Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Francijas regbisti kļūst par pirmajiem Pasaules kausa finālistiem

Agris Suveizda

Francijas regbisti kļūst par pirmajiem Pasaules kausa finālistiem
Velsas kapteinis Sems Vorbertons aptur Vensānu Klēru un pēc brīža tiks noraidīts
Foto: AP/Scanpix

Jaunzēlandes lielākajā pilsētā Oklendā tika noskaidrota pirmā Pasaules kausa izcīņas regbijā fināliste. Par to kļuva Francijas izlase, kas, vairāk nekā 60 minūtes spēlējot vairākumā, ar 9:8 pieveica Velsas regbistus. Visus deviņus punktus francūžiem ar soda sitieniem guva Morgāns Parra. Otra fināliste Austrālijas un Jaunzēlandes savstarpējā duelī rīt tiks noskaidrota turpat Oklendā, un arī šī mača sākums paredzēts plkst. 11:00 pēc Latvijas laika.

Bukmeikeru skatījumā spēles favorītes lomā bija Velsas izlase, kas pusfinālā iekļuva pirmo reizi kopš pirmās Pasaules kausa izcīņas, kas notika 1987.gadā un arī norisinājās Jaunzēlandē (otra mājiniece bija Austrālija, bet lielākā daļa maču tika aizvadīta tieši Jaunzēlandē). Velsa savā apakšgrupā uzvarēja Samoa (17:10) un sagrāva Namībiju (81:7) un Fidži (66:0), tomēr liktenīga izrādījās pati pirmā grupas cīņa pret DĀR (16:17). Toreiz Velsai, atspēlējoties no 0:10, izdevās gūt 16 punktus pēc kārtas, tomēr pēdējo vārdu ar piezemējumu un realizācijas sitienu teica pretinieki.

Ceturtdaļfinālā Velsa ar 22:10 pieveica C grupas uzvarētāju Īriju, kas negaidīti aiz muguras atstāja Austrāliju. Tikmēr francūži, kas pusfinālā iekļuvuši sesto reizi no septiņām iespējamām (un piekto pēc kārtas, kas ir atkārtots rekords), turnīru sāka ar uzvaru pret Japānu (47:21) un Kanādu (46:19), taču tad sekoja zaudējums Jaunzēlandei (17:37) un arī neveiksme pret Tongu (14:19). Šoks pret Tongu gan neliedza izcīnīt otro vietu un pēcāk ceturtdaļfinālā apklusināt Angliju (19:12), kas šajā finālturnīrā izcēlās arī ar vairākiem skandāliem.

Spēles sākums veiksmīgāks izdevās Velsai – devītajā minūtē ar precīzu soda sitienu rezultātu atklāja Džeimss Huks (3:0). Turpinājumā Velsa laukumā dominēja (Huks, paslīdot mitrajā "Eden Park" zālājā, nerealizēja soda sitienu), tomēr 19.minūtē velsieši saņēma sāpīgu triecienu – Sems Vorbertons, tiesnešaprāt, ar bīstamu paņēmienu apturēja Vensānu Klēru (dalīta pirmā vieta piezemējumu ziņā visā čempionātā), un velsiešu kapteinis saņēma diezgan apšaubāmu sarkano kartīti.

Nokļūstot vairākumā, Francija uzbruka ar pavisam citu iedvesmu, un 22.minūtē Morgāns Parra ar soda sitienu izlīdzināja rezultātu. Drīz pēc tam Dmitrijs Jašvili netālu no ieskaites laukuma bloķēja pretinieku sitienu, tomēr Francijai neizdevās šo velsiešu kļūdu pārvērst piezemējumā. Huks 30.minūtē atkal nerealizēja soda sitienu, toties pēc piecām minūtēm Parra savu izdevību izmantoja (6:3). Vairāk punktu līdz pārtraukumam netika gūti, un līdz ar to tas bija mazrezultatīvākais pirmais puslaiks Pasaules kausa izslēgšanas mačos kopš 1991.gada fināla, kad Austrālija bija vadībā ar 9:0.

Ja pirmā puslaika beigu daļā dominēja velsieši, otrā puslaika sākums krietni sekmīgāks bija Francijai. Les Blues aktīvi uzbruka un atkal tika pie soda sitiena – Parra bija precīzs trešo reizi no trijām (9:3). Viss ritēja par labu francūžiem, bet 59.minūtē beidzot iemesls uzgavilēt bija Velsas līdzjutējiem – Maiks Filipss, rādot, ka atdos piespēli, pie 22m līnijas piemānīja franču aizsargus, izspraucās starp pretspēlētājiem un veica piezemējumu (8:9). Velsiešiem gan neizdevās atgūt vadību – Stīvens Džounss netrāpīja realizācijas sitienu.

