Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:538, Did:0, useCase: 3

Sējējs un viņa leģionāri

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Sējējs un viņa leģionāri
Labākais kanādietis Rīgā - Mets Elisons.
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Ja vien līdz septembrim nenotiks kāda hokeja zemestrīce vai kaut kas tamlīdzīgs, tad "Dinamo" leģionāru kopējais saraksts noteikti papildināsies ar diviem zviedriem un vienu somu. Kolēģi jau izteikušies, cik labi vai slikti uzbrucēji ir Melins, Vargs un Luceniuss, taču man liekas, ka cāļus jāskaita tad, kad tie ir izperēti, proti, pēc kāda Rīgā nospēlētā laika. Līdzšinējā statistika ir tikai kā iespēja izšķilties brengam broilerim. Tomēr man nav bažas, ka GM Normunds Sējējs sava darba ceturtajā vasarā varētu aizšaut pilnīgi garām.

Par to liecina visi iepriekšējie 17+3 Rīgas leģionāri. Pilnīgi ņuņņas Sējēja apcirkņos nav bijuši. Viens labāks, otrs sliktāks. Vienam trenerim varbūt viens paticis labāk, cits sliktāk. Tāpat arī skatītājiem/faniem un arī žurnālistiem. Šāds ir mans subjektīvais visu leģionāru rangs, vārtsargu Sperli un uzbrucējus Fosteru un Karamnovu atstājot aiz iekavām - viņi komandā tomēr bija pārlieku īsu brīdi.

1. Mets Elisons 1. sezona, 58 spēles, 15+23, -2 lietderība
Labākais Sējēja pirkums. Pēc pirmās nometnes aizlidoja uz mājām un atgriezās, it kā viens pats būtu apēdis cūku. Koziols tad šaubījās, vai Metu vajadzētu paturēt. Otrreiz Viesturam šaubas bija pēc Meta nakts "Kosmosā". Labi, ka paturēja. Vienlīdz labs centra uzbrucējs abos laukuma galos, pēc rakstura īsts kanādietis, kurš visas epizodes izspēlēja līdz galam.
Otrās sezonas vidū labprāt būtu atgriezies Rīgā. Ja te nebūtu Šuplera. Šupis viņu vienalga sauc starp saviem trim labākajiem Rīgas posma uzbrucējiem.
Labi sevi apliecinājis arī MVD (74, 20+23, -3) un Ņižņijnovgorodā (53, 21+29, -7). Ir līgums ar "Torpedo".

2. Dūvijs Vestkots 1. sezona, 53, 2+18, -3
Dūvijam aiz muguras bija 201 spēle NHL, ASV junioru čempiona tituls (Klārka kauss tāpat kā Girgensonam) un ASV studentu čempiona tituls (NCAA). Spēlēja ļoti solīdā līmenī, kas bija ļoti svarīgi tieši komandas pirmsākumos. Šuplers pat uzskatīja, ka Dūvijs tobrīd bijis labākais aizsargs visā KHL. Treneris leģionāru kvartetam arī ļoti uzticējās.
Mazliet saplīsa pēc stulbās avārijas Melnsila ielas krustojumā. Ja nebūtu kāda hokejista bijušās radinieces lielā vēlme no bagātā kanādieša izspiest pēc iespējas lielāku naudu, kazi, Dūvijs vēl tagad būtu rīdzinieks...
Minskā viņa loma nebija tik liela (55, 3+19, 0), rudenī sāks savu otro sezonu Cīrihē Šveices NLA.

3. Marsels Hosa 1. sezona, 55, 24+22, 0; 2. sezona, 65, 39+21, -4
Darīja to, kas uzbrucējam jādara. Varbūt bez ārēja spožuma, bet no t.s. Hosas punkta pretinieku vārtos krita viena ripa pēc otras. Kopā 63. Maz tas nav. Būtu interesanti pavērot, kā Marsels Rīgā spēlē pie cita trenera un nevis Šuplera. Kazaņā pie Bila sezona iznāca diezgan viduvēja. Ir līgums ar "AK Bars", taču Kazaņa labprāt no Marsela šķirtos. Jaunāko notikumu gaisotnē nav izslēdzama varbūtība, ka var atgriezties Rīgā.

