Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:538, Did:0, useCase: 3

"Dinamo" un tā rezerves komandas

Jānis Matulis
Jānis Matulis

"Dinamo" un tā rezerves komandas
Juris Štāls šogad ir labākais "Dinamo" un "LM" sadarbības auglis.
Foto: Aigars Prūsis, Sportacentrs.com

Nacionālajā Hokeja līgā ar tās gandrīz 100 gadus garo vēsturi attiecības starp galveno komandu, rezerves komandām un junioru hokeju ir noformulētas gan juridiski, gan sportiski. Kontinentālā Hokeja līga, kur šobrīd spēlē arī mūsu "Dinamo", eksistē tikai trešo sezonu, Krievijas jaunatnes hokeja līga (MHL) - otro gadu, arī fārmkluba jēdziens KHL pamazām sāk iedzīvoties.

"Dinamo" pirmajā sezonā tam bija fārmklubs "Rīga 2000", pērn - "Dinamo"/Juniors" un abi tie barojās no "Dinamo" pupa. Šosezon fārmklubs ir "Liepājas metalurgs", kas, protams, ir arī patstāvīgs klubs, un "Dinamo" pirmo gadu ir jaunatnes komanda HK "Rīga", kurai labu finansiālu piešprici dod Rīgas pašvaldība. Attiecības starp Liepāju un Rīgu visas sezonas laikā ir it kā vienkāršas - hokejists spēlē, kur nonācis, bet algu viņam maksā tas, kurš viņu komandējis. Proti, Štāls, Andersons un Meija Liepājā saņem visus tos pašus labumus, ko pārējie "LM" hokejisti, bet algu visiem turpina maksāt "Dinamo". Tas pats notiek arī pretējā virzienā, un HK "Rīga" spēlējošie liepājnieki algu saņem no "LM", pārējais viss no HK "Rīga".

Skaidrs, ka šādā triju pakāpju modelī katram ir arī savas intereses. Tā šobrīd "Dinamo" cenšas tikt Gagarina kausā, "LM" cīnās par iespējami augstāku vietu Baltkrievijā, lai play-off būtu labāki sāncenši, bet HK "Rīga" MHL Ziemeļrietumu grupā pēc vairākiem zaudējumiem ir 4. vietā, kas ir pēdējais pakāpiens, lai tiktu play-off. Un tāpēc Karamnovs un Bukarts ir nosūtīti palīgos junioriem, bet Meija - uz Liepāju.

KHL reglaments paredz, ka KHL komandas pieteikumā drīkst būt 25 spēlētāji, kā arī traumētā vietā cits, plus no MHL komandas var ņemt jebkuru un lejā nosūtīt jebkuru, kurš ir 17-21 gadu vecs. Savukārt attiecībās ar fārmklubu ceļojošo meistaru kvota ir noteikta 5+1, proti, mūsu "Dinamo" uz Liepāju vienlaicīgi drīkst nosūtīt piecus laukuma spēlētājus un vienu vārtsargu. Kā rāda šīs sezonas prakse, tad vairāk par diviem nav bijis. Tāpat vairāk par diviem vienlaicīgi nav tikuši komandēti uz HK "Rīga".

Vairākās KHL komandās šī aprite ir daudz blīvāka un būtībā tā atkarīga no galvenās komandas treneru vēlmēm vai ģenerālmenedžeru piedāvājuma iespēlēt jaunos un izmēģināt fārmkluba spēlētājus. Šajā ziņā gan Liepājas šoseja ir vienvirziena ceļš, jo laikam jau Jūliuss Šuplers uzskata, ka Liepājā neviens nav izaudzis līdz "Dinamo" ceturtās maiņas statusam. Bet no HK "Rīgas" uz "Dinamo" uz trim spēlēm bija pacelts tikai Raimonds Vilkoits. Bet centra uzbrucējus taču "Dinamo" ļoti ļoti vajagot. Ne velti Mikušam sekoja Petrovickis. Bet varbūt lietderīgāk bija audzināt savējo? Jo vasarā Sējējam noteikti būs vēlme dabūt vismaz vienu labu centra uzbrucēju. No Liepājas Rīgā pārbraukušais Štāls teic, ka Liepājā vēl esot puiši, kuri var spēlēt "Dinamo". "LM" sporta menedžeris Mihails Vasiļonoks visupirms min Skvorcova uzvārdu. Rīga arī nupat bija izrādījusi interesi par Skvorcovu, taču tikai MHL sakarā... Man gan liekas, ka tas nebūtu paaugstinājums, bet pazeminājums.

