Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Būs „Zemessargs”, būs Latvijas čempionāts

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem – reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu Sportacentrs.com meklē, pārlapojot vecās „Sporta Avīzes”, un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās „Sporta Avīzēs”. Iepriekšējo nedēļu apskati atrodami sadaļā „Pirms 10 gadiem”.

”Sporta Avīze” Nr. 250 (2000. gada 4–10. septembris)

Ultimātu nedēļa Latvijas basketbola „pīļu dīķī”

Atgādināšu, ka ķīviņā starp abiem Valda Valtera izauklētajiem lolojumiem – LJBL un SIA „LBL-2000” – smagsvari (6 iepriekšējās sezonas Latvijas čempionāta dalībnieki klubi) ietiepās un palika pie sava, ka gribot arī nākamsezon spēlēt Jāņa Janševica kūrētajā „LBL-2000”, kaut gan LBS Latvijas meistarsacīkšu rīkošanu uzticēja LJBL, bet otra stiprākā iepriekšējās sezonas blice – Valda Valtera stūrētais BK LMT iekuģoja LJBL oāzē. Redzot, ka 6 otrā nometnē kopīgi pusdienojošo klubu starpā nekādas domstarpības nav novērojamas, BK LMT pārstāvis Igors Miglinieks tika sūtīts izlūkos, vai BK LMT nākšana atpakaļ pie pārējiem neizskatīsies pēc nopērta suņa gājieniem. Aizvadītā nedēļa pirms 10 gadiem tuvināja izšķirīgos notikumus Latvijas čempionāta rīkotāju izvēles frontē, pielietojot ultimātu taktiku.

Vispirms nāca LBL ultimāts. 2 nedēļas atpakaļ, „tikās SIA "LBL-2000" direktors Jānis Janševics, BK LMT galvenais treneris un ģenerālmenedžeris Igors Miglinieks un LBS ģenerālsekretārs Arvīds Grigaļāvičs. Sarunu laikā "broči" izteica gatavību spēlēt LBL, taču tikai ar norunu, ja tiks izpildīti trīs noteikumi: atļaut LBL piedalīties arī SK "Zemessargs" komandai, regulāro čempionātu izspēlēt 4, nevis 6 apļos un čempionātam jānotiek pēc sportiskā principa, proti, 2001./2002. gada sezonā piedalās arī kādas zemākas līgas vienība.”

„Tika parakstīta pagaidu vienošanās par BK LMT iekļaušanos LBL, taču galavārds šajā jautājumā nepiederēja J. Janševicam, bet "LBL-2000" valdes sēdei, kas pagājušajā nedēļā nolēma noraidīt iespēju, ka nākamajā sezonā LBL varētu startēt SK "Zemessargs". Tiesa, BK LMT kandidatūra netika noraidīta, taču "bročiem" tika uzstādīts pēdējais termiņš: par līdzdalību LBL vienībai bija jāizlemj līdz 30. augustam, plkst. 17.00. Igors Miglinieks sacīja, ka līdz ar BK LMT noteikumu neizpildīšanu ir izslēgta iespēja, ka viņa vadītā komanda varētu startēt LBL.„

„I. Miglinieks: "Cita varianta nav, jo ir komanda "Zemessargs", kas ļoti nopietni visu vasaru ir gatavojusies, un mēs nevaram šo komandu pamest, jo mums ir dokumentālas saistības."

Tad garām nāca Kindzulis, t.i., savu vārdu teica LBS valde, t.i., uzstādīja savu ultimātu (kāpēc gan LBS to nevar, ja LBL atļaujas?). LBS valdes 30. augusta sēdē, kura, starp citu, sākās plkst. 17 jeb laikā, līdz kuram "bročiem" bija jādod sava atbilde, tika nolemts, ka tiesības rīkot Latvijas čempionātu basketbolā tiks piešķirtas SIA "LBL-2000", taču tikai ar noteikumu, ja šī organizācija savā turnīrā iekļaus vēl divas vienības - BK LMT un SK "Zemessargs". Pa punktiem tas izskatījās šādi:

„1) LBS valde piešķir tiesības "LBL-2000" rīkot Latvijas Republikas čempionātu 2000./2001. gada sezonā, ja LBL pieļauj līdzdalību čempionātā šādām 8 komandām: BK "Ventspils", BK "Valmiera/Rūjiena", BK "Liepāja", BK "ASK/Buki" (Gulbene), BK "LainERS", BK "Roja" + BK LMT + BK "Zemessargs",
2) "LBL-2000" ir jādod atbilde LBS 10 dienu laikā,
3) Ja atbilde ir pozitīva, LBS valde pilnvaro LBS ģenerālsekretāru Arvīdu Grigaļāviču parakstīt līgumu un apstiprināt nolikumu ar "LBL-2000",
4) Ja atbilde ir negatīva, jautājums par to, kurš rīkos Latvijas Republikas čempionātu augstākajā līgā vīriešiem, tiks virzīts uz ārkārtas LBS konferenci.”