4. Marks Hartigans 1. sezona, 58, 21+18, 0; 3. sezona, 54, 19+14, +6
Ja nebūtu bijis Elisona, varētu teikt, ka Marks bija labākais no Sējēja centriem. Ne tik kanādisks kā Mets, taču Stenlija kausu jutis ļoti tuvu. Mazliet provokators, mazliet šovmenis. Bija arī nevajadzīgi noraidījumi. Manuprāt bija pelnījis vēl vienu sezonu Rīgā, bet nu ir, kā ir. Ārpus laukuma interesants kadrs. Kad "Dinamo" piedāvāja ārzemniekiem savus grāmatvedības pakalpojumus, Marks vienalga gribēja visu pārbaudīt.

5. Tomāšs Surovijs 3. sezona, 65, 18+20, -4
Fanu mazliet nenovērtēts uzbrucējs. Spēlēja bez liekas ārišķības, taču uzreiz atrada kopvalodu ar Hartiganu un Ņiživiju. Tas arī ir viens no profesionālisma rādītājiem. Droši vien būs pie Šuplera CSKA.

6. Filips Novāks 1. sezona, 50, 4+15, -8
Laukumā diezgan agresīvs aizsargs, ikdienas dzīvē mierīgs un patīkams čehs. Bija starp tiem, kuriem Šuplers uzticējās. Meta pats un ļāva iemest partneriem. Diemžēl arī traumatisks spēlētājs - pērn pie Znaroka izlaida pusi sezonas. Labākā rekomendācija: rudenī sāks trešo sezonu pie Znaroka.

7. Mikaels Telkvists 3. sezona, 26 spēles, 2,72 ripas ik spēlē, 91,83%
2006. gada olimpiskais čempions arī "Dinamo" formā nebija slikts, taču ekstraklase tā nebija.

8. Broks Troters 3. sezona, 60, 13+22, -4
Uzbrukumā ģēnijs, aizsardzībā nulle. Droši vien ātrākais un arī tehniskākais jauno laiku "Dinamo" uzbrucējs. Ar ripu varēja taisīt lielus fokusus, arī metiens nebija slikts, taču hokeja speciālisti smēja, ka Troters uzbrukumā spēlējot kā "Zelta ripā" - es pats, es pats visu izdarīšu.
Divvirzienu līgums ar "Canadiens" garantē tikai to, ka Broks nebūs Rīgā.

9. Martins Pruseks 1. sezona, 23 spēles, 2,17; 92,98%. 2. sezona, 32 spēles, 3,05; 90,53%
Pruseka karjera Rīgā dalāma divās daļās: gandrīz ideāla 1. sezona, kad bija jāatrod aizstājējs Masaļskim - regulārajā čempionātā 94,1% atsisto ripu, 1,70 zaudēti vārti ik spēlē, tā bija superklase!
2. sezonai Martins laikam nebija gatavs, ko pierādīja play-off, kad netrenētības dēļ vārtsargs spēles laikā strauji zaudēja šķidrumu.
Pērn tikai divas spēles Čehijas ekstralīgas komandā "Vikovice" (2,26; 93,3%) un 11 spēles pēc spēka 2. 1īgas klubā "Olomouc". Jaunajā sezonā ir līgums ar "Vitkovice".

10.. Roberts Petrovickis 2. sezona, 43, 8+16, -7; 3. sezona, 31, 2+5, -5
Arī Petro spēlēšana Rīgā jādala divās daļās. 2. sezonas vidū "Dinamo" tiešām ieradās noderīgs centra uzbrucējs, 2002. gada pasaules čempions, kura spēlē bija atpazīstams viens no Slovākijas izlases līderiem. Šāds Petrovickis ir vajadzīgs jebkurai komandai. Šogad "Dinamo" formā ar Petrovicka uzvārdu slidoja sezonai mazliet negatavs, mazliet noguris veterāns. Iespējams, 37 gadus vecais uzbrucējs pie mums vēl ieradīsies "Lev" formā.

