Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Maklarens: Krievija piesedza dopinga lietošanu

Agris Suveizda

Maklarens: Krievija piesedza dopinga lietošanu
Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko
Foto: TASS/Scanpix

WADA neatkarīgās komisijas vadītājs Ričards Maklarens prezentēja izmeklēšanas rezultātus, paziņojot, ka Krievijas valsts apzināti piedalījās un kontrolēja dopinga lietošanas piesegšanu.

"Šīs bija ļoti intensīvas 57 dienas. Esmu priecīgs, ka tik īsā laika periodā tikām ar to galā, un vēlos pateikties visiem iesaistītajiem," preses konferenci iesāka Ričards Maklarens.

"Iesaku visiem pilnībā un rūpīgi izlasīt visu ziņojumu, taču galvenie atklājumi ir šādi. Pirmkārt, Maskavas laboratorija darbojās valsts diktētā sistēmā ar mērķi aizsargāt krievu atlētus, kuri lieto dopingu. Otrkārt, Soču laboratorija izmantoja unikālu paraugu aizvietošanas metodi, lai dopingu lietojošiem krievu atlētiem nodrošinātu piedalīšanos olimpiskajās spēlēs. Treškārt, Krievijas Sporta ministrija sadarbībā ar specdienestiem un gan Maskavas, gan Soču laboratorijām vadīja, kontrolēja un pārraudzīja atlētu analītisko rezultātu manipulāciju vai arī paraugu apmaiņu," paziņoja Maklarens. "Šie secinājumi ir pierādāmi, un man ir nelokāma pārliecība par savā ziņojumā paustajām atziņām."

"Pēc 2010. gada Vankūveras olimpiskajām spēlēm tika ieviesta sistēma, kas bija spēkā līdz 2014. gadam. Tā ļāva pozitīvas dopinga proves pārvērst negatīvās, un to visu pārraudzīja Sporta ministra pilnvarotais. Sporta ministrija, Krievijas Antidopinga aģentūra un specdienesti bija iesaistīti šajā procesā," sacīja Maklarens. Par pozitīvām provēm katrā sporta disciplīnā tika informēts sporta ministra palīgs Jurijs Nagornihs, kurš esot izlēmis, kurš sportists tiks piesegts un kurš netiks aizsargāts. "Šī sistēma dopinga piesegšanai strādāja labi, izņemot lielās starptautiskās sacensības. Soču gadījumā krieviem vajadzēja jaunu, citādu metodoloģiju. Tika piemērota analīžu paraugu apmaiņas metode," Maklarens turpināja. "Izmeklēšana pierādīja, ka tas viss notika Krievijas specdienestu pakļautībā."

Maklarens apstiprināja aizdomas par Maskavas laboratorijas bijušā vadītāja Grigorija Rodčenkova dalību šajā procesā. Rodčenkovs esot pārbaudījis tīrus paraugus, kuri no sportistiem ņemti periodā, kad atlētu ķermeņi tika attīrīti no aizliegto vielu klātbūtnes, un ka šie tīrie paraugi pa peles caurumu laboratorijas sienā tika samainīti pret pozitīvām provēm. Noteiktiem analīžu paraugiem atpazīšanas nolūkos tika pievienots sāls, un izmeklēšanas laikā pārbaudītiem paraugiem tika atklāts neierasti liels sāls daudzums. Maklarens paziņoja, ka ministrija un specdienesti bija iesaistīti dopinga piesegšanā, ka sporta ministra palīgs Jurijs Nagornihs pavēlēja tīro urīna paraugu ievākšanu un ka tas ir neiedomājami, ka sporta ministrs Vitālijs Mutko nebija lietas kursā par notiekošo.

Maklarens piebilda, ka Maskavā izmantotā metodoloģija nebija iespējama Soču laboratorijā, tādēļ tajā tika pielietota paraugu apmainīšana. Maklarens uzskata, ka ir maz ticams, ka kāda no šīm sistēmām ir izmantota citur – Krievijā vai citā valstī. Vaicāts, kādas sankcijas ierosinās Krievijas sportistiem un sporta saimniecībai kā tādai, Maklarens vairākkārt uzsvēra, ka viņa pienākums bija iegūt faktus un publiskot savus atklājumus.

Maklarena ziņojums pilnā apjomā pieejams ŠEIT.

