Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Muay Thai cīņas klubā "Godvil"

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Jau rīt 31. maijā izklaides klubā "Godvil" notiks Taizemes nacionālās cīņas sporta veida Muay Thai profesionālais turnīrs. Lai sniegtu nelielu ieskatu šajā sporta veidā, uz sarunu tika aicināts viens no turnīra dalībniekiem un viens no labākajiem Muay Thai speciālistiem Baltijas valstīs Zaurs Džavadovs (Desperado).

Muay Thai ir viens no pasaulē visefektīgākajiem cīņu sporta veidiem pateicoties tam, ka tajā tiek izmantoti sitieni ar dūrēm, elkoņiem, kājām un ceļiem. Šī cīņu māksla ir guvusi ļoti lielu atzinību tādos pasaules slavenos cīņu turnīros kā K1.

Zaur, Tu pēc deviņu mēnešu ilga pārtraukuma aizvadīji trīs cīņas, kurās izcīnīji divas priekšlaicīgas uzvaras un vienā zaudēji. Kā šodien vērtē savu gatavību 31.maija turnīram par Baltijas čempiona titulu?
Zaudējums mani ļoti sarūgtināja, bet kļuva par labu mācību. Patiesībā zaudējums ir lielāka mācību stunda nekā uzvara. Gaidāmo turnīru, kas notiks klubā „Godvil”, es uzskatu par svarīgāko savā sporta karjerā. Es ļoti nopietni gatavojos tam, jo vēlos izcīnīt Baltijas čempiona jostu. 31.maijā es būšu simtprocentīgi gatavs iziet ringā un noskaņots tikai uzvarēt!

Tas taču nebūs parasts Muay Thai cīņu turnīrs, kur bez visa lielā tehnikas paņēmienu klāsta būs pieļaujami arī sitieni ar elkoņiem.
Tas būs graujoši. Skatītājiem tas patiks. Bez tam sitieni ar elkoņiem palielinās cīņas adrenalīnu. Elkoņi - pats bīstamākais paņēmiens taiešu boksa sitienu arsenālā, niecīgākais trāpījums un asinis -garantētas!

Starp tuvcīņu cienītājiem pastāv viedoklis, ka K-1 cīņas ir daudz skatāmākas un dinamiskākas par „Thai” boksu. Vai tas tā ir un ar ko šīs cīņas atšķiras? Tu ne vienreiz vien esi bijis Taizemē un redzējis S-1(Muay Thai) turnīrus Bankokā.
Televīzijā vairāk tiek popularizētas K-1 cīņas, tāpēc par K-1 cīkstoņiem cilvēki zina vairāk nekā par klasiskā „Thai” boksa meistariem. Bet ticiet man, taiešu bokss ir ne mazāk interesants cīņas veids. Tas ir elpu aizraujošs skats, kad ar mežonīgu spēku izdarītais elkoņa sitiens lodes ātrumā pārlido pretinieka galvai. Ne velti Muay Thai ir pats populārākais sporta veids Taizemē. Uz S-1 fināla cīņu turnīru Bankokas centrā ierodas vairāk nekā 100 000 skatītāju! S-1 cīņas Latvijā sper pirmos soļus, bet esmu pārliecināts, ka skatītājiem patiks. Viņiem būs iespēja baudīt īstu cīņas karstumu un pilnīgu taiešu boksa sitienu arsenālu. (K-1 turnīros piedalās 80% cīkstoņu no „Muay Thai” skolas – aut.)

Tagad atgriezīsimies pie tavu pretinieku četrinieka. Pirmsākumā četriniekā no Igaunijas tika pieteikts Kevins Reino. Viņš guva rokas traumu un viņu nomainīja komandas biedrs Maksims Virovskijs. Ko tu par viņu vari pateikt?
Ak tā! Ar šo cīkstoni man ir savi rēķini un man ļoti gribētos tikties ar viņu finālā. Virovskijs ir ātrs cīnītājs ar labu tehniku. Esmu pārliecināts, ka viņš ar godu pārstāvēs Igauniju šajā turnīrā.

Edvards Norkeļunas? Kā tu vērtē viņa iespējas iekļūt finālā?
Laikam no visa četrinieka viņš ir vissmagākais pretinieks. Esmu redzējis daudzas viņa cīņas. Viņš nekad nestāv uz vietas un vienmēr progresē. Viņam ir liels augums, garas kājas un rokas, pie viņa ir grūti piekļūt. Bet mēs treniņos esam apstrādājuši katru četrinieka pretinieku. Man ir kaut kas arī priekš Norkeļunasa.

Tavs pretinieks – Deniss Arhirējevs – no jums četriem ir ar vislielāko cīņas pieredzi. Tu viņu redzēji turnīrā Igaunijā. Tavā skatījumā, viņš ir paredzams cīnītājs jeb no viņa var sagaidīt pārsteigumu?
Arhirejevs patiešām no mums visiem ir ar vislielāko pieredzi. Viņam aiz muguras ir cīņas Japānā. Es redzēju viņa cīņas vēl tad, kad man pašam pat prāta nebija doma piedalīties profesionālā ringā. Taču es pavēroju viņa cīņas Igaunijā, teikšu, ka ar viņu var strādāt, un vēl vairāk – viņu var uzvarēt!

Ko tu domā par Latvijas četrinieku svara kategorijā līdz 82 kg? Kādas ir tavas prognozes, ņemot vērā izmaiņas? (Žans Šmids salauza roku un viņu nomainīja kluba biedrs Dmitrijs Kaļmus).
Smags svars - smagi sitieni. Cīņa solās būt ļoti interesantas! Es cīnījos ar Kaļmusu, viņš ir stiprs cīnītājs ar raksturu, bet viņam būs grūti cīnīties pēc Muay Thai noteikumiem, kur ir atļauts kliņčēt un sist ar elkoņiem. Kaut ko prognozēt ir ļoti grūti. Vienkārši es novēlēšu veiksmi savam kluba biedram Aivim Vītolam!

Un pēdējā prognoze par revanša maču starp junioriem (Vjačeslavs Teviņš un Artūrs Gorlovs) par Latvijas čempiona titulu. Pēdējo reiz ar minimālu pārsvaru uzvarēja Vjačeslavs. Ko var sagaidīt no šīs cīņas?
Nešaubos par to, ka tā būs karsta cīņa. Viņi abi ir jauni, ambiciozi un, neskatoties uz savu vecumu, ir guvuši vērā ņemamu pieredzi. Šo cīņu prognozēt es neuzņemos, bet varu pateikt droši, ka viņi rādīs īstu, asu cīņu.

Informāciju sagatavoja: Oskars Skreija