Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

O'Greidijs atzinies dopinga lietošanā

Jānis Pārums

O'Greidijs atzinies dopinga lietošanā
Stjuarts O'Greidijs
Foto: Daniel Benson / cyclingnews.com

Leģendārais austrāliešu riteņbraucējs Stjuarts O'Greidijs, kurš pirms trijām dienām paziņoja, ka beidz karjeru, atzinies aizliegto vielu lietošanā savas karjeras laikā, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Trešdien Francijas senāta ziņojumā par 1998.gada "Tour de France" O'Greidijs tika minēts starp tiem daudzajiem riteņbraucējiem, kas tūres laikā lietojuši aizliegtas vielas. Starp viņiem bija tūres arī labāko trijnieks kopvērtējumā – itālis Marko Pantāni, vācietis Jans Ulrihs un amerikānis Bobs Džulihs, kā arī tādi pazīstami riteņbraucēji kā Lorāns Žalabērs, Ēriks Cābels, Mario Čipolīni. Drīz pēc izplatītā ziņojuma O'Greidijs arī atzinās, ka patiešām lietojis dopingu.

"Pats pieņēmu lēmumu ievadīt EPO sevī, neviens cits tajā nebija iesaistīts, komandai ar to nebija nekāda sakara. Man vienkārši bija jāpārkāpj robeža un jānopērk tas aptiekā," atzina O'Greidijs. "Darīju to divas nedēļas pirms "Tour de France". Lietoju EPO ļoti mazās devās, jo biju dzirdējis šausmu stāstus. Tāpēc izmantoju minimumu, cerot, ka tas man palīdzēs."

Karjeras laikā O'Greidijs uzvarēja četros "Tour de France" posmos (divos individuāli, divos – komandu braucienos ar atsevišķu startu), tostarp jau pieminētajā 1998.gadā un šī gada tūrē, kad austrālietis kopā ar "GreenEDGE" komandas biedriem bija ātrākie braucienā ar atsevišķu laiku. O'Greidijs karjeras laikā startēja arī treka riteņbraukšanā, kur četras olimpiskās medaļas, tostarp olimpisko zeltu 2004.gadā, kā arī četras pasaules čempionāta godalgas (divas zelta, divas bronzas). Šosejas riteņbraukšanā viens no nozīmīgākajiem panākumiem bijusi uzvara Parīzes – Rubē velobraucienā.

1998. gada "Tour de France" bija bēdīgi slavens ar komandas "Festina" dopinga pārkāpumiem, kam sekoja komandas izslēgšana no tūres. O'Greidijs, kurš tolaik pārstāvēja profesionālo komandu GAN (kopš 1999.gada zināma kā "Crédit Agricole") atklāja, ka kopš tā laika notikumiem vairs aizliegtās vielas nav lietojis un izteica nožēlu, ka viens muļķīgs lēmums tagad aizēnos visu viņa karjeru: "Kad notika "Festina" gadījums, es to [EPO] izmetu un tā bija pēdējā reize, kad tam pieskāros. Tā ir smagākā lieta to visu norīt – tas notika tik sen un viens slikts lēmums sabojājis daudz lietu un radījis daudz jautājumu. Tu uzvari olimpiādē, uzvari Parīzes – Rubē velobraucienā, taču tagad tas viss tiek aptraipīts ar šo gadījumu. Vēlētos to mainīt, bet tas nav iespējams."

Izmantotie resursi:
ABC.net.au

  +3 [+] [-]

, 2013-07-25 13:43, pirms 11 gadiem
Ko tur daudz ņemties, leito tāpat visi labākie, ja nelietotu neuzvarētu. Tā ir cīņa, kurā nevar uzvarēt kamēr kaut ko tajā sistēmā radikāli nemainīs, jo tā figņa, kas ir tagad nestrādā

  +6 [+] [-]

, 2013-07-25 14:08, pirms 11 gadiem
rihardilio rakstīja: Ko tur daudz ņemties, leito tāpat visi labākie, ja nelietotu neuzvarētu. Tā ir cīņa, kurā nevar uzvarēt kamēr kaut ko tajā sistēmā radikāli nemainīs, jo tā figņa, kas ir tagad nestrādā
Labākie?

Jautājums - tu daudz zini tādus, kas, vismaz tīri teorētiski, varētu paveikt to, kas ir jāpaveic TdF (un pat ne TdF, bet jebkuras TOP tūres) DALĪBNIEKIEM (pat pēdējās vietas ieguvējiem)?

Realitāte ir tāda, ka šādos sporta veidos jau sen ir pārkāpts tam, ko parastie mirstīgie sauc par "cilvēka spēju slieksni".

  +2 [+] [-]

, 2013-07-25 14:35, pirms 11 gadiem
Welcome to the club.

  +2 [+] [-]

, 2013-07-25 14:50, pirms 11 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Labākie?

Jautājums - tu daudz zini tādus, kas, vismaz tīri teorētiski, varētu paveikt to, kas ir jāpaveic TdF (un pat ne TdF, bet jebkuras TOP tūres) DALĪBNIEKIEM (pat pēdējās vietas ieguvējiem)?

Realitāte ir tāda, ka šādos sporta veidos jau sen ir pārkāpts tam, ko parastie mirstīgie sauc par "cilvēka spēju slieksni".
tieši tā, lieto pilnīgi visi..

  +1 [+] [-]

, 2013-07-25 19:39, pirms 11 gadiem
Vienkārši šajā sportā dopings ir jāatļauļ,un nebūs problēmu