Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:538, Did:0, useCase: 3

Pasaules hokeja čempionāts un Latvijas ne/mīlestība

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Pasaules hokeja čempionāts un Latvijas ne/mīlestība
Prieks par uzvaru. Latvija un Norvēģija 5:0. Pērn Manheimā. Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/F64.

Šķiet, tas bija 1998. gadā. Kad "Sporta Avīze" vēl mitinājās Rīgas centrā - Elizabetes ielā. Ar kolēģi Anatoliju Kreipānu diskutējām par sportu. Mans ekstrēmista viedoklis bija, ka tuvākajos gados visās sporta spēlēs ievērojami mazināsies izlašu loma, bet priekšplānā izvirzīsies superklubu spēles, kā, piemēram, futbolā.

Kolēģis kā spēcīgāko trumpi izmeta pasaules čempionātu futbolā jeb precīzāk - Pasaules kausu futbolā. Tas taču esot vislabākais rādītājs - spēlēt pasaules čempionātā futbolā neesot mazāk prestiži kā "Barcelona" vai "Real". Sarunu beidzām, kā sākuši, proti, katrs paliekot savās pozīcijās. Negribu tagad izlikties gudrāks vai tālredzīgāks par Anatoliju, taču pēdējo gadu notikumi rāda, ka man laikam bijis mazliet vairāk taisnības. Ka piedalīšanās klubu sacensībās būs galvenā un dažs labs tādēļ atteiksies no līdzdalības valsts izlasē. Kā Anete Jēkabsone-Žogota, kā, iespējams, mūsu jaunā basketbola prīmabalerīna Elina Babkina, kā vairāki vīriešu izlasē diskvalificētie spēlētāji, kā dažs labs tiešām patriotiski noskaņots sportists kā Jānis Blūms pērn, kā Jānis Sprukts šopavasar. Piemēru diemžēl pēdējos gados kļūst vairāk un daļēji šos sportistus var saprast - visa sula ir atdota maizes darbam klubā, neviens nav no dzelzs, un pietrūkst spēka un arī motivācijas vilkt mugurā Latvijas izlases kreklu.

1992. gada beigās, kad atjaunojām savu līdzdalību sporta starptautiskajās federācijās, gandrīz visiem vai vismaz 99,99 procentiem piedalīšanās valsts izlases spēlēs bija augstākais sasniegums. Hokeja lauciņā, ko apkopju es, pirmā atteikšanās bija 1997. gada vasarā, kad hokejists Artūrs Kupaks paziņoja, ka pie trenera Leonīda Beresņeva nekad vairs nespēlēs. Pēteris Skudra publiski to nepaziņoja, taču Latvijas izlasi regulāri pasūtīja tālāk katru pavasarī, arī tad, kad bija brīvs.

Padomju Savienībā augušajiem pasaules čempionāts jebkurā sporta veidā bija otrais augstākais lidojums pēc olimpiskajām spēlēm. Par atteikšanos spēlēt izlasē netiku dzirdējis līdz pat 1991. gadam, kad Latvijas bobslejisti un Irbe atteicās no PSRS. Līdz tam varējām runāt, vai tevi ņem un vai tu tiec izlasē.

Neliels kultūrošoks pienāca 1993. gada martā, kad Latvijas hokeja izlasē nevarēja spēlēt Oļegs Znaroks, Igors Pavlovs un iesākumā arī Harijs Vītoliņš. Kā tad tā? Kaut kāds Vācijas 2. līgas klubs nelaiž hokejistus uz pasaules čempionātu? Jo viņiem sezona turpinās, un Landsbergai vai Freiburgai svarīgs ir pašu rezultāts valsts čempionātā. Labi, tas bija C grupas čempionāts, bet arī nākamajos gados, kad jau bijām A grupā, uz Amerikā spēlējošo līdzdalību Latvijas izlasē varējām cerēt tikai tad, kad puiši bija brīvi savā maizes darbā. Un bija vienalga - vai tā NHL, IHL, AHL, ECHL vai pat junioru līga. Kā šopavasar Zemgus Girgensona gadījumā. Primārais un galvenais ir klubs un, kā tā vadība lemj, tā arī notiks.

