Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Būs fotofinišs!

Būs fotofinišs!
Velsas izlases kapteinis Sems Varbortons un Lī Halfpenijs (Nr. 15) pēc uzvaras pār Īriju nespēja valdīt prieka asaras.
Foto: rbs6nations.com

Vēl grandiozāku noslēdzošo kārtu Sešu nāciju kausa izcīņai grūti iedomāties. Veselas trīs komandas cīnīsies par titulu, turklāt visas pazīmes liecina, ka čempioni šogad varētu tikt noteikti fotofinišā – skaitot gūtos/zaudētos punktus. Par to paldies jāsaka turnīra ceturtajai kārtai, kas tika izspēlēta aizvadītajā nedēļas nogalē.

Velsa uzstāda rekordu

Velsas izlases spēlētāji, lai izcīnītu uzvaru pār pēdējā laikā gluži vai neuzvaramo Īriju, bija gatavi kājās stāvot nomirt. Turnīra līdz šim labākais duelis nenoliedzami bija šis Velsas – Īrijas mačs Kārdifā, kas atklāja ceturto kārtu. Velsas izlases apņēmību spilgti raksturo veikto tvērienu skaits – 250! Tas ir jauns Sešu nāciju rekords. Savukārt Velsas 4. numurs Lūks Čārteriss izcēlies ar 31 tvērienu. Turnīru Čārteriss sāka, nebūdams pamatsastāva spēlētājs, jo priekšroka tika dota Džeika Bola jaunības enerģijai un azartam. Taču Čārterisa piemērs lieku reizi apstiprina seno Sešu nāciju patiesību: lai arī kā pirmajās kārtās sprēgātu jaunie spēlētāji, turnīru likteņus vienmēr izšķir pieredzējušie. Tādi regbija vilki kā Čārteriss.

Lielāko daļu otrā puslaika Velsa izmisīgi cīnījās aizsardzībā, lai nosargātu savu vadību. Izdevās, neskatoties uz to, ka Velsa bumbu kontrolēja vien 34% spēles laika. Velsas izlases kapteinis Sems Varbortons pēc spēles atzina, ka tik nogurdinošu spēlēšanu aizsardzībā viņš savā karjerā iepriekš vēl nebija pieredzējis. Daudzi regbija eksperti uzskata, ka spēles labākā spēlētāja lauri pienācās Varbortonam (veica 23 tvērienus, noskaņoja komanda uz ārprātīgu cīņu), taču balvu saņēma Īrijas izlases kapteinis Pols O’Konels. Galvenokārt tāpēc, ka aizvadīja simto spēli valstsvienībā. Viņam individuāli tā bija gana veiksmīga, ko nevarētu teikt par citu Īrijas izlases titānu Džonatanu Sekstonu. Viņš aizvadīja ļoti neizteiksmīgu spēli, kuru ļoti labi raksturoja epizode, kurā viņš sev vien zināmu iemeslu dēļ piespēlei nolēma uzgriezt muguru...Tāpat viņa neveiksmīgais tvēriena mēģinājums pret Džonatanu Deivīsu jau ir iekarojis popularitāti interneta vidē, velsieti padarot par sava veida varoni.

Velsai ir labas izredzes triumfēt visā turnīrā. Kam jānotiek? Vispirms pašiem jāuzvar Itālija ar pēc iespējas lielāku rezultāta starpību. Reāli? Ļoti! Tad velsiešiem jāgaida, kā noslēgsies Īrijas – Skotijas un Anglijas – Francijas dueļi. Pieņemot, ka abas favorītes izcīnīs uzvaras, tad čempioni tiks noteikti, salīdzinot gūto/zaudēto punktu bilances. Nav izslēgts, ka korekcijas ievieš Skotija un/vai Francija, atņemot punktus favorītēm. Jāatgādina, ka pērn tieši Francija sarūpēja vienīgo zaudējumu Anglijai, kas angļiem liedza triumfēt turnīrā.

