Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:538, Did:0, useCase: 3

Šuplers: klauns vai veiksmes jātnieks?

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Šuplers: klauns vai veiksmes jātnieks?
Slovāks Jūliuss Šuplers nebija sliktākais treneris, kāds "Dinamo" varēja būt.
Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Kopš 29. marta Jūliuss Šuplers vairs nav Rīgas "Dinamo". Kaut arī ir princips: par aizgājējiem labu vai neko, šoreiz klusēt nebūtu korekti. Šuplers Latvijā nostrādājis piecus gadus - divus ar "Rīgu 2000" un trīs ar "Dinamo". Gribot negribot viņš savas pēdas Latvijas hokejā atstājis. Droši vien ne tik dziļas kā Viktors Tihonovs, taču salīdzināt ar Vladimiru Jurzinovu var. Kaut kur turpat ir arī Šuplers.

Julo vai Jūlis, kā viņš gribēja, lai viņu sauc, uz "Rīgu 2000" nebrauca ar tukšām rokām. Pirms tam 1993. gadā Šefīldā viņš jau bija sasitis Latviju ar 7:1 un pēc tam 1995. gadā Bratislavā aizlicis priekšā kāju Ēvaldam Grabovskim, lai Latvija netiktu uz A grupu (3:4). A jeb elites grupas čempionātos Šuplers ar Slovākijas izlasi bijis 10. vietā (1996.), 6. vietā (2007.) un 13. vietā (2008.), Lilehammeres olimpiādē 6. vietā. Droši vien, ka spožākais bija turnīrs Lilehammerē, kur slovāki radīja pamatīgu troksni, uzvarot grupas turnīrā: 4:4 ar Zviedriju, 3:3 ar ASV, 3:1 ar Kanādu, 10:4 ar Itāliju un 6:2 ar Franciju. Ceturtdaļfinālā 2:3 zaudējums papildlaikā olimpiskajiem čempioniem krieviem, bet spēlē par 5. vietu pamatīgs kāviens no Čehijas - 1:7. 2008. gada čempionātā Halifaksā 14 hokejisti dažādu iemeslu dēļ atteicās spēlēt Slovākijas izlasē, un Julo pēc 13. vietas bija jāaiziet.

"Dinamo" un Šuplera ceļi varēja arī nemaz nekrustoties. Ja vien pirmsākumos "Dinamo" prezidents nebūtu Viesturs Koziols un ģenerālmenedžeris Normunds Sējējs. Cilvēki no "Rīgas 2000", kas stradāja plecu pie pleca kopā ar Julo. 2008. gada vasarā, kad tika veidots "Dinamo", lielākai daļai nebija nekādas nojausmas, kas mēs esam un ko varam. Tāpēc amerikāņa Boba Ftoreka kandidatūra atkrita diezgan ātri. Bija vajadzīgs cilvēks, kurš zina Latvijas hokeju un nebaidās līst KHL lauvu krātiņā. Jūlis tāds bija. Pirms dažiem gadiem Krievijas čempionātā ar Jarolsvaļas "Lokomotiv" krietni apdedzinoties un iemantojot sliktākā ārzemju trenera laurus, kāds jebkad Krievijas hokejā strādājis. Vai Šuplers zināja, ka Krievijā tiek zemu vērtēts? Droši vien. Taču izrādīja neviltotu pārsteigumu, kad pirms pirmās sezonas krievu žurnālisti viņu novērtēja kā vienu no sliktākajiem KHL. Un žurnālisti aplauzās! Šuplers kopā ar Znaroku, Biļaļetdinovu un Krikunovu līdz 29. martam bija četri treneri, kas trīs sezonas nostrādājuši vienā klubā.

Vai treneris šarlatāns būtu spējis tik ilgi blefot un trīs gadus spēlēt Gagarina kausā? Šuplers uz vaicājumu, vai viņš labs vai slikts treneris, allaž sarunu novirzīja veiksmes gultnē, tā trenerim esot būtiskāka. Zinu, ka daži spēlētāji Šupleru kā treneri salīdzināja ar klaunu. Jā, viņam nav NHL kampiena, taču Rīgā slovāks strādāja ar zinātnes metodēm, treniņos mērot, cik katrs hokejists ātri atkopjas no slodzes, kāda viņam funkcionālā sagatavotība. Šogad vairāk nekā pērn plēsās ar fiziskās sagatvotības treneri Vilni Kluci, par slodzēm treniņos. Droši vien vislabāk jutās, kad divas sezonas kā palīgs blakus bija tautietis Miroslavs Miklošovics.
Vai Šuplers mums bija liels treneris? Varbūt. Vai kāds cits viņa vietā no "Dinamo" izpiestu vairāk? Ļoti iespējams. Taču trīs pavasarus bija spēles Gagarina kausā, pa ceļam nokaujot tādus pūķus kā Pēterburgas SKA un Maskavas "Dinamo".

