Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Vai franči beidzot uzvarēs īrus 6 Nāciju kausā regbijā?

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Vai franči beidzot uzvarēs īrus 6 Nāciju kausā regbijā?
Foto: http://www.rbs6nations.com

Pagājušo piektdien ar interesantā un dinamiskā cīņā aizritējušu pirmās kārtas galveno spēli, kurā Anglija viesos izcīnīja svarīgu uzvaru pār Velsu, sākās prestižais un Eiropā nozīmīgākais regbija turnīrs 6 Nāciju kausa izcīņa. Pirmajā kārtā iztika bez pārsteigumiem, bet varbūt tādi notiks otrajā kārtā, kas paredzēta šajā nedēļas nogalē ar spēlēm Londonā, Dublinā un Edinburgā. Un tieši pēdējā no minētajām, Skotijas galvaspilsētā, ir vislielākās iespējas uz pārsteigumu. Taču kārtas galvenā uzmanība tiks pievērsta Dublinai, kur sestdien pēcpusdienā otrās kārtas spēlē īri uzņems frančus, kuri savus pretiniekus 6 Nāciju kausā nav uzvarējuši pēdējos trīs gadus.

Īri un franči negribēs trešo neizšķirtu četru gadu laikā

Abām komandām pēc pirmās kārtas ir pa uzvarai, un bez šaubām abas vēlēsies tikt pie otrā panākuma. Priekšrocības būs īriem, kas spēlēs savās mājās, taču, kā varējām redzēt pirmajā kārtā Velsas un Anglijas spēlē, “mājas sienas” līdzīgajos dueļos vēl neko negarantē. Mājiniekiem ir priecīga ziņa, jo īru rindās pēc traumas sadziedēšanas atgriežas komandas līderis un pagājušā turnīra rezultatīvākais spēlētājs Džonatans Sekstons (Nr.10), kurš ar 19 gūtajiem punktiem pagājušā gadā bija spēles varonis, “norokot” franču cerības un nodrošinot īriem uzvaru saspringtajā spēlē ar 22:20. Tāpat laukumā redzēsim arī pieredzējušo 8. numuru Džeimiju Heislipu, kuram arī pirmā kārta veselības problēmu dēļ gāja secen. Interesanti, ka vieta komandas pieteikumā nav atradusies Aienam Kītlijam, kurš spēlē pret Itāliju guva 14 punktus.

Francijas izlases treneris Filips Sentandrs atzīst, ka viņa komandas spēlētājiem jābūt atbildīgākiem un nedrīkst atkārtot pagājušo sestdien pieļautās nevīžības, jo citādi nebūs variantu pret pašreizējiem čempioniem, kas ir ļoti disciplinēta komanda. Savukārt, Īrijas treneris Džo Smits arī ir noraizējies par pretinieku komandas 10.numuru – Kamilu Lopesu, kurš ar pieciem precīziem soda sitieniem no sešiem guva visus 15 Francijas punktus uzvarā pār Skotiju. “Lopess ir ļoti labs spēlētājs, intuitīvs un instinktīvs, kas ļauj frančiem spēlēt dažādi, bet mēs esam gatavi dažādām taktikām, ko franči varētu pielietot. Viņi reizēm izmanto šauro tuneli, bet nedomāju, ka viņi spēlēs šauri,” sacīja Smits.

Šo abu komandu spēles allaž ir ļoti līdzīgas. Kā jau minēts, pagājušā gadā īri uzvarēja ar 2 punktu starpību, bet pirms tam divus gadus pēc kārtas ir bijis neizšķirts (pēdējos desmit gados Sešu nāciju kausā 4 reizes ir bijis neizšķirts rezultāts, un pusē gadījumos jeb divas reizes tas ir fiksēts tieši Francijas un Īrijas spēlēs – aut.piez.). Franči nav uzvarējuši Īriju Sešu nāciju turnīrā kopš 2011.gada, tāpēc mēģinās atkārtot pirms četriem gadiem Dublinā paveikto.