Angļi zem sitiena

Nav šaubu – iespēju aizlikt priekšā kāju angļiem Francijas izlase centīsies izmantot par katru cenu. Francijas izlase angļiem allaž ir bijis ļoti neērts pretinieks. Anglijas izlasei par sniegumu pēdējās divās kārtās ticis daudz kritikas no pašmāju medijiem. Pirms šīs kārtas kāda apskatnieka vērtējumā Anglijas izlase tika nodēvēta par turnīra dumjāko komandu. Šādas pārdomas lielā mērā raisīja spēlētāju un treneru lēmumu pieņemšana spēlē pret Īriju. Daudz kritikas, neskatoties uz uzvaru un nosargāto Kalkutas kausu, angļi saņēmuši arī pēc spēles pret Skotiju. Lai arī Anglija pašlaik atrodas turnīra tabulas pašā galvgalī, viņi izšķērdēja ārkārtīgi daudz punktu gūšanas iespēju. Ja ne angļu paviršības, ļoti iespējams, vienīgā intriga pēdējā kārtā būtu – vai Francija uzvarēs Angliju. Jo punktu attiecība pēc spēles ar skotiem būtu uzskrējusi kā piekūns debesīs. Taču – nekā! Jo labāk mums, neitrālajiem vērotājiem.

Par spīti tam, ka Anglijā it kā ir visvairāk Sešu nāciju kausa prasībām atbilstošu spēlētāju, Anglijas izlases trenerim Lankasteram ir acīm redzamas problēmas nokomplektēt pienācīgu sastāvu. Par zināmu izmisumu liecina kaut vai tas, ka sastāvā cits pēc cita tiek mesti spēlētāji, kas vēl pat nav īsti paspējuši aizvērt ārstu kabinetu durvis. Kā Brauns, Louvs, Berits, Pārlings, Vuds. Visa šī svīta devās laukumā pret Skotiju. Visi, izņemot Beritu, kuram jau bija sagatavots 12. numurs, bet viņu atkal noķēra savainojums...

Ja visus iepriekšējos gadus angļus vietējie mediji vai nu slavēja, vai mierināja, tad šogad – Pasaules kausa gadā – viņus beidzot sāk tā kārtīgi bikstīt. No viņiem sāk prasīt titulus. Tas nozīmē, ka pēdējā kārtā pret Franciju Londonā būs jāspēlē pamatīga psiholoģiskā spiediena apstākļos. Vai angļi to izturēs un fotofinišā izraus uzvaru?

Francija savā vietā un elementā

Taisnība kārtējo reizi būs bijusi tiem, kas pirms turnīra prognozēja: Francija par titulu tā īsti necīnīsies, taču noteikti maisīsies pa kājām tiem, kas vēl cīnās. Itālijas – Francijas duelis bija turnīra neizteiksmīgā, garlaicīgākā spēle, kurā abas komandas bija samierinājušās ar saviem likteņiem.

Par godu šim duelim Francijas izlases treneri savandīja visas pamatsastāva iestrādnes, nomainot astoņus spēlētājus. Tas ir īstens franču stils, kas kaitina gan pašus spēlētājus, gan skatītājus, bet, ko tur noliegt, mulsina pretiniekus. 2011. gada Pasaules kausa finālisti visu šo ciklu ir centušies kaut vienu reizi salikt sastāva puzli, bet pie pirmajām grūtībām viss vienmēr beidzas ar malu malās dusmās izmētātiem kauliņiem. Francijā ir divi populāri un mūžam aktuāli joki par savu komandu. Viens no tiem: pat izlases galvenais treneris nekad nezina, kāds pēc nedēļas būs viņa komandas sastāvs. Un otrs ir kā turpinājums pirmajam: kaut kur tur ir jābūt komandai...

Francijas čempionāts ir pasaulē turīgākā regbija līga, kurā tiek spēlēts augsta līmeņa regbijs. Augsta līmeņa vietējo spēlētāju ir pārpārēm. Taču komanda ir nemitīgā pārbūves stadijā. Ja Īrijā un Velsā katra mājsaimniece var nedēļu uz priekšu precīzi prognozēt 15 spēlētājus, kas dosies laukumā pamatsastāvā, tad Francijā šādās prognozēs neviens adekvāts cilvēks nekad neielaistos.

Par spīti visam, Francijas izlase allaž pamanās veiksmīgi nospēlēt Pasaules kausā. Iespējams, viņu slota šogad atkal izšaus rudenī.