1 2 64 komentāri

  +5 [+] [-]

, 2016-07-18 16:31, pirms 8 gadiem
Vai tam sekos kādas sankcijas?

 +11 [+] [-]

, 2016-07-18 16:31, pirms 8 gadiem
Uzmanību, uzmanību, Kremļa troļļi jau ir parādijušies aiz apvāršņa!

 +17 [+] [-]

, 2016-07-18 16:34, pirms 8 gadiem
Njā, laiki nāk un iet, politiskās iekārtas Parašā mainās, bet tikai tikumi nē. Kā CCCP laikos bija uzpūstās varenības pierādīšana jebkuriem līdzekļiem, tā tas ir joprojām. Ļoti īss bija šis vatņiku sportistu slavas mirklis.

Diez kas pašiem Parašas sportistiem ir/bija svarīgāk-justies vareniem apbalvošanas brīdī apzinoties, ka šis varenums sasniegts negodīgiem līdzekļiem, jeb jau tad apzināties, ka agrāk vai vēlāk viņi tiks pieķerti un aplieti ar dubļiem.

  +3 [+] [-]

, 2016-07-18 16:41, pirms 8 gadiem
Krievijā sports ir politika, tā kā panākumu sasniegšanai der jebkuri līdzekļi.

 +24 [+] [-]

, 2016-07-18 16:42, pirms 8 gadiem
Apsveicu Melbārdi un Dukuru ar olimpiskajiem zeltiem!

 +16 [+] [-]

, 2016-07-18 16:42, pirms 8 gadiem
Krievi ir noķerti aiz rokas, sankcijām jābūt bargām un Latvijai jāsaņem abi nozagtie OS čempionu tituli un medaļas.

Citēju pasenu komentāru no Dienas:

Cabis

Starp citu LV 6 medaļas:
Zelts : M.Dukurs, O.Melnbārdis (4-nieki)
Sudrabs: kamaniņu stafete (RU bija 2.)
Bronza: T.Dukurs, O.Melnbārdis (2-nieki, jo Kasjanovs bija 4.), brāļi Šici !!!
Slēpts komentārs: zippo22

 +15 [+] [-]

, 2016-07-18 16:50, pirms 8 gadiem
gaidu komiskus vates komentārus par ļauno ameriku

 +10 [+] [-]

, 2016-07-18 16:53, pirms 8 gadiem
Normālā valstī tādu Mutku ne tikai patriektu no ministra amata, bet arī tiesātu

 +11 [+] [-]

, 2016-07-18 16:54, pirms 8 gadiem
chemist_dk rakstīja: gaidu komiskus vates komentārus par ļauno ameriku
Tūlīt jau Tonna, kas reģistrējies tikai pirms 6 dienām un komentē tikai rakstus par krievu dopingu, būs klāt, lai ar sagatavotiem tekstiem atstrādātu savus nožēlojamos jūdasa grašus. IGNORE viņam!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +14 [+] [-]

, 2016-07-18 16:56, pirms 8 gadiem
Amerikāņi tak saķēra krievus un pielēji ar dopingu -krievi tak ir tīri kā bāreņa asara.

  +3 [+] [-]

, 2016-07-18 16:57, pirms 8 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Njā, laiki nāk un iet, politiskās iekārtas Parašā mainās, bet tikai tikumi nē. Kā CCCP laikos bija uzpūstās varenības pierādīšana jebkuriem līdzekļiem, tā tas ir joprojām. Ļoti īss bija šis vatņiku sportistu slavas mirklis.

Diez kas pašiem Parašas sportistiem ir/bija svarīgāk-justies vareniem apbalvošanas brīdī apzinoties, ka šis varenums sasniegts negodīgiem līdzekļiem, jeb jau tad apzināties, ka agrāk vai vēlāk viņi tiks pieķerti un aplieti ar dubļiem.
Tā apzināšanās par to apmētāšanu ar dubļiem ir visai nosacīta, jo vienmēr būs "spēcīgs" pretarguments - tas ir politisks pasūtījums, tas ir tikai tāpēc, ka esam krievu sportisti, tas ir tāpēc, ka esam par visiem spēcīgāki un tādēļ mūs "ņem nost" no skatuves utt. utjp. Sporta laukumos izcīna uzvaras ar aizliegtu līdzekļu palīdzību, bet šos aizliegtos līdzekļus vēlāk pagriež politiskā gultnē un vēl pie viena notēlo mocekļus, pret kuriem nepamatoti vēršas visa rusofobiskā Rietumu pasaule. Kā saka - 2 in 1.
Slēpts komentārs: vnk_fans