Ir vēl kāda cita lieta, par ko Latvijā runā mazāk. Proti, Amerikā un Kanādā, bet jo sevišķi ASV, pasaules čempionāts gandrīz jebkurā sporta spēlē tiek uzskatīts par trešās šķiras turnīru. Amerikāniskajā dzīves uztverē pāri visam olimpiskās spēles, tad pašu čempionāts, NHL, NBA vai cits. Varbūt izņēmums atkal ir Pasaules kauss futbolā, bet pasaules hokeja čempionāts? Beidzot izdevība piekrist kolēģim Zigurdam Mežavilkam (mazliet novēlots sveiciens 85. dzimšanas dienā!) - Amerikā nevienam pasaules hokeja čempionāts neinteresē, TV to nerāda un avīzēs labi ja par to ir pāris rindiņas...

Latvijā, turpinot padomju tradīcijas, pasaules un Eiropas čempionāti jebkurā sporta veidā tika augstu godāti. Un, kamēr pašu mājās neuzradās "Dinamo" lielkomanda, neviens pat nemēģināja apšaubīt pasaules hokeja čempionāta milzīgo lomu un nozīmi Latvijas sportā, tautas apziņā un pat integrācijā, par ko tagad atbild Ēlertes k-dze... Daudziem eiropiešiem nebija saprotami milzīgie latviešu hokeja fanu pūļi, bet apogejs tika sasniegts 2001. gadā Ķelnē, kur varēja būt 8000 fanu no Latvijas.

Bet 2008. gada vasarā tika atjaunots "Dinamo", un nu lielā hokeja svētkus varēja svinēt katru otro vakaru. Tepat Rīgā vai TV translācijās no visas plašās PSRS, atvainojiet, KHL. Un, gribot negribot, mēs kļuvām par amerikāņiem. Ar savu/krievu KHL viņu NHL vietā. Dažiem "Dinamo" vadībā KHL bija pat virs olimpiskajām spēlēm, un bijušais Latvijas prezidents (!!!) Guntis Ulmanis pirms Vankūveras olimpiskajām spēlēm nekautrējās dinamiešiem atgādināt, lai Kanādā nepārrauj zarnas, tās vēl būšot vajadzīgas, lai tiktu un spēlētu Gagarina kausā. Un nedinamietis Herberts Vasiļjevs Vankūverā nekādi nevarēja saprast, kāpēc tik vārgs hokejs...

Par to, ka pasaules hokeja čempionāts zaudē savu nozīmi, vainīgi ir ne tikai KHL un "Dinamo", bet arī IIHF ar Renē Fāzelu priekšgalā. Rīkojot čempionātu katru gadu un pat olimpiskajos gados, tas kļūst par vienu no turnīriem un nevis nozīmīgu sporta forumu. Varbūt tautai piegrieztos arī, ja pasaules čempionātu futbolā rīkotu katru gadu...

Pērn pirms pasaules čempionāta Manheimā vairākās izlasēs sākās atteikumu jūra, bet čempioni šajā jomā bija čehi. Saspringti valsts čempionāti, NHL, olimpiskās spēles, daudziem tiešām nebija spēka un motivācijas. Pērn čempionāta laikā IIHF preses vīrs Šembergs IIHF mājas lapā publicēja pat diezgan asu rakstu, kura pamatdoma bija apmēram tāda, ka lielā nauda ir noēdusi hokejistu vēlmi spēlēt pasaules čempionātos (mūsu gadījumā tiek piesaukts patriotisms). Šķiet, ilgi šis Šemberga raksts IIHF mājas lapā negozējās... Bet čempionātu uzvarēja čehi ar... otro sastāvu. Lielākā daļa no pirmā bija atteikusies.

