Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Sanitas Pušpures olimpiskās bēdas

Sanitas Pušpures olimpiskās bēdas
Sanita Pušpure pēc finiša
Foto: AP/Scanpix

Rīdziniece Sanita Pušpure, kas nu jau desmit gadus ar ģimeni dzīvo Īrijā, šodien uz skumjas nots noslēdza savas otrās olimpiskās spēles, paliekot 0,65 sekundes no cerētās ceļazīmes uz pusfinālu. Pēc finiša 34 gadus vecā sportiste ar grūtībām valdīja emocijas, tomēr ar latviešiem mirkli aprunāties neatteica.

Labs finišs ir viens no Sanitas trumpjiem, taču šodien distance izrādījās nedaudz par īsu – latviete ķēra, bet nenoķēra trešajā vietā finišējušo baltkrievieti. “Izloze trāpījās diezgan nežēlīga, un tas bija rezultāts priekšbraucienam un laika apstākļiem, kādos tas notika,” sarūgtināta sportiste. “Pirmajā dienā laika apstākļi bija vienkārši drausmīgi un otrajā dienā jau braucienus atcēla. Principā tas būtu bijis jādara arī pirmajā dienā. Acīmredzot ienāca diezgan daudz pretenziju – laivas gāzās apkārt, grima. Tie, no kuriem gaidīja uzvaru, neuzvarēja, bija tikai trešie, un tāpēc... Bet diemžēl mēs bijām starp tiem, kas pirmajā dienā izbrauca tos lielos viļņus un tika līdz finišam.”

Vietu savās otrajās olimpiskajās spēlēs Pušpure nopelnīja maijā, kvalifikācijas sacensībās Lucernā. Toreiz aiz svītras palika Latvijas pārstāve Elza Gulbe, toties vēlāk Eiropas čempionātā abas jau bija mainītās lomās – Gulbe ieguva sudrabu, Pušpure – bronzu. “Arī Eiropas čempionātā laika apstākļi bija diezgan interesanti. Tādos, šķiet, arī Meksika pusfinālā tiktu... Bet es neko neņemu nost Elzai, viņa noteikti bija to pelnījusi – malacis, labi nobrauca,” Pušpure uzslavē Gulbi, ar kuru daudz kopā trenējusies – Latvijas pārstāve savulaik braukāja trenēties uz Īriju, kur uz ūdens var doties visu gadu, arī ziemā. “Tiesa, ir diezgan vējains – par to jums var pastāstīt arī Elza, kas pie mums airējusi arī pa sniegu. Pēdējos gadus gan nav braukusi. Nezinu, kas notiek, laikam būs jāparunā...” Tiesa, arī pati Sanita ciemos nav braukusi – Latvijā nav bijusi kopš 2013. gada. “Varbūt nākamvasar sanāks.”

Īrijā Pušpurei ir iespēja trenēties profesionālā režīmā, nemeklējot papildus iztikas avotus. Līdzīgi kā Latvijā Olimpiskā vienība, par labākajiem sportistiem gādājot sava organizācija jeb Sporta vienība. “Kādi rezultāti, tāds atbalsts. Tiek iesniegti kritēriji, no kuru izpildes arī atkarīgs finansējums,” stāsta airētāja, piebilstot, ka neveiksme Rio viņas pozīcijas gan visticamāk nepasliktinās. “Diezin vai, jo sezonas sākums bija ļoti labs, ir bijušas medaļas – trešā vieta Pasaules kausā, trešā arī Eiropas čempionātā. Ar to sev finansējumu nākamajam gadam esmu nodrošinājusi.” Vai būs vēl viens olimpiskais cikls? “Nezinu. Pirmais, ko pateicu trenerim pēc finiša – es nekad vairs uz olimpiādi nebraukšu... Šīs ir otrās spēles, kad man jācīnās par C un D pusfinālu. Es uzskatu, ka esmu mazliet labāka, nekā tas, taču izlozes bijušas ļoti sliktas. Paraudāšu, sakopošu domas un tad.”

