Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"Rugby Europe" paziņo par Superkausa izveidi

Juris Miņins
Juris Miņins

"Rugby Europe" paziņo par Superkausa izveidi
Epizode no Portugāles un Spānijas izlašu cīņas 2021. gada EČ, Foto:EPA/Scanpix

Eiropas regbija savienība ("Rugby Europe") ir paziņojusi, ka jau 2021./2022. gada sezonā norisināsies jauns Eiropas klubu regbija turnīrs – Eiropas Superkauss, kurā piedalīsies komandas no septiņām valstīm.

"Rugby Europe" ir Eiropas regbija savienība, kas līdz šim ir rīkojusi Eiropas izlašu mačus, taču šodien organizācija ir paziņojusi, ka no 2021./2022. gada sezonas viņi iesaistīsies arī klubu regbijā, jo rīkos Eiropas regbija Superkausu.

Šis turnīrs ir paredzēts Eiropas regbija otrā ešelona valstu klubiem, tāpēc tajā būs pārstāvētas septiņas valstis – Gruzija, Izraēla, Beļģija, Nīderlande, Spānija un Portugāle pirmajā sezonā būs pārstāvēta ar vienu komandu katra, bet Krievija deleģējusi uz šo turnīru divas vienības. Komandas būs sadalītas divās konferencēs pēc reģionālā principa (Austrumu un Rietumu konferences), katrā pa četrām komandām.

Starp dalībniekiem ir arī Krievijas spēcīgākā komanda, Krasnojarskas "Enisey-STM", kuru rindās jau daudzus gadus spēlē Latvijas vadošie profesionālie regbisti – Uldis Saulīte un Jurijs Baranovs. Kransojarskas komandai ieprikšējos gados arī ir iekrāta diezgan pamatīga eirokausu pieredze, kas liek domāt, ka šī komanda varētu būt starp galvenajiem favorītiem uz uzvaru arī jaunajā turnīrā.

Superkausa struktūra paredz, ka katrā apakšgrupā komandas no septembra līdz decembrim izspēlēs pa sešām spēlēm, t.i., pa divām ar katru no pretiniekiem (mājās un izbraukumā) un pēc grupu turnīra divas labākās komandas kvalificēsies izslēgšanas mačiem. Čempionus kronēt ir paredzēts 2022. gada maijā.

Jāpiebilst, ka neskatoties uz ambiciozo turnīra nosaukumu, Superkauss pēc spēka būs tikai trešais turnīrs Eiropas klubu regbijā, jo spēcīgākās komandas spēlē Čempionu kausā, bet pārējie trīs vadošo čempionātu (Anglijas Premjerlīgas, Francijas Top 14 un Apvienotā regbija čempionāta) klubi spēlē Izaicinājuma kausā. Jāpiebilst, ka Covid-19 un tā ietekmju dēļ 2021./2022. gada sezonā divos spēcīgākajos starptautiskajos Eiropas klubu regbija turnīros netiek pielaistas komandas, kas spēlē ārpus "lielā trijnieka" čempionātiem.

Oficiālajā paziņojumā, ko izplatīja "Rugby Europe" gan ir norādīts, ka, lai arī pirmajā sezonā piedalīsies vien astoņas komandas, organizācijas mērķis ir paplašināt šo turnīru, iesaistot jaunas komandas un jaunas valstis, tādējādi attīstot augsto sasniegumu regbiju.

Jāatzīmē, ka pirmajā sezonā "aiz borta" ir palikušas Vācija un Rumānija, kas arī ir acīmredzamie virzieni, kurā Superkauss nākotnē varētu paplašināties.

Eiropas regbija Superkauss 2021./2022.

AustrumiRietumi
"Black Lion" (Gruzija)"Brussels Devils" (Beļgija)
"Tel-Aviv Heat" (Izraēla)"Delta" (Nīderlande)
"Enisey-STM" (Krievija)"Lusitanos" (Portugāle)
"Lokomotiv Penza" (Krievija)"Castilla y Leon Iberians" (Spānija)

Izmantotie resursi:
https://www.rugbyeurope.eu/