Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Latvijas čempionātā regbijā šogad piedalīsies piecas komandas

Ints Megnis
Ints Megnis

Latvijas čempionātā regbijā šogad piedalīsies piecas komandas
Regbija klubs "Miesnieki" pēc triumfa 2018. gada Latvijas čempionātā. Foto: Zigismunds Zālmanis (LRF)

Latvijas čempionātā regbijā-15 šogad piedalīsies piecas komandas, tomēr precīza izspēles sistēma pagaidām vēl nav zināma - kaut klubi nobalsojuši par vienu no variantiem, federācijas valde, iespējams, to pārskatīs, jo šāda sistēma varētu ietekmēt izlašu intereses, atklājis Latvijas Regbija federācijas (LRF) prezidents Aivars Pilenieks.

"Mums 4. maijā "Daugavas" stadionā ir spēle pret Dāniju, bet 25. maijā Norvēģijā. Savukārt jūnija otrajā pusē notiks abi sabraukumi regbija-7 izlasei, kur ceram cīnīties par visaugstākajām vietām. Šis viss izjauc aprīlī un maiju, kas mūsu īsajai sezonai ir svarīgi mēneši. Neskatoties uz to, saku, ka aprīlī noteikti sāksim spēlēt," plānus atklāj Pilenieks.

"Latvijas čempionātam pieteikušies "Miesnieki", "Livonia", "Jūrmala", "Eži" un Valmieras "Fēnikss". Klubi pašlaik nobalsojuši par formātu, ka spēlējam divus apļus bez fināliem. Tad katrs mačs ir svarīgs un rada bažas, ka šī iemesla dēļ klubi varētu nedot spēlētājus izlasei. Tāpēc šādu modeli federācijas valde varētu noraidīt. Jā, Latvijas čempionāts ir svarīgs, bet izlases arī. Tāpēc šogad varbūt nāksies nedaudz konfliktēt ar klubiem. Es pats atbalstu viedokli, ka uzvaru čempionātā ir pelnījusi stabilākā komanda nevis tā, kas piesaista papildus spēlētājus uz izšķirošajiem mačiem, tomēr šogad izlases interešu dēļ, visticamāk, šādu sistēmu nesanāks ieviest," stāsta federācijas prezidents. "Esmu sarūgtināts, ka pēdējos gados ir paputinātas "Miesnieku" un "Livonia" otrās komandas. Ja klubs saka, ka tam ir 70 spēlētāji, kur tad viņi ir? Ja mums būtu vēl pāris komandu, varētu veidot otro līgu, kur jaunie puiši iegūtu pieredzi. Iespējams, jau pašlaik kāds no mazākajiem klubiem būtu gatavs veidot regbija-15 komandu, bet domā, ka nav jēgas, baidoties no sagrāvēm, jo jāspēlē pret "Miesniekiem" un "Livonia". Šāda otrā līga varētu to stimulēt."

"Regbijā-7 gan divas līgas varētu būt jau šogad. Par Latvijas čempionu titulu cīnīsies 4-5 komandas, bet otrajā līgā, manuprāt, varētu pieteikties aptuveni septiņas komandas. Tas arī ļaus izvairīties no situācijas, ka kluba pirmajai komandai jāspēlē pret otro vai trešo, turklāt klāt varētu nākt vairāki mazie klubi no reģioniem. Tā kā nākamajam izlases trenerim ir jāredz darbībā puiši, 1. jūnijā varētu notikt Latvijas kauss septītniekā. Tad paliks divas nedēļas līdz Eiropas čempionātam, kurās izlases spēlētāji gatavotos. Savukārt otrā līga turnīrus varētu aizvadīt arī jūnija turpinājumā," pauž Pilenieks.

Tāpat federācijas prezidents atklāj, ka šogad mainītas vecuma grupas jauniešu čempionātos. "Līdz šim U15 grupa vēl spēlēja regbiju "10 pret 10", kaut citās valstīs šajā vecumā jau notiek cīņas "15 pret 15" un uz pilna izmēra laukuma. Tāpēc šogad U10, U12 un U14 būs mazās grupas, kam seko U16 grupa, kurai jāspēlē regbijs-15. Vienalga cik komandu apstiprinās savu dalību, bet spēlējam regbiju-15. Pēc tam sekos nevis U18, bet U19 grupa, jo šajā vecumā gada atšķirība vairs nav tik nozīmīga. Arī šajā jautājumā emocijas virmoja, pašlaik viss vēl ir tapšanas stadijā, bet martā vajadzētu to apstiprināt."

Tikmēr sacensību organizācijas komisijas vadītājs Uldis Bautris pauž uzskatu, ka regbijam-15 sezonā vajadzētu ap 14-15 spēlēm, un arī neatbalsta klubu apstiprināto plānu. "Sākotnēji paredzējām, ka aprīlī sākas Latvijas kausa priekšsacīkstes. Tā kā aprīļa vidū treniņus uzsāk regbija-15 izlase, pēdējie mači varētu notikt bez tās spēlētājiem. Pēc 4. maija izlases spēles sākas Latvijas čempionāts, kurā līdz Jāņiem tiek izspēlēts pirmais aplis. Pēc tam augustā, septembrī un nedaudz oktobrī aizvadām otro apli. Es esmu par pusfinālu un finālu, jo praktiski visās lielajās valstīs šobrīd tādi ir."

Izmantotie resursi:
Latvijas Regbija Federācija

     [+] [-]

, 2019-02-25 19:51, pirms 6 gadiem
Izlases treneris ir zināms?

     [+] [-]

, 2019-02-25 21:58, pirms 6 gadiem
hooker rakstīja: Izlases treneris ir zināms?
Šonedēļ esot jābūt zināmam.

     [+] [-]

, 2019-02-25 23:09, pirms 6 gadiem
Jauki, cerēsim, ka būs jēdzīgs. Lai gan mainīt normālu treneri cikla vidū nav prāta darbs. Ja kas, tad Lisko jau trenē RU , ja nemaldos tad U18.