Skoti revanša pilni par sagrāvi 2014.gadā

Pagājušajā gadā Kārdifā Velsa iznīcināja Skotiju ar 51:3, veicot 7 piezemējumus, tiesa, 23.minūtē skoti piedzīvoja nepatīkamu brīdi, paliekot mazākumā un bez sava līdera, jo par rupjību tika noraidīts Stjuarts Hogs (Nr.15). Pirms diviem gadiem Edinburgā Velsa tikai no otrā puslaika vidus spēja lauzt spēles gaitu un beigās izcīnīt grūtu uzvaru. Arī šoreiz velsiešiem Skotijas galvaspilsētā neklāsies viegli. Pēdējo reizi skoti velsiešus 6 Nāciju kausā ir uzvarējusi 2007.gadā, kad savās mājās viņi bija pārāki ar 21:9. Skotijai ir iespējas atkārtot pirms astoņiem gadiem paveikto, jo skoti ir progresējuši, parādot arī lielisku aizsardzību un neļaujot pirmajā spēlē frančiem veikt piezemējumu. Skotija noteikti ies uz uzvaru, lai mēģinātu tāpat kā pirms diviem gadiem iekļūt trijniekā. Taču Velsa pēc zaudējuma pirmajā kārtā par uzvaru “sitīsies" vēl negantāk. Tā kā arī šai spēlei vajadzētu būt interesantai. Velsai palīdzēt nevarēs Džordžs Norts, kurš pirmajā kārtā pret angļiem divas reizes saņēma nopietnus triecienus pa galvu, taču spēli pabeidza. Savukārt Skotijas izlases pieteikumā vieta nav atradusies vienīgā piezemējuma autoram spēlē ar Franciju Dagijam Faifam, savainojuma dēļ palīdzēt nevarēs arī Seimors, līdz ar to pamatsastāvā vieta atradusies veterānam Šonam Lamontam, kurš spēlēs labajā flangā ar 14. numuru.

Šo komandu spilgtākā cīņa bija 2010.gadā, kad pēdējās sekundēs ar piezemējumu un realizācijas sitienu Velsa izrāva uzvaru 31:24 pār tobrīd 13 spēlētāju sastāvā palikušo Skotiju.

Itāļi mēģinās patraucēt angļu “vieglo pastaigu”

Lai arī Itālija mēģinās kaut ko darīt, lai pret Angliju beidzot izcīnītu pirmo uzvaru, jo līdzšinējā bilance “squadrai azzuro” pret angļiem ir visai bēdīga, esot “sausā” 0-20, tomēr viennozīmīgi favorīti ir angļi. Neskatoties uz daudzu spēlētāju traumām, angļi atklāšanas spēlē rādīja ļoti labu sniegumu, it īpaši otrajā puslaikā, kad spēja lauzt spēles gaitu un izcīnīt pelnītu uzvaru. Pagājušā gadā Romā itāļi ļāva angļiem izdarīt 7 piezemējumus un cieta sakāvi 11:52. Šogad varbūt nebūs tik graujošs rezultāts, bet šaubām par uzvarētāju “Tvikenhemas” stadionā nevajadzētu būt, it īpaši ņemot vērā Itālijai nepatīkamos faktus par izbraukuma spēlēm, kurās viņi 6 Nāciju kausā tikai vienu reizi ir uzvarējušas (2007.gadā pret Skotiju – aut.piez.), un astoņās spēlēs viesos pie angļiem itāļiem punktu bilance ir -275.

Daži no “traumēto” saraksta angļiem jau sākuši treniņus un plāno atgriezties drīzumā laukumā, taču nepatīkama ziņa ir sakarā ar Deividu Vilsonu (Nr.3), kuram operācijas dēļ vajadzēs izlaist trīs mēnešus. Anglijas treneris Stjuarts Lankasters ir pieteicis tos pašus spēlētājus, ko pret Velsu, bet Žaks Brunels itāļiem veicis četras izmaiņas, piesakot divus ļoti pieredzējušus spēlētājus, nupat traumu izdziedējušo Marko Bortolami un Mauro Bergamasko, kuriem tās būs attiecīgi 111. un 101. spēle izlasē.

Visi regbija fani ir aicināti kopā skatīties spēles uz lielā ekrāna viesnīcā "Mercure", Elizabetes ielā 101, pie centrālās dzelzceļa stacijas.

Turnīra tabula

VietaKomandaUzvarasZaudējumi+/-Punkti
1.Īrija10+232
2.Francija10+72
3.Anglija10+52
4.Velsa01-50
5.Skotija01-70
6.Itālija01-230

Otrā spēļu kārta

DatumsSpēleLaiks
14. februārisAnglija – Itālija16:30
14. februārisĪrija – Francija19:00
15. februārisSkotija – Velsa17:00

Visas spēles tiešraidē "France 2" kanālā "Lattelecom" televīzijas ārzemju tematiskajā pakā.

     [+] [-]

, 2015-02-14 13:56, pirms 10 gadiem
NĒ!!!

     [+] [-]

, 2015-02-16 11:32, pirms 10 gadiem
Apsveicu autoru ar lielisku debiju