Arī pastarīšiem atliek gaidīt rudeni

Ja nenotiks nekas ārkārtējs, tad šogad koka karoti, ko pasniedz pēdējai vietai, saņems Skotija. Komanda, kas patīkami pārsteidza pirmajās kārtās, tā arī nav spējusi izcīnīt kādu uzvaru. Velsieši noteikti cer, ka skoti savu vārdu beidzot teiks pēdējā kārtā pret Īriju, taču maz ticams, ka būt vai nebūt spēlē īri atļausies kādas vaļības.

Skotiem ir jauna, perspektīva komanda, kas savu vārdu vēl teiks. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc šā gada neveiksmes Skotijā tiek uztvertas daudz mierīgāk nekā pērnā gada piektā vieta. Otrs iemesls: rudenī gaidāmais Pasaules kauss. Skotija ir trāpījusi ļoti labā grupā (kopā ar DĀR, Samoa, Japānu un ASV), no kuras grēks būtu neiekļūt ceturtdaļfinālā. Tas savukārt būtu labs panākums, turklāt jāpatur prātā, ka izslēgšanas spēlēs var visādi pārsteigumi gadīties...

Skoti var lepoties ar jauno spēlētāju paaudzi, kas, prasmīgi vadīta, tuvākajos gados varētu sasniegt lielas lietas. Šā gada turnīrā akūti trūka šāda līmeņa spēļu pieredzes. Lai arī komanda ir piedzīvojuši četrus zaudējumus, gūto/zaudēto punktu bilance ir tikai -25. Salīdzinājumam: pērn arī četri zaudējumi, viena uzvara un -91.

Ar klusām cerībām uz Pasaules kausu raudzīsies arī Itālija. Tiesa, viņiem grupa ne tuvu nav tik parocīga kā skotiem (kopā ar Īriju, Franciju, Kanādu, Rumāniju), taču gan īri, gan franči pēdējos gados no Itālijas rokām ir krituši. Itālija, pretēji Francijai, šā gada turnīrā tikpat kā ir salikuši savu sastāva puzli. Rezerves vēl palikušas vidējās līnijas komplektācijā, kur akūti trūkst individuāli spilgtu spēlētāju, kas arī labi prot spēlēt ar kāju. Taču Itālijas grupu cīņas spēlētāji dzimtenei kaunu noteikti nedarīs.

Interesanti, cik motivēti itālieši būs pēdējā kārtā pret Velsu, kuri uz Romu dosies pretiniekus sagraut, nevis vienkārši uzvarēt. Līdzīga situācija bija pērn, kad pēdējā kārtā Anglijai, lai kļūtu par čempioniem, vajadzēja +52, bet sanāca tikai +41. Velsai ar +41 šogad varētu arī pietikt...

Turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasZaudējumi+/-Punkti
1.Anglija431+376
2.Īrija431+336
3.Velsa431+126
4.Francija422+224
5.Itālija413-792
6.Skotija404-250

Rezultatīvākie spēlētāji

VietaSpēlētājsKomandaSpēlesPunkti
1.Lī HalfpenijsVelsa454
2.Džordžs FordsAnglija450
3.Džonatans SekstonsĪrija340
4.Greigs LeidlovsSkotija436
5.Kamiljs LopessFrancija435
6.Džonatans DžozefsAnglija420

Visvairāk piezemējumu

VietaSpēlētājsKomandaPiezemējumi
1.Džonatans DžozefsAnglija4
2. - 4.Raiss VebsVelsa2
2. - 4.Marks BenetsSkotija2
2. - 4.Luka MoriziItālija2

     [+] [-]

, 2015-03-16 15:54, pirms 10 gadiem
Ja IR un EN uzvar ar min 3:0, tad Velsai vajag + 29. Nekas neiespējams. Taču tikai tad ja EN gūst tikai 3 punktus... Protams, IT ielaiž visvairāk. Domaju, ka būs skatāms atvērts, uz daudziem piezemējumiem tendēts regbijs. Par Velsu - mazo regbija lielvalsti, kura ar saviem 3 miljoniem iedzīvotājiem spēj stabili turēties top regbija grandu vidū.

     [+] [-]

, 2015-03-16 23:35, pirms 10 gadiem
paldies par rakstu. Sen nebija šajā portālā tik kvalitatīvs lasīts.