Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Tā mēs jaunos neizaudzināsim

Tā mēs jaunos neizaudzināsim
Liepājas metalurgs aizsargs Dzintars Zirnis. Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Latvijas futbola valstsvienības galvenais treneris Aleksandrs Starkovs turas pie pārbaudītām vērtībām. Kandidātu izvēlē pirms nākamajām divām spēlēm 2012. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā valstsvienības štābs labprātāk skatās atpakaļ nekā uz priekšu...

Pagājušās nedēļas vidū Starkovs pirms spēlēm ar Grieķiju un Gruziju nosauca 19 kandidātus un piebilda, ka būs vēl. Šo izvēli tad arī gaidīju ar interesi. Īpaši tādēļ, ka kandidātu pulkā bija tikai trīs centra pussargi (Juris Laizāns, Vitālijs Astafjevs, Artis Lazdiņš) un, šķita, ka šajā līnijā ar to divām spēlēm var būt "pa īsu". Taču mazliet negaidīti papildus kandidātu pulkam tika pievienoti tikai divi futbolisti, turklāt viņu vidū nebija pussargu.

Pirms papildinājuma nosaukšanas svētdien jau biju dzirdējis, ka tiks aicināts Kristaps Grebis. Pārsteigums tas nebija. Lai gan iepriekš jau bija izsaukti četri uzbrucēji - Māris Verpakovskis, Ģirts Karlsons, Artjoms Rudņevs un Andrejs Perepļotkins – visai īsais malējo pussargu saraksts (trīs) vedināja domāt, ka Perepļotkins vairāk tika aicināts kā malējais pussargs, nevis uzbrucējs. Tāpēc vēl viens uzbrucējs, kurš var pacīnīties par gaisa bumbām otrajā stāvā, var lieti noderēt.

Taču par otru kandidātu biju nedaudz pārsteigts. Tas bija 33 gadu vecais "Liepājas metalurgs" malējais aizsargs Dzintars Zirnis. Pēc pozīcijas, protams, noderīgs futbolists, jo var spēlēt abās aizsardzības malās, kurās rezerves nav plašas. Taču skatoties ne tikai no Dzintara gatavības, bet arī perspektīvas prizmas, sajūsmas saucieniem diezin vai ir jāseko. Labā ziņa ir tā, ka Dzintars pamazām atgūst ”Liepājas metalurgs” galvenā trenera Rīdigera Abramčika uzticību, jo bijis laukumā iepriekšējās trijās virslīgas spēlēs, taču kopumā pēdējā laikā tomēr ir spēlējis visai maz (to ietekmēja arī savainojums). Jau pirms gadiem trijiem varēja novērot, ka Zirņa ātrums krītas nevis pieaug, un malējam aizsargam tā nav laba zīme. Ar to, iespējams, pietiek virslīgā, bet valstsvienībā, nenoniecinot Zirņa prasmes, kā meistarības pamatā ir pieklājīgā pieredze, tas var kļūt par lieku caurumu āderi.

Rezumējot, jautājums ir nedaudz par ko citu. Visticamāk, Starkovs nemainīs aizsardzības kvartetu Kļava, Ivanovs, Gorkšs un Mihadjuks, tāpēc kādēļ gan rezervista ādā nevarēja saukt kādu jauno un skatīties perspektīvā, nevis pagātnē. Piemēram, kaut vai "Skonto" malējo aizsargu Vitāliju Maksimenko, kurš šogad virslīgā ir viens no labākajiem savā pozīcijā. Jā, jauns - 19 gadu, bet pēc gadiem trijiem jau varētu būt pamatsastāva spēlētājs. Ja sāks aicināt pēc gadiem trijiem, tad pamatsastāva vīrs būs (ja, protams, būs, bet uz šo jautājumu šobrīd nevar atbildēt neviens) krietni vēlāk, jo ar "uzrāvienu" būs nokavēts. Jau neaicinās jaunos, kvalitatīva jaunā maiņa nekad neizaugs. Ir mums tādi piemēri, ar kuru novērtēšanu ir nokavēts. Piemēram, tā arī nekad neuzzināsim, vai no centra aizsarga Igora Savčenkova būtu izaudzis kas vairāk par viduvēja virslīgas kluba spēlētāju. Igors parādījās valstsvienības apcirkņos, kad pasē jau bija 25 gadi. Starkova vārdiem sakot, tas vairs nav jauns spēlētājs. Lai iejustos, nepieciešams laiks, bet jo ātrāk šāda iespēja tiks dota, jo lielāka varbūtība, ka kaut kas no tā visa iznāks.

Starkovam nepatīk riskēt, un tas nav nekas jauns. Katram, protams, savs darba stils un arī informācijas fons, taču, skatoties no malas, ir situācijas, kad šķiet, ka tieši lielāka uzdrīkstēšanās ir tas, kas ir vajadzīgs. Malējie aizsargi kā Zirnis un arī Deniss Kačanovs nespēlēs saules mūžu, un, lai cik tas skarbi neizklausītos, vēl nav zvanīts, ka abiem kungiem nākamgad maz atradīsies vieta kādā komandā. Un tad gribot negribot būs jāskatās jauno virzienā, taču dažas iespējas rūdīties jau būs palaistas garām.