Droši vien labāks kā psihologs un treneru kolektīva vadītājs nekā treneris, turklāt Rīgā ierodoties Ozo, nu bija atbraucis labāks iedvesmotājs un cīņā saucējs. Ar visiem, kas noliedz Šuplera padarīto, būs interesanti diskutēt pēc gada vai diviemu, kad būs redzams, ko tad izdarījis jaunais "Dinamo" treneris.

Runas, ka viņam 17 500 eiro mēnešalgas vietā piedāvāti tikai 12 000, neatbilstot patiesībai. Piedāvāts esot šīs sezonas atalgojums. Jā, Šuplers bija arī patmīlīgs. Taču nav nopietni, ja Rīgas mērs Nils Ušakovs balvu 2010. gada rīdziniekam pasniedz... divus mēnešus pēc nominācijas. Zobgaļi melš, ka varbūt CSKA Šuplera patmīlība tikšot apmierināta: viņa kabinets būšot starp Viktora Tihonova un Vjačeslava Fetisova kabinetiem. Lai nu tā būtu.
Lai Julo veicas jaunajā darba vietā!

Šuplera plusi
1. Kopā ar Sējēju un Koziolu izveidoja šo "Dinamo" komandu.
2. Viņa vadībā progresēja daudzi jaunie spēlētāji (Sotnieks, Cibuļskis, "Rīgas 2000" laikos arī Daugaviņš) un par meistariem nobrieda Dārziņš, M. Rēdlihs, arī Sprukts ("Rīgā 2000").
3. No "Rīgas 2000" uz augšu pacēla jau gandrīz norakstītos veterānus Ciprusu un Ankipānu.
4. Pirmajā sezonā iestājās, lai par dzeršanu un nepiedienīgu uzvedību viesnīcā "Kosmos" Koziols no komanadas nepadzen Hartiganu un Elisonu.
5. Izaudzināja, vai ļāva aiz savas muguras kā treneriem izaugt Sējējam un Ābolam.
6. Bija labs speciālists datoros, ieviešot tos arī treniņu procesā.

Šuplera mīnusi
1. Diezgan slikti vadīja spēles.
2. Vairākumu izspēli treniņos uzticēja pašiem hokejistiem.
3. Pārāk uzkrītoši vilka slovāku kārti (Mikušs, brāļi Petrovicki).
4. Ne līdz galam uzticējās vairākiem vietējiem spēlētājiem (Štāls, K. Rēdlihs, Bļinovs).
5. Dažbrīd ne pārāk diplomatiski izteicās par Latvijas hokeju (Latvijā katrs, kurš ar nūju rokās pārslidojis pāri centra līnijai jau tiek uzskatīts par hokejistu.)
6. Neprata no "Dinamo" izspiest visu, kas bija iekšā.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +17 [+] [-]

, 2011-03-30 12:43, pirms 13 gadiem
Pirmajā sezonā iestājās, lai par dzeršanu un nepiedienīgu uzvedību viesnīcā "Kosmos" Koziols no komanadas nepadzen Hartiganu un Elisonu.

kas bija šitais?

     [+] [-]

, 2011-03-30 12:44, pirms 13 gadiem
maskavā laikam bija žūpojuši!

  +7 [+] [-]

, 2011-03-30 12:44, pirms 13 gadiem
Varbūt tā arī labāk... Vismaz paskatīsimies vai kāds cits var dabūt to pašu ārā...
Anyway Šupis bija foršais... Trūks viņa omulīguma...

  +2 [+] [-]

, 2011-03-30 12:48, pirms 13 gadiem
Un kad naakamais treneris netiks playoff, tad visi dziedaas cik Juulis bij labs...
Ceru jau protams, ka naakamajam trenerim izdosies augstaaki sasniegumi, bet tas nebuus viegli.

  +4 [+] [-]

, 2011-03-30 12:49, pirms 13 gadiem
Kā jau vienmēr tas ir - patiesība ir kaut kur pa vidu!
Cepuri nost Jūļa priekšā par to, ko ir izdarijis, tomēr ne maz, bet pārmaiņas bija nepieciešamas, pie tam tieši Dinamo!

