Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Latvijā dzimst sieviešu regbijs-15

Jānis Pārums

Latvijā dzimst sieviešu regbijs-15
Foto: Zigismunds Zālmanis, "Nikon"

Jau sešus gadus Latvijā attīstās sieviešu regbijs-7. Pēdējā gada laikā strauji audzis komandu un spēlētāju skaits, kas ļāvis sākt domāt par klasiskā regbija attīstīšanu. Pirmais solis šajā virzienā sperts 22. oktobrī, kad Anniņmuižas regbija laukumā spēkiem mērojās divas Latvijas klubu sastādītās regbija-15 komandas.

Jau kādu laiku Latvijas sieviešu regbija sabiedrībā tika spriests par „piecpadsmitnieka” komandas izveidi, tika veiktas pārrunas ar Lietuvas pārstāvjiem par Baltijas kausa regbijā 15 organizēšanu. Diemžēl kaimiņvalsts sieviešu regbijs pašlaik piedzīvo krīzi, ierindā palikusi tikai viena nopietna līmeņa komanda, tāpēc Lietuvas izlases izveidošana ir apgrūtināta. Tālab tika nolemts Latvijas sieviešu regbija sezonu noslēgt ar klasiskā regbija spēli starp divām pašmāju klubu sastādītām komandām.

Bija zināmas bažas vai atradīsies tik daudz drosminieces, kas piekritīs iesaistīties šajā riskantajā pasākumā, tomēr meiteņu atsaucība bija pietiekami liela, lai 22. oktobra pievakarē Anniņmuižas laukumā izietu divas Latvijas klubu sastādītās komandas un sāktu šīs fiziski smagās spēles apgūšanu. Nosauksim visas šī vēsturiskā notikuma dalībnieces.

„Selena/Eleja/Miesnieki”: Madara Sirsniņa, Zane Sirsniņa, Zane Jaundžeikare, Inita Antonova, Lāsma Ozola, Iveta Antonova, Elīna Pīrāga-Berjoza, Baiba Lāce ( visas „Selena” ), Laura Umecka, Ruta Gricjus, Kristīne Matule, Baiba Šēna, Evelīna Predibailo ( visas Eleja JNSC ), Līga Strazdiņa, Guna Limmane ( abas „Miesnieki”).

„Imanta/Livonia”: Līga Solovjova, Madara Siliņa, Monta Solnceva, Lūcija Ciekure, Alise Mitkus, Viktorija Martinkeviča, Ņina Pritkova, Liene Freiberga, Sabīne Kadirova, Vineta Siliņa, Agnese Taškāne ( visas „Imanta” ), Klinta Gospodarova, Krista Gospodarova, Evija Kralliša, Sintija Kurina ( visas „Livonia” ).

Lai arī pirms mača tika runāts, ka rezultāts šoreiz nav galvenais, azarts, protams, ņēma virsroku, un laukumā ritēja spraiga bezkompromisa cīņa par uzvaru. Cīņas karstumā, īsti nezinot noteikumus, bieži tika pielaistas kļūdas, spēle bieži tika apturēta, arī bumba no rokām krita ārā biežāk nekā parasti, tomēr ar katru nospēlēto minūti veidojās arvien uzskatāmāks spēles zīmējums. Cīņas sākumā aktīvākas bija „Selena/Eleja/Miesnieki” regbistes, kas savu spēli pārsvarā veidoja caur „cīņu”, un vienu no uzbrukumiem ar piezemējumu pabeidza RK „Selena” pārstāve Zane Sirsniņa, tādējādi ieejot vēsturē kā pirmā punktu guvēja Latvijas sieviešu regbijā-15. Pēc pārtraukuma aktivizējās „Imanta/Livonia”, kuras sastāvā bija daudzas gados jaunas spēlētājas, cenšoties uzbrukuma smailē izvirzīt savas ātrākās spēlētājas. Vairāki bīstami reidi izdevās Latvijas sieviešu regbija-7 izlases līderēm Sabīnei Kadirovai un Lūcijai Ciekurei, tomēr pretinieces aizsardzībā bija necaursitamas, un rezultāts vairs nemainījās. 5:0 – uzvarēja „Selena/Eleja/Miesnieki”.

Pirmais solis ir sperts un tagad atliek tikai iet uz priekšu. Pēc jaunā gada tiek plānota sieviešu regbija 15 izlases kā arī vietējo sacensību sistēmas izveide. Nav atmesta doma sarīkot Baltijas kausa izcīņas sacensības, uz paklāja sākumā tomēr izsaucot kaimiņienes lietuvietes.

Informāciju sagatavoja:
Jānis Erenbergs, Latvijas Regbija federācijas preses sekretārs

  +1 [+] [-]

, 2011-10-24 17:52, pirms 13 gadiem
labāk lai meitenes basketbolu spēlē vai ko tādu

  +1 [+] [-]

, 2011-10-24 18:00, pirms 13 gadiem
Veciz rakstīja: labāk lai meitenes basketbolu spēlē vai ko tādu
Nav nekas briesmīgāks kā sieviete-basketboliste

  -1 [+] [-]

, 2011-10-24 18:43, pirms 13 gadiem
SEN bija laiks
LR cempioni

  -1 [+] [-]

, 2011-10-24 20:05, pirms 13 gadiem
Normals sievietes vai meitenes ne speletu regbiju, spele zirgi, sievietes! Regbijs jaspele veciem!!!