"LBL-2000" direktors Jānis Janševics: "Tā ir tīrākā šantāža," bet LBS ģenerālsekretārs Arvīds Grigaļāvičs gan noliedz, ka LBS valdes lēmums ir ultimāts: "Es neuzskatu, ka tas ir ultimāts. Es uzskatu, ka tas ir kompromiss. Es domāju, ka šobrīd nav vērts savienībai teikt, ka mēs kaut ko šantažējam. Mums ir tiesības pieņemt lēmumus, un mēs to darām. Es domāju, šantāža būtu tāda situācija, ja mēs pateiktu: re, kur ir republikas čempionāts, mīļie draugi. Ja gribat spēlēt, tad ejiet un spēlējiet, ja negribat - jūs visi tiekat diskvalificēti."

Klupšanas akmens bija SK „Zemessargs”. "Līdz ar to, ka klubi nerespektēja LBS lēmuma izpildi un atteicās piedalīties republikas čempionātā, tika strādāts pie republikas čempionāta, kurā izveidojas situācija, ka klubi ir sadalījušies divās nometnēs," stāsta A.Grigaļāvičs. "Lai pārskatītu lēmumu, ir nepieciešams kompromiss. Kompromiss ir šāds: lai "LBL-2000" čempionāts iegūtu jēgu, ir nepieciešams, lai tajā spēlētu vicečempioni - BK LMT. Nedēļu iepriekš kā kompromisa variants no "Brocēnu" puses tika piedāvāts variants, ka ir četri apļi un astoņas komandas. Kā astotā ir "Zemessargs" tāpēc, ka viņi šobrīd ir nokomplektējuši daudzmaz labu komandu."

Tomēr, „uzņemot minēto komandu, SIA "LBL-2000" nostāsies pret savas valdes lēmumiem, kuriem neatbilst SK "Zemessargs": šī komanda pagājušajā sezonā nespēlēja LBL A-2 grupā, un, lai spēlētu LBL, tai noteikti ir jāiestājas SIA "LBL-2000", samaksājot iestāšanās naudu 5000 latu apmērā. LBS valdes lielākā daļa (par aprakstītā ultimāta izvirzīšanu nobalsoja seši, pret - trīs valdes locekļi) vēlas, lai līdz ar SK "Zemessargs" uzņemšanu "LBL-2000" nostātos pret sportisko principu, ko pirms tam tik ļoti sludināja pati savienība, proti, nākamajā sezonā iespēja startēt LBL jādod arī kādas zemākās līgas labākajai komandai. "Līdz pat pēdējam brīdim viens no galvenajiem nosacījumiem bija sportiskais princips, un tagad sanāk, ka savienība no tā atkāpjas," secina SIA "LBL-2000" direktors Jānis Janševics. "Ja mēs pieturamies tikai pie principiem, tad - kādā sakarā mēs šobrīd vispār runājam ar "LBL-2000"? Mēs viņus vienkārši diskvalificējam, arī visus spēlētājus un trenerus, kas nav pakļāvušies. Mēs vienkārši risinām šobrīd radušos situāciju, un mums tā ir jāatrisina. Mēs neviens neesam par karu, mēs visi esam par saprātīgu lēmumu. Valde pieņēma kompromisa modeli, lai atrisinātu savstarpējās nesaskaņas. Es neuzskatu, ka šis ir ideālais variants, taču tas ir kompromiss," filozofē A. Grigaļāvičs un piemin, ka „pēc viņa domām SK "Zemessargs" ir diezgan spēcīga komanda.”