Interese par Pušpures startu bija arī Īrijas medijiem – nācās pastāvēt rindā aiz Īrijas TV grupas un tad arī trim rakstošajiem žurnālistiem. “Jā, viņi ļoti seko līdzi. Kaut gan – pēc šī brauciena varbūt vairs nesekos... Īriem šovasar ir diezgan liela komanda, pirmoreiz 77 sportisti – lielākā komanda, kāda viņiem olimpiādē bijusi. Lielākā arī tieši airēšanā – trīs komandas, pirms tam bija bijušas tikai divas. Diemžēl viena no tām tagad jau ir laukā...” Sanita atzina, ka seko līdzi arī latviešu startiem. “Redzēju, ka meitene svarcelšanā dabūja ceturto vietu. Vairāk gan neko – nav īsti bijis laika, un arī televizora mums istabiņā nav.” Citādi gan dzīvei Olimpiskajā ciematā neesot ne vainas – sākotnējās problēmas atrisinātas. Arī bažas par ūdens kvalitāti Rio atklātajās ūdenstilpnēs pagaidām nav sevi attaisnojušas. “Ja godīgi, esmu pārliecināta, ka man dažas piles ir arī mutē tikušas, bet joprojām staigāju dzīva un nav nekādas vainas.”

Taču pāri visam, protams – sarūgtinājums par sportisko rezultātu. Mērķis bijis vismaz pusfināls, un viss liecināja, ka objektīvi tas Īrijas pārstāvei ir pa spēkam. “Protams, bija savi mērķi, taču – ja reiz netiku pusfinālā, diezin vai arī A finālā būtu tikusi. Ļoti grūti, šis man šeit sanāca pirmais normālais brauciens, jo priekšbrauciens bija vienkārši smieklīgs – tur galvenais bija vienkārši neapgāzties. Līdz ar to, kad otrais brauciens ir tik intensīvs, kā šoreiz – reizēm ir grūti tik strauji pārslēgties. Pirmais brauciens parasti palīdz saprast, ko konkurentes dara, kā pats jūties, kāds ūdens. Nezinu, ja būtu tikusi pusfinālā, tad varbūt arī izdotos arī tālāk, taču... Ir tā kā ir,” nopūšas Sanita, taču noslēgumā piebilst: “Novēliet no manis veiksmi Latvijas sportistiem!”

1 2 39 komentāri

  +2 [+] [-]

, 2016-08-09 18:32, pirms 8 gadiem
Godīgi sakot neskumstu nemaz.

  +2 [+] [-]

, 2016-08-09 18:38, pirms 8 gadiem
tā ir karma

  -3 [+] [-]

, 2016-08-09 18:52, pirms 8 gadiem
Interviju Latvijas un Īrijas medijiem viņa sniedza okupantu valodā (angļu) vai tomēr ir apguvusi arī savas tautas valodu (gēlu)?
Bet vispār, runājot par tām 3 vai 4 bābām, kas šai olimpiādē pārstāv citas zemes, man nāk prātā tikai viens - Cehs.lv: Dzinča, #EsNegribuTeviAtpakaļ! - DELFI

  -4 [+] [-]

, 2016-08-09 18:53, pirms 8 gadiem
Nav skaidrs, kādēļ tiek veidoti veseli raksti par Īrijas otrās šķiras sportistiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2016-08-09 19:14, pirms 8 gadiem
MachimoI rakstīja: Nav skaidrs, kādēļ tiek veidoti veseli raksti par Īrijas otrās šķiras sportistiem.
Par trešās šķiras .

  +1 [+] [-]

, 2016-08-09 19:22, pirms 8 gadiem
Visi, kas te cenšas noriet latvieti ir vai nu totāli vatņiki vai vienkārši mazi krāniņi.

  +3 [+] [-]

, 2016-08-09 19:23, pirms 8 gadiem
Visi, kas te cenšas noriet latvieti ir vai nu totāli vatņiki vai vienkārši mazi krāniņi. Kas jums, problēmas ar potenci?

