Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Pumas, gazeles un citi zvēri: kurš valdīs dienvidu puslodē?

Pumas, gazeles un citi zvēri: kurš valdīs dienvidu puslodē?
Jaunzēlandes veterāniem kapteinim Ričijam Makkovam (pa kreisi) un Ma'a Nonu šis būs pēdējais "Rugby Championship" turnīrs.
Foto: sanzarrugby.com

Piektdienas rītā ar Jaunzēlandes un Argentīnas izlašu dueli sāksies 2015. gada "Rugby Championship" turnīrs. Tautā saukts arī par Četru nāciju turnīru. Četras spēcīgākās dienvidu puslodes komandas izspēlēs prestižo trofeju, tiesa, lielāko uzmanību veltīs sagatavošanās darbiem cīņai par vēl prestižāku trofeju – Pasaules kausu.

"Rugby Championship" turnīrs ar šādu formātu un nosaukumu reizi gadā tiek aizvadīts tikai kopš 2012. gada. Tomēr turnīra saknes ir dziļākas un sniedzas līdz pat 1996. gadam, kad DĀR, Jaunzēlande un Austrālija aizvadīja pirmo Trīs nāciju turnīru. 2012. gadā šiem trim regbija smagsvariem pievienojās Argentīnas izlase (2007. gada Pasaules kausa bronzas medaļu ieguvēja).

Lai arī turnīrs tradīciju ziņā nevar spēkoties ar Sešu nāciju kausu, ko reizi gadā izspēlē sešas Eiropas labākās vienības, tomēr dienvidu puslodes labāko komandu savstarpējo rēķinu kārtošana piesaista ievērojamu auditoriju, tai skaitā arī no Eiropas. Šis ir turnīrs regbija gardēžiem, jo spēles ierasti ir krietni rezultatīvākas un atraktīvākas nekā Sešu nāciju turnīrā.

Līdz šim ievērojami veiksmīgākā komanda šajā turnīrā bijusi Jaunzēlandes izlase (13 tituli), bet Austrālija un DĀR triumfējušas trīs reizes katra. Ierasti turnīrs tika izspēlēts divos apļos, šogad – Pasaules kausa gadā – tiks aizvadīts tikai viens spēļu aplis. Šāda izspēles kārtība katru spēli padarīs par vēl nozīmīgāku notikumu.

Vai Jaunzēlandes hegemonija turpināsies?

Turnīra galvenie favorīti, protams, ir pēdējo trīs gadu čempioni Jaunzēlande jeb All – Blacks. Komandas galvenais treneris Stīvs Hansens var lepoties ar plašu spēlētāju izvēli, savainojumi gājuši ar līkumu. Pirmās kārtas spēlē pret Argentīnu laukumā tiks sūtīts diezgan eksperimentāls un neierasts sākumsastāvs, kādu mēs noteikti vairs neredzēsim nevienā citā spēlē. Tomēr maz ticams, ka tas Argentīnai dos kādas būtiskas priekšrocības.

Arī pati Argentīnas izlase jeb pumas pret Jaunzēlandi laukumā nesūtīs visus savus labākos spēkus. Daļa skaļāko vārdu tiek pietaupīti ar domu par septembrī gaidāmo Pasaules kausu. Lai nu kā, starmešu gaismās beidzot sevi varēs parādīt atsevišķi otrā plāna aktieri, un, kas zina, varbūt nepieradinātās Argentīnas izlases sastāvā atkal uzmirdzēs kāds spožs talants.

Jaunzēlandes izlase neapšaubāmi ir turnīra galvenie favorīti, kas četrpadsmitā titula izcīnīšanu centīsies apvienot ar kandidātu sijāšanu. Pasaules kausa sastāva aprises pagaidām iezīmējas ar biezām kontūrām, taču daudzas svarīgas izvēles būs jāizdara, izsijājot labāko pamatsastāvu, jo teju uz katru pozīciju ir vismaz divi līdzvērtīgi spēlētāji. Pēc šo rindu autora domām droši par vietu pamatsastāvā var justies tikai Ārons Smits (#9), Deins Kouls (#2), Kīrans Rīds (#8) un Džulians Savea (#11). No šā kvarteta atklāšanas spēlē piedalīsies vienīgi Rīds.

Veselai virknei veterānu šis būs pēdējais "Rugby Champsionship" turnīrs, un viņi darīs visu, lai šo četrgades ciklu noslēgtu ar četriem tituliem.

Savukārt Argentīnas valstsvienība, kas līdz šim 18 turnīra spēlēs (iepriekšējos trijos gados) izcīnījusi tikai vienu uzvaru un vienreiz spēlējusi neizšķirti, uz neko vairāk kā kādu punktiņu droši vien necer arī šogad.