  +3 [+] [-]

, 2011-03-30 12:51, pirms 13 gadiem
Pēc virsraksta jau skaidrs ka Matulis dalās ar mums savās pārdomās! Labs vai slikts to redzēsim ko varēs jaunais treneris...Savu latiņu Šupis pacēla un zemāk nenolaida...Personīgi domāju ka viņš nevarētu veiksmīgi vadīt kādu SKA vai Akbarsu! Katrā ziņā paldies par šīm trijām sezonām Šupler!

  +8 [+] [-]

, 2011-03-30 12:54, pirms 13 gadiem
Vai nu Šupleru vajadzētu saukt par klaunu lai paliek mūsu hokeja guru Matuļa ziņā bet slikts treneris nevarētu būt tik stabils kā Jūlis ar Dinamo. Tagd protams nāks nākamais un tam jau paņemt Gagārina kausu būs tīrais nieks.
Slēpts komentārs: puramuk

     [+] [-]

, 2011-03-30 12:57, pirms 13 gadiem
empire rakstīja: Pirmajā sezonā iestājās, lai par dzeršanu un nepiedienīgu uzvedību viesnīcā "Kosmos" Koziols no komanadas nepadzen Hartiganu un Elisonu.

kas bija šitais?
Pēc uzvaras pārbaudes turnirā pār Atlant šie tur bija drusku atlaiduši ar zaļo pūķi, bet to reti, kurš atcerās, jo tolaik vēl netuvu nebija tādas ažiotāžas ap RD.
Slēpts komentārs: puramuk
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-03-30 13:06, pirms 13 gadiem
Paldies Šupleram par darbu,bet mani vairak interese uz kuru pusi jauna trenera meklejumos skatisies dinamo vadiba..atkal uz čehu/slovaku jeb varbut kadu ziemelamerikas specialistu?

  +2 [+] [-]

, 2011-03-30 13:08, pirms 13 gadiem
Idaho,varbut..bet par tiem 17000eiro jau nekadu tur treneri superstaru nav tik viegli atrast..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-03-30 13:25, pirms 13 gadiem
nu daudz lielāks nopelns par to, ka Viesturs neizmeta Elisonu un Hartiganu (tas šajā rakstā pieminēts nevietā, lai padižotos (?) ar kautkādu galīgi vecu informāciju, kas tik vēl pēc tam nav bijis!!!, tad jau varēja Masaļska atpakaļpieņemšanu pēc nedarbiem, Vestkota avāriju utt unjpr uzskaitīt) ir tas ,ka TIEŠI VIŅŠ, jau sākot ar R2000 vairākos latviešu hokejistos spēja atrast un lietderīgi izmantot viņu stiprās puses (spilgtakais piemērs- Ankipāns, bet ir arī citi)

  +2 [+] [-]

, 2011-03-30 13:39, pirms 13 gadiem
Attiecībā par treneri- nezinu, kādu superstāru Kīnenu RD akcionāri taisās piesaistīt KHL klubam par 25k $ mēnesī (Jūļa alga), bet cerības, ka Ržiga , Vujteks vai citi komentaros piesauktie treneri ar labu reputāciju KHL brauks par šādu naudu uz Rīgu ir absurdi. Var dabūt tādus trenerus, kurus citiem nevajag, tikai vēl ar piebildi- ar vāju orientēšanos LV hokejā un RD speletājos. Ziemeļamerikānis vispār RD neder, salaidīs visu grīstē ar savu hokeja izpratni (cik ZA treneri sekmīgi strādā KHL?? ), čehi un slovāki atbilstoši uz pirkstiem saskaitāmi, par skandināviem grūti ko teikt... Tas pats Vasja Tihonovs, nedomāju, ka ir diži labāks specs par Beresņevu (smieklīgi?), varbūt uzvārds slavenāks... Izklausīsies pec murgiem, bet, MANUPRĀT, labs variants RD būtu Beresņevs- orientējas LV hokeja un spēletāju resursos, nav dārgs, tomēr jau ar Krievijas augsta līmeņa kluba trenēšanas pieredzi. Kā palīgs- Ābols, ar kuru jau ir līgums. Vēl variants- Golubovičs, kurš šosezon no Torpedo biji uztaisījis skatamu hokeju spelējošu blici, bet Beresņevs derētu labāk. KO PAR TO DOMĀ JĀNIS MATULIS ?

  +1 [+] [-]

, 2011-03-30 13:40, pirms 13 gadiem
Dark_Side rakstīja: galvenais, ka DR sāksies jauna ēra! un tas bija vajadzīgs, jo 5 gadi vienā valstī un 3 gadi pie viena kluba - tas ir max ko var... vajag jaunas vēsmas, jaunu slotu un jaunu zobenu virs spēlētāju galvām... Gaidam jaunus panākumus un sakam paldies Jūli, ka biji, ka devi jaukas emocijas! Priekā!
Arsens Vengers, nezini, cik ilgi oie ;sprices?