  -3 [+] [-]

, 2016-08-09 19:24, pirms 8 gadiem
Caune JM rakstīja: Visi, kas te cenšas noriet latvieti ir vai nu totāli vatņiki vai vienkārši mazi krāniņi.
Kur tu te redzi latvieti?

     [+] [-]

, 2016-08-09 19:35, pirms 8 gadiem
MachimoI rakstīja: Kur tu te redzi latvieti?
Protams, tu jau nu tas nēesi...

  -4 [+] [-]

, 2016-08-09 19:38, pirms 8 gadiem
Caune JM rakstīja: Protams, tu jau nu tas nēesi...
Vispirms iemācies rakstīt latviski, puis.

  -2 [+] [-]

, 2016-08-09 19:38, pirms 8 gadiem
Es arī nemaz neskumstu. Latviju olimpiādē gan jau nepārstāv naudas dēļ. Jo Īrijā gan jau par dalību olimpiādē var diezgan labi nopelnīt.

  +2 [+] [-]

, 2016-08-09 19:40, pirms 8 gadiem
Kur kādam sportistam latviešu saknes, tas arī tiks mūždien pieminēts. Saprotu, ja Mačimols uzmetis lūpu un ieņēmis demonstratīvu pozu pret ekonomisko bēgli, bet lai nu paliek. Labāk Īrijas sportisti nekā bezgalīgie krievu hokeja piedzīvojumi.

  +2 [+] [-]

, 2016-08-09 19:53, pirms 8 gadiem
SakuKoivu rakstīja: Kur kādam sportistam latviešu saknes, tas arī tiks mūždien pieminēts. Saprotu, ja Mačimols uzmetis lūpu un ieņēmis demonstratīvu pozu pret ekonomisko bēgli, bet lai nu paliek. Labāk Īrijas sportisti nekā bezgalīgie krievu hokeja piedzīvojumi.
Varbūt tad derētu arī kāds raksts par SC bēgļiem. Piemēram par to kā arhīvs starptautiskajā arēnā nes Latvijas vārdu akmeņu lasīšanas čempionātos.

     [+] [-]

, 2016-08-09 20:00, pirms 8 gadiem
biskaps rakstīja: Varbūt tad derētu arī kāds raksts par SC bēgļiem. Piemēram par to kā arhīvs starptautiskajā arēnā nes Latvijas vārdu akmeņu lasīšanas čempionātos.
Es par to, ka latviešu žurnālisti jebkurā jomā izraks censoņus ar latviešu saknēm un ņemsies aprakstīt. Kaut kādi 5. angļu futbola līgas futbolisti un Z-amerikas hokeja viduvējības, da jebkas. Šeit vienīgi tautieši blisina savas dusmīgas ačkas, ka Pušpure apzinīgā vecumā valsti uzmetusi.
P.S. Arhīvs ir tikpat interesants kā laukakmens, tur grūti izdomāt, ko rakstīt.

  -1 [+] [-]

, 2016-08-09 20:01, pirms 8 gadiem
SakuKoivu rakstīja: Kur kādam sportistam latviešu saknes, tas arī tiks mūždien pieminēts. Saprotu, ja Mačimols uzmetis lūpu un ieņēmis demonstratīvu pozu pret ekonomisko bēgli, bet lai nu paliek. Labāk Īrijas sportisti nekā bezgalīgie krievu hokeja piedzīvojumi.
Bēgle jau viņa nav, šaubos ka bēga no Latvijas. Principā LV pie varas visus gadus ir tā saucamās "latviskās partijas", Pušpure ir viņu sūrā darba auglis.

  -3 [+] [-]

, 2016-08-09 20:02, pirms 8 gadiem
SakuKoivu rakstīja: Kur kādam sportistam latviešu saknes, tas arī tiks mūždien pieminēts. Saprotu, ja Mačimols uzmetis lūpu un ieņēmis demonstratīvu pozu pret ekonomisko bēgli, bet lai nu paliek. Labāk Īrijas sportisti nekā bezgalīgie krievu hokeja piedzīvojumi.
Par ko man būtu jāuzmet lūpa? Nepavisam nesapratu tavu domu gājienu.
Es vienkārši esmu pārsteigts no tās uzmanības, kas tiek veltīta random īru sportistei. Tā, manuprāt, ir vēl lielāka par uzmanību, kas tika veltīta tādai elites līmeņa top sporta veida pārstāvei kā Ostapenko. Kādā sakarā?

