Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Poļiem vēsturiska uzvara, Portugāle pārspēj Rumāniju

Juris Miņins
Juris Miņins

Poļiem vēsturiska uzvara, Portugāle pārspēj Rumāniju
Epizode no Polijas un Beļģijas mača, Foto:PAP/Scanpix

Šodien noslēdzās 2023. gada Eiropas regbija čempionāta grupu turnīrs un noskaidrojās pusfinālu pāri izslēgšanas mačiem.

Portugāles un Rumānijas spēle noslēdza 2023. gada Eiropas regbija čempionāta grupu turnīru. Abu komandu cīņa bija gaidīta gan tādēļ, ka pēc tās noskaidrotos galīgais vietu sadalījums un, kā rezultāts, pusfinālu pāri, gan arī tādēļ, ka šajā mačā tikās divas 2023. gada Pasaules kausa dalībnieces un šī bija iespēja novērtēt kā abas izlases izskatās mačos, kur pretinieku konkurētspēja ir augstāka nekā divās pirmajās cīņās.

Jāsaka, ka abas komandas bija gatavas cīņai un abām, iespējams, bija viens mērķis – ātri gūt punktus, izvirzīties vadībā un jau no šīm spēka pozīcijām vadīt tālāko cīņas gaitu.

Rumānijas izlases franču izcelsmes centrs Teilors Gontinē bija tas, kurš atklāja rezultātu ar piezemējumu, taču drīz vien pēc šī uzbrukuma mājinieku 12. numurs, Pedro Betankorts, atbildēja ar to pašu. Šāds cīņas starts nevarēja neietekmēt tā turpmāko norisi, jo komandas, sevišķi viesi, sāka uztraukties un ne viss viņiem izdevās, bet kādā brīdī sanāca arī pārcensties un palikt mazākumā.

Portugāle bija tā, kas tika pie sava otrā piezemējuma, kad veiksmīgāks un veiklāks par visiem haosa situācijā ieskaites zonā atkal izrādījās Betankorts. Rumāņiem gan bija lieliska iespēja pārtraukumā doties esot vadībā, kad jau pēc 40. minūtes atzīmei Florians Rosu nogādāja bumbu ieskaites zonā, taču pieci punkti rumāņu kontam netika pieskaitīti, jo Rosu bija saņēmis piespēli, kas virzīta uz priekšu.

Otrā puslaika ievadā abas komandas apmainījās ar precīziem soda sitieniem, taču "Os Lobos", neskatoties uz palikšanu mazākumā, deviņu minūšu laikā noorganizēja divus piezemējumus – gan pēc viltīga Tibo de Freitas gājiena koridora izspēlē, gan pēc Pedro Lukasa reida pāri pusei laukuma.

Jāsaka, ka šajā brīdi kļuva skaidrs, ka Rumānija, ja vien nenotiks nekas ārkārtējs, nez vai spēs konkurēt par uzvaru un tā arī bija. Abas izlases vēl pa reizei nongādāja bumbu ieskaites zonā, taču apdraudēt portugāļu uzvaru Rumānijas "Ozoli" tā arī nespēja – 38:20 uzvara Portugāles izlasei.

Savukārt vakardien noskaidrojās pārējo komandu liktenis un pozīcijas no kurām tiks sākti izslēgšanas mači.

Par dienas galveno cīņu bija jākļūst Gruzijas un Spānijas mačam, taču spāņi nespēja izmantot sava laukuma priekšrocības un diezgan neizteiksmīgi, ar 3:41, piekāpās gruzīniem, kuri, protams, ir galvenie favorīti uz 2023. gada čempionāta zeltu.

Tāpat Nīderlande ar 33:29 pārspēja Vāciju, taču vēsture tika rakstīta Polijas un Beļģijas mačā, jo poļi svinēja uzvaru ar 21:15 un tas viņiem bija pirmais panākums "Rugby Europe" rīkoto turnīru spēcīgākajā grupā.

Pēc šīm spēlēm tika noskaidroti arī pusfināli cīņās par galīgo vietu sadalījumu. Jāteic, ka komandu pāri ir izveidojušies visnotaļ interesanti. Gruzijai pusfinālā pretim stāsies Rumānija. Lai arī pašlaik rumāņi vairs nav tik spēcīgi kā pirms gadiem desmit, abām vienībā ir ko atcerēties no aizgājušo gadu mačiem.

Otrajā uzvarētāju zara pusfinālā spēkiem mērosies Spānija un Portugāle. Šis ir tikai viens no trim gaidāmajiem kaimiņu dueļiem, taču principiāls tas ir arī tāpēc, ka Spānijas "izmešana" no 2023. gada PK dalībnieču sastāva pavēra ceļu uz Francijā ieplānoto turnīru Portugālei.

Zaudētāju zarā arī abos pusfinālos spēlēs robežvalstis – Nīderlande un Beļģija, kā arī Polija un Vācija.

Visi četri pusfinālu mači ir ieplānoti nedēļas nogalē no ceturtā līdz piektajam martam. Savukārt izšķirošās cīņas (fināls, spēle par bronzu, spēle par piekto vietu un cīņa par nepalikšanu pēdējā vietā) abos turnīra zaros ir paredzētas 19. martā.

2023. gada EČ regbijā, 1. kārta

MājiniekiViesiRezultāts
VācijaNīderlande29:33
SpānijaGruzija3:41
PolijaBeļģija21:15
PortugāleRumānija38:20

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Gruzija330015
2.Spānija32019
3.Nīderlande31024
4.Vācija30031

B grupa

#KomandaSUNZP
1.Portugāle330014
2.Rumānija320110
3.Polija31024
4.Beļģija30031

Izmantotie resursi:
https://www.rugbyeurope.eu/