Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Latvijas tenisa treneris: "Ja vienkārši izej ATP kursus, tūrē tu nevienam neinteresē"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Latvijas tenisa treneris: "Ja vienkārši izej ATP kursus, tūrē tu nevienam neinteresē"
Andis Juška. Foto: Jimmie48 / WTA

Latvijas treneris Andis Juška portālam Sportacentrs.com atzīst, ka ar vīriešiem strādāt ir vieglāk nekā ar sievietēm, tomēr grūti iekļūt ATP tūres apritē.

Pēdējos gados Latvijas speciālists trenējis vairākas augsta līmeņa tenisistes. Kāpēc tieši ar sievietēm? "Sāku strādāt ar Aļonu Ostapenko un tās lietas kaut kā aizgāja tajā virzienā," skaidro Andis Juška. "Varu gan spēlēt [kā sparingpartneris], gan būt kā treneris - pildīt divas funkcijas vienlaicīgi. Tas ir diezgan pieprasīti, it īpaši sieviešu tūrē. Tāpēc man arī bija daudz vieglāk atrast to darbu un izvēlēties starp spēlētājām."

Ar vīriešiem taču būtu vieglāk un varbūt ienesīgāk? "Neteiktu, ka ienesīgāk. Bet vieglāk gan, jo čaļi ir čaļi," norāda treneris. "Sievietēm ir tas emocionālais. Un sezona ilga - gandrīz visu gadu braukā no turnīra uz turnīru, treniņi un atkal turnīri. Čaļi kaut kādā veidā to sagremo daudz vieglāk, bet meitenēm tas ir daudz grūtāk. Vīrieši savā starpā komunicē, var aiziet kopā vakariņās, tās attiecības ir pilnīgi citādākas nekā sieviešu tūrē. Bet sieviešu tūrē: netrenēšos ar to, trenēšos ar šo un tā tālāk. Tur pilnīgi ir saraksts, ar ko vari spēlēt un ar ko nevari."

Savukārt tikmēr Latvijas speciālists Pjotrs Ņečajevs darbojas ASV klubā. Amerikas turnīros šopavasar pildīja Ostapenko galvenā trenera funkcijas, taču ar citām pasaules līmeņa spēlētājām viņš nestrādā. "Domāju, ka īsti nav tās vēlmes braukāt apkārt. Viņam ir ģimene. Tūrē visu laiku ir jābrauc apkārt - ne visi to var pavilkt," lēš Juška. "Tas tā liekas, ka baigi smuki. "Grand Slam" un lielie turnīri no malas šķiet smuki. Bet kad tur esi gadu, divus vai trīs, tad tas nav viegli."

Kāpēc mūsu treneri nestrādā ar augsta līmeņa spēlētājiem vīriešu tenisā? "Vienkārši nav jau to speciālistu. Kā tu vari izvirzīties - pats esi bijis labs spēlētājs vai esi kādu izvedis. Ja vienkārši nokārto augstāko izglītību vai izej ATP kursus, tu diemžēl nevienam neinteresē. Pēc papīriem tu nevienam tur neinteresē, ja godīgi runājam. Pazīšanās, caur aģentiem vai zini spēlētāju. Tur tikt iekšā nav tik viegli."

Kā spēlētājs Andis Juška savulaik sasniedza 226. vietu pasaules rangā, bet tenisista karjeru noslēdza jau 29 gadu vecumā (2014). "Pleca trauma mani mocīja ilgus gadus. Bija jābeidz jau kaut kādā 2011. gadā, bet turpināju spēlēt [ar pretsāpju līdzekļiem] - tas nebija risinājums tam visam."

Spēlētāja karjeras laikā Juškam palīdzēja arī vietējā federācija, taču finansiālā situācija nebija spoža. "Visur braucām ar mašīnu, mēs nekur nelidojām. Tajā laikā bija izdevīgāk ar mašīnu. Tagad ir citi laiki - var arī aizlidot lētāk, bet tolaik tā nebija. Diviem cilvēkiem kaut kur aizlidot bija astoņi deviņi simti. Ja aizbraucām ar mašīnu, tad divi simti. Tā bija atšķirība diviem cilvēkiem," atceras tenisa speciālists.

Mūsdienās pasaules tūres spēlētāju treneru atalgojumus sastāv no pamatalgas un ļoti individuāliem procentiem (apmēram 5-10) no naudas balvām. Procentu dēļ finansiāli izdevīgāk ir strādāt ar augstāka līmeņa tenisisti, kura lielajos turnīros tiek tālu. Lai treneris saņemtu minētos procentus, spēlētājai jāsasniedz vismaz 1/8 fināls.

  +1 [+] [-]

, 2023-11-24 14:06, pirms 5 mēnešiem
ATP kursi var pacelt kompetences līmeni!!!

  +2 [+] [-]

, 2023-11-24 19:21, pirms 5 mēnešiem
Vīriešu tūrē tomēr apgrozās lielāka nauda. Droši vien tur uzmanās, lai svešinieki nenāk pēc kumosa!

     [+] [-]

, 2023-11-24 20:44, pirms 5 mēnešiem
mūsu nezināmā leģenda