 +11 [+] [-]

, 2016-07-18 16:59, pirms 8 gadiem
zippo22 rakstīja: Latviešu saldēdiens,apd....rst Krievus, saldāks par to var būt tikai variants-apdi.....rst citu Latvieti, bet šodien aktuāli Krievus, tā ka cui cui pucī
Te nu gan aizver muti neatkarīgi no tā vai latvieši apirš vai neapirš krievus, jo nu jau iznāk, ka viņus, nevainīgos nabadziņus apirš visa pasaule
Slēpts komentārs: jukuts

  +2 [+] [-]

, 2016-07-18 17:01, pirms 8 gadiem
nekas jauns, agrāk tāda bija padomija, VDR, aizdomas par China, utt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: zippo22

  +3 [+] [-]

, 2016-07-18 17:05, pirms 8 gadiem
Emilio rakstīja: Tā apzināšanās par to apmētāšanu ar dubļiem ir visai nosacīta, jo vienmēr būs "spēcīgs" pretarguments - tas ir politisks pasūtījums, tas ir tikai tāpēc, ka esam krievu sportisti, tas ir tāpēc, ka esam par visiem spēcīgāki un tādēļ mūs "ņem nost" no skatuves utt. utjp. Sporta laukumos izcīna uzvaras ar aizliegtu līdzekļu palīdzību, bet šos aizliegtos līdzekļus vēlāk pagriež politiskā gultnē un vēl pie viena notēlo mocekļus, pret kuriem nepamatoti vēršas visa rusofobiskā Rietumu pasaule. Kā saka - 2 in 1.
Tā gan ir taisnība, bet šis arguments strādā tikai Parašas iekšienē. Pārējā pasaule par to tikai pasmīkņā.

  +5 [+] [-]

, 2016-07-18 17:07, pirms 8 gadiem
jukuts rakstīja: Neattaisnoju krievus, bet nemetīsimies citā grāvī. kura no sporta lielvalstīm negrēko? domāju, ka amerikāņi pārsit visus - Meriona Džonsa, Tims Montgomerijs, Karls Luiss, S.Dž.Hanters, u.t.t. nerunājot jau par nācijas lepnumu Lensu Ārmstrongu. Jamaika, Kenija, Turcija, Bulgārija u.c. - tur kāds ir " tīrs"? riteņbraucēji, biatlonisti, distanču slēpotāji? - tie visi ir krievi, jeb itāļi, vācieši, skandināvi u.t.t.? Mums jau arī " jaunieši" mīl paniekoties.... kurš negrib uz pjedestāla?
Viena lieta, ka sportisti (komandas) to dara uz savu galvu, bet pavisam kas cits, ja tas notiek valstiskā līmenī. Pat noķerti aiz rokas viņi turpina karināt makaronus visi pasaulei uz ausīm.

Un ļoti būtiski, vai Paraša pati izrāda vēlmi cīnīties ar šiem dopingotājiem, jeb tas viss notiek starptautiskā līmenī ar nopietnu Parašas valdības pretdarbību.

  +6 [+] [-]

, 2016-07-18 17:08, pirms 8 gadiem
vnk_fans rakstīja: it kā citas valstis to nedaritu.
Citās valstīs sports nav valsts politika un specdienesti nenodarbojas ar dopinga piesegšanu. Atšķirību redzi? Pat neskatoties uz to, Krievijā ir visvairāk dopinga lietošanā pieķerto sportistu pēdējos gados.

  +4 [+] [-]

, 2016-07-18 17:09, pirms 8 gadiem
jukuts rakstīja: Neattaisnoju krievus, bet nemetīsimies citā grāvī. kura no sporta lielvalstīm negrēko? domāju, ka amerikāņi pārsit visus - Meriona Džonsa, Tims Montgomerijs, Karls Luiss, S.Dž.Hanters, u.t.t. nerunājot jau par nācijas lepnumu Lensu Ārmstrongu. Jamaika, Kenija, Turcija, Bulgārija u.c. - tur kāds ir " tīrs"? riteņbraucēji, biatlonisti, distanču slēpotāji? - tie visi ir krievi, jeb itāļi, vācieši, skandināvi u.t.t.? Mums jau arī " jaunieši" mīl paniekoties.... kurš negrib uz pjedestāla?
Nav jau runa par to, ka ir sportisti vai sportistu grupas, kas krāpjas, bet gan gan par to, ka tas tiek darīts valstiskā līmenī, par to, ka sports tiek izmantots kā politiskais instruments, lai, izmantojot sportistus, kas ziedo tam savu veselību, censtos pierādīt krievu pasaules varenību un pārākumu.

