Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Austrālija savās mājās zaudē Skotijai

Juris Miņins
Juris Miņins

Austrālija savās mājās zaudē Skotijai
Hemišs Vatsons
Foto: AFP/Scanpix

Šorīt savu otro maču vasaras testu spēļu ietvaros aizvadīja Austrālijas izlase, kas smagā un skatāmā cīņā savās mājās, Sidnejā, ar 19:24 piekāpās Skotijas valstsvienībai.

Austrālijas un Skotijas cīņas, iespējams, nav pats atpazīstamākais regbija duelis, taču, kā rāda vēsture, komandas pēdējo piecu gadu laikā ir aizvadījušas piecas spēles un lielākā punktu starpība, kas ir fiksēta bija seši punkti, bet pēdējās divās spēlēs komandas šķīra vien punkts. Tāpēc var teikt, ka ir izveidojies jauns derbijs.

Tieši šādā principiālā derbija gaisotnē tika iesākta cīņa, jo komandas spēlēja asi un nepiekāpīgi, jau pirmajās spēles minūtēs bija vērojami asumi un pavisam drīz abas komandas arī saņēma iespējas sist soda sitienus. Skots Greigs Tonkss savu sitienu realizēja, bet Bernards Foulijs gan ar pirmo sitienu nebija precīzs.

Spēles ievads pagāja Skotijas zīmē, jo viņiem piederēja mača iniciatīva, kā arī gan laukuma, gan bumbas kontrolē bija nospiedošs pārsvars. Tiesa, vairāki perspektīvi uzbrukumi beidzās pēc bumbas zaudēšanas uz priekšu. Pirmais piezemējums gan atnāca negaidīti, jo Dankans Teilors pārvēra austrāliešu neuzmanīgi piespēlēto bumbu un neviena netraucēts 15. mača minūtē to piezemēja mājnieku ieskaites zonā.

Ilgi gan uz Austrālijas atbildi nebija jāgaida, jo pavisam drīz skoti pieļāva vairākus noteikum pārkāpumus, ko Foulijs izmantoja bumbas nogādāšanai tiešā ieskaites zonas tuvumā. Lai arī ar pirmo reizi viņiem neizdevās izspēlēt rezultatīvu uzbrukumu, jo skoti turpināja pārkāpt noteikumus, ar otro reizi Austrālija, pēc ilgas grupcīņas izspēlēja bumbu uz tālo malu, kur Israels Folau izmantoja savas ātruma īpašības un pārrāva pavisam “šķidro” Skotijas aizsardzību, samazinot rezultāta starpību līdz pieciem punktiem.

Laikā, kad likās, ka mājnieki varētu pat atspēlēties, viņi vispirms pārkāpa noteikumus kamdēļ bumba nonāca pie skotiem, bet vēlāk arī Foulijs nopelnīja dzelteno kartīti, atstājot “Valabijus” uz 10 minūtēm mazākumā. Skoti, spēlējot vairākumā, uzreiz nonāca ieskaites zonas tuvumā, taču paši zaudēja bumbu un ātra situācijas izmantošana izpalika. Tomēr, kā šajā spēlē jau notika – viesiem laime atnāca ar otro piegājienu, kad Fins Rasels nobloķēja austrāliešu spērienu un pats arī saķēra atlēkušo bumbu, piezemējot to ieskaites zonā, tādējādi tika atjaunots 10 punktu pārsvars Skotijai. Spēlējot vairākumā, skotiem radās arī citas iespējas, taču tās palika neizmantotas.

Par puslaika atslēgas momentu kļuva austrāliešu ātrais uzbrukums, kurš gan tika apturēts, taču – ar dzelteno kartīti tika sodīts skots Raiens Vilsons. Austrālijas izlasei, kura tobrīd atradās piecus metrus no ieskaites zonas, tā bija fantastiska iespēja samazināt rezultāta starpību un viņi, teju līdz ar pamatlaika fināsirēnu, to izdarīja, kad Bernards Foulijs aizspēra bumbu uz otru laukuma malu, ko jau ieskaites zonā, lēcienā saķēra Israels Folau un viņš arī veica savu otro piezemējumu mačā.

Jāpiebilst gan, ka pirmajā puslaikā Foulijam diez ko neveicās ar standartsitienu izpildi, jo viņš realizēja tikai vienu no trim sitieniem, arī realizācija pēc otrā Folau piezemējuma lidoja garām vārtiem.

Otrais puslaiks tika aizvadīts tikpat asā un tikpat principiālā cīņā kā pirmais, tiesa, rezultativitātes bija jau mazāk.

Austrālieši, saprotot savu kritisko situāciju, uz priekšu devās lielākiem spēkiem, taču viņus pievīla vecās kaites – uz priekšu pazaudētas bumbas un kļūdas piespēlēs.
Neliels cerību stariņš parādījās 57. minūtē, kad austrālietis Vils Genia, vārda tiešā nozīmē izrādījās veiksmīgāks par visiem un, dabūjis bumbu no raka, izlavierēja caur saviem un pretinieku spēlētājiem, piezemējot bumbu un izlīdzinot rezultātu. Savukārt Bernards Foulijs šoreiz nekļūdījās un bija precīzs realizācijā. Šajā brīdī Austrālija arī pirmo reizi spēlē izvirzījās vadībā ar 19:17.

Diemžēl, bet tā bija pirmā un arī pēdējā reize, kad austrālieši bija priekšā. Pēc 11 minūtēm Hemišs Vatsons bija tas, kurš noslēdza skotu ātro uzbrukumu pēc vairākām lieliskām piespēlēm un māņu kustībām.

Atlikušajā spēles laikā Austrālija ar grandioziem spēkiem devās uz priekšu un burtiski nelaida skotus ārā ne tikai no viņu laukuma puses, bet pat ilgu laiku nelaida ārā no piecu metru zonas, taču britu salu komanda lieliski darbojās aizsardzībā, bet paši mājnieki turpināja pieļaut kļūdas pašās nepiemērotākajās situācijās, par ko arī šodien vairākkārtīgi tika sodīti, bet pats lielākais sods bija zaudējums. Skotija, izturot lielo spiedienu mača izskaņā, svinēja uzvaru ar 24:19. Tā bija kārtējā smagā un līdzīgā cīņa abu komandu starpā un šis mačs nākotnē noteikti vēl vairāk pastiprinās Austrālijas un Skotijas savstarpējo spēļu modernā derbija statusu.

Tāpat šorīt notika vēl divas pārbaudes spēles. Vispirms Fidži ar 22:19 pārspēja Itāliju. Jāsaka, ka arī šī cīņa bija spraiga un Fidži pie uzvaras tikai tikai pateicoties Bena Volavolas dropglam mača pēdējā minūtē. Savukārt otrajā šīrīta spēlē Īrija pavisam viegli ar 50:22 pārspēja Japānu.

Der atzīmēt, ka vakardien arī notika viens testu mačs, kurā DĀR A izlase, jeb otrā izlase, ar 26:28 pārspēja “French Barbarians” starptautisko izlasi.