Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Britu salu apvienotā izlase DĀR tūri sāk ar "Lions" pieveikšanu

Juris Miņins
Juris Miņins

Britu salu apvienotā izlase DĀR tūri sāk ar "Lions" pieveikšanu
Džošs Adamss, Foto:AFP/Scanpix

Šovakar Dienvidāfrikas Republikas galvaspilsētā Johanesburgā tika aizvadīta pirmā britu un īru "Lauvu" tūres spēle pret DĀR komandām. Tiekoties ar vietējo "Lions" klubu, Britu salu komanda uzvarēja ar 56:14.

Britu un īru "Lauvas" ir komanda, kurā apvienoti labākie Anglijas, Īrijas, Velsas un Skotijas regbisti un šī vienība reizi četros gados tiek savākta, lai doties cīņā pret pasaules vadošajām regbija nācijām, kas parasti gan pārstāv dienvidu puslodi. Spēles notiek tūres formātā, t.i., katrā reizē tiek izvēlēta viena valsts, kuras klubi un izlase arī stājas priekšā Britu salu komandai.

Iepriekšējā sērija, kas risinājās 2016. gadā, notika Jaunzēlandē, bet 2021. gada pretinieki ir no Dienvidāfrikas Republikas. Tiesa, sākumā viesi "iesildās" ar mačiem pret klubu komandām un DĀR otro izlasi, bet pēdējie trīs (no astoņiem) mači notiks pret DĀR nacionālo komandu.

Pirmie DĀR tūres pretinieki britu un īru komandai bija Johanesburgas "Lions", kas ir viens no spēcīgākajiem valsts regbija klubiem. Jāsaka, ka šajā "Lauvu" duelī viesi gan bija favorīti, jo DĀR galvaspilsētas komanda mačā nepiedalījās labākajā sastāvā, tā kā vadošie spēlētāji ir izsaukti uz nacionālo izlasi.

"Lauvas", kuri pārstāv ziemeļu puslodi sevi arī ļoti labi parādīja no pirmajām minūtēm – trešajā mača minūtē ātro uzbrukumu noslēdza Lūiss Rīzs-Zemits, bet viņa piemēram, visai "Lions" komandai rādot kopumā pārliecinošu spēli, sekoja Hemišs Vatsons un Ali Praiss.

Puslaika izskaņā gan vietējā komanda guva vienu piezemējumu, panākot 21:7, bet Viņa Džonsa piezemējums jau pēdējās puslaika sekundēs tika anulēts pēc videoatkārtojuma noskatīšanās.

Otro puslaiku ar piezemējumu atklāja 2019. gada Pasaules kausa labākais piezemējumu guvējs Džošs Adamss. Velsietis, kuram šī bija pirmā spēle apvienotajā Britu salu komandā, tādā veidā vien iesildījās, jo otrajā puslaikā guva vēl trīs piezemējumus, uzstādot jaunu "Lauvu" komandas rekordu – gan puslaikā, gan visā mačā gūto piezemējumu ziņā. Tāpat viņš uzreiz ierindojas dalītā trešajā vietā pēc komandas sastāvā gūtajiem piezemējumiem, no līdera, īra Tonija O'Railija atpaliekot vien par diviem veiksmīgiem uzbrukuma noslēgumiem.

Runājot par otro puslaiku kopumā, tas pagāja Britu salu izlases zīmē un, lai arī Johanesbugas komanda mēģināja iedzelt saviem pretiniekiem ar ātrajiem uzbrukumiem, viņiem tas izdevās vien epizodiski. Spēles beigu rezultāts – 56:14 par labu britu un īru "Lions" vienībai.

"Lions" savu tūri pa Dienvidāfrikas Republiku turpinās un 7. jūlijā Johanesburgā tiksies ar Durbanas "Sharks" vienību.

Tāpat testu mačus aizvadīja arī citas izlases. Tā Īrija tikās ar Japānu, kas bija abu komandu pirmā savstarpējā spēle kopš īru zaudējuma 2019. gada Pasaules kausā. Jāsaka, ka šis mačs arī nebija viegls, jo īriem bija jāiztiek bez "Lauvu" sastāvā iespēlētajiem regbistiem (tādi bija septiņi) un arī komandas kapteinis Džonijs Sekstons, Sajans Hīlijs un Kīts Ērls, šajā spēlē nepiedalījās.

Ar šādu diezgan eksperimentālu un mazpieredzējušu sastāvu Īrijas izlase cīnījās ar ļoti motivētajiem japāņiem, kuri arī pirmie guva punktus šajā mačā. Paši īri arī nebija uzdevumu augstumos, jo pirmajā puslaikā pieļāva daudz kļūdas, lai arī pārtraukumā devās ar minimālu pārsvaru 19:17.

Japānas komanda maču noslēdza ar četriem piezemējumiem, taču mača izskaņā neprata panākts savu un pie rezultāta 31:33 ļāva mājniekiem gūt divus bezatbildes soda sitienus – 31:39.

Tāpat arī jāpiebilst, ka Velsa šodien tikās ar Kanādu un svinēja ļoti pārliecinošu panākumu – 68:12.

2021. gada vasaras starptautiskā regbija testu mači

MājniekiViesiRezultāts
Maori All BlacksSamoa38:21
JaunzēlandeTonga102:0
ĪrijaJapāna39:31
VelsaKanāda68:12
RumānijaArgentīna
AnglijaASV
UrugvajaArgentīna B

Britu un īru "Lauvu" tūre pa DĀR, 2021. gads

DatumsPretiniekiRezultāts
03.07.Lions56:14
07.07.Sharks
10.07.Bulls
14.07.DĀR A
17.07.Stormers
24.07.DĀR
31.07.DĀR
7.08.DĀR