Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Latvijas regbija 7 izlases mērķis Eiropas čempionātā – vieta A divīzijas desmitniekā

Jānis Pārums

Latvijas regbija 7 izlases mērķis Eiropas čempionātā – vieta A divīzijas desmitniekā
Foto: LRF

Latvijas Regbija federācijas (LRF) valde izvirzījusi regbija 7 izlasei Eiropas čempionāta A divīzijas turnīrā Kauņā mērķi iegūt vismaz desmito vietu par ko ”Avalon Hotel” Rīgā notikušajā preses konferencē informēja LRF prezidents Aleksandrs Zuments.

Ceturtdien Latvijas komanda devās uz Kauņu, kur sestdien un svētdien cīnīsies Eiropas čempionātā A divīzijā – pirmo reizi turnīrā starp tik daudzām spēcīgām komandām uzreiz, jo līdz 2010. gadam Eiropā gan nācās spēlēt dažādos turnīros pat pret vēl stiprākām komandām – kā Francija, taču tajā pašā laikā bija arī spēka ziņā vājākas. Šoreiz nebūs ļoti spēcīgu – tās tagad spēlē ”Grand Prix” līmenī (pirmās 12 Eiropas rangā), taču A divīzijā visas ir nopietnas pret kurām lielākoties līdz šim piedzīvoti zaudējumi.

Latvijas komanda centīsies nostiprināties A divīzijā, kurā spēlē regbija 7 komandas, kuras Eiropas rangā ieņem 13.-24. vietu. Šajā divīzijā Latvija pirmo reizi iekļuva pēc uzvaras pagājušajā gadā B divīzijas Ziemeļu zonas turnīrā, kas risinājās Upesciemā. Pirms sadalīšanas divīzijās līdz 2011. gadam, visas Eiropas komandas piedalījās kopīgos kvalifikācijas turnīros vācot punktus, taču spēku samēri brīžiem bija gaužām nesamērīgi. Spēcīgākās 12 komandas pēc tam sacentās finālturnīrā.

”Sagatavošanās procesā bijām vēlējušies vairāk pārbaudes spēļu, taču mūsu plānus labāk sagatavoties kā nākas šim turnīram izjauca lielās izlases gatavošanās, taču, diemžēl, esam tik mazi, ka šādas problēmas mums ir neizbēgamas,” sacīja Latvijas izlases menedžeris Jānis Zuments. Latvijas izlase klasiskajā regbijā pošas ļoti svarīgajai spēlei ar Horvātiju par vietu Eiropas Nāciju kausa A divīzijā, kas 21. jūnija vakarā notiks RFS stadionā Rīgā.

Komandā līdz pašam pēdējam brīdim bija pietiekami daudz kandidātu, bet pirms četriem mēnešiem sākot gatavošanos uz vietu sastāvā pretendēja apmēram 30 spēlētāji, sacīja komandas galvenais treneris lietuvietis Edmunds Ščavinsks.

”Sākumā skatījāmies cik spēlētāji ir gatavi fiziski, nodarbojāmies ar dažādiem spēles tehnikas elementiem,” viņš teica. ”Veidojot komandu vadījos pēc trim kritērijiem. Pirmais – disciplīna un vēlme apmeklēt treniņus; otrais – fiziskā, psiholoģiskā sagatavotība, tehnika un taktikas izpratne; trešais – tālākā perspektīva Latvijas regbija 7 izlasē. Šie kritēriji tika summēti un noteikts sastāvs.”

Komandas kapteinis Kauņā būs Valters Raņķis, kurš regbiju 7 iepriekš vienmēr spēlējis pie ilggadējā Latvijas izlases trenera Ulda Bautra, kurš ir viņa treneris arī regbija klubā ”Miesnieki”. Tagad komandai ir jauns treneris un līdz ar to – izmaiņas dažās niansēs.

”Katram trenerim ir savs stils, taču regbijs 7 nav tāda spēle, kur būtu kādi radikāli jaunumi. Trenera uzstādījums ir turēties pie vienas spēles sistēmas. Tai atbilstoši ir piemeklēti arī spēlētāji. Mazāk centīsimies spēlēt fiziski, vairāk censties, lai bumba ceļotu no spēlētāja pie spēlētāja.”

“Mums ir sabalansēts sastāvs, un ja kādam spēle nevedīsies, atradīsies līdzvērtīgs aizvietotājs. Lai gan spēlējam dažādos klubos, viens otru laukumā saprotam,” uzskata Latvijas regbija 7 izlases pēdējo gadu rezultatīvākais regbists Kristaps Bērziņš.

Latvijas Regbija federācijas ģenerālsekretārs Aivars Pilenieks preses konferences noslēgumā svinīgi nodeva komandai Māra Šmita saglabāto Latvijas karogu, kas iesvētīts tika dots līdzi Latvijas izlasei episkajā Pasaules kausa finālturnīrā 1993. gadā Edinburgā un kas bija līdzi Latvijas studentu izlasei pagājušajā gadā Kazaņā notikušajā Universiādē.

Latvijas izlases spēļu kalendārs (A apakšgrupa)

DatumsLaiksSpēle
14.06.10:22Latvija - Ukraina
14.06.14:06Lietuva - Latvija
14.06.16:00Dānija - Latvija

Svētdienas spēļu laiki atkarīgi no Latvijas izlases ieņemtās vietas apakšgrupā

Informāciju sagatavoja:
Valters Nikans, Latvijas Regbija federācijas preses sekretārs