Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2492, Did:0, useCase: 3

Zviedrijas kērlingisti ekstra endā izrauj vēsturisku bronzu

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Zviedrijas kērlingisti ekstra endā izrauj vēsturisku bronzu
Zviedrijas skips Niklas Edins visa turnīra garumā bija komandas līderis
Foto: AP/Scanpix

Sīvā cīņā aizvadīta spēle par trešo vietu Soču olimpisko spēļu kērlinga turnīrā vīriešiem. Tajā tikās Zviedrijas un Ķīnas valstsvienības, ekstra endā uzvaru ar 6:4 izraujot zviedriem, kuri tika pie pirmās medaļas olimpiskajās spēlēs kopš 1924. gada Šamonī spēlēm.

Ķīnas un Zviedrijas pirmajā duelī šajās olimpiskajās spēlēs ar 6:5 pārāki bija zviedri, kuri bija vieni no pretendentiem uz zeltu. Ķīnas kērlingistu sekmīgā aizcīnīšanās līdz olimpiskā turnīra pusfinālam jau bija neliels pārsteigums. Tajā tomēr neizdevās uzveikt galveno favorīti, Kanādas valstsvienību. Tikmēr Zviedrija pusfinālā sīvi cīnījās ar Lielbritāniju, piedzīvoja zaudējumu un nu bija gatava cīņai vismaz par bronzu. Jāpiezīmē, ka Zviedrijas vīriešu kērlinga izlase pēdējo reizi olimpisko medaļu izcīnīja pirmajās ziemas olimpiskajās spēlēs Šamonī, bet kopš kērlinga atgriešanās olimpiskajā apritē 1998. gadā tā nebija tikusi labāko trijniekā.

Spēli par 3. vietu piesardzīgi sāka Zviedrijas kērlingisti, kuri pirmajā endā nospēlēja uz pēdējā akmens saglabāšanu, bet otrajā neriskēja gūt divus punktus, samierinoties ar vienu. Trešais ends iesākās azartiski, bet noslēgumā saasinājums spēlē netika panākts, Ķīnai izlīdzinot spēles rezultātu - 1:1. Nākamajos divos endos vienīgo punktu guva zviedri, izvirzoties vadībā pēc pus spēles ar 2:1.

Ķīnieši sestajā endā lauza spēles gaitu un ieguva divus punktus, pārņemot iniciatīvu (3:2). Devītajā endā zviedri izveidoja sev labvēlīgu situāciju, neļaujot Ķīnas kērlingistiem gūt vairāk kā vienu punktu. Līdz ar to 10. ends sākās ar rezultātu 4:3 Ķīnas labā un pēdējā akmens tiesībām Zviedrijai.

Ķīnieši centās slēpt savus akmeņus aiz vairākiem sargiem, kas nosedza pusi mājas. Tas gan neliedza zviedriem regulāri likt akmeņus mājas centrā, lai būtu maksimāli tuvu rezultāta izlīdzināšanai un saglabātu cerības arī uz divu punktu gūšanu, kas garantētu uzvaru. Pirms pēdējās metienu sērijas zvidri bija panākuši sev labvēlīgu situāciju, pieliekot savu akmeni ļoti tuvu diviem Ķīnas akmeņiem. Pietam šis akmens bija vistuvāk centram. Ķīnieši nospēlēja pārliecinoši, ar diviem saviem akmeņiem nobloķējot mājas centru. Zviedrijas kērlingisti neriskēja un savu pēdējo akmeni raidīja taisni cauri mājai, samierinoties ar vienu punktu un neizšķirtu (4:4).

Līdz ar to vajadzēja spēlēt ekstra endu, kurā pēdējā akmens tiesības jau bija Ķīnai. Šajā endā Ķīnas viceskips Hjaomings Hū kļūdījās vienā no saviem metieniem, kas deva cerības zviedriem. Tiesa, katrai komandai vēl bija atlikuši trīs akmeņi. Zviedri ar sargu palīdzību centās saglabāt mājas centrā savu vienīgo palikušo akmeni. Viss principā izšķīrās pirmspēdējā metienu kārtā, kurā Ķīnas akmens nespēja izsist šo zviedru akmeni no mājas. Zviedri ar savu pēdējo akmeni vēl vairāk sarežģīja situāciju, pietuvojoties bronzas godalgai. Mača likteni varēja izšķirt Ķīnas skips Ruis Lū, kuram vajadzēja raidīt akmeni mājas centrā. Viņš ar šo uzdevumu galā netika, zviedriem svinot laimīgu uzvaru ar rezultātu 6:4.

Kērlings, vīrieši

GadsZeltsSudrabsBronza
2014KanādaLielbritānijaZviedrija
2010KanādaNorvēģijaŠveice
2006KanādaSomijaASV
2002NorvēģijaKanādaŠveice

Medaļu sadalījums kērlingā

VValstsZSBKopā
1.Kanāda2002
2.Zviedrija0112
2.Lielbritānija0112

     [+] [-]

, 2014-02-21 14:44, pirms 10 gadiem
Runā, ka 3 skatītāji esot pamodušies šīs spēles laikā...

     [+] [-]

, 2014-02-21 14:52, pirms 10 gadiem
Asprātis!
Žēl, ka Edinu & Co neredzēsim finālā, būtu skaisti redzēt kā kanādieši dabū pa mizu!