  -3 [+] [-]

, 2016-08-09 20:04, pirms 8 gadiem
SakuKoivu rakstīja: Es par to, ka latviešu žurnālisti jebkurā jomā izraks censoņus ar latviešu saknēm un ņemsies aprakstīt. Kaut kādi 5. angļu futbola līgas futbolisti un Z-amerikas hokeja viduvējības, da jebkas. Šeit vienīgi tautieši blisina savas dusmīgas ačkas, ka Pušpure apzinīgā vecumā valsti uzmetusi.
P.S. Arhīvs ir tikpat interesants kā laukakmens, tur grūti izdomāt, ko rakstīt.
Vari ielinkot kādu rakstu par latviešu izcelsmes 5. līgas futbolistiem vai hokeja viduvējībām?

  -2 [+] [-]

, 2016-08-09 20:07, pirms 8 gadiem
MachimoI rakstīja: Vari ielinkot kādu rakstu par latviešu izcelsmes 5. līgas futbolistiem vai hokeja viduvējībām?
Par Adamu Legzdiņu diez gan daudz rakstīja, League two spēlējis. Nu labi, 4. angļu līga. Kas ar hokejistiem bija... Džerods Skalde? Ja nekļūdos, vēl tur kaut kas

  -1 [+] [-]

, 2016-08-09 20:07, pirms 8 gadiem
Nu es viņas nenoreju.

  -1 [+] [-]

, 2016-08-09 20:09, pirms 8 gadiem
MachimoI rakstīja: Par ko man būtu jāuzmet lūpa? Nepavisam nesapratu tavu domu gājienu.
Es vienkārši esmu pārsteigts no tās uzmanības, kas tiek veltīta random īru sportistei. Tā, manuprāt, ir vēl lielāka par uzmanību, kas tika veltīta tādai elites līmeņa top sporta veida pārstāvei kā Ostapenko. Kādā sakarā?
Nav viņa random sportiste. Ja tu to uzsver, tad tā ir poza. Vēl pajautāji, kur kāds redz latvieti.

  -1 [+] [-]

, 2016-08-09 20:10, pirms 8 gadiem
SakuKoivu rakstīja: Par Adamu Legzdiņu diez gan daudz rakstīja, League two spēlējis. Nu labi, 4. angļu līga. Kas ar hokejistiem bija... Džerods Skalde? Ja nekļūdos, vēl tur kaut kas
Legzdins ir Championship vārtsargs un Skalde bija NHL spēlētājs, kas vienu brīdi bija izteicis gatavību spēlēt Latvijas valstsvienībā. Ar Pašpuri nav pilnīgi nekādas paralēles.

  -2 [+] [-]

, 2016-08-09 20:11, pirms 8 gadiem
SakuKoivu rakstīja: Nav viņa random sportiste. Ja tu to uzsver, tad tā ir poza. Vēl pajautāji, kur kāds redz latvieti.
Tas jautājums, starp citu, joprojām nav atbildēts.

  -1 [+] [-]

, 2016-08-09 20:11, pirms 8 gadiem
SakuKoivu rakstīja: Nav viņa random sportiste. Ja tu to uzsver, tad tā ir poza. Vēl pajautāji, kur kāds redz latvieti.
Es te virsrakstos jau pāris reizes kaut kādu Lēmani redzēju. Tas ar latvietis? Trenē ķenguru bimbambolistus, cik var saprast no virsrakstiem?

