Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Pahars pagarina līgumu ar „Southampton”

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu Sportacentrs.com meklē, pārlapojot vecās „Sporta Avīzes”, un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās „Sporta Avīzēs”. Iepriekšējo nedēļu apskati atrodami sadaļā „Pirms 10 gadiem”.

”Sporta Avīze” Nr. 244 (2000. gada 24.–30. jūlijs)

Pahars vienojas par sadarbību ar "Southampton" līdz 2005. gadam

Pēc pārrunām starp "Southampton" vadību un Latvijas futbolistu Marianu Paharu, precīzāk sakot, - viņa aģentu par pašreizējā līguma pagarināšanu Latvijas futbolists lika savu parakstu uz līguma un piekrita Anglijas premjerlīgas kluba "Southampton" vadības ierosmei par sava līguma pagarināšanu līdz 2005. gada vidum.

Iepriekš bija notikušas dažādas spekulācijas par Pahara aizmainīšanu uz citu Anglijas premjerlīgas, taču līdzjutēji Sauthemptonā lūdzās, lai kluba vadība to nedara. "Southampton" iegādājās "Skonto" sastāvā spēlējošo Paharu 1999. gada februārī, samaksājot 800 000 sterliņu mārciņu. Jau uzreiz pēc ierašanās Anglijā mūsu futbolists kļuva par vienu no galvenajiem varoņiem Sauthemptonā un palīdzēja īstenot "Lielo izglābšanos", saglabājot komandai vietu premjerlīgā. Nākamajā sezonā Pahars savu pirmajā pilnajā sezonā Anglijā kļuva par neapšaubāmu komandas līderi. 13 vārtu guvumi premjerlīgā bija ievērības cienīgs sasniegums, turklāt daudzi no šiem rezultatīvajiem sitieniem bija efektīgi un atmiņā paliekoši. Tāpēc daudzi britu futbola apskatnieki norādīja, ka premjerlīgas pieticīgais klubs "Southampton" ar Pahara pārdošanu varēs nopelnīt labu naudas summu.

Lai gan Paharam vēl bija spēkā līgums uz diviem gadiem (pēc sistēmas 1+1), kluba vadība ierosināja padomāt par jaunu kontraktu. Sadarbībā ar savu aģentu, kura klienti ir tādas zvaigznes kā Bergkamps, Overmarss un Petī, mūsu futbolists parakstīja izdevīgu līgumu līdz 2004./2005. gada sezonas beigām. Arī kluba "Southampton" prezidents Ruperts Lovs par šo darījumu pauda gandarījumu: "Marians Pahars ir viens no mūsu vistalantīgākajiem spēlētājiem, un esmu sajūsmināts, ka viņš piekrita jaunā līguma nosacījumiem. Līdz Pahara pašreizējā kontrakta beigām vēl bija atlikuši divi gadi, taču mēs redzējām, ka viņš ar savu sniegumu iepriekšējā sezonā bija pelnījis labāku piedāvājumu. Marians jutās apmierināts, parakstot jauno līgumu, un arī es esmu laimīgs, ka izdevās viņu paturēt mūsu klubā. Viņš ir ļoti nozīmīga mūsu nākotnes daļa."

Līgums, pirmkārt, paredzēja lielāku atalgojumu. Konkrēta summa gan netika oficiāli izpausta, taču angļu žurnālisti bija uzzinājuši, ka Paharam parakstītais līgums paredz divus miljonus sterliņu mārciņu, t.i., 10 000 mārciņu nedēļā. Otrkārt, jaunajā kontraktā tika ierakstīts punkts, ka pēc gada vai diviem Pahars varēs pāriet uz kādu spēcīgāku klubu par pieņemamu transfēra summu (pirms līguma parakstīšanas "Southampton" vadība par Latvijas futbolistu bija noteikusi ļoti augstu cenu - desmit miljonu mārciņu, atbaidot potenciālos pircējus. Treškārt, Paharam vēl vismaz piecus gadus bija nodrošināts labs karjeras turpinājums - ja viņa sniegums kļūtu pieticīgāks.

Sportacentrs.com atkāpe: Marians „Southampton” klubā nospēlēja līdz pat 2006. gadam, un labi vien bija, ka parakstīja līgumu uz ilgāku laiku, jo pieteicās traumas...

