Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:538, Did:0, useCase: 3

Arnasons: "Ceru uz labu karjeru Eiropā"

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Arnasons: "Ceru uz labu karjeru Eiropā"
Tailers Arnasons
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

2009.gada novembrī kopā ar Ingmāru runājām ar tikko Latvijā iebraukušo Taileru Arnasonu. Pēdējā laikā šī hokejista vārds ir daudz locīts, tādēļ šo interviju tagad pārpublicēju arī Sporta Avīzē +

Savainojumu vārdzinātajā "Dinamo" katrs roku pāris, kas var palīdzēt laukumā, patlaban tiek sagaidīts ar aplausiem, un viens šāds roku pāris komandai pievienosies ceturtdienas spēlē pret Maskavas "Spartak". Kluba leģionāru rindas papildinājis 30 gadus vecais amerikānis ar septiņu NHL sezonu pieredzi Tailers ARNASONS. Kamēr "Dinamo" pagājušajā nedēļā graizīja tatāru un krievu ledu, amerikānis tepat Piņķos ieprovēja mūsējo un pēc viena no treniņiem kopā ar "Dinamo" junioru komandu uz 15 minūtēm piesēda aprunāties arī ar "Sporta Avīzi".

- Kā tik rūdīts Ziemeļamerikas vadošo līgu veterāns nonāca Rīgā?
- Ātri un vienkārši. Sazinājos ar savu aģentu Eiropā, viņš aprunājās ar klubu, un viss beidzās ar to, ka esmu parakstījis līgumu. Komanda pagaidām ir projām, bet es esmu šeit. Viss ir kārtībā.

- Vasarā parakstīji līgumu ar Ņujorkas "Rangers", tomēr iekļūt sastāvā neizdevās. Kādi ir galvenie iemesli?
- Man pat sarežģīti pateikt. "Rangers" sastāvā aizvadīju tikai vienu pirmssezonas spēli. Droši vien nebiju trenera plānos. AHL pietiekami paguvu izspēlēties, kad biju jaunāks, un tagad pēc vairākiem gadiem NHL tas bija solis atpakaļ. Par pārcelšanos uz Eiropu domāju jau ilgāku laiku, un tagad bija īstais brīdis izdarīt gājienu. Protams, es varēju lūgt klubam maiņu, taču man ir divvirziena līgums, un ir apmēram skaidrs, ko tas nozīmē. Negribēju visu sezonu mētāties augšā un lejā. Pieņēmu lēmumu izmēģināt spēkus Eiropā un sākt labu karjeru šeit.

- Cik daudz zini par Rīgas „Dinamo” komandu? Kas tev ir stāstīts?
- "Dinamo" ir laba komanda, vienīgi tai varbūt vēl vajag pāris labu spēlētāju, lai uzvaru būtu vairāk. Redzēju pa televizoru vakardienas maču (3:1 uzvaru Kazaņā) un domāju, ka šī komanda var daudz. Ceru, ka palīdzēšu.

- Spēles stils patika?
- Noteikti. Komandā ir daudz ātru spēlētāju, labi malējie uzbrucēji, daudz piespēļu, un neviens neaizraujas ar individuālo spēli. Svarīgi, lai būtu, kas met ripu vārtos.

- Vai kādu no "Dinamo" spēlētājiem iepriekš pazini?
- Nē, man nav sanācis spēlēt ne ar vienu, taču pāris puišu satiku aizvakar lidostā. Gan jau viss būs kārtībā. Par Latviju iepriekš biju dzirdējis. Savulaik, kad spēlēju Fargo komandā USHL, mans istabiņas biedrs pāris gadu bija Mārtiņš Lāns, no kura uzzināju par Latviju. Laiks šeit gan pagaidām ir ļoti nepatīkams, taču ir forši.

- Vai zini, ka "Dinamo" sastāvā jau šobrīd ir seši centra uzbrucēji, no kuriem trim ir NHL pieredze? Tu būsi septītais...
- Tas ir labi. Tas nozīmē, ka ir laba komanda un laba konkurence.

- Esi gatavs sākt ceturtajā maiņā?
- Man vienalga. Kur treneris ieliks, tur spēlēšu.

- Jau aprunājāties ar Šupleru?
- Kad ielidoju, satikāmies lidostā un mirkli aprunājāmies. Neko daudz, vien kādu minūti. Protams, pagaidām neko konkrētu.