SK "Zemessargs" basketbola komanda tika nodibināta 1998. gada 2. jūlijā un 1999. gadā vienība izcīnīja 1. vietu Latvijas čempionāta 2. līgā, bet 1999./2000. gada sezonā 1.līgā ieguva 2. vietu, kā arī piedalījās Rīgas čempionātā. Komandas sastāvā uz ļembasta brīdi bija apmēram 20 spēlētāju, no kuriem basketbola līdzjutējiem pazīstamākie bija Jānis Priedītis un Oskars Muižnieks (iepriekš - BK "Roja"), Atis Niedra, Edgars Suraks un Raimonds Vaikulis (abi BK LMT). SK "Zemessargs" mutiska vienošanās ar "bročiem" paredzēja, "ja kāds spēlētājs gatavojas iet militārajā dienestā, tādā gadījumā mēs nākam pretī un palīdzam," paredzot vienībai tādas kā ASK funkcijas, kaut gan vienai komandai līgā (Gulbenes "ASK/Buki") jau bija līgums ar armiju.
Papildus ultimātiem pagājušajā nedēļā "LBL-2000" valdes sēdē tika pieņemti vēl vairāki svarīgi lēmumi. SIA "LBL-2000" sēdē tika arī nolemts, ka „nākamās sezonas regulārais čempionāts notiks sešos apļos, bet tiesības piedalīties play-off iegūs 4 labākās komandas. Turklāt 2001./2002. gada sezonā LBL varēšot startēt arī kādas zemākās līgas labākā komanda.” "LBL-2000" valde LBS ultimātu jeb priekšlikumu paredzēja izskatīt 5. septembrī.

Sportacentrs.com atkāpe: Sezona jau bija deguna priekšā, bet vēl nebija zināms, kura organizācija rīkos Latvijas čempionātu. Kā tu runāsi tādā brīdī ar potenciālajiem sponsoriem? „LBL-2000” Latvijas čempionāta rīkošana par katru cenu nebija vajadzīga, bet BK LMT par katru cenu bija vajadzīgas spēcīgas iekšējās sacensības, lai sagatavotos ārējām – NEBL un Eiropas kausiem, tomēr ar tādu ultimātu (divi vienā) nenāca klajā pat vēlāk atdzimusī tagad jau nelaiķe ASK, kura 1. sezonu aizvadīja pēc spēka otrajā spēcīgākajā līgā. Turklāt 6 LBL klubi tika uzskatīti par muļķiem, kuri maksā 5000 latu, kamēr mākslīgi uzspiesta draudzene zemessargu formas veidā samaksas vietā atdevās par velti. Cits jautājums, vai bija kādam vajadzīga.

Spiegošana Pirmajā formulā

Nereti Pirmajā formulā uzplaukst skandāli par dažādiem formulu uzlabošanas risinājumiem, īpaši saistībā ar no vietas komandas uz citu pārgājušiem darbiniekiem, kas laika kavēklim nejauši paķēruši līdzi kādu mašīnas problēmu risinājumu (pēdējais šīs sezonas sākumā). Šī problēma sākās pirms vairāk kā 10 gadiem līdz ar lielās naudas ienākšanu Pirmās formulas apritē.

„Tūlīt pēc piebraukšanas pie boksiem momentāni tiek apklāts formulas priekšējais un pakaļējais antispārns. .. Katrs atbild tikai par sev uzticētajiem pienākumiem un nekas vairāk viņam nav jāzina. .. "Ferrari" aparatūrā, kas nodrošina radiosakarus starp itāļu komandas boksiem un formulu, iemontētas vismodernākās šifrēšanas ierīces, turklāt papildus tam visu tehniskas dabas jautājumu apspriešanai tiek izmantoti kodēti termini.” .. Lietā tiek likti arī visi legālie līdzekļi - rūpīga videoierakstu izpēte, superaugstas jutības fotoobjektīvi.

Spiegošanas īsā rokasgrāmata:
1. Spiegs. Eksistē viens cilvēks vai grupa, kuras tiešais mērķis ir izspiegot citas komandas. Šis cilvēks to darīja vairāku komandu labā, un, lūk, kāda ir viņa liecība: "Pirmie cilvēki, kuru labā es strādāju, konkurentu aktivitātes studēja ļoti rūpīgi. Mēs caurlūkojām atkritumu urnas pēc izmēģinājumu braucieniem, pārbaudījām degvielas konteinerus - visu, ko vien varējām atrast. Taču pats svarīgākais virziens tobrīd bija radio un fotografēšana. Tā bija neaizvietojama, pētot jauninājumus konkurentu formulās. Mēs teicām, kas mums vajadzīgs, bet viņi tikai knipsēja. Tāpat radio - tobrīd komandas komunicējās diezgan brīvi. Tagad visi kļuvuši daudz uzmanīgāki - daži kodē savus signālus un ir pietiekami stulbi, lai domātu, ka mēs šos kodus nespējam pārvarēt. Tagad visi zina, ka visi noklausās. Daudz ko var noteikt, liekot lietā galvu, - ja zini mašīnas apļa laiku, papildu degvielas daudzumu un riepu nodilumu konkrētā laikposmā, tad viegli var izrēķināt degvielas patēriņu. Tā ir sacensībām noderīga informācija. Mums vienmēr ir bijis savs cilvēks arī riepu noliktavā, kurš fiksē konkurentu izvēli. Dažkārt mēs uz svešām garāžām sūtījām nevienam nepazīstamus tehniskos speciālistus, liekot tiem uzzināt, cik vien iespējams daudz. Viņš izskatījās pēc pamuļķa, bet bija pietiekami gudrs, lai zinātu, ko meklēt. Taču, kā jau teicu, tagad visi kļuvuši daudz uzmanīgāki. Bet tā ir spēle, un komandas alkst to turpināt."

