Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

''Garkalne/Livonia'' regbistu mērķis ir trešais Latvijas čempionu tituls pēc kārtas

Juris Miņins
Juris Miņins

''Garkalne/Livonia'' regbistu mērķis ir trešais Latvijas čempionu tituls pēc kārtas
Foto: RFC "Livonia"

''Garkalne/Livonia'' sestdien, 10. oktobrī plkst. 15.30 Upesciema stadionā dosies cīņā pret ''Miesnieki/Ķekava'', lai censtos kļūt par pirmo komandu kopš 2002. gada, kam izdevies gūt Latvijas čempionu nosaukumu regbijā vismaz trīs gadus pēc kārtas.

''Mēs ļoti vēlamies pārspēt ''Miesniekus'' šajā spēlē, kurā mūsu pretinieki izies laukumā savā spēcīgākajā sastāvā,'' pirms spēles paudis RFC ''Livonia'' prezidents Vigo Valdavs.

Tieši ''Miesnieki'' ir pēdējie, kam izdevies gūt zelta medaļas trīs gadus pēc kārtas. Vēl vairāk: no 1997. līdz 2002. gadam ''Miesnieki'' Latvijas čempionātā uzvarēja sešas reizes pēc kārtas. Otra iespaidīgākā sērija no 1992. līdz 1995. gadam pieder RAF komandai, kas spēlēja Latvijas čempionātā vēl vairākus gadus pēc PSRS čempionātā kādreiz spēlējušās meistarkomandas izjukšanas.

2007. gadā dibinātais RFC ''Livonia'' pirmos gadus spēlēja tikai regbiju 7, bet kopš 2010. gada piedalās arī Latvijas čempionātā klasiskajā regbijā. Pirmās sezonas nebija vieglas, jo 2010. gadu ''Livonia'' noslēdza septītā starp desmit komandām, 2011. gadā jau spēlēja izslēgšanas turnīra mačā par bronzas medaļām ar ''Miesniekiem'' un zaudēja ar 17:37, pēc tam 2012. gadā atkārtoti finišēja ceturtā no astoņām komandām, kam sekoja triumfs 2013. un 2014. gadā.

Zelts 2013. gadā tika iegūts ''Top 4'' turnīra pēdējā spēlē uzvarot ''Miesniekus'' ar 26:5, bet 2014. gadā, ''Miesniekiem'' nemaz nespēlējot Latvijas čempionātā, tā finālā ar 19:15 livonieši uzvarēja ''Ovālu'', tagadējo ''TFS Bulduri'', kas tagad sestdien Mazajā finālā plkst. 12 Upesciemā spēlēs par bronzas medaļām ar LMT/''Ežiem''.
''Livonia'' sezonu var sadalīt divās daļās un ne tāpēc, ka šīm daļām pa vidu bija Ļatvijas kausa izcīņa, kurā mūsu klubs bija spiests beigt uz skumjas nots, taču sezonas līdz šim aizraujošākajā spēlē, kad kausa pusfinālā īsi pirms beigām atguva vadību, taču pēdējās sekundēs to pazaudēja, lai finālā iekļūtu pretinieki. Tādējādi ''Livonia'' zaudēja iepriekšējā gadā pirmo reizi izcīnīto kausu.

Visu ziemu cītīgi trenējušies, ''Livonia'' regbisti negaidīti viegli pirmajā sezonas spēlē ar 38:12 uzvarēja vicečempionu komandu ''TFS Bulduri'' cīņā par nu jau tradicionāli Prezidenta kausu. Bet jau pirmajā spēlē čempionātā ''Livonia'' ar negaidītu 43:40 uzvarēja ''Fēniksu'' un ar 17:10 ''Ežus'', netiekot pie bonusa punkta. Tad sekoja zaudējums ''miesniekiem'' ar 15:34 un nepatīkams 0:17 pret ''TFS Bulduriem'' savā laukumā.

Situācija turnīra tabulā tādēļ nebija patīkama, taču sekoja atdzimšana septembra kampaņā, kurā ''Livonia'' guva četras uzvaras - ar 47:15 revanšējoties ''Bulduriem'', ar 84:0 pār ''Miesniekiem'', pareizāk sakot, šī kluba otrajam sastāvam, ar 80:5 pār ''Fēniksu'' un ar 45:3 pār ''Jūrmalu''/LLU. Četrās spēlēs ''Livonia'' izdarīja 40 un ielaida trīs piezemējumus.

Iepriekšējā spēlē 3. oktobrī ''Livonia'' bez lielām problēmām uzvarēja ''Ežus'' ar 52:7, bet ceturtdien saņēma uzvaru pār ''Jūrmalu'', kam tika piešķirts tehniskais zaudējums ar 0:30, jo pretinieki tā arī nespēja atrast laiku noorganizēt mājas spēli sezonas laikā.

''Livonia'' spēlētāji ir arī individuāli labākie pēc punktiem un piezemējumiem. Tik pārliecinoši, ka praktiski viņu pozīcijas vairs neviens nevar apdraudēt. Kristaps Bērziņš ir pirmais ar 107 punktiem. Mihails Tumins (''TFS Bulduri'') ir otrais ar 73 punktiem. Seko livonietis Dāvis Jansons ar 62, Reinis Zalte (''Fēnikss'') ar 43 un Mārtiņš Bokišs (LMT/''Eži'') ar 41 punktu.

Pēc izdarītajiem piezemējumiem Jansons ar 12 ir pārliecinošs līderis, jo nākamajiem - Leno Bramanim no ''Miesniekiem'' un Santim Podānam no ''Bulduriem'' ir pa septiņiem.

Sestdien noslēgsies klubu regbija sezona Latvijā, bet jau nākamajā nedēļā sāksies Ļatvijas izlases treniņi spēlēm Eiropas Nāciju kausā pret Ungāriju 31. oktobrī mājās un Kipru 7. novembrī viesos. ''Garkalne/Livonia'' galvenais treneris Toms Zibolis rekomendējis 17 ''Livonia'' spēlētājus izlases kandidātos rudens ciklam.

Šie spēlētāji ir pirmās līnijas uzbrucēji Gundars Grieķis, Uvis Vasiļenko, otrās līnijas uzbrucēji Valts Ripa, Kristaps Martinsons, trešās līnijas uzbrucēji Egidijus Šemeta, Mārtiņš Rundāns, Artūrs Kisle, No.8 Edijs Libers, cīņas pussargi Valters Raņķis, Norberts Bekmanis, centra trīsceturtdaļnieki Vigo Valdavs, Dāvis Jansons, Dāvis Gauja, malējie trīsceturtdaļnieki Roberts Miksons, Pavels Tulubjevs, Juris Pavlovs un aizsargs Kristaps Bērziņš.

Informāciju sagatavoja RFC "Livonia"