Kas notiek Latvijā?
Tas pats, kas citur pasaulē. Pasaules hokeja čempionāts spēlētājiem vairs nav prioritāte. Vismaz tiem, kas sev vārdu iekarojuši KHL tirgū. Nav prioritāte ne emocionāli, ne materiāli. Naudu un jaunu līgumu nopelna klubā, arī fanu mīlestību un pielūgsmi vismaz dinamieši nopelna jau sezonā. Un tad pasaules čempionāts kļūst par nastu, traucēkli. Tur var dabūt savainojumu un, ja vēl nav līguma kabatā... Ja tu jau esi spēlējis četros, piecos, sešos, septiņos utt. čempionātos, tad braukšanai uz Bratislavu nav nekādas motivācijas.

Latvija? Kas tā tāda! Vai tā ieguldījusi kaut latu manis kā hokejista izaugsmē ? (Populārs viedoklis, ka valsts un pašvaldības neatbalsta sportu, ka viss tikai no vecāku maciņiem nācis.) Un, ja jau gudri un augstās skolās gājuši cilvēki saka, ka mīl šo zemi, bet valsti ienīst... Kāpēc lai hokejisti ŠO Latviju mīlētu vairāk?

 +21 [+] [-]

, 2011-04-13 10:48, pirms 13 gadiem
Ja visi tā sāks domāt, ka šajā rakstā rakstīts, tad Latvijas drīz nebūs. Nevajag pielīdzināties sliktajam piemēram.
Un atkal žurnālists ar pēdējiem teikumiem rakstā iekož Latvijas tēlam. Paber vēl pelnus savai valstij uz galvas, drīz jau tas būs iezombēts visiem, ka Latvija ir sūds.

     [+] [-]

, 2011-04-13 10:50, pirms 13 gadiem
jaa amerika to amerika shito. amerika eed burgerus, eediisim arii mees. amerika karo afganestaanaa, karosim arii mees,amiishiem neinteresee izlase, taatad arii mums vajag neintereest un taadu piemeeru bez gala..un riikosim eiropas chempi hokkjii un pasailes chempi... nu kaa futenee ik peec chetriem gadiemiesim uz dinamo speeleem, dziedaasim valsts himnu ar putaam uz luupaam varbuut visu taa vnk globalizeet, ka chempji nav vajadziigi.. taa pat jau tautiibas sajaukushaas. kaada tad jeega....

 +22 [+] [-]

, 2011-04-13 10:53, pirms 13 gadiem
Latvija? Kas tā tāda! Vai tā ieguldījusi kaut latu manis kā hokejista izaugsmē ?
_______________________________

To, ka daudzi jauni cilvēki no 1919-1921.gadam mira, lai šajā zemē nākamās paaudzes var runāt un rakstīt latviski. Vai tad kāds prasīja, ko man devusi Latvija, lai es atdotu savu dzīvību. Arī tad viņi visi gribēja dzīvot, vienkārši dzīvot. Neviens nedomāja, kas man par to būs.
Mazākais, ko varam prasīt no pašreizējiem sportistiem, ir pārstāvēt savu dzimteni.

  -2 [+] [-]

, 2011-04-13 10:57, pirms 13 gadiem
bet tā arī ir, reāli pasaules čempis mani interesē reizes 10 mazāk nekā agrāk, un jāspēlē tur ir tikai tiem, kas to tiešām vēlas, vēlas pierādīt, vēlas kapāt, vēlas uzvarēt.

un tas ir tikai normāli, jo lv izlase ir diezgan jūtami vājāka par Dinamo klubu, ja savāc visus visus visus visus labakos tad izlase gandrīz tikpat laba kā klubs, un hokeju jau mīl ne tikai dēļ patriotisma bet arī dēļ līmeņa, emocijām, cīņas spara, ko dod izlases pārbaudes spēles pēc KHL plejofa spēlēm? paprasiet jebkuram spēlētājam vai viņam vairāk atmiņā ir kāda uzvarēta spēle pasaules čempī vai emocijas pēc dārziņa gola 6ā spēlē ar maskavas dinamo papildlaikā?

nu nav tas salīdzināms, ne emocionāli, ne līmeņa ziņā...un kamēr spēlētāji neies pasaules čempī laukumā ar domu "nogalināt" pretinieku un grauzt ledu kā gagarina izcīņā tikmēr tās emocijas būs sētas līmenī.