  +1 [+] [-]

, 2016-07-18 17:09, pirms 8 gadiem
zippo22 rakstīja: Ņeatkarīga izmeklēšanas komisija- nu te bez variantiem noķera aiz rokas,pašam ta smiekli nenāk, nav runa ka tagad vienkārši brūk virsū Krieviem tas daudziem vienkārši ir kā medus maize un to arī ļoti gribās, jo daudzi jau te sēž ar domu, man pofig kā tur Latvija, ka tik Krievi zaudē.
Bet patiesība jau nemaz tāda rožaina un kā izklāstīts tādā komisijas atreferējumā ir tikai bla bla blā līmenī.
Konferenci skatījies? Tika minēti vairāki pierādījumi, kas iegūti ar ekspertīžu palīdzību. VISĀS Soču laboratorijas provēs, ko pārbaudīja Maklarena komisija, tika atrastas pēdas, kas liecina par pudelīšu atvēršanu un satura maiņu.

  +6 [+] [-]

, 2016-07-18 17:10, pirms 8 gadiem
jukuts rakstīja: Neattaisnoju krievus, bet nemetīsimies citā grāvī. kura no sporta lielvalstīm negrēko? domāju, ka amerikāņi pārsit visus - Meriona Džonsa, Tims Montgomerijs, Karls Luiss, S.Dž.Hanters, u.t.t. nerunājot jau par nācijas lepnumu Lensu Ārmstrongu. Jamaika, Kenija, Turcija, Bulgārija u.c. - tur kāds ir " tīrs"? riteņbraucēji, biatlonisti, distanču slēpotāji? - tie visi ir krievi, jeb itāļi, vācieši, skandināvi u.t.t.? Mums jau arī " jaunieši" mīl paniekoties.... kurš negrib uz pjedestāla?
Un vai tad tevis nosauktie nesaņēma un neizcieta sodu? Vēl viens tups mudaks iebezdējās. Atkal amerikāņi galvenie vainīgie... Jā, par milzīgo dopinga skandālu beisbolā gan aizmirsi iepīkstēties. Tikai atšķirībā no Krievijas, civilizētas valstis cīnās ar šo sērgu un neko neslēpj.

  +7 [+] [-]

, 2016-07-18 17:12, pirms 8 gadiem
jukuts rakstīja: Neattaisnoju krievus, bet nemetīsimies citā grāvī. kura no sporta lielvalstīm negrēko? domāju, ka amerikāņi pārsit visus - Meriona Džonsa, Tims Montgomerijs, Karls Luiss, S.Dž.Hanters, u.t.t. nerunājot jau par nācijas lepnumu Lensu Ārmstrongu. Jamaika, Kenija, Turcija, Bulgārija u.c. - tur kāds ir " tīrs"? riteņbraucēji, biatlonisti, distanču slēpotāji? - tie visi ir krievi, jeb itāļi, vācieši, skandināvi u.t.t.? Mums jau arī " jaunieši" mīl paniekoties.... kurš negrib uz pjedestāla?
Neaceros lai kads piekertu Karlu Luisu,bet varbut kludos!

Runajot par Amstrongu,tad tieshi ASV antidopinga kontrole vinu panema zem dziesmas,ne starptaustiska rintebraukshanas federacija,ne pasaules dopinga kontrole,bet pashi ASV,izmekleja kkadas vecas lietas un panaca vina DSQ!
Nevaru iedomaties lai Krievijas,Italijas,Kinas,Vacijas antidopinga agenturas saktu rakaties savu (izcilo) sporistu vesture un tad vinus diskvalificetu!

     [+] [-]

, 2016-07-18 17:18, pirms 8 gadiem
arrived rakstīja: Uzmanību, uzmanību, Kremļa troļļi jau ir parādijušies aiz apvāršņa!
taa saprotu, tu esi tas trollis?

