Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Intriģējošais pusfināls

Pasaules kausa izcīņa regbijā šoreiz ir pārsteigumiem bagāta. Pēc tam, kad angļi un franči ceturtdaļfinālā "aizsūtīja mājās" Austrāliju un Jaunzēlandi, vairums prognozēja finālmaču Francija-Dienvidāfrika. Tagad ir skaidrs, ka arī šis paredzējums nepiepildīsies – angļi pusfinālā pārspēja francūžus, un nu dosies laukumā turnīra pēdējā spēlē aizstāvēt savu čempionu titulu. Bet kas būs viņu pretinieki?

Šovakar otrajā pusfinālā tiksies Dienvidāfrika un Argentīna. It kā jau viss ir skaidrs – Dienvidāfrika jeb "Springboks" – tāds ir komandas neoficiālais nosaukums – regbija pasaulē tradicionāli tiek vērtēts nesalīdzināmi augstāk nekā "Pumas" (argentīnieši), kaut gan šobrīd IRB pasaules rangā abas komandas turpat blakus vien ir. Statistika Argentīnai it kā neatstāj nekādas iespējas cerēt uz panākumu – visās 11 līdzšinējās abu komandu spēlēs uzvaru svinēja āfrikāņi, tiesa, komandas nekad nav tikušās pasaules čempionātos.

Par DĀR izlasi grūti pateikt kaut ko jaunu – visu laiku tā bijusi pasaules regbija elites komanda, 1995. gadā tika pasaules čempiona godā, 1999. gadā izcīnīja bronzas medaļas, vienmēr komandā bijuši izcili spēlētāji – arī šogad aizsargs Persijs Montgomerijs pretendē uz turnīra rezultatīvākā spēlētāja godu, bet Braienam Habanam ir visas iespējas kļūt par rekordistu vienā čempionātā izdarīto piezemējumu ziņā, apsteidzot leģendāro jaunzēlandieti Džonahu Lomu. Galu galā – kā viņi sagrāva angļus apakšgrupas turnīrā, atstājot – tomēr nu jau finālā iekļuvušos pasaules čempionus – sausā! Respektīvi, visiem skaidrs – favorīti ir dienvidāfrikāņi. Bet vai viss ir tik vienkārši, vai Argentīnai, ko vairums pazīst kā lielisku futbolistu, basketbolistu un volejbolistu zemi, ir, ko likt pretim? Ir, ir.

Jāsāk kaut vai ar jau pieminēto reitingu – pašlaik afrikāņi ir trešie, dienvidamerikāņi – ceturtie. Tik augstu vietu nejauši ieņemt nevar, un to argentīnieši godam pelnījuši – šajā pasaules čempionātā viņi spējuši pieveikt frančus, īrus, skotus – šie regbija grandi "pumām" bija pa zobam, turklāt bez sevišķām izredzēm mača gaitā izrauties no plēsīgā kaķa zobiem un nagiem. Komandā ir superzvaigznes – neticami, bet fakts – IRB Gada spēlētāja titulam (regbija "Oskaram") nominēti divi argentīnieši (Ernandess un Kontepomi), savukārt no tradicionālajiem favorītiem jaunzēlandiešiem (Makkavs), dienvidāfrikāņiem (Habana) un frančiem (Žuazons) tikai pa vienam! Vairums izlases dalībnieku spēlē Eiropas spēcīgākajos klubos, līdz ar to viņiem pietiek gan meistarības, gan nav nekādas bijības pret sāncenšu zvaigznēm. Līdzīgi dienvidāfrikāņiem, argentīniešiem vienmēr ir bijuši spēcīgi uzbrucēji, līdz ar to spēka cīņā kādai no komandām būs grūti iegūt pārsvaru. Abas komandas stabili spēlē aizsardzībā – arī šajā jomā grūti kādam dot priekšroku. Vārtu guvēji – vienāda līmeņa. Faktiski vienīgais arguments par labu DĀR – viņiem tomēr ir meistarīgāki malējie trīsceturtdaļnieki, kā arī lielāka psiholoģiskā pārliecība par saviem spēkiem. Taču, ja "pumas" ar savu uzbrucēju aktivitāti sasaistīs "antilopēm" rokas un kājas, spēle var izvērsties ļoti intriģējoša. Starp citu, pēdējā abu komandu spēlē 2005. gadā Buenosairesā 2005. gadā DĀR uzvarēja tikai 34:23.