     [+] [-]

, 2011-04-13 10:57, pirms 13 gadiem
Diemžēl, tik patiesi, ka dziedi vai raudi, bet tāda ir realitāte. Vienīgā iespēja koriģēt viena otra hokejista izvēle ir sabiedrības attieksme. Tie paši fani, kas aiz sajūsmas nevar parunāt sezonas laikā, varētu atrast pāris kreptīgu vārdu, kas liek padomāt - mums hokejs nebeidzas ar Dinamo.

  +4 [+] [-]

, 2011-04-13 11:05, pirms 13 gadiem
Kā mans vecais nereti izmet... kad es biju jauns, mēs pirms un pēc futbola spēlēm, spēlējām basīti vai ziemā hokeju uz dīķa, nevis sēdējām pie datoriem un TV, studējām satversmi, lai tik kāds nepārkāpj mūsu teisības...
Jo slinkāks pats sportists, jo mazāka viņam motivācija plēsties. Jo vairāk apmaksāts, jo mazāka viņam vēlēšanās kaut kur idejas (un ne tikai) labā uzspēlēt.
Patiesībā ja jau tā visu pielīdzinam tam ASV tad kapēc ne pašu izlases formāciju? Viņi uz čempi ved juniorus, vai NHL netikušos, nenovērtētos. Viņiem ir motivācija biki lielāka, nekā tiem, kas miljonus pelna.
Jau sen uzskatu, ka izlasē ir jāgrib spēlēt, ja negribi, tad durvis katrs pats mācēs atrast. Vienmēr būs kāds, kurš spēlēs, kurš pārstāvēs, kurš gribēs sevi parādīt citā līmenī. Lai spēlē jaunie, neviens jau nav teicis, ka Pasaules Čempionātam Hokejā ir jābūt piebāstam ar profesionāļiem (pēc peļnas). Labāk skatos kā Pavlovs izlīmē Komarovu, nekā tāds Cipulis slido viņam ar līkumu.

  +7 [+] [-]

, 2011-04-13 11:08, pirms 13 gadiem
Es aizvien zinu cilvēkus, kuriem "Dinamo" spēle neinteresē, bet sākās PČ tad no TV nevar atraut. Esmu pat meklējusi adreses, lai man pazīstamie cilvēki varētu redzēt Amerikā pasaules čempi. Būtu es mazliet bagātāks, tad nedomādama brauktu uz PČ. Viena iespēja man tāda bijusi.
Lai puišiem pasaules čempionātā veicas!

 +14 [+] [-]

, 2011-04-13 11:10, pirms 13 gadiem
Vienu gan nevaru saprast - tos jocigos "fanus", kuriem kaut kaada Dinamo deel vairs tik loti neinteresee izlase. Cerams,ka taa ir vnk pokemonu dala,kas skrien pakal visam,kas spiidiigs, un jedzigiem sporta lidzjutejiem ar to nav nekaada sakara.

  +2 [+] [-]

, 2011-04-13 11:13, pirms 13 gadiem
m211 rakstīja: Es aizvien zinu cilvēkus, kuriem "Dinamo" spēle neinteresē, bet sākās PČ tad no TV nevar atraut. Esmu pat meklējusi adreses, lai man pazīstamie cilvēki varētu redzēt Amerikā pasaules čempi. Būtu es mazliet bagātāks, tad nedomādama brauktu uz PČ. Viena iespēja man tāda bijusi.
Lai puišiem pasaules čempionātā veicas!
meklējusi... būtu bagātāks... nedomādama...? Tad kas īsti?

