  +2 [+] [-]

, 2023-03-31 17:42, pirms gada
Krievs arī neitrāls ir krievs

  +2 [+] [-]

, 2023-03-31 17:45, pirms gada
Marisan rakstīja: Vai tad nav tā, ka tenisistiem nodoklis jāmaksā tajā valstī kur nopelnīts honorārs?
jā, ja darbojas nodokļu konvencija starp valstīm. krievi šobrīd apsver iesaldēt nodokļu konvencijas ar "nedraudzīgajām" valstīm (ES valstis, ASV, Austrālija, Lielbritānija, Japāna u.c.).

  +4 [+] [-]

, 2023-03-31 18:15, pirms gada
Žēl. Visa tā taisnošanās priekš bērndārzniekiem.
ATP un WTA jūtas droši. Viņi joprojām nezin, ka "neitrālo" valsti vada plānprātiņš.

  -4 [+] [-]

, 2023-03-31 18:22, pirms gada
Ja kādam problēmas, tad lai nepiedalās. Citādi būs visi ukraiņi jāslēdz ārā, ja daudz slavināsies un ņaudēs,

  +1 [+] [-]

, 2023-03-31 20:14, pirms gada
Smieklīgas atrunas. Tikai bizness.

"...to atkārtotu arī 2023. gadā, Vimbldonas čempionāts varētu zaudēt "Grand Slam" statusu, kas britu tenisu novestu pie ļoti kaitīgām sekām."

"Šīs deklarācijas tiks izstrādātas tādā veidā, lai nebūtu īpaši kritiskas pret attiecīgo valstu režīmiem (kaut gan būs punkts, ka nedrīkst izrādīt atbalstu)."

     [+] [-]

, 2023-04-04 04:35, pirms gada
Nožēlojami...cerēju ka Wimbldona nepadosies pērkamajiem ATP un WTA