  +4 [+] [-]

, 2016-07-18 17:19, pirms 8 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Tā gan ir taisnība, bet šis arguments strādā tikai Parašas iekšienē. Pārējā pasaule par to tikai pasmīkņā.
Tad jājautā - cik no tiem sportistiem maz "redz" tālāk par Krieviju?! Domāju, tikai retais, līdz ar to viņiem "pajāt" uz to, ko domā civilizētajā Pasaulē. Viņiem galvenais, ka Tulas, Novosibirskas un Tjumeņas apgabalos visi viņus mīl, bet Puķins par sevišķiem nopelniem, pēc dopingotas uzvaras, paspiež roku un iedod medāli. Ko gan mietpilsonisks padomju cilvēks/sportsmens vēl vairāk var vēlēties?!

  -3 [+] [-]

, 2016-07-18 17:21, pirms 8 gadiem
Redneck rakstīja: Rakstu izlasīji? Nav jau diskvalifik;acija par sportistu gadījumiem, bet gan par to, ka valsts to pati dara un slēpj, tur nu gan krievija pirmajā vietā varētu būt
izlasīju gan. ja diskvalifikācija nav par sportistu gadījumiem, tad viņiem ir jābūt tiesībām startēt olimpiādē. man arī var nepatikt daudzas valstis, to pieņemtie likumi, piekoptā politika , tradīcijas u.t.t. Visus nahrenizēt?

  +2 [+] [-]

, 2016-07-18 17:25, pirms 8 gadiem
jukuts rakstīja: izlasīju gan. ja diskvalifikācija nav par sportistu gadījumiem, tad viņiem ir jābūt tiesībām startēt olimpiādē. man arī var nepatikt daudzas valstis, to pieņemtie likumi, piekoptā politika , tradīcijas u.t.t. Visus nahrenizēt?
Pilnīgs ku kū

  -4 [+] [-]

, 2016-07-18 17:27, pirms 8 gadiem
otins rakstīja: Citās valstīs sports nav valsts politika un specdienesti nenodarbojas ar dopinga piesegšanu. Atšķirību redzi? Pat neskatoties uz to, Krievijā ir visvairāk dopinga lietošanā pieķerto sportistu pēdējos gados.
Tiesham? Sports ir, bija un bus politika. Ja velies pasmieties - apskati wada ikgadejo statistiku. Apskaties kadi sportisti tika pielaisti speeleem vai sacensibam pat tad, kad vinju proves bija atzitas par pozitivaam.

  +4 [+] [-]

, 2016-07-18 17:28, pirms 8 gadiem
jukuts rakstīja: izlasīju gan. ja diskvalifikācija nav par sportistu gadījumiem, tad viņiem ir jābūt tiesībām startēt olimpiādē. man arī var nepatikt daudzas valstis, to pieņemtie likumi, piekoptā politika , tradīcijas u.t.t. Visus nahrenizēt?
Ja kādas valsts piekoptā politika, likumi un tradīcijas ķēza virsū civilizētās pasaules politikai, likumiem un tradīcijām, tad jā, civilizētajai pasaulei ir tiesības šo valsti nahrenizēt, lai tā piekopj savu politiku vienā kompānijā ar sev līdzīgajiem .

  +2 [+] [-]

, 2016-07-18 17:41, pirms 8 gadiem
WADA lapā šobrīd neizdodas atrast ziņojumu, bet, kam interesē, Frankfurter Allgemeine saitā ir kopija:

dynamic.faz.net

  -3 [+] [-]

, 2016-07-18 17:43, pirms 8 gadiem
Aste rakstīja: Ja kādas valsts piekoptā politika, likumi un tradīcijas ķēza virsū civilizētās pasaules politikai, likumiem un tradīcijām, tad jā, civilizētajai pasaulei ir tiesības šo valsti nahrenizēt, lai tā piekopj savu politiku vienā kompānijā ar sev līdzīgajiem .
kura gan te būtu pirmā ķēzītāja? vai tik ne asv, gudriniek?

  +2 [+] [-]

, 2016-07-18 17:47, pirms 8 gadiem
gan jau, ka ta ari ir .. tikai laikam ejot saprotu, ka daudzi neievero godigas speles principus. Korupcija, dopings .. Ta ir runa par sportu, miljardu industriju un ietekmes sferam. Katrs cinas ka var un izverte kadiem veidiem .. Novelu Maklarena kungam tiesam pieradit savu patiesibu, nevis tikai izklastit mums visiem. Tad tam visam bus reals svars.
1 2 64 komentāri