  +5 [+] [-]

, 2011-04-13 11:14, pirms 13 gadiem
Pēdējā rindkopa manuprāt izbojāja visu rakstu. Bez tādas replikas varēja iztikt.
Pārējais...tā nu gan laikam diemžēl ir....
Slēpts komentārs: arvils

  +3 [+] [-]

, 2011-04-13 11:18, pirms 13 gadiem
Starp citu, pirmais atteicās nevis Kupaks 1997. gada vasarā, bet gan Fanduļs 1997. gada pavasarī. Viņš pat toreiz piedalījās "Neste" reklāmas akcijā ar saukli "Tiekamies Somijā!", bet pats tā arī uz turieni neaizbrauca... it kā dēļ tā, ka izlases tuvumā (šķiet, kā konsultants) bija Jurzinovs... neaizbrauca Fanduļs uz PČ arī nākošajā gadā, un tikai 1999. gadā notika viņa debija PČ A grupā (pirms tam B grupā viņš jau bija spēlējis).

  -1 [+] [-]

, 2011-04-13 11:22, pirms 13 gadiem
nu re cik skaisti J.Matulis paskaidroja-argumentēja tautai daudzus jautajumus...
...vēl viens iemesls ir globalizācija - NHL spēlē 1/3 eiropiešu un tiekoties valstu izlases PČ gandrīz visi ir paziņas un pat draugi. Tāpēc mazinās motivācija (gandrīz savējie pret savējiem) un zūd PČ prestižs...

  -3 [+] [-]

, 2011-04-13 11:22, pirms 13 gadiem
uzskatu, ka PČ līmeni un prestižu var pacelt tikai vienā veidā.

To rīkot ik pēc 3 gadiem, kaut diviem.... savādāk katru gadu......

basketbolā EČ ik pēc 2 gadi, PČ ik pēc 4
futbolā EČ un PČ ik pēc 4 gadi...
hokejs.... PČ katru gadu, EČ vispār nav.... kkas tomēr tur ir apnicīgs

  -3 [+] [-]

, 2011-04-13 11:29, pirms 13 gadiem
Spliter rakstīja: Pēdējā rindkopa manuprāt izbojāja visu rakstu. Bez tādas replikas varēja iztikt.
Pārējais...tā nu gan laikam diemžēl ir....
kāpēc ???! Pēdējā rindkopa ir zemene uz putukrējuma !!! Tā taču ir patiesība, bet patiesību nedrīkst slēpt !!!
...ņem vērā to, ka tas nav Matuļa viedoklis, bet daudzu potenciālo LAT izlases spēlētāju viedoklis !!! Skaļi to neviens nesaka taču tāds rezerves viedoklis gandrīz katram iekšā sēž...

  +2 [+] [-]

, 2011-04-13 11:40, pirms 13 gadiem
Te jau Matulis nedaudz nonāca pretrunā ar sevi. Vispirms saka, ka amerikāņiem it kā pirmajā vietā ir OS, pēc tam, ka "Dinamo" mūs padarījis par "amerikāņiem" (wtf??? kā kaut ko tādu var izdomāt) un tūlīt pat arī to, ka, lūk, šī iemesla dēļ puiši nav normāli spēlējuši OS. Tad kā īsti ir? Vai amerikāņiem tomēr OS nav tik svarīgas; vai arī "Dinamo" mūs ir padarījusi par kaut ko citu, ka mums KHL ir pats svarīgākais un pat ne NHL, ne OS un ne PČ. Un ja tā, tad PAR KO īsti mēs esam padarīti, ja mūsu visu kopīgā lieta - valsts paliek mazāk svarīgs kā otrās (!) spēcīgākās hokeja līgas spēles. Jebkura sporta veida izlašu spēles personīgi man ir daudz daudz saistošākas nekā klubu spēles. Starp citu, komandu sporta viedos klubu ir daudz vairāk nekā valstu izlašu, tātad arī konkurence, spēlētāju līmenis un intriga starpvalstu spēlēs kopumā ir augstāka nekā spēlējot diviem klubiem.