- Kāds ir tavs spēles stils? Tu esot mazākuma speciālists.
- Mazākuma?! Noteikti ne, mazākumā nekad neesmu spēlējis! Nevienādos sastāvos lielākoties spēlēju tieši vairākuma komandā. Esmu spēli veidojošs centra uzbrucējs, man patīk dalīt piespēles.

- Rīgas "Dinamo" līdz šim bija stratēģija neņemt leģionārus, kuri vecāki par 28 gadiem, jo tie lielākoties ir spēlētāji, kuri ierodas ar domām par ērtu karjeras noslēgumu, nevis motivāciju kaut ko izcīnīt. Ar kādiem mērķiem tu šeit esi?
- Es vēlos uzsākt labu karjeru Eiropā un darīt to līgā, kas patiešām ir spēcīga un kļūst arvien labāka. Nekādu cēlu mērķu man nav. Gribu spēlēt labi un gribu, lai komanda uzvar. Tas arī viss.

- Un cerība atgriezties NHL
- Nekad nevar zināt, taču... Turpmāk vēlos palikt un spēlēt šeit.

- Esi agresīvais vai tehniskais uzbrucējs? Izkauties vari?
- Kauslis gan neesmu. Man patīk tehnisks hokejs.

- Mūsu komandā jau ir četri kanādieši, kas nekaujas. Un fani bēdājas, ka pietrūkst spēlētāju, kuri mācētu iestāties par sevi un pārējiem.
- Runājot par hokeju, katram ir viedoklis, taču lielākā daļa no tiem nav pamatoti. Varu vienīgi vēlreiz atkārtot, - no manis kauslis nesanāks.

- Pastāsti par savu karjeru NHL. Tā bija pietiekami ilga un veiksmīga, taču labākā sezona bija jau 24 gadu vecumā. Tā vismaz liecina statistika.
- Mana labākā sezona bija pirms trijiem gadiem, kad pievienojos Kolorado "Avalanche" (2006./07. gada sezonas 82 spēlēs 16+33). Arī jūsu piesauktā sezona (22+33 Čikāgas "Black Hawks" sastāvā) bija laba. Man patika spēlēt Čikāgā un Kolorado, taču pienācis laiks doties tālāk.

- Tavs tēvs bija hokejists.
- Viņš NHL aizvadījis aptuveni 400 spēļu. Tēvs joprojām man palīdz ar padomu, kad tas nepieciešams.

- Karjeras sākumposmā esi spēlējis arī NCAA sistēmā.
- Tas bija interesants laiks. Trīs gadus spēlēju hokeju "St. Cloud State" universitātē un studēju biznesu, taču līdz absolvēšanai netiku. Starp citu, tajā komandā cīnījās arī Dūvijs Vestkots un Marks Hartigans, kuri pagājušajā sezonā spēlēja Rīgā. Pirms braukt uz Rīgu, pakonsultējos arī kādu cilvēku, kurš bija runājis ar viņiem.

- 2004. gadā lokauta laikā mēģināji spēlēt Zviedrijā, taču "Brynas" sastāvā aizvadīji tikai četras spēles. Tas izklausās par maz pat pārbaudes laikam. Kas notika?
- Izmantoju iespēju aizbraukt un pamēģināt spēkus Eiropā, taču uzreiz bija skaidrs, ka neesmu nonācis īstajā komandā. Kad savā ceturtajā mačā mani izlaida laukumā tikai trijās maiņās, gāju pie kluba vadības un teicu, ka tas nav nopietni, - šķiramies kā draugi. Tā arī notika.

- Nav noslēpums: bijusi informācija, ka tas notika alkohola lietošanas dēļ, un tā tev esot problēma.
- Alkohola problēma? (Iesmejas.) Varu pastāstīt, kas patiesībā notika. Kā jau teicu, pēc ceturtā mača aizgāju pie kluba vadības un vienojāmies, ka komandā turpmāk nespēlēšu. Vakarā aizgāju uz bāru, pasēdēju, paņēmu pāris dzērienu, - nekā briesmīga. Nākamajā dienā komandai bija mačs. Viss tika uztaisīts tā, it kā es iepriekšējā vakarā būtu piedzēries un tāpēc vairs neesmu komandā. Neviens nerakstīja, ka par manu nespēlēšanu vienojāmies jau iepriekš.

