Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:538, Did:0, useCase: 3

Piecnieks Latvijas leģionāru piecniekam KHL

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Piecnieks Latvijas leģionāru piecniekam KHL
Māris Jass Ņižņekamskā esot publikas mīlulis.
Foto: hcvityaz.ru

KHL regulārais čempionāts beidzies ne tikai Rīgas "Dinamo", bet arī pieciem mūsu leģionāriem. Tiesa, diviem - Mārtiņam Cipulim Habarovskā un Aleksandram Jerofejevam Novokuzņeckā tas savainojumu dēļ beidzās jau kādu brīdi agrāk. Kā tad mūsu puišiem Krievijā veicies?

Ja būtu jāsastāda rangs, tad pirmā vieta droši vien pienāktos Novosibirskas "Sibirj" aizsargam Georgijam Pujacam. Novosibirskiešu metošais aizsargs Sibīrijas galvaspilsētā aizvada otro sezonu un izpelnījies godu būt "Sibirj" kapteiņa palīgs. Rīgā treneri tā arī nesagaidīja Žoras rezultatīvos metienus (15 spēlēs 1+4), bet tur esot bijusi arī paša aizsarga vaina, toties Novosibirskā Pujacs ir zirgā, pērn gan tikai viens gols (1+13), toties šogad 49 spēlēs mūsu sūtnim 21 (8+13) punkti, kas visā līgā starp aizsargiem dod 25. vietu, "Sibirj" - starp aizsargiem otrais, kopējā vērtējumā - septītais. Un kopā ar citu aizsargu Kutuzovu - garākais spēles laiks - 21:32, 52 soda min un -2 lietderības koeficients. Novosibirska nav nekāda čuhņa, un ļoti iespējams, ka Pujacs tur spēlēs arī nākošo sezonu.

Ja kaimiņvalsts žurnālists Kuzņecovs uzskata (sports.ru), ka Mārtiņš Cipulis bijis sezonas labākais spēlētājs Habarovskas "Amur", atliek tam tikai pievienoties un priecāties par cēsnieka veiksmīgo sezonu. Ātrais latvietis Habarovskā dalīja pirmo vietu ar citu uzbrucēju Zakijevu iemesto vārtu ziņā (12), bet maiņa Cipulis - Ņikuļins - Kopeikins bija pati rezultatīvākā, turklāt lauvas tiesu ripu iemetot vienādos sastāvos.

Sezonas sākums Mārtiņam iznāca sauss, turklāt "Amur" nebija arī punktu un atlaists tika treneris, kurš Cipuli bija noskatījis (Bļinovs). Šķita, ka laikam jau Šupleram taisnība un uzbrucējs savu potenciālu izsmēlis, taču Cipulim ir kāda varbūt ne sevišķi laba īpašība - viņš lēni ieskrienas, taču, kad ieskrējies, tad ripas pašas birst vārtos. 49 spēlēs 19 punkti (12+7), ar trešās maiņas cienīgu spēles laiku (14:03), mīnus 12 lietderību un 14 soda minūtēm.
Janvāra vidū sākās runas, ka Cipulis varētu atkal kļūt par dinamieti, taču "Amur" prezidents neesot piekritis darījumam, jo gribot, lai Mārtiņš vēl gadu paliek Tālajos Austrumos. Cipuli Habarovskā viss apmierinot. Ja Habarovska nebūtu tik tālu prom austrumos un liela daļa laika hokeja komandai nepaietu pārlidojumos... Tiem, kas tur nekad nav bijuši, teikšu, ka civilizācija Habarovskai nav metusi līkumu, pilsēta ļoti tīra, Amūras piekraste gandrīz kā pie mums Jūrmalā, klimats vasarā - karsts un mitrs, ziemā - auksts. Mārtiņš ar savu savainoto plecu cer tik uz strīpas, lai spēlētu pasaules čempionātā Bratislavā.

Trešo sezonu KHL un otro no tām Novokuzņeckā aizvadīja aizsargs Aleksandrs Jerofejevs. Novokuzņecka gan Krievijā nav labākā pilsēta dzīvošanai - milzīgs metalurģijas kombināts -, taču hokejs tur bijis vienmēr. Kā raksta Krievijas prese, ''Metallurg" kluba vadībai trūkstot profesionālisma un tāpēc trešo sezonu komanda paliek ārpus play-off. Vairāki treneri, kurus savulaik nolūkojis "Metallurg", iedevuši kurvīti, arī Pjotrs Vorobjovs. Jerofejevs aizvadījis 34 spēles no 54, 3 vārti, 3 piespēles, - 6 lietderības koeficients, 18 soda minūtes, trešais spēles laiks (17:41). "Metallurg" izmantojusi 17 (!) aizsargu pakalpojumus, daži gan tikai pa spēlei, bet primadonna ir juniors Orlovs - 22 (10+12).