  +6 [+] [-]

, 2011-04-13 11:55, pirms 13 gadiem
Isti gan negribētu piekrist, ka čempionāts katru gadu ir kaut kas slikts. Basketbolā jau ir precedents, ka Eiropas čempis notiek ik pa 2 gadiem. Vai tas nodrošina to, ka tajā piedalās visi labākie? Nē. Atteikumi no NBA zvaigznēm ir proporcionāli tik pat cik hokejā. Šeit drīzāk vajadzētu domāt par to, ka Eiropas čempionāts notiek pēc basketbola sezonas, lai pilnībā nečakarētu situāciju, klubiem un treneriem gatavoties jaunajai sezonai, kā tas ir šobrīd...

  +2 [+] [-]

, 2011-04-13 12:05, pirms 13 gadiem
mrPO rakstīja: uzskatu, ka PČ līmeni un prestižu var pacelt tikai vienā veidā.

To rīkot ik pēc 3 gadiem, kaut diviem.... savādāk katru gadu......

basketbolā EČ ik pēc 2 gadi, PČ ik pēc 4
futbolā EČ un PČ ik pēc 4 gadi...
hokejs.... PČ katru gadu, EČ vispār nav.... kkas tomēr tur ir apnicīgs
arī tas neglābs... viens no veidiem kā piesaistīt skatītāju uzmanību ir - visām izlasēm jāspēlē tikai un vienīgi spēcīgākajā sastāvā !!! Nākošais uzdevums ir ''piespiest'' labākos spēlētājus spēlēt savās izlasēs...
Kādas būs idejas ?

  +3 [+] [-]

, 2011-04-13 12:08, pirms 13 gadiem
par PČ popularitātes krišanos runāt patreiz ir stipri diskutabli.

2010.g PČ (pie kam, Olimpiskajā gadā!) esot bijis visu laiku skatītākais PČ hokejā TV ekrānos! (vismaz IIHF savā mājas lapā šādu info publicēja).

     [+] [-]

, 2011-04-13 12:19, pirms 13 gadiem
Pāris lietas, kas nāk prātā par šo visu:

1) šādā ritmā (čempis katru gadu) LV izlasei vajadzētu būt lielākai iespējai "izšaut" un veiksmīgas apstākļu sakritības rezultātā tikt augstāk par kārtējo vietu desmitnieka noslēgumā,
2) ja hokejisti šajos čempjos spētu uzrādīt kaut jēl kādu augšupejošu tendenci un dotu faniem cerību cerēt uz kaut ko vairāk par minētajām vietām - interese droši vien atkal pieaugtu,
3) ja jau mēs esam tādi superčiekuri un mūs vair neinteresē "prastie" PČ, tad kāpēc OS spēlējām tik pat jēli kā katru pavasari PČos? Par vēlu pamodāmies, ka šitas nav vis štrunta rutīnas forums, bet gan OS?

Pēdējā rindkopa, diemžēl, raksturo padomju sistēmas domāšanas sekas, kas, lai cik tas jocīgi nebūtu, tiek rūpīgi un ar mīlestību nodotas nākamajām paaudzēm - tikai nepārpūlies, dēliņ (meitiņ), par šito mums valsts neko nemaksā/ceļazīmes uz kūrortu/vietu rindā pēc žiguļa nedod... Vai nebūtu labāk, ja pirms spēlēšanas izlasē, sportisti, pieslēgti pie melu detektora, atbildētu, vai maz grib "raut zarnas" komandā šīs "neko nedododošās valsts" labā? varbūt pagaidīsim, kamēr valsts pamasēs muguru, aizšņorēs slidzābaku šņores un pārskaitīs noteiktu daudzumu latu (eiro) uz manu kontu, kad saņemšu darījumu apliecinošu SMS no savas internetbankas, tad arī vilkšu mugurā izlases kreklu

  +1 [+] [-]

, 2011-04-13 12:41, pirms 13 gadiem
Runčuks rakstīja: Pāris lietas, kas nāk prātā par šo visu:


Pēdējā rindkopa, diemžēl, raksturo padomju sistēmas domāšanas sekas, kas, lai cik tas jocīgi nebūtu, tiek rūpīgi un ar mīlestību nodotas nākamajām paaudzēm - tikai nepārpūlies, dēliņ (meitiņ), par šito mums valsts neko nemaksā/ceļazīmes uz kūrortu/vietu rindā pēc žiguļa nedod...
nu vecīt - iebrauci Tu gan auzās stāvot burkānu laukā.....pēdējā rindkopa raksturo tieši Jaunās 2. Neatkarīgās Latvijas domāšanas loģiku.....krievu laikos mazāk interesējās - ''a kas man par to būs ?'' agrāk spēlēja sevis pierādīšanas/ambīciju dēļ, arī sportiskās intereses dēļ...tāds jautājums nepastāvēja - ''vispirms nauda, pēc tam - spēle''...tagad jaunie gurķi var atļauties pateikt (vai vismaz padomāt) - ''vispirms tu man makšā, pēc tam es spēlēšu...''

  +1 [+] [-]

, 2011-04-13 12:51, pirms 13 gadiem
Nu ,ja godigi vai nu mes drusku neparspilejam Lv izlase to patriotisma trukumu..ja,nespeles Sprukts,bet tas ir tikai atsevisks gadijums(Ja,zinu..Janis vertigs,Janis dzied himnu utt),tadi gadas ne tikai hokeja un ne tikai latvija..protams,tagad lielai dalai lv hokejistu ieklut dinamo skiet vertigak,ka izlase..un ari to var kaut daleji,bet saprast.. Ps.lidzjuteju emocijas pec gagarina spelem drusku izsmeltas gruti noskanoties milzigam atbalstam uz parbaudes spelem..naks tuvak cempionats emocijas ari kaps..vismaz man joprojam redzot ka cinas musu izlase "skudrinas skrien par muguru"..un emocijas ir LOTI lielas

  +2 [+] [-]

, 2011-04-13 13:33, pirms 13 gadiem
tapirs19 rakstīja: nu vecīt - iebrauci Tu gan auzās stāvot burkānu laukā.....pēdējā rindkopa raksturo tieši Jaunās 2. Neatkarīgās Latvijas domāšanas loģiku.....krievu laikos mazāk interesējās - ''a kas man par to būs ?'' agrāk spēlēja sevis pierādīšanas/ambīciju dēļ, arī sportiskās intereses dēļ...tāds jautājums nepastāvēja - ''vispirms nauda, pēc tam - spēle''...tagad jaunie gurķi var atļauties pateikt (vai vismaz padomāt) - ''vispirms tu man makšā, pēc tam es spēlēšu...''
precizēšu - agrāk valsts deva un valsts prasīja atdevi - šādā vai otrādākā secībā bet tagad valsts taču nedod, par ko lai es viņai "plēstu zarnas"? un esmu 100% pārliecināts, ka, pat ja valsts tagad dotu, tāpat sportistiem atrastos iemesli atteikt, un tā līdz brīdim, kamēr valsts tādu sportistu paņemtu dzelzs dūrē un piespiestu sevi mīlēt! jo mēs (ne tikai sportisti) visai švaki sevi indentificējam ar valsti, tāpat kā PSRS laikos - bija valsts (t.i., partija ar saviem represīvajiem instrumentiem) un mēs - krievi, latvieši, uzbeki, parastie cilvēciņi, kas izlikās, ka to "valsti mīl", bet patiesībā? un no tiem laikiem "valsts" jēdziens tā arī ir palicis lēts, valsts ir kaut kādi mistiskie personāži, kas mūs pieskata, valstij ir jādod, jānodrošina, jālutina utt Savukārt, kaut valstij preti dot bez spiediena un draudiem mēs neesam iemācījušies un saviem bērniem arī nemācam... bet kā tad mēs to labo valsti uzcelsim? prasot un patērējot? diez vai p.s. koroče, varbūt sporta tēmu attīstu pārāk globāli, taču virsraksts un tēma arī tik pat globāla, var bišku pafilozofēt saulainā pavasara dienā

     [+] [-]

, 2011-04-13 14:55, pirms 13 gadiem
tapirs19 rakstīja: nu vecīt - iebrauci Tu gan auzās stāvot burkānu laukā.....pēdējā rindkopa raksturo tieši Jaunās 2. Neatkarīgās Latvijas domāšanas loģiku.....krievu laikos mazāk interesējās - ''a kas man par to būs ?'' agrāk spēlēja sevis pierādīšanas/ambīciju dēļ, arī sportiskās intereses dēļ...tāds jautājums nepastāvēja - ''vispirms nauda, pēc tam - spēle''...tagad jaunie gurķi var atļauties pateikt (vai vismaz padomāt) - ''vispirms tu man makšā, pēc tam es spēlēšu...''
vecit, krievu laikos nacas kapaties, ja negeibeji noklut tados laukos, kur pat Tevis piesauktie burkani bija ka citur ieks psrs banani...
tagad jau vienkarsi vairs nepiespiedisi spelet, ja treneris vai funkcionari nepatik

     [+] [-]

, 2011-04-13 15:09, pirms 13 gadiem
gadas rakstīja: vecit, krievu laikos nacas kapaties, ja negeibeji noklut tados laukos, kur pat Tevis piesauktie burkani bija ka citur ieks psrs banani...
tagad jau vienkarsi vairs nepiespiedisi spelet, ja treneris vai funkcionari nepatik
ne vienmēr bailes motivēja spēlēt ...ir teiciens - ''no vilka baidies - mežā neej'' .....nedomāju, ka piespiedu kārtā var labi spēlēt....stimuls bija vienkāršs - spēlētprieks....un tas bija spēcīgāks par bailēm...

  +3 [+] [-]

, 2011-04-13 18:39, pirms 13 gadiem
Amerikā nerāda PČ hokejā, jo viņiem ir beisbols, amerikāņu futbols, nhl, nba( visaugstākajā līmenī) un tā, ka avīzēs ir ļoti mazs rakstiņš tā nu gan nav! To ka Kanādā rāda PČ spēles es zinu 100% un vēl Nhl on the fly rāda spēļu fragmentus! Un atceros kad LV 2009 gadā spēlēja 1/4 finālā pret Kanādu es biju vairāk satraukts nekā visā KHL sezonā kopā!!!

     [+] [-]

, 2011-04-13 19:19, pirms 13 gadiem
Swordsman rakstīja: Vienu gan nevaru saprast - tos jocigos "fanus", kuriem kaut kaada Dinamo deel vairs tik loti neinteresee izlase. Cerams,ka taa ir vnk pokemonu dala,kas skrien pakal visam,kas spiidiigs, un jedzigiem sporta lidzjutejiem ar to nav nekaada sakara.
tur nu es Tev pilniibaa piekriitu , nedriikst saliidzinaat LV izlasi un kaut kaadu RD , manupraat PČ chempis ir 100 reiz svariigaaks nekaa kaut kaada Dinama un iistie hokeja sveetki saakas tikai pavasarii kad saakas chempis un arii U-18, U-20 tur tomeer pretinieki arii ir savaakti stipri nopietnaaki kaa KHL vai pat NHL -krievi,kanaadieshi,zviedri,somi,čehi,amiishi un visiem ir zvaigzhnjoti sastaavi un ir uz ko paskatiities un vienmeer ir patiikami ja muuseejie speej "iekost" kaadam no shiem - ko arii noveelu muuseejiem shogad

     [+] [-]

, 2011-04-13 21:47, pirms 13 gadiem
Eee ka Tu, Janka...

     [+] [-]

, 2011-04-13 21:48, pirms 13 gadiem
Labi vien ir, ka negribi izlikties gudrāks par Anatoliju...:-)