- Cik daudz zini par KHL līgu?
- Tā ir otra labākā līga pasaulē uzreiz aiz NHL, un izskatās, ka gadu no gada kļūst spēcīgāka. Zinu, ka klubos šeit spēlē ļoti daudz labu hokejistu, tāpēc skatos uz to ar lielām cerībām.

- No lielākiem laukumiem nav bail?
- Nē, man tas nesagādā problēmu. Arī NCAA čempionātā spēlē uz lielajiem laukumiem, un tur pavadīju trīs gadus. Pirms diviem gadiem biju arī ASV izlasē pasaules čempionātā, kas notika Maskavā. Nekad nav bijušas problēmas un nebūs arī tagad.

- Kad gatavojies debitēt?
- 19. novembrī. Aklimatizācija? Šobrīd mazliet ir problēmas. Miegs nāk tad, kad nevajadzētu, taču tas ir vienīgi pāris dienu jautājums. Līdz pirmajai spēlei viss būs labi.

Tailers ARNASONS

Dzimis: 1979. gada 16. martā Oklahomsitijā
Augums: 180 cm
Svars: 93 kg
Rīgas "Dinamo" centra uzbrucējs

o NHL draftēts 1998. gadā, Čikāgas "Black Hawks" septītajā kārtā ar 183. numuru
o Septiņās NHL sezonās aizvadījis 500 spēles (ieskaitot play-off) "Black Hawks", Otavas "Senators" un Kolorado "Avalanche" komandās
o Guvis 90 vārtus un izdarījis 160 rezultatīvas piespēles
o Labākajā NHL sezonā guvis 55 rezultativitātes punktus
o AHL līgas sezonas labākais debitants 2002. gadā
o NHL labāko debitantu simboliskajā piecniekā 2003. gadā
o 2007. gadā pārstāvēja ASV izlasi pasaules čempionātā (septiņās spēlēs 1+3)
o Eiropā neveiksmīgi izmēģinājis spēkus zviedru "Brynas" sastāvā 2004. gadā

 +17 [+] [-]

, 2010-01-28 13:18, pirms 15 gadiem
Runaa labaak nekaa speelee

  +4 [+] [-]

, 2010-01-28 13:22, pirms 15 gadiem
Neizskatās, ka būtu Tev čālīt baigās motivācijas, lai izveidotu labu karjeru šeit.
Bet nu kas zin, mošk pirms izslēgšanas spēlēm un ja iekļūsim tajās, redzēsim ne tikai Taileru, kurš māk iedot piespēli, bet arī tādu kurš sitās un kapā, lai uzvarētu.

  +5 [+] [-]

, 2010-01-28 13:23, pirms 15 gadiem
Nu jā, tad neviens nezināja, ka viņš tāds slinķis...

  +8 [+] [-]

, 2010-01-28 13:26, pirms 15 gadiem
------> ';

 +12 [+] [-]

, 2010-01-28 13:32, pirms 15 gadiem
Viņš ir gudrs un tehnisks spēlētājs un to ik pa laikam ir iespējams pamanīt arī Dinamo sastāvā. Piespēles viņš prot atdot ļoti labi.

Tomēr joprojām vājā fiziskā forma un diezgan dīvainā attieksme neļauj pietiekami izmantot viņa plusus laukumā. Ja viņš spētu ar to tikt galā un savākties, būtu ļoti noderīgs spēlētājs. Un tā tam vajadzēja notikt jau pašā sākumā, tagad, iespējams, jau ir par vēlu...

  +1 [+] [-]

, 2010-01-28 14:23, pirms 15 gadiem
Nevar spelēt hokeju ja tu negribi to darīt - ja tu grib melnu uzvalku tu taču neperc baltu, jo tu to negribi!!!! No drošiem avotiem - viņam nav nekādas vēlmes spelēt hokeju - vismaz Dinamo rindās ne!

     [+] [-]

, 2010-01-28 14:38, pirms 15 gadiem
o 2007. gadā pārstāvēja ASV izlasi pasaules čempionātā (septiņās spēlēs 1+3)

Nav pierādījis, ka būtu ši ieraksta vērts spēlētājs!

  +2 [+] [-]

, 2010-01-28 14:50, pirms 15 gadiem
Pameegini Tu tikt kaadreiz ASV izlases sastaavaa kur konkurence ir aptuveni 100x lielaaka nekaa Latvijaa Man liekas ka 1+3 ASV izlasee vareetu buut gandriiz katra Latvijas hokejista sapnis.