11. Kriss Holts 3. sezona, 40 spēles, 2,61 ripa, 91,86%
Ļoti laba Kaspara Daugaviņa dāvana Rīgai. 3. sezonas viens no pozitīvajiem pārsteigumiem. Vārtus sargā ļoti emocionāli un tāds ir arī ārpus laukuma.
Jaunā sezona izšķirs, vai Kriss Sējēja leģionāru rangā celsies vai kritīs.

12. Maiks Iguldens 2. sezona, 60, 13+20, +5
Kornelas universitātes absolvents un divkārtējais NCAA čempions Iguldens nebija nemaz tik slikts spēlētājs, taču pirmā sezona Eiropā reti kuram ziemeļamerikānim ir spīdoša, turklāt Maiks bija aicināts kā centrs, bet izrādījās, ka īsti centrs viņš nav... Diezgan ilgstoši meklēja savu vietu komandā. Kopumā - normāls kanādietis, kādu Eiropā nav mazums. Pērn Šveices NLA kluba "Langnau" spēlētājs (54, 12+30). Ir līgums ar Zviedrijas elites sērijas jaunpienācējiem "Vaxjo Lakers".

13. Martins Karija 2. sezona, 47, 7+21, +8
Mainas universitātes absolventa un 2000. gada ASV studentu čempiona fiziskie parametri tomēr nebija KHL atbilstoši. Labs spēles veidotājs, kas bija jau redzamas pēc Martina statistikas SM līgā Somijā (18+48) un Šveices NLA klubā "Langnau" (15+45).
Pēc "Dinamo" atkal atgriezās Šveicē, taču pērn "Ambri/Piotta" skaitļi (10+24) nav tik šerpi kā pirms "Dinamo". Ir līguma ar "Ambri" uz nākamo sezonu.

14. Lī Svets 2. sezona, 37, 2+5, +2
Bija plānots kā otrās sezonas metošais aizsargs, taču vismaz "Dinamo" sistēmā šai lomai nebija gatavs. Varbūt bija pelnījis lielāku treneru uzticību, taču 37 spēles nav maz.
Sezonas vidū pārejot uz Turku TPS, kļuva ne tikai par Somijas čempionu, bet arī SM līgas rekordistu nospēlētā laika ziņā (26:06). Un saņēma arī... Pekas Rautakaljo balvu kā čempionāta labākais aizsargs.
Pērn ap šo laiku ļaudis šūmējās, ka Šuplers nav pamanījis Lī talantu. Ja viņu pie sevis aicināja šā gada Stenlija kausa finālisti Vankūveras "Canucks". Vankūverā gan Svets nospēlēja tikai trīs mačus (1+1), sezonas lielāko daļu aizvadot fārmklubā Manitobā (41, 5+9).

15. Ronalds Petrovickis 1. sezona, 30, 2+3, -4
Ja 1. sezonā Ronaldam priekšā jau nebūtu piecu ārzemnieku, iespējams, viņa karjera Rīgā nebeigtos pēc 30 spēlēm. Nebija sezonai īsti gatavs, bet "Dinamo" nevarēja atļauties turēt ceturtajā maiņā ārzemnieku. Kaut arī vairāki "Dinamo" hokejisti uzskata, ka maiņa: Petrovickis - Bļinovs - Štāls bijusi labākā 4. maiņa šajos trijos gados.
Aizpērn vēl spēlēja AHL komandā Springfīldas "Falcons" (6, 0+0, 19 soda min.), visticamāk, ka nu jau beidzis spēlēt.

16. Tailers Arnasons 2. sezona, 27, 4+8, +5
Droši vien, ka Arnasons bija viens no talantīgākajiem hokejistiem, kurš vilcis mugurā "Dinamo" kreklu, taču droši vien arī viens no slinkākajiem. St. Cloud universitātes absolvents, NCAA 2001. gada čempions, ar gandrīz 500 spēļu pieredzi NHL Rīgā izskatījās kā klaušās nokļuvis.
Pērn paspēja uzspēlēt Šveices NLA līgas komandā "Biel" (9, 5+5), Šveices NLB līgas komandā "Visp" (1, 1+0) un Somijas SM līgā - Espo "Blues" (8, 0+4). 32 gadi hokejistam vēl nav vecums. Protams, ja pats tā nav izlēmis.

