Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

24. nedēļa. Urtāns baida Bojāru

24. nedēļa. Urtāns baida Bojāru
Foto: REUTERS/Scanpix

Ja kāds sportists disciplīnā, kurā rezultāti parasti tiek laboti par dažiem centimetriem, nedēļas laikā to uzlabo par gandrīz metru, viņš „karams” ne tikai pie „SA+” kārtējās nedēļas izcilākā sasnieguma dēļa.

Nedēļu sācis ar jaunu personisko rekordu 20,75m (iepriekšējais pārspēts par 11 centimetriem) un savainojuma atsvaidzināšanu Jozefa Odložila piemiņas sacensībās vieglatlētikā Čehijas galvaspilsētā Prāgā lodes grūdējs Māris Urtāns, nedaudz apdakterējies pie Edvīna Lešenkova un Līgas Cīrules, Māris nedēļas nogalē bija gatavs palīdzēt Latvijai Eiropas čempionātā komandām, kura 2. līgas sacensības notika Serbijas galvaspilsētā Belgradā.

Sestdien Belgradā lodes grūšanas sektorā Urtāns jau pirmajā mēģinājumā uzrādīja rezultātu 20,24 metri un, kā vēlāk izrādījās, nodrošināja uzvaru un 8 punktus Latvijas izlases kontā. Otrais, gandrīz par metru pārspējot iepriekšējo rekordu, Māra vārdiem runājot, „21,63m tālais bija ļoti brīvs grūdiens. Pilnīgi bez piespiešanās, visas kustības sazīmējās, tehnika... Lode aizlidoja pati no sevis. Ja būtu sasprindzinājies, būtu bijusi manrāža, nekas tur nebūtu sanācis. 21 metra robežās varbūt būtu aizgrūdis, bet tik tālu noteikti nē.”

Līdz Jāņa Bojāra Latvijas rekordam – 21,74m pietrūka 11 centimetru (atkal 11 centimetru!)... Uzvara lodes grūšanas sacensībās nepalīdzēja Latvijas izlasei tikt augstāk par 5. vietu un kvalificēties sacensībām nākamgad līgu augstāk (šīs tiesības nodrošināja 2 labākās vienības), tomēr piektais labākais rezultāts šosezon pasaulē un otrais labākais Eiropā tas ir gan! Tik augstu neviens no mūsu vieglatlētiem pagaidām šosezon vēl nav ticis.

Vēl 24. 2010. gada nedēļa atnesa Latvijas modernās pieccīņas pārstāves Jeļenas Rubļevskas izcīnīto 3. vietu Maskavā notikušajās Pasaules kausa finālsacensībās, kā arī 18 gadus vecā Latvijas svarcēlāja Artūra Plēsnieka uzvaru pasaules čempionātā svarcelšanā junioriem Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā svara kategorijā līdz 105 kilogramiem, labojot sev piederošos Latvijas rekordus raušanā, grūšanā un divcīņas summā – 170+215= 385kg.

Raudāt nav iemesla arī Latvijas sieviešu basketbola valstsvienībai, kurai Latvijas Olimpiskā komiteja piesaistījusi Starptautiskās Olimpiskās komitejas programmas Olimpiskā Solidaritāte finansējumu 100 000 ASV dolāru apmērā, hokejistam Mārtiņam Karsumam, kuram NHL komandas Tampabejas „Lightning” jaunais viceprezidents un ģenerālmenedžeris Stīvs Aizermans izsūtījis kvalifikācijas līgumu un šķēpa metējiem Vadimam Vasiļevskim (katrās sacensībās uzlabo savu šīs sezonas rezultātu) un Madarai Palameikai (šosezon spērusi soli uz priekšu un nostabilizējusi savu varējumu aiz 60 metru līnijas), kuriem ir līderi arī starp visiem Latvijas šķēpa metējiem.