Jerofejevs it kā vēl ir jaunais (1984.) un līdz 28 gadu vecumam pieder "Metallurg", taču viņam nebūtu problēmas dabūt darbu citā KHL klubā. Pleca savainojums var liegt dalību pasaules čempionātā.

Teikšu, kā ir. Biju diezgan pārsteigts, kad decembrī Ņižņekamska atlaida slovāku aizsargu Peteru Mikušu un vietā no Skalicas paņēma mūsu Māri Jasu. Kā tad tā? Slovāki taču esot labāki hokejisti. Bet Mužikam - Vladimiram Krikunovam "Ņeftehimik" bija vajadzīgs mužiks, un izvēl krita uz Māri. Ar savu kaujiniecisko raksturu un mazliet brutālo spēli (aizsargam - uzslava) Jass kļuvis par publikas mīluli Tatarstānas otrajā labākajā komandā. Kā stāsta kolēģi, laukumā meties arī tad, kad tikko bijis salauzts pirksts un arī pēc zoba izsišanas nav vis meklējis zobārstu, bet hokeja nūju. Trīs spēles Oslo parādīja, ka ir labā kondīcijā. Kopā "Ņeftehimik" aizvadījis 18 spēles, 0+1, -1 lietderība, 24 minūtes, 14:10 spēles laiks.

Edgaram Masaļskim šī sezona līgas jaunpienācēju Hantimansijskas "Jugra" rindās ir bijusi raiba kā dzeņa vēders. Uz hantu-mansu zemi Edža devās kā kluba pirmais vārtsargs, taču sezonas laikā savu vietu pazaudēja. Vispirms jau tāpēc, ka ļoti labi spēlēja 2008. gada pasaules čempions Mihails Birjukovs, kuram vieta Maskavas "Dinamo" neatradās. Varbūt pie Masaļska neveiksmēm sezonas sākumā vainojama arī Rīgas komanda? "Jugras" pirmais pretinieks čempionātā bija Pēterburgas SKA, pēc negaidītā zaudējuma starta mačā mūsu "Dinamo".

"Jugras" treneris Sergejs Šepeļevs vārtus pirmajā mačā uzticēja latvietim. Pēc pirmās trešdaļas, kad Edžus bija atvairījis tikai 7 ripas no 11, vārtos stājās Birjukovs. Nākamreiz Masaļskis vārtos tika sestajā spēlē, kas izrādījās pret Rīgas "Dinamo" (3:2) - atvairīts 31 metiens no 33, 93,9%. Prīmā. Bet jau pēc divām dienām - 15 metieni no 19, bet tomēr 7:4 uzvara pār Minsku.

Arī turpmāk sezonas laikā vairāk vārtos ticis Birjukovs, taču ik pēc laiciņa arī Masaļskis. 4:5 bullīšos pret Magņitku (44 metieni no 48), 5:4 bullīšos pret "Baris" (40 no 44), 2:3 zaudējums bullīšos pret "Automobilist" (30/32), un 3:6 Ņižņekamskā (32/38). Skaista uzvara pār "Atlant" - 3:1 (25/26) un ne sevišķi labs 2:4 pret "Torpedo" (19/23). Neliela katastrofa ar "Spartka", kad pēc 0:3 pirmajā trešdaļā (10/13) vārti atdoti Birjukovam.
3:2 bullīšos Minskā (24/26) un 1:2 papildlaikā Rīgā (25/27), lai nākamajā mačā pret CSKA jau 4. minūtē nomainītu Birjukovu (23/25).

3:0 pret "Salavat Julajev" (23/23) un 1:4 ar Magņitku (46/50). 1:4 pret "AK Bars" (15/19) un 6:2 ar "Auto" (20/22). 3:4 ar "Ņeftehimik" (42/46) un 2:6 ar "Avangard"(30/36). 4:2 pret "Auto" (32/34) un nomainīts 11. minūtē 4:8 zaudējumā "Lokomotiv" (0/3). Arī pēdējā mačā Ņižņijnovgorodā - 2;6, nomainīts pēc pirmās trešdaļas (9/11).
Kopā 23 spēles ar 89,4% atsisto ripu, vidēji spēlē ielaižot 3,25 ripas. Kopējā statistika nav spoža, taču "Jugra" uz Masaļski krustu neliekot. Ja tiks laukumā Gagarina kausa pirmajā kārtā... Ja labi nospēlēs! Mazliet savu reputāciju KHL Edgars ir samaitājis, taču pēc speciālistu domām atrast darbu arī nākamgad KHL nevajadzētu būt problēmām. To gan var traucēt leģionāru limita samazināšana no sešiem uz pieciem.