  -2 [+] [-]

, 2016-08-09 20:14, pirms 8 gadiem
Banss rakstīja: Es te virsrakstos jau pāris reizes kaut kādu Lēmani redzēju. Tas ar latvietis? Trenē ķenguru bimbambolistus, cik var saprast no virsrakstiem?
Jā, Austrālijas latvietis. Tāpēc arī zem lupas palikts. Tas ir tāds mazo tautu komplekss savā ziņā, bet neko nosodāmu tur neredzu.

  -2 [+] [-]

, 2016-08-09 20:18, pirms 8 gadiem
Kad SC legzdiņu sāka cilāt, viņš kūlās pa League 1, League 2 un vēl zemāk.

     [+] [-]

, 2016-08-09 20:20, pirms 8 gadiem
SakuKoivu rakstīja: Jā, Austrālijas latvietis. Tāpēc arī zem lupas palikts. Tas ir tāds mazo tautu komplekss savā ziņā, bet neko nosodāmu tur neredzu.
OK, sapratu, tu vienkārši esi primordiāls nacionālists un izjūti metafiziskas saites ar cilvēku, kurš ir dzimis Melburnā un latviski nevienu vārdu nesaprot.

  -2 [+] [-]

, 2016-08-09 20:24, pirms 8 gadiem
MachimoI rakstīja: OK, sapratu, tu vienkārši esi primordiāls nacionālists un izjūti metafiziskas saites ar cilvēku, kurš ir dzimis Melburnā un latviski nevienu vārdu nesaprot.
Runā, ka saprotot gan. Bet Pušpure noteikti saprot. Kaut kādu saikni arī žurnālisti jūt, tāpēc raksta. Bet tu īdi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-08-09 20:41, pirms 8 gadiem
Kā tik lielajam nacionālistam Mačimolam galvā neuzsprāgst kkā neatceros, ka šis tādu ļembastu būtu par austrumu kaimiņu sportistu dienām un nedienām neskaitāmu rakstu garumā cēlis, bet nu katram savi standarti

  -3 [+] [-]

, 2016-08-09 20:51, pirms 8 gadiem
Jautājums gaužām diskutabls un viena "pareizā" viedokļa šeit nav. Personīgi es domāju, ka labāk lai vieta pusfinālā tiek kādam citam sportistam. Un Sanitai novēlu atgriezties dzimtenē!

  -3 [+] [-]

, 2016-08-09 21:18, pirms 8 gadiem
neputns rakstīja: Kā tik lielajam nacionālistam Mačimolam galvā neuzsprāgst kkā neatceros, ka šis tādu ļembastu būtu par austrumu kaimiņu sportistu dienām un nedienām neskaitāmu rakstu garumā cēlis, bet nu katram savi standarti
Neesmu redzējis/lasījis nevienu rakstu par austrumu kaimiņu sportistiem pēdējā laikā. Ja arī šādi raksti ir, tad diez vai par Austrumsibīrijas reģionālās futbola līgas atlētiem. Šis raksts par Paspjūri ir starp galvenajām ziņām.

  -2 [+] [-]

, 2016-08-09 21:34, pirms 8 gadiem
Kad medmasas latvija nopelnīs tik pat cik īrijā tad arī parmetisim tiem kuri ir aizbraukuši. Suņi rej bet karavāna iet tālāk.

  +3 [+] [-]

, 2016-08-09 21:38, pirms 8 gadiem
MachimoI rakstīja: Neesmu redzējis/lasījis nevienu rakstu par austrumu kaimiņu sportistiem pēdējā laikā. Ja arī šādi raksti ir, tad diez vai par Austrumsibīrijas reģionālās futbola līgas atlētiem. Šis raksts par Paspjūri ir starp galvenajām ziņām.
Ai ai Mačimol, būtu vismaz pacenties cilvēka vārdu uzrakstīt pareizi, citādi gaužām necienīgs izskaties.

     [+] [-]

, 2016-08-09 21:45, pirms 8 gadiem
kasha rakstīja: Kad medmasas latvija nopelnīs tik pat cik īrijā tad arī parmetisim tiem kuri ir aizbraukuši. Suņi rej bet karavāna iet tālāk.
Konkrētajā gadījumā tālāk neiet!
1 2 39 komentāri