Panākuma iedvesmota, Velsa turpināja vētraini uzbrukt, bet Francijai, lai arī ar lielām pūlēm, izdevās veiksmīgi atsisties. Kaut arī cīņas gaita pēcāk izlīdzinājās, Francija joprojām darbojās vairāk no aizsardzības. Tikmēr Velsa pēdējās 10 minūtēs, atpalikdama tikai par punktu, necentās izspēlēt uz dropsitienu, bet gan mēģināja pārraut aizsardzības līniju un izdarīt piezemējumu. Tas gan neizdevās, toties 76.minūtē Francija pie pašas centra līnijas pārkāpa noteikumus – Lī Hālfpenijam pietrūka pavisam maz, lai kļūtu par mača galveno varoni. Pēdējās minūtēs velsieši turpināja izmisīgi uzbrukt, bet Francija aizsardzībā darbojās nevainojami un nosargāja uzvaru.

Velsa – Francija 8:9 (3:6)

Piezemējums: Maiks Filipss 59'
Soda sitieni: Džeimss Huks (1/3) 8' – Morgāns Parra (3/3) 22'35'51'

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: roberts.kuzmins

  +4 [+] [-]

, 2011-10-15 12:59, pirms 13 gadiem
angļi zaudēja frančiem ceturtdaļfinālā 12:19

par šo spēli - žel velsiešu, ka izniekoja tik daudz iespējas tikt finālā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-10-15 13:39, pirms 13 gadiem
O, labi, ka vismaz tagad ziņas par PČ regbijā parādās galveno jaunumu daļā. Francija spēlēja ļoti disciplinēti, taču joprojām esmu pārliecināts, ka PČ uzvarēs Jaunzēlandes un Austrālijas pusfināla pāra uzvarētājs.

  +3 [+] [-]

, 2011-10-15 13:47, pirms 13 gadiem
roberts.kuzmins rakstīja: Nemaz nezināju, ka iet pasaules čempis regbijā.. Uzzinu tikai tagad, kad jau fināls pienācis
Ja seko līdzi Latvijas ziņu portāliem, tad tiešām var nemaz nezināt, ka notiek PČ. Pie vainas noteikti ir ne tikai operativitātes trūkums. Galvenais iemesls ir priekš Eiropas skatītājiem neizdevīgā rīkošans vieta-Jaunzēlande, kas nozīmē, ka praktiski visas spēles notiek naktī vai agri no rīta, kā iemesla dēļ spēlēm ir grūti sekot līdzi un tāpēc krīt skatītāju auditorijas interese, kas nozīmē to, ka arī medijiem vairs nav tik liela gribēšana baigi censties atspoguļot čempionāta norisi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-10-15 16:32, pirms 13 gadiem
Velsieši bija pelnījuši spēlēt finālā. Bet viņiem rihtīgi neveicās ar soda sitieniem un realizaciju. Vislaik stabiņus ribināja. Nebūtu tas noraidījums, Velsa noteikti uzvarētu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-10-15 19:59, pirms 13 gadiem
sasperjods rakstīja: FRA ir izredzes pret AUS, bet nav pret JZL
nu ja LTV7 audzina mums krievijas ģeogrāfiju, bet pasaules ne....
krievijas ģeogrāfijā spēlē viena mūsu komanda,kuru mēs atbalstam daudzi...PK regbijā kā jau iepriekš kāds minēja,ka tomēr nepieņemamos laikos iet spēles - no rītiem ,tātad auditorija maza būtu un šaubos vai nauda ltv ir tik daudz ka var mētāties ar to !!! tā kā ja gribi skatīties tad skaties netā ,pk spēles nav grūti atrast kur skatīties.

     [+] [-]

, 2011-10-15 20:07, pirms 13 gadiem
Kris777 rakstīja: Ja seko līdzi Latvijas ziņu portāliem, tad tiešām var nemaz nezināt, ka notiek PČ. Pie vainas noteikti ir ne tikai operativitātes trūkums. Galvenais iemesls ir priekš Eiropas skatītājiem neizdevīgā rīkošans vieta-Jaunzēlande, kas nozīmē, ka praktiski visas spēles notiek naktī vai agri no rīta, kā iemesla dēļ spēlēm ir grūti sekot līdzi un tāpēc krīt skatītāju auditorijas interese, kas nozīmē to, ka arī medijiem vairs nav tik liela gribēšana baigi censties atspoguļot čempionāta norisi.
Kāda vaina vietai ?! tas mums, eiropiešiem nepiemēroti un turklāt nav jau tik traki...svarīgās spēles iet brīvdienās no 9 līdz 11plkst... vismaz ir ko no rīta paskatīties...un es nepiekrītu ka krītas auditorija, kas skatās regbiju, it īpaši Lielbritānijs valstīs kur tomēr regbijs ir cieņā...ņemot vērā arī faktu,ka daļu grupas spēles nebija jēgas skatīties,jo uzvarētājs jau zināms...turklāt piedalās arī daudzas valstis ar Jaunzēlandei pieņemamu laiku...tā kā jādalās brālīgi eiropiešiem ar āzijas un okeānijas valstīm lai viņiem arī kāds prieciņš tiek pareizajos laikos