2. Tehnoloģija. "Vienīgais, kas ir nepieciešams - nevainīga izskata smuka jaunkundze, kas it kā nejauši iemaldās garāžā un atstāj tur nomaskētu vienreizējās izmantošanas raidītāju," paskaidro eksperts. "Visparastākie Izraēlas ražojumi maksā pārdesmit mārciņu, taču skaņas kvalitāte nav pārāk augsta un furgona metāla sienas var samazināt signāla uztveršanas lauku." Tāpat cilvēks, atspiedies pret boksu sienu un neradot nevienam aizdomas, mierīgi var it kā runāt pa mobilo telefonu, tajā laikā pievienojot kaut ko pie šīs sienas. "Tā ir diezgan vienkārša ierīce, bet, ja ir vēlēšanās to pagatavot profesionāli, tas var izmaksāt pat tūkstošus. Ierīces izmērs ir ne vairāk kā puse sērkociņu kastītes, bet svars - pāris gramu. Jo augstāk tā atrodas, jo labāka ir skaņas kvalitāte. To gadiem ilgi var neviens neievērot, ja vispār kādreiz ievēros."

3. Inventārs.
# Pildspalva - raidītāju detektors. Izvelk tās galā iemontēto nelielo antenu, noregulē jutīgumu, un tā ar sarkanas signāllampiņas palīdzību uzrāda radiosignālu skaitu.
# Diktofons ar minikaseti. Ļoti kompakts ciparu magnetofons ar ilga ieraksta un tālvadības iespējām.
# Palielinošās kameras. Var tikt ievietotas jebkurā vietā, sākot ar parastu dokumentu mapi un beidzot ar tukšu pudeli. Tās spēj palielināt attēlu līdz pat 72 reizēm un ir ideāli piemērotas tehnoloģiskajai spiegošanai. Tiek izgatavotas tikai uz speciālu pasūtījumu.
# Kamera pulkstenī CSS1020. Nav iespējams konstatēt. Virspusē atrodas speciāla lēca, savukārt mehānisma iekšpusē atrodas minidiskete.

4. Pretizlūkošana. Vienas no Lielbritānijas lielākās pretizlūkošanas sabiedrības "Metropolitan Investigations" direktors Grems Džonsons apliecina, ka viņa firma sniedz pretizlūkošanas pakalpojumus vienai no Pirmās formulas komandām. "Pirms pāris gadiem mūs nolīga uz slēgto izmēģinājumu laiku Eiropā. Es negribētu nosaukt komandu, jo tā ir slepena informācija," izvairīgi paskaidroja Džonsons, tomēr neslēpa, ka tā bijusi komanda ar ļoti skanīgu vārdu. "Mūs nolīga pavadīt viņu mašīnas neskartas līdz Eiropai, nodrošināt nepiederošu personu skatīšanās mēģinājumu novēršanu, boksu atbrīvošanu no noklausīšanās ierīcēm. Galu galā cilvēki ir pieraduma vergi - viņi apmeklē vienas un tās pašas vietas un izmanto vienas un tās pašas lietas, tāpēc ļoti viegli izvietot viņu atrašanās vietās mikrofonus."”

Sportacentrs.com atkāpe: Šodien pirms 10 gadiem pielietotās dēvē par bērna šļupstiem. Spiegošana turpinās, jo visu nosaka nauda. Veiksmīgākās mašīnas radīšana Pirmajā formulā ir perfekta reklāma citu auto pārdošanai, konkurentu noslēpumu atklāšana neatļautiem līdzekļiem līdzinās pieaugušu puisīšu kariņa spēlītēm un adrenalīna devas saņemšanai, un Pirmajā formulā sen vairs neuzvar labākais pilots, bet spēcīgākās tehnoloģijas.