Vesels pulks labu vieglatlētu junioru vecumā

Šogad uz pasaules junioru čempionātu vieglatlētikā kvalifikācijas normatīvus bija izpildījuši 13 sportisti. Pirms desmit gadiem viņu bija vēl vairāk – piecpadsmit. Šogad uz Monktonu Kanādā aizbrauca astoņi juniori, pirms 10 gadiem – desmit. Turklāt vairāki no viņiem bija līderu vidū pasaulē. Šogad Starptautiskā vieglatlētikas federācija (IAAF) Latvijai piešķīra trīs apmaksāto sportistu vietas, pirms 10 gadiem tādu bija četras. Tāpēc arī toreiz Latves, Liepas un Kožarenokas līdzdalību čempionātā apmaksāja Latvijas Olimpiskā vienība. Vēl trīs tika paredzēts sūtīt par LVS līdzekļiem. Lai tos noskaidrotu, tika izveidots junioru rangs, kurā vietas Latvijas sportisti ieņēma atkarībā no vietas pasaules rangā. "Uz Čīli aizbrauks visi tie sportisti, kas to būs pelnījuši," tā, runājot par to, kuri vieglatlēti var pretendēt uz savienības līdzekļiem (naudu, kas no valsts saņemta caur jaunatnes programmu), kodolīgi teica LVS ģenerālsekretāre Inese Voitkēviča. Proti, tie, vieglatlēti, kuri būs ne vien izpildījuši normatīvu, bet arī sezonas laikā uzrādījuši stabilus rezultātus, uz Čīli varēs braukt par LVS līdzekļiem. Pārējiem pašiem jāmeklē nauda (brauciena izmaksas bija 2400 ASV dolāru). Arī toreiz katrā disciplīnā valsti varēja pārstāvēt tikai divi sportisti, bet šķēpa mešanā normatīvus bija izpildījuši trīs juniori un juniores. LVS sastādītais junioru rangs izskatījās šādi (iekavās vieta pasaules rangā):
1. I. Kožarenoka (2)
2. J. Liepa (5)
3. A. Kovals (12)
4. M. Putenis (1)
5. A. Kadaks (2 un 3 abās soļošanas disciplīnās)
6. I. Žauna (11 – 400m; 2 – 400m/b; 14 – 800m!!!)
7. V. Vasiļevskis
8. I. Radeviča (7.)
9. M. Urtāns
10. I. Latve
11. I. Gribule
12. D. Brīvule
13. D. Milkevičs
14. D. Vasiļjeva
15. D. Ruskule

Vēl uz normatīvu izpildīšanu pretendēja daudzcīņnieki Brūveris un Karlivāns, kā arī sprintere Petruņa.

Sportacentrs.com atkāpe: No 15 normatīvus izpildījušajiem šobrīd turpina startēt pieci, toties labā līmenī. Turpretim izcili talantīgā Irēna Žauna diemžēl ar sportu sen vairs nenodarbojas...

Pārējās tēmas

Kļuvis zināms, ka Latvijas Hokeja federācija savā slavenajā treneru konkursā no pieciem kandidātiem izvirzījusi finālistus – iepriekšējo galveno treneri Haraldu Vasiļjevu, kā arī Leonīdu Beresņevu (vēl pieteikušies bija Beskašnovs, Agureikins un kāds soms Juhani Vālsteins).
Latvijas futbolisti šturmē Angliju – "Southampton" rindās nostiprināties mēģināja Imants Bleidelis, otrās divīzijas klubu "Bristol Rovers" pārstāvēja Latvijas izlases kapteinis Vitālijs Astafjevs, par Andreju Rubinu esot bijusi interese gan premjerlīgas klubam "Ipswich Town" (pussarga cena minēta kā 2 miljoni mārciņu) un "Arsenal" (trīs miljoni mārciņu). Vesela lappuse ar virsrakstu „Vai viegli būt Lipmanam?” atvēlēta LHF prezidenta Kirova Lipmana personai. „Skonto” futbolisti izgāžas Čempionu līgas 1.kārtā – pēc 2:1 uzvaras savās mājās ar 1:4 (pamatlaikā 1:2) piekāpjoties Azerbaidžānas čempionei „Šamkir”. Tik daudz vārtu vienā spēlē „Skonto” nezaudēja ne „Barcelona”, ne „Chelsea” vienībām... Intervijā „SA” „Skonto” galvenais treneris Aleksandrs Starkovs stāsta, ka kluba politika nav pirkt pieredzējušus spēlētājus, lai aizlāpītu caurumus sastāvā, bet audzināt savējos. Andrejs Štolcers savā otrajā spēlē Maskavas „Spartaka” rindās iesita otros vārtus virslīgas sacensībās, Viktors Dobrecovs pārbaudi šajā klubā neizturēja, bet „SA” aplūkoja „Spartaka” komandas vietu Krievijas (un PSRS) futbolā. Latvijas junioru basketbola izlase otro gadu pēc kārtas spēlēja Eiropas čempionātā un izcīnīja 8. vietu (toreiz pirms finālturnīra katru gadu bija vairāku pakāpju atlases turnīri). Šāvējs Afanasijs Kuzmins ieguva speciālo ielūgumu dalībai Sidnejas olimpiādē. Latvijas tenisisti izkrituši no Eiropas – Āfrikas zonas 2. grupas pēc zaudējuma Luksemburgai... Riteņbraucējs Romāns Vainšteins izturējis līdz galam „Tour de France” maratonu, to noslēdz ar 3. vietu sprinta finišā Elizejas laukos. „Nike” organizētajā basketbola treniņnometnē „Nike All-America Camp” pēc speciāla ielūguma saņemšanas pabijis Kristaps Valters. Bijušais LHF prezidents Uģis Magonis intervijā „SA” stāsta, ka viņu LHF (Lipmans) ir gatava vainot visā, pat Latvijas hokeja izlases konflikta izraisīšanā. Raksts par Kristeru Serģi un Arti Rasmani vēsta, ka nākamā pasaules čempionāta motokrosā blakusvāģu klasē posma vietā Ķegumā, „Zelta zirga” trasē viņiem vēl nekad nav izdevies svinēt uzvaru divu braucienu summā. Latvijas Vieglatlētikas savienība nolēmusi olimpiešu skaitā startam Sidnejā neiekļaut barjersprinteri Igoru Kazanovu, kurš bija izpildījis olimpisko spēļu A normatīvu.