Skaidrs, ka visā šo triju komandu komunikācijā svarīga ir trenera gaume vai patika. HK "Rīga" pie trenera Leonīda Tambijeva spēlē divi liepājnieki - uzbrucējs Mickēvičs un aizsargs Demiters. Uz pāris spēlēm bija aicināts arī aizsargs Tūbelis, bet laikam jau atzīts par nederīgu. Savukārt U-20 izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs Tūbeli slavē: slaids (1,92 m) aizsargs ar labās rokas metienu - tas atkal ir tas, kas visiem vajadzīgs. Dzirdēts, ka Tambijevs ar sakostiem zobiem pie sevis pieņem arī Podziņu - viņa sastāvā Ainārs netiekot iekšā starp četru maiņu uzbrucējiem...

Esmu vairākkārt rakstījis, ka modelis, kad fārmklubs bija "Dinamo/Juniors" (arī labākie juniori), bija lietderīgāks nekā tagadējais. Pērn "Dinamo/Juniorā" epizodiski vai ilgāku laiku sportisko formu trenēja/atguva Meija, Bukarts, Cinks, Džeriņš, Bērziņš, Sotnieks, J. Rēdlihs, Cibuļskis... Skaidrs, ka no Baltkrievijas atklātā čempionāta ir vieglāk ielēkt KHL nekā no MHL. Šogad izskatījās, ka "Dinamo" Liepāja ir tikai vajadzīga, lai kaut kur nogrūstu sev nevajadzīgos Štālu un Andersonu, šobrīd - Meiju. Drīzāk bez domas uz izšķirošajiem mačiem ņemt atpakaļ. Štālam pat bija ļauts meklēt darbu ārzemēs, un Juris jau gandrīz nonāca Grācā. Nnu pēc astoņām spēlēm ir arī divi goli KHL! Glābējam Petrovickim 15 spēlēs viens vārtu guvums...

Skaidrs, ka "LM" uz Kontinentālā kausa izcīņu cerēja dabūt papildspēkus no ''Dinamo" - bez Štāla un Andersona figurēja arī Karamnova, Lūsiņa un Krišjāņa Rēdliha kandidatūras. Tolaik (26. - 28. novembris) "Dinamo" bija tikai viena spēle - ar "Sibirj", trauma bija Sotniekam, Troteram, slims bija Hartigans, tātad pašiem tikai septiņi aizsargi. Turklāt topošajiem liepājniekiem vajadzēja pirms tam arī nospēlēt vismaz dažas spēles "LM", bet arī tas bija iespējams, jo Rīgā tobrīd vēl bija Mikušs. Bet šajā rotācijā vienmēr noteicošās būs pirmās komandas intereses.

Vasiļonoks teic, ka baltkrieviem esot vienalga, cik šā brīža dinamiešu spēlē Baltkrievijas play-off. Varbūt, ka Karamnovam (1989.) un Bukartam (1990.) ir lietderīgāk spēlēt Liepājā? Varbūt lietderīgāk, ka tur spēlē un nevis visu janvāri tikai trenējas arī Andersons?

Šobrīd izskatās, ka arī nākamajā sezonā saglabāsies ''Dinamo" sadarbība ar Liepāju. Un tas būtu tikai loģiski. Ka Liepājā spēlētu šis t.s. Latvijas otrais ešalons un "LM" iztiktu bez leģionāru pakalpojumiem. Skaidrs, ka "Dinamo" sistēmas pamatbauslis nav gatavot Latvijas U-20 izlasi un šobrīd liekas, ka HK "Rīga" kodolu nākamajā sezonā veidos 1991. gada puiši. Bet U-20 izlasei vajag 1992. gadu un jaunākus... Bet tāpēc jau hokeja priekšniekiem ir galvas, lai domātu.

