Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Velsai un Īrijai vēsturiski panākumi svešās zemēs, Gruzijai - mājās

Juris Miņins
Juris Miņins

Velsai un Īrijai vēsturiski panākumi svešās zemēs, Gruzijai - mājās
Foto: AFP/Scanpix

Vakardien Velsas un Īrijas izlases tika pie panākumiem mačos pret, attiecīgi DĀR (13:12) un Jaunzēlandi (23:12), kas abām komandām bija pirmās uzvaras pār šiem pretiniekiem viņu laukumos.

Šajā nedēļas nogalē turpinājās starptautiskā regbija testu mači un, ja salīdzina to iznākumus ar pirmajā nedēļā fiksētajiem, tad šoreiz Eiropas komandām izdevās daudz veiksmīgāki mači, jo pie panākumiem tika gandrīz visas Sešu nāciju čempionāta dalībnieces.

Vispirms Francija, lai arī ne bez grūtībām, taču pārspēja Japānas komandu. Spēles pirmajā daļā japāņi demonstrēja ļoti konkurētspējīgu sniegumu, ar diviem piezemējumiem izceļoties Rohejam Jamanakam, taču otrajā spēles daļā francūži spēja lauzt mača gaitu un nosvērt mača kausus par labu sev – 20:15.

Nākamajā mačā Īrija ciemojās Jaunzēlandes laukumos. Jāsaka, ka pēdējos gados sanāca redzēt kā īri Dublinā pāris reizes ir sakāvuši "All Blacks", taču izbraukumā Endija Farela vadītajai vienībai tas nekad vēl nebija izdevies un, protams, jaunzēlandiešu spēks savās arēnās ir pilnīgi citā līmenī kā izbraukumā. To arī labi varēja redzēt pirms nedēļas, kad mājās spēlējošā izlase neatstāja nekādas cerības viesiem no Īrijas (42:19).

Šoreiz gan bija cits stāsts, jo Aiena Fostera padotie vairāk cīnījās ar sevi un disciplīnas ievērošanu (divas dzeltenās un viena sarkanā kartīte) nevis īriem, kamēr viesi demonstrēja, lai arī, varbūt, ne pašu izcilāko, taču ļoti labu spēli visos komponentos, tāpēc viņu panākums drīzāk bija loģisks nekā pārsteidzošs (23:12).

Uzvarētāju rindās abus piezemējumus veica Endrjū Porters, kamēr zaudētāju rindās izcēlās Bodens Barets un Viljams Džordans.

Īrijas izlasei šī bija pirmā uzvara izlases pastāvēšanas vēsturē pār "All Blacks" komandu, kas izcīnīta uz Jaunzēlandes zemes. Savukārt mājiniekiem šis bija pirmais zaudējums Frosita Bara vārdā nosauktajā stadionā kopš 2009. gada.

Par zaudējumu pirmajā kārtā revanšējās arī Anglija, kas ar 25:17 tika galā ar Austrāliju. Ja pirmajā mačā angļi nespēja nodemonstrēt to spēli, kas varētu tikt uzskatīta par viņu šī brīža maksimumu, tad vakardien bija redzams, ka Edijs Džonss ir spējis atrast pareizos vārdus un taktiskos risinājumus, lai jau no pirmajām minūtēm viņa padotie dotos uz priekšu un, kas nav mazsvarīgi, spētu gūt punktus.

Jau no spēles pirmajām minūtēm angļi veidoja veiksmīgus uzbrukumus un ieguva pārsvaru, ko vēlāk austrālieši, lai arī mēģināja, taču nespēja sadeldēt. Tiesa, uzvarētāju kontā tikai viens piezemējums, ko veica Bilijs Vunipola. Austrālieši atbildēja ar diviem (Taniela Toupu un Samu Kerevi kontā), taču visu izšķīra mājinieku noteikumu pārkāpumi un Ovena Farela precīzie sitieni vārtos.

Taču lielākais pārsteigums tika fiksēts Dienvidāfrikas Republikā, kur esošie Pasaules kausa ieguvēji tikās ar Velsu un atzina viesu pārākumu ar 12:13. Jau pirms nedēļas DĀR komandai nācās pamatīgi nopūlēties, lai atspēlēties, taču otrajā mačā, kas pagāja tādā pat nepiekāpīgā cīņā, labāki izrādījās Velsas "Pūķi".

Mača likteni izšķīra tikai viens piezemējums, taču tas bija vienīgais šī mača piecu punktu uzbrukuma noslēgums, kā arī Džošs Adamss to izpildīja divas minūtes pirms mača beigām, kas ļāva Garetam Anskombam izpildīt realizācijas sitienu, kas arī nodrošināja uzvaru velsiešiem.

Skotijas valstsvienība tikās ar Argentīnu un te ir vietā atgādināt, ka pirms nedēļas argentīnieši abu komandu duelī uzvarēja ar 26:18 un arī pirms šī mača bukmeikeri dienvidamerikāņu izredzes uz uzvaru vērtēja augstāk.

Tiesa, šoreiz argentīnieši spēlēja sev raksturīgo regbiju – ātru, konkurējošu un agresīvu. Tiesa, tikpat paredzami bija tas, ka šādā regbijā viņu dienvidnieku temperaments teju katrā mačā garantē komandai kādu dzelteno kartīti un šī spēle nebija izņēmums. Emiliano Bofeli pirmajā puslaikā ar diviem precīziem soda sitieniem ļāva argentīniešiem konkurēt ar skotiem, bet otrajā puslaikā nopelnīja dzelteno kartīti un ļāva skotiem noorganizēt izrāvienu pret ko mājiniekiem nebija pretargumentu un spēle noslēdzās ar rezultātu 6:29.

Visbeidzot šodien notika principiāla cīņa starp Eiropas komandām, jo Sešu nāciju kausa vājākā komanda Itālija tikās ar Eiropas čempionāta spēcīgāko izlasi, Gruziju. Principiāla šī spēle ir tāpēc, ka jau daudzus gadus tiek runāts, ka itāļi ir nekonkurētspējīgi uz vadošo izlašu fona un viņus ir jāmaina pret gruzīniem, taču tālāk par runām lieta nav pavirzījusies.

Viens no iemesliem bija arī tas, ka līdz šim "Lelos", lai arī ar vārdiem bija tikuši tālu, laukumā itāļus nebija pieveikuši. Līdz šai dienai.

Jāsaka, ka gan pēc puslaiku rezultātiem, gan pēc rezultāta izmaiņām nebija tā, ka kādai komandai būtu liels pārsvars, taču, pateicoties labākai momentu realizācijai un veiksmīgiem sitieniem pa vārtiem Tedo Abžandadzes un Gelas Aprasidzes izpildījumā Gruzijas izlase Tbilisi spēja lauzt negatīvo tendenci un beidzot pārspēt Itālijas komandu ar 28:19.

2022. gada vasaras starptautiskā regbija testu mači, 9.-10. jūlijs

MājiniekiViesiRezultāts
JapānaFrancija15:20
JaunzēlandeĪrija12:23
AustrālijaAnglija17:25
DĀRVelsa12:13
PortugāleArgentīna B35:48
ArgentīnaSkotija6:29
GruzijaItālija28:19
UrugvajaRumānija
KanādaSpānija

Izmantotie resursi:
https://www.world.rugby/