Man pret so speeleetaaju antipaatijas nav. Tieshaam labi redz speeli un dod labas piespeeles. Jautaajums vai trenneris vinju maak izmantot pareizi. Kas attiecas uz aatrumu, jaa vinsh nav no aatraakajiem, bet visi taadi nevar buut. Un ko dod piemeeram karijas aatrums ar ?? Aizskrien visiem garaam, bet tad she Tev iisaa nuuja pievilj un piespeele sanaak nekaada un metiens vispaar nesanaak

Un peec kaa spriezjat ka shim hokejistam nav veelme speeleet hokeju???
Slēpts komentārs: Koks_ar_2_galiem

     [+] [-]

, 2010-01-28 15:05, pirms 15 gadiem
Kas ir Mārtiņš Lāns? Viņš arī bija hokejists, jeb tikai koledžas istabasbiedrs?

  +1 [+] [-]

, 2010-01-28 15:29, pirms 15 gadiem
a123 rakstīja: Kas ir Mārtiņš Lāns? Viņš arī bija hokejists, jeb tikai koledžas istabasbiedrs?
hokejists
eurohockey.net: Martins Lans - player profile and career stats

  +1 [+] [-]

, 2010-01-28 16:38, pirms 15 gadiem
Nav nemaz tik slikta tā intervija. Pēc atsauksmēm biju iedomājies ko briesmīgāku.

Tagad labprāt izlasītu otro daļu: Kad Rīgu viņš iepazinis.

     [+] [-]

, 2010-01-28 20:32, pirms 15 gadiem
Ai nu ko te runaat, Arnasons normaals speeleetaajs, atkaartoshos top5 no esoshaa Dinamo. Te driizaak jaarunaa par slovaaku mazaa ruukja diivaino treneeshanas pieeju, ar mainjaam ir kaa ar loterijas biljeteem, nepaartraukti maina un maina, ntaas speeles kur 1 periodaa iesitam golus, beigaas kaasiens, vai arii otra galeejiiba, pirmajaa ielaizham 3 un tad nu meegjina taisiit varojdarbus, paldies dievam(jaa, tieshi dievam nevis shupleram) ka peedeejaa laikaa izdodas atspeeleeties, nav nekaadas psihologjiskaas stabilitaates, nu nespeelees dzheki bez paatagas, it sevishki muuseejie, nav pieradushi. Protams, forshi Hossa sametis pilnu maisu ar ripaam, bet nu cik deelj vinja nav ielaistas, oi oi oi...un kaut kaa neizskataas, ka ruukjis ljoti dusmotos un liktu Hossu 4 mainjaa pat peec 4 neveiksmiigaam speeleem.

  -1 [+] [-]

, 2010-01-28 21:07, pirms 15 gadiem
Arnasons Gols.spēlējot tikai 5 ar pus minūtes.Ierijat nolicēji.

  -1 [+] [-]

, 2010-01-29 07:59, pirms 15 gadiem
trimmers rakstīja: Nevar spelēt hokeju ja tu negribi to darīt - ja tu grib melnu uzvalku tu taču neperc baltu, jo tu to negribi!!!! No drošiem avotiem - viņam nav nekādas vēlmes spelēt hokeju - vismaz Dinamo rindās ne!
No drošiem avotiem- tavi avoti nav droši

     [+] [-]

, 2010-01-29 13:17, pirms 15 gadiem
zzk rakstīja: Viņš ir gudrs un tehnisks spēlētājs un to ik pa laikam ir iespējams pamanīt arī Dinamo sastāvā. Piespēles viņš prot atdot ļoti labi.

Tomēr joprojām vājā fiziskā forma un diezgan dīvainā attieksme neļauj pietiekami izmantot viņa plusus laukumā. Ja viņš spētu ar to tikt galā un savākties, būtu ļoti noderīgs spēlētājs. Un tā tam vajadzēja notikt jau pašā sākumā, tagad, iespējams, jau ir par vēlu...
Pilnībā Tev piekrītu, viņa spēles stils ir diezgan acij tīkams, bet vajadzētu azartiskāk un centīgāk uzspēlet. Ja cīņasspars būtu piem. kā Spruktam, ticu ka rādītu ļoti labu spēli un arī punktus krātu.