Slēpts komentārs: Raitcha

  -3 [+] [-]

, 2011-02-22 13:03, pirms 13 gadiem
Raitcha rakstīja: Edža jau var nākt kā 2. nr. aiz Holta pie mums nākamgad
Visticamāk, ka tā arī būs, jo diez vai kādai citai komandai viņš kā 2. vārtsargs leģionārs būs vajadzīgs...

  -1 [+] [-]

, 2011-02-22 13:07, pirms 13 gadiem
Man jau skiet, ka Edgaru atpakal nenems ne to domstarpibu del, ne vina limena del, kur vins nokrities. Bet pec pasaules cempionata vares vairak spriest.
Slēpts komentārs: lb26

  +4 [+] [-]

, 2011-02-22 13:33, pirms 13 gadiem
lb26 rakstīja: Idioti masaļskis ir labāks par jūsu mīluli holtu
Pierādi...
Lūdzu statistiku!
Viņš labāk pa zemi vienīgi vārtās.
Turklāt ir mazāks augumā par Holtu kurš notupies uz ceļiem.

  +1 [+] [-]

, 2011-02-22 13:58, pirms 13 gadiem
lb26 rakstīja: Idioti masaļskis ir labāks par jūsu mīluli holtu
Edža bieži var rādīt brīnumus, izglābt spēli, bet tikpat bieži var pilnus vārtus ar taurenīšiem salaist. Atceries kas darijās ar abiem mūsu mūriem pagājušās sezonas sākumā, murgs kaut kāds.

  +5 [+] [-]

, 2011-02-22 14:30, pirms 13 gadiem
Raitcha rakstīja: Pierādi...
Lūdzu statistiku!
Viņš labāk pa zemi vienīgi vārtās.
Turklāt ir mazāks augumā par Holtu kurš notupies uz ceļiem.
cik viegli no varona klut par apsmieklu. vel pagajusaja sezona, kad Edza komandu aiz ausim ievilka play offos un klibs stajas vartos, vins bija varonis un elks, sodien atnak Holts, kurs ir labs, bet ne izcils, un Edza jau vairs nav nekas nopietns?
Edzam nekad nav patikusi raustisana, ja spele tad spele ka pirmais. un ja vinam uzticas, tad vins rada tadus brinumus, ka visi Holti nobal.

  +2 [+] [-]

, 2011-02-22 14:31, pirms 13 gadiem
Agris 77 rakstīja: Edža bieži var rādīt brīnumus, izglābt spēli, bet tikpat bieži var pilnus vārtus ar taurenīšiem salaist. Atceries kas darijās ar abiem mūsu mūriem pagājušās sezonas sākumā, murgs kaut kāds.
nu, nu, kad tad Edza ir taurenisus laidis?

  +4 [+] [-]

, 2011-02-22 14:53, pirms 13 gadiem
playthegame rakstīja: cik viegli no varona klut par apsmieklu. vel pagajusaja sezona, kad Edza komandu aiz ausim ievilka play offos un klibs stajas vartos, vins bija varonis un elks, sodien atnak Holts, kurs ir labs, bet ne izcils, un Edza jau vairs nav nekas nopietns?
Edzam nekad nav patikusi raustisana, ja spele tad spele ka pirmais. un ja vinam uzticas, tad vins rada tadus brinumus, ka visi Holti nobal.
Nu man viņš nekad nav paticis. Protams viņš ir Izlases vārtsargs, kas man ir pieņemami utt. Tas pats Lūsiņš ir labs puika, bet man viņš vārtos nekad nepatiks, jo ir sēdoša suņa agumā, un Masaļskim vajadzētu atcerēties, kā Slovāki viņam sameta.
Bet par klubiem ir cita runa. Viņa spēles stilu nekad neesmu varējis ciest, man tie gulētāji un kritēji nekad nav patikuši. Pat Hašeks man krīt uz nerviem ar savu vārtīšanos. Tapēc man patīk, piemēram, Holts, jo pie aizsargu metiena nepaliek puse vārtu augšējās daļas tukša.
nenoliedzu, ka Masaļskis ir labs vārtsargs, bet vairāk par labu viņam nesanāk. Un Birjukovs tiešām ir par viņu labāks, ko klubā arī var redzēt. Rīga? Pirmkārt Dinamo visi vārtsargi spēlē labāk, lai cik tas nebūtu jokaini, bet kā jau teicu, arī Dinamo komandā viņš man nepatika.