Slēpts komentārs: Rexis95

  +9 [+] [-]

, 2011-01-25 19:18, pirms 13 gadiem
Pagaidām šis RD un LM sadarbības modelis tiešām vairāk ir vajadzīgs priekš RD, lai KHL vadībai imtētu sava fārma esamību. Cita jēga no tā nav.
Slēpts komentārs: Guevara

  +7 [+] [-]

, 2011-01-25 21:11, pirms 13 gadiem
Skaidrs, ka "Dinamo" sistēmas pamatbauslis nav gatavot Latvijas U-20 izlasi un šobrīd liekas, ka HK "Rīga" kodolu nākamajā sezonā veidos 1991. gada puiši. Bet U-20 izlasei vajag 1992. gadu un jaunākus... Bet tāpēc jau hokeja priekšniekiem ir galvas, lai domātu.

Vispār jau interesanti sanāk.... kad vajag kļaņčīt naudu no valsts uzņēmumiem tā RD (parasti Jurkas personā) kļūst bez maz vai par "visas tautas projektu".... bet kā vajag U-20 izlases interesēs ņemt savā paspārnē un audzināt jauno maiņu tā RD atkal pārtop par "biznesa projektu".... ?

  +3 [+] [-]

, 2011-01-25 21:41, pirms 13 gadiem
als rakstīja: Skaidrs, ka "Dinamo" sistēmas pamatbauslis nav gatavot Latvijas U-20 izlasi un šobrīd liekas, ka HK "Rīga" kodolu nākamajā sezonā veidos 1991. gada puiši. Bet U-20 izlasei vajag 1992. gadu un jaunākus... Bet tāpēc jau hokeja priekšniekiem ir galvas, lai domātu.

Vispār jau interesanti sanāk.... kad vajag kļaņčīt naudu no valsts uzņēmumiem tā RD (parasti Jurkas personā) kļūst bez maz vai par "visas tautas projektu".... bet kā vajag U-20 izlases interesēs ņemt savā paspārnē un audzināt jauno maiņu tā RD atkal pārtop par "biznesa projektu".... ?
situācija varētu pamainīties, ja RD nākamsezon katrā spēlē obligāti būs 2 juniori jāpiesaka... Vismaz no Tretjaka nāca tāda info, ka KHL šādu punktu jau ir pieņēmuši... iespējams gan, ka tas attieksies tikai uz Krievijas klubiem....

  +2 [+] [-]

, 2011-01-25 21:57, pirms 13 gadiem
nu nedarbojas īsti tā fārmkluba un kluba modelis RD

  +6 [+] [-]

, 2011-01-25 23:31, pirms 13 gadiem
Nedarbojas tapec,ka Suplers labak,vecas draudzibas vaardaa,panjem kadu slovaku pensionaru,nevis megjina iespelet kadu jauno,vietejo speletaju.

  +4 [+] [-]

, 2011-01-26 00:55, pirms 13 gadiem
Dievs dod, lai LM nepiemeklē iepriekšējo RD farmklubu liktenis.

     [+] [-]

, 2011-01-26 09:21, pirms 13 gadiem
Visa taa farmu buushana ir uz papiira, jo speeleetaaji no DR deldee skatiitaaju solinjus un nevis apguust praksi laukumaa. Teiksim Luusinjam vajadzeeja dot iespeeju kaut kur speeleet un tad vinjsh vareetu tagad reizeem aizstaat paargurusho Holtu. Arii jaunie no HKRiga pirms leekshanas KHL kaadu speeli vareeja aizvadiit Metalurgos.Ceram next year taa sadarbiiba buus reaalaaka!

     [+] [-]

, 2011-01-27 10:34, pirms 13 gadiem
Abrags rakstīja: situācija varētu pamainīties, ja RD nākamsezon katrā spēlē obligāti būs 2 juniori jāpiesaka... Vismaz no Tretjaka nāca tāda info, ka KHL šādu punktu jau ir pieņēmuši... iespējams gan, ka tas attieksies tikai uz Krievijas klubiem....
pieteikt jau var, bet tas jau nenozīmē, ka tālāk par soliņu tiks...