  -1 [+] [-]

, 2011-03-30 13:44, pirms 13 gadiem
Par brivajiem treneriem runajot - Summanens taks ari ir brivs

  +1 [+] [-]

, 2011-03-30 14:02, pirms 13 gadiem
baraviks rakstīja: Par brivajiem treneriem runajot - Summanens taks ari ir brivs
bet ne jau par jūļa algu

     [+] [-]

, 2011-03-30 14:13, pirms 13 gadiem
Yuri rakstīja: Tie Mīnusi liekas daudz spilgtāki par plusiem!
nekā

  +1 [+] [-]

, 2011-03-30 14:22, pirms 13 gadiem
Edgars rakstīja: Pēc uzvaras pārbaudes turnirā pār Atlant šie tur bija drusku atlaiduši ar zaļo pūķi, bet to reti, kurš atcerās, jo tolaik vēl netuvu nebija tādas ažiotāžas ap RD.
Nu tas bija pirms 1.sezonas,kad tika izcīnīta uzvara Gubernatora kausa izcīņā kad visa komanda bija devusies atpūsties Maskavā uz kazino-tur gājis augstos toņos,kad viens otrs nesapratis,kur atrodas un,ko dara-sevišķi izcēlies Hartigans.

  +1 [+] [-]

, 2011-03-30 14:46, pirms 13 gadiem
Šaubos vai no Dinamo varēja izspiest kaut ko vēl vairāk.

  +1 [+] [-]

, 2011-03-30 14:48, pirms 13 gadiem
Te jau ir viss izteikts ar to pirmo mīnusi. Diezgan slikti vadīja spēles. Turklāt, tā jau nebūtu tik liela bēda, ne viņš viens tāds pasaulē, priekš tam jau arī ir 2. treneris, bet ja cilvēks nepārtraukti uzsver, ka Viņš ir galevnais treneris, un kamēr Viņš ir galvenais treneris lietas kārtosies tā, tad ludzu, vadi savas spēles kā galvenais...
Ābols abās intervijās ko esmu redzējis ir uzsvēri, tas jāprasa galvenajam utt, tātad, viņš arī saviem palīgiem to ir iestāstījis, kur viņš ir galvenais...

  +4 [+] [-]

, 2011-03-30 17:16, pirms 13 gadiem
Sakiet un rakstiet ko gribiet ... skaidrs viens
Šupleram visu cieņu un respektu. Labi padarīts darbs.
Nekļūdās tikai tie, kas neko nedara. Plusi un mīnusi ir katram, atkārtošos TIE +/- IR KATRAM, vēl aizmirsāt ka eksistē arī apstākļi.
Bet kuru tas krata, kad ir vajadzīgi rezultāti,un tie Šupleram ar komandu ir: PlayOff x3; PlayOff otrā kārta x2, ja tas nav rezultāts ... tā tikai klauns var uzskatīt.
Ja jāizvēlas starp klaunu vai veiksmes jātnieku,
tad atbilde ir: Veiksmes Jātnieks.
Ja ir uzskats ka rezultāts bija tikai dēļ veiksmes ... labi, lai nu tā būtu, novēlu Šupleram veiksmi arī turpmākajās karjeras gaitās.
P.S. Soryy ka tik kategoriski, bet tā nevar, Vispirms dzied slavas dziesmas, pēctam iet veļas mazgāšanas kursos ...

  +2 [+] [-]

, 2011-03-30 17:54, pirms 13 gadiem
berimors rakstīja: Šaubos vai no Dinamo varēja izspiest kaut ko vēl vairāk.
Znaroks varētu izspiest vairāk
Tā kā viņš to izdarīja ar MVD.

     [+] [-]

, 2011-03-30 19:05, pirms 13 gadiem
Vajag veci ar funktieri un uguni acīs. Kādu, kas ir spēlējis RD.

     [+] [-]

, 2011-03-30 21:12, pirms 13 gadiem
beidzot Matulim kaads sakariigs raksts izdevies
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-03-31 13:18, pirms 13 gadiem
Es tomēr šo trenera maiņu uztveru pozitīvi.. Nebūtu lasījis nevienu Pučes rakstu par viņu, iespējams domātu savādāk.. Bet tā kā viņu raksturoja un analizēja tāds hokeja eksperts un aizkulises zinošāka persona, kura viedoklis man ļoti patīk, tad es tomēr priecājos, ka notiks maiņa.. Kaut kā par daudz viņam to lažu tomēr bija..