17. Jurajs Mikušs 3. sezona, 22, 3+1, -5
23 gadus vecais slovāku centrs/malējais uzbrucējs Rīgā nokļuva gadījuma pēc, bet šeit tapa par negadījumu. Šuplers mēģināja atrast viņam vietu visdažādākajos virknējumos, bet...
Nokļuvis atpakaļ Maskavas "Spartak", Jurajs nekādus kalnus negāza (26, 2+3). Kaut arī aiz muguras divi pasaules čempionāti (2008., 2009.) šogad Slovākijas izlasē netika. Gan jau kaut kur spēlēs, bet, lai atkārtotu Slovākijas ekstralīgas piespēļu rekordu (59), blakus vajag Palfiju.

Daniels Sperle 1. sezona, 5 spēles, 2,61, 90,8%
No Rīgas atgriezās Dmitrovā (Krievija-2), pērn un aizpērn zviedru Allsvenska līgas komandā "Vasteras". Līgums arī uz jauno sezonu.

Adrians Fosters 2. sezona, 10, 2+2, -1
Pēc pārbaudes laika "Dinamo" spēlēja DEL klubā "Lions" (9, 0+1), pērn Allsvenska vienībā "Orebro" (7, 0+0) un DEL klubā "Tigers" (10, 2+6).

Vitalijs Karamnovs3. sezona, 18, 0+2, -3

  +4 [+] [-]

, 2011-06-16 19:27, pirms 13 gadiem
*Kabākais kanādietis Rīgā - Mets Elisons*

  +5 [+] [-]

, 2011-06-16 19:31, pirms 13 gadiem
Ņezin Jāni, vai uzbraukšanu virsū cilvēkam un pēc tam aizlaišanos var saukt par stulbu avāriju. Ja Latvijā arī policisti nelīstu pēcpusē ārzemniekiem, tad varētu kādu laiku paskatīties uz rūtainu saulīti.

  +5 [+] [-]

, 2011-06-16 19:43, pirms 13 gadiem
Es nu dien tā nenumurētu šo visu.
Piekritīsiet tak, Ar ko Maiks Igguldens bija sliktāks par Robertu Petrovicki? Ar ko Telqvists ir labāks par Holtu?
Nu katram savas domas, bet nu es iekārtojis būtu daudz savādāk, lai kāda būtu statistika.

  +6 [+] [-]

, 2011-06-16 19:43, pirms 13 gadiem
Pēc pagājušās sezonas man Hartigans iepatikās, Surovijs bija ļoti labs, Petrovickis bija labs 2.sezonā, kad pirmo reizi ieradās. Cerams, ka Holts mūs vēl pārsteigs (pozitīvā nozīmē).

  +8 [+] [-]

, 2011-06-16 20:42, pirms 13 gadiem
Hosas sakarā pacitējot MatuļJanku Jaunāko notikumu gaisotnē nav izslēdzama varbūtība, ka var atgriezties Rīgā..... cik atceros Peka skaidri un gaiši pateica, ka viņš čehoslovāku hokeju "nesaprot" līdz ar to Hosas vai dajebkāda cita "čehoslovāka" parādīšanās te Rīgā kamēr RD trenē Peka ir vērtējama ar 0.000001% iespējamību.... Peka izskatās pēc "mužik skazal - mužik sģelal" tapēc šaubos vai "čehoslovāku" gadijumā te kas mainīsies vismaz kamēr te būs Peka!

  +2 [+] [-]

, 2011-06-16 20:49, pirms 13 gadiem
maris777 rakstīja: Ņezin Jāni, vai uzbraukšanu virsū cilvēkam un pēc tam aizlaišanos var saukt par stulbu avāriju. Ja Latvijā arī policisti nelīstu pēcpusē ārzemniekiem, tad varētu kādu laiku paskatīties uz rūtainu saulīti.
saskrējās divi auto! kāda tev vēl uzbraukšana virsū cilvēkam???