Tas pats attiecas uz vārtsargiem. Ja valstsvienības trešā vārtsarga loma "pa lielam" ir tik vien, kā palīdzēt trenēties pirmajiem diviem, kāpēc gan kā trešo numuru nepiesaistīt kādu no jaunajiem? Var skatīties gan U-21 izlases vārtsargu virzienā, gan citiem perspektīvajiem. Piemēram, tuvāk aplūkot strauji progresējušo FK "Jelgava" vārtsargu 23 gadus veco Marku Bogdanovu, kuram, atvairot "pendeles", galva strādā teju tikpat labi kā Andrim Vaņinam. Lai treniņos pasviestu bumbu Vaņinam un Koliņko, diezin vai ir vajadzīgs liels izlases rūdījums, taču tieši to var uzkrāt, ja laikus šāda iespēja tiek dota. Protams, šajā aspektā zemteksts, ļoti iespējams, jau ir pavisam cits. Savā pulciņā kurš katrs strauji netiek ielaists, bet tas jau ir cita raksta vērts stāsts.

     [+] [-]

, 2010-10-04 17:40, pirms 14 gadiem
NU vairāk tiešām gribētos lai 3. vārtusargs būtu kāds jaunais! Piemēram, kaut Elvijs Putniņš no QPR

  -4 [+] [-]

, 2010-10-04 17:42, pirms 14 gadiem
kapeec nav Gaurača??? cik daudz mums ir eurokausu speeleetaaju?

  +2 [+] [-]

, 2010-10-04 18:00, pirms 14 gadiem
Vai tiešām Starkovs neredz, ka Laizāns nevelk? Neticu ka Lazdiņš ir spējīgs nospēlēt sliktāk.

  -2 [+] [-]

, 2010-10-04 18:09, pirms 14 gadiem
starkovam vnk ir vecuma marazms un tur nekā nepadarīsi...

  -3 [+] [-]

, 2010-10-04 18:20, pirms 14 gadiem
Par to Zirņa nespēlēšanu neesmu pārliecināts, jo nu Mihadjuks iepriekšējās divās spēlēs izskatījās ļoti slikti, nedomāju, ka Zirnis nospēlētu sliktāk! Par centra pussargiem runājot, domāju, ka laizāns būs pamatā un labi vien ir, jo labāka pašreiz mums nav, jā viņš ir zaudējis ātrumu, bet piespēļu kvalitāte ir saglabājusies, otrs centra pussargs, šobrīd ir grūti pateikt, iespējams Lagzdiņš, iespējams Astafjevs, bet varbūt Cauņa(!)

  +4 [+] [-]

, 2010-10-04 18:23, pirms 14 gadiem
Laizāna piespēļu kvalitāte? Tu pēdējās izlases spēles vispār redzēji? Cik viņš piespēles atdeva precīzi?

     [+] [-]

, 2010-10-04 19:03, pirms 14 gadiem
Tad jau labāk taisīt sastāvu pēc formulas 1-5-3-2, kur būtu šādi:
Vaņins vārtos
Zirnis, Mihadjuks, Gorkšs, Ivanovs, Kļava
Žigajevs/Cauņa/Perepļotkins (viens no viņiem) - Astafjevs/Laizāns/Lazdiņš/Perepļotikins/Cauņa (viens no viņiem) - Perepļotkins/Rubīns/Cauņa (viens no viņiem)
Verpakovskis-Rudņevs un tad uz maiņu kaut vai Grebis/Perepļotkins/Karlsons.

Tas vismaz būtu racionālāk, jo, ja ir aizdomas un problēmas ar Zirņa un Mihadjuka spēju pa to malu darboties, tad liec abus tur blakus un tad gan jau būs vieglāk!

  -1 [+] [-]

, 2010-10-04 22:04, pirms 14 gadiem
autor,savu sapi pateici,bet kur paliek objektivate!

  -2 [+] [-]

, 2010-10-05 00:01, pirms 14 gadiem
visu cieņu Starkovam, bet ja, atvainojos par izteicienu, mīž treneris, kāda iespējamība, ka komanda ar 100% drosmi/degsmi/cīņassparu stāsies pretī grieķiem??

  -1 [+] [-]

, 2010-10-05 09:33, pirms 14 gadiem
Zirni jau pagājušogad pret Šveici uz beigām kā pussargu izmantoja, lai uz attiecīgo flangu ar aizsardzību pastiprinātu.

Jaunos točj vajadzētu vairāk treniņos piesaistiit.

  +2 [+] [-]

, 2010-10-05 11:09, pirms 14 gadiem
Tā ir Starkova lielākā kļūda - viņš neiespēlē jaunos. Viņš negatavo jaunos un pēc tam sūkstās, ka nav rezervju, kas varētu aizvietot pamatsastāvu. Viņa uzskatas ir tāds, ka jaunajam ir jabūt labākam par "veco", lai tiktu sastāvā (viņš to vairākas reizes ir paziņojis), bet tas jaunais jau nevar kaut kā mistiski izaugt līdz izlases līmenim. Ja Starkovs vienu maiņu spēlē izmantotu, lai iespēlētu, kādu jauno, tas jau būtu labi, lai gan viņš nedara pat to. Tā jau Starkovs ir labs treneris un es viņam uzticos un atbalstu viņu, bet par jaunajiem vajadzētu domāt vairāk.