Ievainotās gazeles pārbaudīs raksturu

Pērn turnīrs noslēdzās ar skaistu DĀR valstsvienības uzvaru pār Jaunzēlandi. Lieliski spēlējošie dienvidafrikāņi viesa cerības, ka šogad viņi varētu pārtraukt Jaunzēlandes hegemoniju. Taču šogad galvenās rūpes sagādā daudzie savainojumi. Vienubrīd veseli 15 izlases kandidāti virināja ārstu kabinetu durvis un trenējās pēc atsevišķa sagatavošanās plāna. Daži – kā kapteinis de Viljē – jau lēnām atgriežas laukumā, uz citiem vēl jāpagaida.

Redzot šo situāciju, DĀR izredzes šajā turnīrā gribot negribot nākas vērtēt piesardzīgi. Tomēr daudzie savainojumi kalpos par teicamu komandas rakstura pārbaudi. Kamēr de Viljē vēl tikai atgūst formu pēc šausminošā savainojuma, ko viņš piedzīvoja pērnā gada izskaņā (par to jau uzņemta dokumentālā filma), kapteiņa pienākumus pilda veterāns Viktors Metfīlds, kurš komandu laukumā vedīs arī sestdien pret Austrāliju.

Daudziem jauniem spēlētājiem šis turnīrs būs ārkārtīgi svarīgs, lai apliecinātu savu piederību vieniem no Pasaules kausa favorītiem. Centrā (#12 un #13) pozitīvas atsauksmes izpelnījies jaunais tandēms Damiens de Alande un Džesī Krīls, kuri dosies pamatsastāvā arī pret Austrāliju. Pērn šajās pozīcijās spridzināja pieminētais kapteinis de Viljē kopā ar citu jauno talantu Janu Serfonteinu, bet neviens no viņiem nav pieteikts spēlei pret Austrāliju.

Čempionu godā DĀR nav bijusi kopš 2009. gada. Par favorītiem gazeles šogad nosaukt grūti, taču komanda tik un tā ir komplektēta tikai un vienīgi no augstākās raudzes spēlētājiem.

Austrālija – lielais nezināmais

Austrālijas valstsvienība jeb Wallabies (mazie ķenguri) pēdējos gados savus fanus biežāk sarūgtina nekā iepriecina, taču jauns gads nāk ar svaigām emocijām. Austrālijas izlasei šogad ir visvairāk ko pierādīt (pasaules reitingā Austrālija ir noslīdējusi visu laiku zemāko vietu – sesto), un, lai to izdarītu, ir savākts pēdējo n-to gadu labākais sastāvs. Lai uzspodrinātu Austrālijas regbija paputējušo mundieri, nācies nolikt malā stingros principus un pavērt durvis uz izlasi atsevišķiem Eiropā spēlējošiem veterāniem. Ar Eiropas valdnieku "Toulon" zvaigznēm Metu Gitau un Drū Mičelu šī jau būs pavisam cita Austrālijas izlase. Tāpat izlases nometnē ir vairāki talantīgi, taču skandāliem apvīti spēlētāji (O’Konors, Bīls). Un tas viss kopā izskatās ļoti intriģējoši.

Jāatzīmē, ka iepriekšējo reizi šajā turnīrā Austrālija triumfēja 2011. gadā – Pasaules kausa gadā. Kas zina, varbūt šogad izdosies atkārtot līdzīgu panākumu. Komandā ir sapulcēta izcila meistaru plejāde, atliek vien izvēlēties pareizos taktiskos risinājumus. Šā gada turnīrs būs pamatīgas ugunskristības galvenajam trenerim Maiklam Čeikam, kurš amatā stājās tieši pirms gada, šā paša turnīra laikā. Viņam krietni nāksies palauzīt galvu, komplektējot sastāvu, jo teju katrā pozīcijā ir divi pasaules klases spēlētāji, turklāt, kas visu sarežģī, ar ļoti dažādām spēles manierēm. Uzminot pareizo kombināciju, var izdoties atvērt jebkuras – arī Jaunzēlandes izlases – durvis. Pēdējo četru gadu laikā pret All – Blacks izdevies izspiest vien divus neizšķirtus, pārējās cīņas zaudētas. Šāda bilance austrāliešiem ļoti smeldz.

Jāatzīmē, ka Austrālijai ir ļoti parocīgs spēļu kalendārs: savā laukumā uzņems abus niknākos sāncenšus DĀR un Jaunzēlandi, savukārt vienīgais izbraukums – uz Argentīnu.

Pēdējo gadu čempioni

GadsČempioni
2014Jaunzēlande
2013Jaunzēlande
2012Jaunzēlande
2011Austrālija
2010Jaunzēlande
2009DĀR

Pirmā spēļu kārta

DatumsSpēleLaiks (LV)
17. jūlijsJaunzēlande – Argentīna10:35
18. jūlijsAustrālija – DĀR13:05