     [+] [-]

, 2011-10-24 20:35, pirms 13 gadiem
Jaha rakstīja: Normals sievietes vai meitenes ne speletu regbiju, spele zirgi, sievietes! Regbijs jaspele veciem!!!
Eu chuvak ja tu pats nespeelee un tikai komentee , naw ko, meitenes ir malaci kko vismaz dara , un diez vai vinam ir speele kaa veciem,. vnk ari megina nodarboties ar sportu....: lai jau

     [+] [-]

, 2011-10-24 22:52, pirms 13 gadiem
Pilnīgas muļķības, ka normālas sievietes nespēlē regbiju! Vienkārši kura katra to nevar spēlēt, jo baidās, bet sieviešu regbijs ne uz pusi nav tāds kā džekiem!

     [+] [-]

, 2011-10-24 22:53, pirms 13 gadiem
Jaha rakstīja: Normals sievietes vai meitenes ne speletu regbiju, spele zirgi, sievietes! Regbijs jaspele veciem!!!
Paskaties bildē! Kur Tu redzi sievietes zirgus? Divas smukas sārtvaidzes blondīnes! Ja reiz ir sieviešu svarcelšana, bokss un džudo, tad sieviešu regbijs 15 vienkārši ir pat nedaudz aizkavējies...

     [+] [-]

, 2011-10-24 23:53, pirms 13 gadiem
malaces.prieks ka regbijs attīstas

  +2 [+] [-]

, 2011-10-25 09:37, pirms 13 gadiem
Regbijs taču ir tīrs sieviešu sports! Viņām tikai regbiju,bet mākslas vingrošanu večiem un to visu obligāti sākt jau skolā!

  +1 [+] [-]

, 2011-10-25 11:44, pirms 13 gadiem
Mums jau vienmēr vajag ko jaunu. Ar mūsu ļoti lielajiem cilvēku resursiem. Dāmām futbols . hoķis . Tagad regbijs. tas nekas , ka vidusmēra līdzjutējs nezina neko par šīm komandām. ŠĪS KOMANDAS VIENKĀRŠI APĒD NORMĀLU KOMANDU NAUDU .

     [+] [-]

, 2011-10-25 13:35, pirms 13 gadiem
filcs rakstīja: Mums jau vienmēr vajag ko jaunu. Ar mūsu ļoti lielajiem cilvēku resursiem. Dāmām futbols . hoķis . Tagad regbijs. tas nekas , ka vidusmēra līdzjutējs nezina neko par šīm komandām. ŠĪS KOMANDAS VIENKĀRŠI APĒD NORMĀLU KOMANDU NAUDU .
Tu esi parlieciniāts, ka apēd normālu komandu naudu? Ja finansējums pagaidām sieviešu regbijam ir nekāds gandrīz vai! Protams, ka vidusmēra līdzjutējs neko nezin, jo pagaidam šis sports tikai attīstās!

  +2 [+] [-]

, 2011-10-26 09:41, pirms 13 gadiem
filcs rakstīja: Mums jau vienmēr vajag ko jaunu. Ar mūsu ļoti lielajiem cilvēku resursiem. Dāmām futbols . hoķis . Tagad regbijs. tas nekas , ka vidusmēra līdzjutējs nezina neko par šīm komandām. ŠĪS KOMANDAS VIENKĀRŠI APĒD NORMĀLU KOMANDU NAUDU .
Zini kā ir , nejau normālu komandu naudu, es dom aju ka tiem normalajiem sportiem , ja nav kurs atbalsta tad naudas ari nebuss. jo katram sportam un ta komandai ir savi finenseetaji. un ja meitenem ir kkas tas jau no normalu komandu naudas tas ir tikai no vinu atbalstitaajiem

     [+] [-]

, 2011-10-28 18:37, pirms 13 gadiem
mjāā.. viegli jau būtu runāt tiem kas uz šo atsaucas negatīvi. Meitenēm tāpat jau grūti iegūt pašapziņu par savām spējām un kautko sasniegt šajā sportā. Ilgi gadīta spēle..meitenes nocīnās un iemācās daudz ko jaunu... tad atnāk mājas un lasa kā negatīvi cilvēki atsaucas uz viņām kā uz zirgiem? Būtu nokaunējušies... mēs tā pat maza valsts un visiem visi būtu jāatbalsta,lai arī ko viņi darītu.. it īpaši BEIDZOT mēģināt popularizēt šo sportu!! Kauns ka daži varētu būt tik ļauni.

     [+] [-]

, 2011-10-28 18:38, pirms 13 gadiem
Un protams liels paldies visiem kas ir ar mums par atbalstu!