Pārējās tēmas

2002. gada pasaules čempionāta atlases spēlē Rīgā angļu speciālista Gerija Džonsona vadībā Latvijas futbola izlase parādīja slaistu uzbrukuma spēli, bet spēles 89. minūtē vārtus guva viesi – Nīls Makans – 0:1... Pa taisno no spēles slēgt līgumu ar Londonas „Arsenal” aizbrauc aizsargs Igors Stepanovs. Latvijas un Skotijas U-21 futbola izlašu mačā „Daugavas” stadionā Rīgā rodas problēmas ar apgaismojumu. Kristers Serģis un Artis Rasmanis pasaules čempionātā motokrosā blakusvāģu klasē kārtējā posmā izcīna 1. un 3. vietu braucienos un joprojām par 1 punktu atpaliek no 1. vietā kopvērtējumā esošajiem Vilemsena un Verbriges.

Maskavas basketbola komanda CSKA uz pirmssezonas pārbaudes nometni uzaicinājusi bijušās „Brocēni/LMT” komandas spēlētāju Juri Umbraško un pieprasījusi brīvlaišanas vēstuli, kaut arī Jura liktenis izšķirsies treniņnometnes laikā. Hantimansijskā (Krievija) pasaules čempionātā vasaras biatlonā Ilmārs Bricis izcīnījis 3. vietu 6km distancē, bet junioriem šajā distancē 2. vieta Edgaram Piksonam. Šveicē Eiropas kausa izcīņā BMX junioru grupā par uzvarētāju kļuva limbažnieks Aldis Golde, bet 2. vietu šajā grupā izcīnīja cēsnieks Kaspars Strupausis.

Uz NHL klubu treniņnometnēm uzaicināti šādi Latvijas hokejisti: Aleksandrs Andrejevs ("Coyotes"), Kaspars Astašenko ("Lightning"), Sandis Ozoliņš, Artūrs Irbe (abi "Hurricanes"), Sergejs Žoltoks ("Canadiens"), Herberts Vasiļjevs ("Trashers"), Agris Saviels ("Avalanche"), Jānis Sprukts ("Panthers") un Kārlis Skrastiņš ("Predators"). Savukārt Pitsburgas „Penguins” šādu iespēju nav piedāvājusi vārtsargam Pēterim Skudram. Ar NHL hokejista Sanda Ozoliņa atbalstu nodibināts hokeja klubs „Rīgas vilki”, kura piedalīsies Latvijas čempionātā, bet intervijā „SA” 1993. gada pasaules čempionāta C grupas uzvarētājs un turnīra rezultatīvākais aizsargs Artūrs Kupaks stāsta, ka nekad nepaliks Amerikā un plāno Latvijā celt māju, ka Latvija NHL skautiem pēc valstiskās neatkarības atgūšanas nebija interesanta, ka Znaroka un Beresņeva „bļaustīšanās izlasē” viņš nekad nespēlēs, bet Haralda Vasiļjeva vadībā ir gatavs gan izcīnīt ceļazīmi uz Soltleiksitijas olimpiādi, gan tajā startēt un ka pēc karjeras beigās būs ugunsdzēsējs (joks – tā Amerikā uz šo jautājumu atbildot daudzi hokejisti). Latvijas Hokeja federācijas viceprezidents un HK „Rīga” prezidents Helmuts Balderis negrib maksāt LHF un „Liepājas Metalurga” prezidentam Kirovam Lipmanam par 13 liepājniekiem noceltajiem hokejistiem jauntapušajai komandai.

Latvijas sportists Anatolijs Ļevša Panevēžā (Lietuva) izcīnīja 2. vietu (14 sportistu konkurencē) pasaules čempionātā divkāršajā ultratriatlonā (jānopeld 7,6 kilometri, 360 kilometru jānobrauc ar divriteni, bet pēdējie 84 kilometri līdz finišam jāveic skriešus) – 23 stundas 23 minūtes un 56 sekundes. „SA” prognozē, ka Sidnejas olimpiskajās spēlēs no vieglatlētiem visreālākais pretendents uz medaļu ir soļotājs Aigars Fadejevs.

  +1 [+] [-]

, 2010-09-15 09:02, pirms 14 gadiem
"vēlāk atdzimusī tagad jau nelaiķe ASV" - hahahahaha.....