Tāpēc arī vadošie regbija eksperti savās prognozēs – tiesa, sākoties "play-off" spēlēm tās ir bijušas arī stipri neprecīzas – ir ļoti piesardzīgi, izsakoties, ka DĀR vajadzētu vinnēt, bet ar ļoti niecīgu rezultāta starpību: varbūt pieci, varbūt septiņi punkti. Bet tas regbijā tiešām ir minimāls pārsvars – septiņus punktus komanda var gūt kaut vai spēles pēdējā uzbrukumā ar piezemējumu un precīzu realizācijas sitienu. Tāpēc diskusijās vairāk tiek spriests par to, kas izrādīsies pārāks – vai dienvidāfrikāņu "mašīna" vai dienvidamerikāņu emocijas un iedvesma.

Man jau šķiet, ka DĀR tomēr tiks finālā, bet īkšķus es turēšu par argentīniešiem – viņu sniegums pēdējos gados ir iedvesmojis daudzām tā dēvēto otrā un pat trešā ešalona komandām apjaust iespēju, ka, pareizi un neatlaidīgi darbojoties, var sasniegt līmeni, lai cienīgi sacenstos ar elites komandām. Pirms desmit gadiem Itālija bija Eiropas vareno peramais zēns, tagad tā ir respektējama komanda. Vai tad Portugāles sniegums neatbilda pasaules čempionāta līmenim? Bet Gruzija taču vienubrīd vispār bija gan speciālistu, gan līdzjutēju uzmanības centrā!

Nu, ko, vakar LTV 7 sporta pāŗraides sniedza patiesu gandarījumu – Latvijas futbolistu četri gūtie vārti Islandē, Vilkinsons&Co pārspēja frančus, šovakar noteikti atkal jāgaida negaidīti un patīkami brīži. Vispirms basketbols, tad regbijs – eh, kas par finālu varētu būt Anglija-Argentīna. Tiesa, arī Anglija-Dienvidāfrika nebūs sliktāks.


Rakstu sagatavoja:
Agris Brasliņš

Foto: AFP

     [+] [-]

, 2007-10-14 11:55, pirms 17 gadiem
kaidu ar nepacietību šo spēli!
totalizatora likšu uz argentīnu nezin bet tāda sajūta ka viņi pacels DĀR!
Arī uz argentīnu labs koeficents!nekas traks nenotiks ja zaudēšu vakar pateicoties Angļu koificentam 3.25 vineju labu naudu!

  -4 [+] [-]

, 2007-10-14 12:20, pirms 17 gadiem
Tas primais angļu piezemējums pašā sākumā arī visu izšķira.

     [+] [-]

, 2007-10-14 13:39, pirms 17 gadiem
tāds škrobis, ka franči zaudēja.. ļoti gribējās viņus redzēt fināla.. nesaprotu, kapēc franči aizsargājās.. manuprāt, ir ļoti stulbi cerēt nosargāt 2 punktu pārsvaru, kad vēl ir tik ilgi jāspēlē..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2007-10-14 13:50, pirms 17 gadiem
karoč arī šodien gulēt neiesim

  -1 [+] [-]

, 2007-10-14 13:50, pirms 17 gadiem
es esmu par dar, eng, franciju un jaunzeilandi kopsh chempja saakuma un nesaprotu kaapeec argentiinai ir tik daudz liidzjuteeju? just liiidzi argentiinai regbijaa ir tas pats kas shveicei hokejaa

     [+] [-]

, 2007-10-14 13:58, pirms 17 gadiem
vienmeer visur par zilajiem(argetiinu

     [+] [-]

, 2007-10-14 14:00, pirms 17 gadiem
futbols basis regbijs argentiina visur normaali kapaa un ja pieliek to ka tur ir daudz mazaak iedziivotaaju neka kkaadaa braziilijaa vai amerikaa. Karoch vinji ir labaakie

     [+] [-]

, 2007-10-14 14:02, pirms 17 gadiem
nesprotu kad un par ko makkavs un žuazons nominēti gada spēlētāja titulam, man viņi nesķiet savu komandu līderi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2007-10-14 15:10, pirms 17 gadiem
angli vinnees whatever un cerams ka viniem pretii staasies dienvidafrika
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2007-10-14 15:42, pirms 17 gadiem
Piekrītu Ašim. ARG līdz šim bijusi visgarlaicīgākā komanda, kura redzēta čempionātā (skatījos gan tikai tā sauktās top komandas).

     [+] [-]

, 2007-10-14 15:53, pirms 17 gadiem
bāc būs lielisks mačs:O

     [+] [-]

, 2007-10-14 16:25, pirms 17 gadiem
cikos sākas?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2007-10-14 21:55, pirms 17 gadiem
paldies

     [+] [-]

, 2007-10-14 22:04, pirms 17 gadiem
kpc argentiinieshi taa raud himnas laikaa?

     [+] [-]

, 2007-10-14 22:22, pirms 17 gadiem
kursh ir shii chempionaata rezultatiivaakais speeleetaajs?