  +3 [+] [-]

, 2011-06-16 21:06, pirms 13 gadiem
RobertsR rakstīja: Es nu dien tā nenumurētu šo visu.
Piekritīsiet tak, Ar ko Maiks Igguldens bija sliktāks par Robertu Petrovicki? Ar ko Telqvists ir labāks par Holtu?
Nu katram savas domas, bet nu es iekārtojis būtu daudz savādāk, lai kāda būtu statistika.
Tu nelasīji ka tas ir viņa subjektīvais tops? Who cares kā tu kaut ko numurētu

  +4 [+] [-]

, 2011-06-16 21:24, pirms 13 gadiem
Bumba rakstīja: saskrējās divi auto! kāda tev vēl uzbraukšana virsū cilvēkam???
Kādi divi auto? Piedzēries uzbrauca cilvēkam un pēc tam aizlaidās. Nevajag jau tādas muļķības rakstīt.

     [+] [-]

, 2011-06-16 22:43, pirms 13 gadiem
als rakstīja: Hosas sakarā pacitējot MatuļJanku Jaunāko notikumu gaisotnē nav izslēdzama varbūtība, ka var atgriezties Rīgā..... cik atceros Peka skaidri un gaiši pateica, ka viņš čehoslovāku hokeju "nesaprot" līdz ar to Hosas vai dajebkāda cita "čehoslovāka" parādīšanās te Rīgā kamēr RD trenē Peka ir vērtējama ar 0.000001% iespējamību.... Peka izskatās pēc "mužik skazal - mužik sģelal" tapēc šaubos vai "čehoslovāku" gadijumā te kas mainīsies vismaz kamēr te būs Peka!
Tieshi taa pat, kaa tuvaakajaa laikaa nebuushot neviena Soma ???

  +2 [+] [-]

, 2011-06-17 00:11, pirms 13 gadiem
maris777 rakstīja: Kādi divi auto? Piedzēries uzbrauca cilvēkam un pēc tam aizlaidās. Nevajag jau tādas muļķības rakstīt.
nelielā šmigā iebrauca aizmugurē otrai mašīnai pie luksofora sarkanās gaismas! kāda bļ*n cilvēka notriekšana? šī pēc tam uzlika sev šinu uz kakla un gribēja miljonu iztiesāt, kā tāda amerikāņu komēdijā ar Džimu Keriju...

  -1 [+] [-]

, 2011-06-17 00:36, pirms 13 gadiem
Sējējs savu darbu prot, tādēļ komentētāju bieži vien iedegšanās par viena vai otra šķietamību komandā neiztur kritiku

     [+] [-]

, 2011-06-17 00:55, pirms 13 gadiem
Alkapone rakstīja: Tieshi taa pat, kaa tuvaakajaa laikaa nebuushot neviena Soma ???
To neapgalvoja treneris, bet gan Sējējs, kas reizi pa reizei ūdeni duļķo
Un pareizi dara!

     [+] [-]

, 2011-06-17 01:52, pirms 13 gadiem
sveiks
vai Karamnovs ir speciāli izlaists?
P.S. divi 6-tie numuri nodrukājušies. leģionāru pirmajās 3 sezonās bija 20.

     [+] [-]

, 2011-06-17 08:42, pirms 13 gadiem
Hossa, protams, iemest prot, bet viņa mīnuss ir cilvēciskā puse. Cik dzirdēts, kā cilvēks viņš ir ne visai. Mikroklimats komandā ir ļoti svarīgs, bet tāds to var arī bojāt. Arī tas ir jāņem vērā.

  +1 [+] [-]

, 2011-06-17 08:58, pirms 13 gadiem
Varbūt būs kāda skaidrība, kas tad īsti notika...
Apollo - Ziņas: Rīgas «Dinamo» hokejists...

     [+] [-]

, 2011-06-17 10:52, pirms 13 gadiem
Karamnovs?

     [+] [-]

, 2011-06-17 18:47, pirms 13 gadiem
RobertsR rakstīja: Es nu dien tā nenumurētu šo visu.
Piekritīsiet tak, Ar ko Maiks Igguldens bija sliktāks par Robertu Petrovicki? Ar ko Telqvists ir labāks par Holtu?
Nu katram savas domas, bet nu es iekārtojis būtu daudz savādāk, lai kāda būtu statistika.
Holtam un Tellqvistam procents sezonā vienāds!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja