Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:538, Did:0, useCase: 3

Kāpēc latvietim obligāti jābūt pret krieviem?

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Kāpēc latvietim obligāti jābūt pret krieviem?
Aleksandrs Ovečkins
Foto: AFP/Scanpix

Varbūt tas tikai man tā liekas, bet olimpisko spēļu laikā lielai daļai t.s. Latvijas sporta līdzjutēju nebija lielāka prieka, ja Vankūverā kaut kur paklupa Krievija. Saldais ēdiens, protams, Krievijas hokejistu zaudējums Kanādai. Nezinu, kādam ir jābūt naidam pret kaimiņu, lai priecātos, ka viņa mājai vējš norāvis jumtu vai lācis saplosījis piena govi...

Skatos Latvijas TV1 un gandrīz vai galvenā ziņa ''Panorāma'' - redz, kāds diktators un baismonis ir kaimiņu prezidents Medvedevs! Nav lielajam lācim Vankūverā pietiekami daudz medaļu un šis nu iedomājies uzsākt tīrīšanu! Manuprāt, pilnīgi pareizs saimnieka lēmums: valsts nauda tērēta neefektīvi. Varbūt sižeta vietā par kaimiņa nebūšanām lietderīgāk būtu bijis paskatīties pašu saimniecībā? Kāpēc olimpiskā sporta bonzas un visādi citādi šnepi... sabiedriskā labuma organizācijās peldas taukos? Un ko valsts augstākā atbildīgā persona par sportu Koķe darījusi, lai sakārtotu sporta sistēmu valstī.

Man pret krieviem/Krieviju naida nav. Jo tad man būtu jājūt naids arī pret latviešiem. Kas bija ļoti aktīvi padomju iekārtas cēlāji 1917. un vēlākajos gados. Tikai divi piemēri. Manas māsas vīra māte ir no Pleskavas puses. Ne brīvprātīgi šurp nākusi, bet, karam ejot uz beigām, vācu okupācijas iestāžu ar varu no savām mājām uz rietumiem dzīta. Kā viņa klasificēt latvju migrācijas speciālistiem? Padomju migrante laikam neiznāks, jo šeit atdzīta agrāk. Brīvprātīgi arī pie mums nav ieradusies. Savu mūžu pret savu gribu nodzīvojusi prom no dzimtenes. Tāpat kā liela daļa latviešu, kas kara beigās aizbēga uz Rietumiem.

Kā zināms, 1949. gada martā uz Sibīriju tika aizdzīts daudz latviešu. Izvedamo sarakstos bija arī vairāki mani kaimiņi laukos, kurus par briesmām brīdināja šī krieviete no Pleskavas. Kāpēc? Varbūt tāpēc, ka pati cietusi, Droši vien kaimiņi arī bija cilvēcīgi izturējušies pret šo krievu sievieti. Un latvietis. Aktīvists, kādu mums visos laikos bijis pietiekami, Jānis Dreimanis. Kurš cilvēkus ar varu dzina kolhozā. Ar pārliecību, ka ir tikai divi ceļi - kolhozs vai Sibīrija...

Man ir saprotams, kāpēc padomju gados tik daudz latviešu slimoja pret PSRS izlasi - futbolā, hokejā utt. Jo tā nebija mūsu valsts, bet gan tās valsts izlase, kas mūs okupēja. Kad Balderis un Valters spēlēja tur, jutām līdzi viņiem, bet bijām pret sbornaju? Bet kāpēc lai šodien - 20 gadus pēc neatkarības atgūšanas izjustu naidu pret Krievijas hokeja, futbola vai basketbola izlasi? Pārinodarītajam taču šajos gados vajadzētu lēnām zust.

Kāpēc gan man Irbes trenētie krievi Varlamovs/Ovečkins būtu nīstami, bet kanādieši Geclafs/Hītlijs uz pjedestāla ceļami? Un pārmest Znarokam, Dārziņam un daudziem citiem mūsu hokejistiem, ka viņi jutīs līdzi krievu spēlētājiem un nevis kanādiešiem? Un kāpēc lai Znaroks nejustu līdzi savam bijušajam komandas biedram Čeļabinskas ''Traktor'' - Bikovam? Bet Dārziņš - tiem puišiem, ar kuriem krusto nūjas KHL? Bet Bārtulis savam darbaudzinātājam Filadelfijas ''Flyers'' - Prongeram?

Man nav bijis iespējams dzirdēt, kā no Vankūveras spēlēm par mūsu hokejistiem izsakās Krievijas TV komentētāji Gimajevs, Zimins, Kuzņecovs, taču ļaudis teikuši, ka ar cieņu un sapratni... Tāpat kā komentējot Rīgas ''Dinamo'' spēles Krievijas TV. Jo viņi ir zinoši, inteliģenti un Latvijai labvēlīgi cilvēki. Vai man viņus ienīst tikai tāpēc, ka viņi ir no Krievijas? Stulbi.

Un vismaz viens no šīs komentētāju trijotnes - Kuzņecovs - Latvijas sportā orientējas labāk par mūsu ministriem un spēj atšķirt brāļus Dukurus no brāļiem Šiciem.

1 2 3 4 106 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-03-02 19:24, pirms 15 gadiem
Buffalo rakstīja: Kāpēc latvietim obligāti būtu jābūt PAR krieviem?
Ir iespēja arī saglabāt neitralitāti.

  +4 [+] [-]

, 2010-03-02 19:26, pirms 15 gadiem
Magnats rakstīja: Spēcīgi, Armand! Šeit tu gan neapskatīji šī brīža situāciju sabiedrībā - Latvijā dzīvojošie krievi grauj priekšstatu par etniskajiem krieviem...
ieraudzot pirmos 2 vardus tava komenta, talak lasit nemaz negribas

 +30 [+] [-]

, 2010-03-02 19:26, pirms 15 gadiem
Redz, jaunatnei pietiek tikai ar to vien, ka krievi Latvijā principa pēc nerunā valsts valodā, ar domu, ka es te pa ruskij un mani visi tāpat sapratīs. tā ir attieksme pret valsti kurā mēs dzīvojam un tādēļ krievi Latvijā ir tādā cieņā.

  +3 [+] [-]

, 2010-03-02 19:27, pirms 15 gadiem
Un ko tu ar sho rakstu pateici? katrs jut lidz un fano par ko grib! Viens par krieviem, cits pret! Bet tas, ka vairakums ir pret,tas visiem skaidrs kapec taa!
Slēpts komentārs: neitrals23

  -4 [+] [-]

, 2010-03-02 19:28, pirms 15 gadiem
Buffalo rakstīja: Kāpēc latvietim obligāti būtu jābūt PAR krieviem?
Skatos,ka neesi sapratis raksta būtību!!!
Slēpts komentārs: Smilga

  -2 [+] [-]

, 2010-03-02 19:29, pirms 15 gadiem
aj Matuli, ko tu saproti un kacini tautu!

 +14 [+] [-]

, 2010-03-02 19:31, pirms 15 gadiem
neitrals23 rakstīja: Pilnigi piekritu
pats sliktakais ka tie kas ir PRET Krieviju, PSRS laika nav dzivojusi, bet ja ari ir dzivojusi no ta neka neatceras, jo bija sikie
Tu gribi teikt, ka vienīgais iemesls, lai nepatiktu krievi ir PSRS?
Paskaties, kas apkārt notiek!
Slēpts komentārs: piilaadzis
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2010-03-02 19:34, pirms 15 gadiem
ZELTA VĀRDI, paldies, Jāni! Arī es cenšos saglabāt neitralitāti, bet visi skolasbiedri kā traki kaifoja par Krievijas uzvaru. Uz jautājumu - kāpēc? - viņi atbildēja ar pretjautājumu - kas, man jāfano par viņiem? Bet kāpēc nevar saglabāt vienkāršu attieksmi, kā, piemēram, pret Šveici vai Itāliju? Nevajadzīga naida kurināšana, manuprāt.

  -1 [+] [-]

, 2010-03-02 19:34, pirms 15 gadiem
ForcaJuve88 rakstīja: Tu gribi teikt, ka vienīgais iemesls, lai nepatiktu krievi ir PSRS?
Paskaties, kas apkārt notiek!
man vini netrauce!!!!
vienkarsi daudziem latviesiem apdirssssssst krievus ir ka hobijs, un vini krievos redz tikai sliktu, tada ka paranoja

  +8 [+] [-]

, 2010-03-02 19:37, pirms 15 gadiem
Jani, nevajadzetu brinities, ka ir naids pret krieviem. Tu tachu zini, kas notiek, piemeram, 9. maija. Ne visi atskir Krievijas hokeja izlasi no Latvijas krieviem. Lai jau Znaroks, dinamiesi un vel citi jut lidzi Krievijas izlasei, katram ir tadas tiesibas, bet es pilnigi saprotu ari tos, kas priecajas par Krievijas zaudejumu Kanadai.

 +18 [+] [-]

, 2010-03-02 19:37, pirms 15 gadiem
Diezgan bezjēdzīgs raksts, apskatot problēmu uzdodot retorisku jautājumu. Pat ir pārsteigums, ka Matuļa kungs vēl nespēj izprast šo tautu naidu.

Tas, ka PSRS sabruka, nenozīmē, ka tagad varam apskaut viens otru un apmainīties citām laipnībām. Nav jābūt 4 klašu izglītībai, lai saprastu, ka tik vnk lietas pasaulē nenotiek. Ja reiz naids ir iesēts, izravēt to ir gandrīz neiespējami, it sevišķi, ja mēs runājam par tādām ''makro-lietām'' kā tautas. Kāpēc latvieši ienīst krievus? Tik labi var uzdot jautājumu, kāpēc krievi ienīst latviešus. Es atvainojos, bet, ja runājam vispārīgi, nav tālu jāmeklē, lai redzētu kāds ir kopējais krievu kultūras līmenis Latvijā. Tās ir divas pilnīgi atsķirīgas tautas, ko vēl var gaidīt!? Esmu radis veidot savu viedokli neatkarīgi no apkārtējo spiediena, un, balstoties uz savu pieredzi saskarsmē ar krieviem, mana attieksme ir lielākoties izteikti negatīva. Vai par to mani var vainot? Un vai var vainot latviešus par to, ka līdz ar to tiek ienīsta krievu etniskā dzimtene? Protams, ka nē!
Slēpts komentārs: fanu klubs#13

 +21 [+] [-]

, 2010-03-02 19:37, pirms 15 gadiem
Lai atbildētu uz rakstā uzdoto jautājumu pietiek paklausīties krievu TV komentētājus, piem Eurosport pat nerunājot īsto krievu TV kanālos. Ļoti spilgts piemērs, kad Slovakijas Kuzmina paņēma biatlona sprintu. Vienlaicīgi savu artavu ienes dažādu plašsaziņas līdzekļu žurnālisti sludinot savu pārākumu un visādi attaisnojot zaudējumus, piemēram, skat. Pļuščenko epopeju un tekstus par krievu hokejistu parādīto "nākotnes" hokeju līdz spēlei ar CAN. Beigu beigās paši sportisti iedot pēdējo stimulu, skat. to pašu Pļuščenko, Ovečkina izteikumus un sasisto kameru. Tas viss kopumā, škiet, arī veido to milzīgo prieku par katra krievu sportista neveiksmi. Beigi beigās prieku nesagādā nakts kliedzieni Rosija pēc uzvras hokeja finālā pasaules čempī un vēl mazāk tas pat Sconto stadionā RUS- LAT spēlē. Vecāka gada gājuma cilvēkiem droši vien vēl atmiņā Ozerova bļāvieni Gol pēc katras iemestās ripas pat tad, kad piemēram spēlē pret Poliju tā jau bija kāda 8 pret 0 pretī. Tagda, kad ir pilnīga izgāšanās, prieks palsīt daudz objektīvākos spriedelējumus. Pat Tihonovs atzīst, ka palasot krievu presi rodas sajūta, ka NHL spēlē tikai krievu hokejisti. Domāju, ka tikai tad, kad netiktu sludināta krievu nācijas pārākuma ideja varētu tikt mazināts prieks par krievu sportistu neveiksmēm.

 +19 [+] [-]

, 2010-03-02 19:38, pirms 15 gadiem
Es esmu un buushu PRET krieviem vienmeer.
It kaa speciaali neviens nav poteejis naidu pret vinjiem, bet varbuut tas ir geenos, varbuut taapeec, ka savulaik beerniibaa vasaras pavadiiju vietaas, kur visaadu pretiigu krievuleenu bija ne mazums.

Bet viena lieta gan ir skaidra - krievi pashi ir izveidojushi taadu attieksmi, kaadu vinji sanjem. Un ir pelniijushi. Lai arii daudzi vinju sportisti ir slavas zeniitaa un var izskatiities ceeli uz vienkaarshu semushkrijeeju fona, savaa buutiibaa vinji tomeer ir un paliek prasti urljiki.
To pieraadiija Ovechkins sk. video te: Ovie
taapat arii Zubkovs, kursh priecaajaas par Rasha kritienu. Leciigais Plushkjis. Un ir ne mazums citu piemeeru.

Visa taa lieliiba, pirmajiem buushana, tas viss ir tik tipiski krieviem. Un taadus lai ciena? NEKAD! Taapeec turpinaashu vien priecaaties par vinju neveiksmeem.
Slēpts komentārs: Krokodils

  +1 [+] [-]

, 2010-03-02 19:42, pirms 15 gadiem
Labdien! Vai šis būtu sporta forums,vai es esmu sajaucis durvis???
Slēpts komentārs: uzzy
Slēpts komentārs: Mārtiņš Pričins

  +9 [+] [-]

, 2010-03-02 19:49, pirms 15 gadiem
uzzy rakstīja: Tas,ka daudzi nespēj atšķirt dažādas dzīves jomas, tas liecina tikai par jau minēto aprobežotību.
Jomas? Kā tu to domā? Naids drīkst būt tikai atsevišķās jomās, citās tā ir aprobežotība? Atvaino, bet kurš šeit ir aprobežots?

 +12 [+] [-]

, 2010-03-02 19:49, pirms 15 gadiem
Es esmu pret krieviem sportā ne jau tapēc, ka vini Ltviju okupējuši, izsūtījuši utt., bet gan āpēc, ka paši krievu sportisti ir lecīgi gaiļi- nu mēs visus sitīsim un plēsīsim, jo mēs esam krutākie. Un tā nav vienkārša sava spotiskā spēka apzināšanās un paziņošana presei vai vienalga kam, ka esi spēcīgāks, kas sportā kā tādā ir normāla parādība, bet tā ir lecīga, pretīga bravūra, kas izraisa nelabumu pret tādiem krievu sportistiem. Protams, ne jau visiem, bet lielu daļu. Vislielāko nepatiku izraisīja pirms vairākiem gadiem, precīzi neatceros cik sen, Krievijas futbolistu TV rādīts pirmsspēles komentārs par Latvijas futbola komandu, ka tie jau nav nekādi pretniekiun šitos vārguļus mēs sasitīsim. Tieši tādā stilā arī pateica.

  +8 [+] [-]

, 2010-03-02 19:52, pirms 15 gadiem
varbūt tāpēc, ka katrs otrais krievs savos portālos latviešu komandas un to līdzjutējus sauc par fašistie? manuprāt, gana labs iemesls, precīāk, cēlonis...

  -4 [+] [-]

, 2010-03-02 19:55, pirms 15 gadiem
Man nepatīk viņu valsts politika, dažu cilvēku iedomība. Bet man patīk, kā spēlē Ovečkins, Malkins un vēl daži spēlētāji un, ja pie tam viņi ir vienā izlasē nu tad es esmu par šīs komandas skaisto hokēju. Domāju, ka būsi sapratis manas domātās jomas.

Mixes rakstīja: Jomas? Kā tu to domā? Naids drīkst būt tikai atsevišķās jomās, citās tā ir aprobežotība? Atvaino, bet kurš šeit ir aprobežots?
Slēpts komentārs: RUBEN
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: fanu klubs#13
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2010-03-02 20:04, pirms 15 gadiem
Jā pats neesmu dzīvojis ilgu laiku PSRS, bet es ticēšu tēvam un vectēvam + mana tagadējā uztvere. Neviens nekad nav bijis pret krievu tautu kā tādu izņemot zombētos mietpilsoņus, bet tā ir sava veida cīņa pret Maskavu.
Un nevajag salīdzināt mūsu saimniecību ar Krievijas. Resursi ir nesalīdzināmi, gan kustošie, gan čaukstošie.
Es gribēju, lai Krievija netiek finālā, es pat to prognozēju. Tā ir mana taisnība un miers. Tas nenozīmē, ka aizliedzu citiem just līdzi krievu hokejustiem. manis pēc..

     [+] [-]

, 2010-03-02 20:04, pirms 15 gadiem
uzzy rakstīja: Man nepatīk viņu valsts politika, dažu cilvēku iedomība. Bet man patīk, kā spēlē Ovečkins, Malkins un vēl daži spēlētāji un, ja pie tam viņi ir vienā izlasē nu tad es esmu par šīs komandas skaisto hokēju. Domāju, ka būsi sapratis manas domātās jomas.
Patiesībā jau es sapratu, taču, ja kāds kko ienīst, vai tad tiek dalīts, kurās jomās viņš to darīs un kurās tas būtu aprobežoti? Nē! Ja tu ienīsti krievus, tu ienīsti Krieviju un līdz ar to arī tas pats notiek sportā, kurā pie tam vēl bieži ienāk tieša sāncensība savā starpā.

Tā kā es neredzu jēgu sacepties par aprobežotību noteiktās jomās...

Man pašam arī ļoti patīk Krievijas spēle, taču, ja man būtu jāizvēlas starp Kanādu un Krieviju tur jautājumu nav, es būtu par Kanādu. Bet būtībā man pašam ir vienalga, galvenais, lai katrs iegūst vietu, ko pelnījis.

     [+] [-]

, 2010-03-02 20:05, pirms 15 gadiem
Runčuks rakstīja: varbūt tāpēc, ka katrs otrais krievs savos portālos latviešu komandas un to līdzjutējus sauc par fašistie? manuprāt, gana labs iemesls, precīāk, cēlonis...
Nu šis vispār ir galīgo garām, nezinu kāds protālus tu tur lasi, bet kuru lasu es pārsvarā ir tikai pozitīvas atsauksmes un komentāri.

Vispār kopš Dinamo parādīšanās KHL, vismaz hokeja portālos, parādijušies pat daudz mūsu komandas atbalstītāju Krievijā, viņi apbrīno kā mēs ar tik maziem līdzekļiem regulāri iegožam viņu grandiem, par mūsu komandas mārketinga apbrīnojumu nemaz nerunājot.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 4 106 komentāri