Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Regbija sezonu sestdien atklās spēle par Prezidenta kausu

Andrejs Siliņš

Abas spēcīgākās pagājušā gada Latvijas regbija komandas ”Garkalne/Livonia” un līdzšinējais RK ”Ovāls”, tagad ”TFS Bulduri”, sestdien RFS stadionā Krišjāņa Barona ielā 116a izcīnīs Latvijas Regbija federācijas Prezidenta kausu spēlē, kas otro gadu pēc kārtas oficiāli ievadīs sezonu.

Šāda Superkausam raksturīga spēle pirmo reizi notika iepriekšējā LRF prezidenta Jura Silova darbības laikā, taču viņš ir noliedzis, ka tā būtu viņa ideja. ”Būtībā tā bija klubu iniciatīva, ka sezonas beigās vajadzētu noteikt pašu, pašu labāko komandu. Arī spēlētājiem tā ir iespēja sevi parādīt sezonas beigās,” jaunizveidoto sacensību toreiz pamatoja Silovs.
Noslēgt sezonu ar Prezidenta kausu izdevās tikai pirmajā reizē 2012. gadā, kad Latvijas čempionāta pēdējā kārtā tikās čempiontitulu jau nodrošinājušie ”LDE Miesnieki” un Latvijas kausa īpašnieki ”LMT/Eži”, kādēļ tika nolemts padarīt vērtīgāku spēles statusu.

Par pirmajiem Prezidenta kausa ieguvējiem kļuva ”LDE Miesnieki”, kuri uzvarēja ar 39:7. Iecere turpināt cīnīties par Prezidenta kausu palika, taču nākamajā – 2013. gada nogalē dažādu iemeslu dēļ šādu spēli rudenī nebija iespējams aizvadīt, kādēļ tā tika pārcelta uz nākamā gada sākumu, lai ar vienu kārtīgu spēli varētu skaļi atklāt sezonu. Līdz ar to vienmērīgāk sadalījās sezonas galvenie notikumi: pavasarī Prezidenta kausa izcīņa, vasaras vidū – Latvijas kausa izcīņa, bet rudenī – spēles par valsts čempionāta godalgām.

Pēc Aleksandra Zumenta stāšanās LRF prezidenta amatā, otrā izcīņa notika jau pavasarī, kad 2014. gada 6. aprīlī Siguldā iepriekšējā gada čempioni ”Garkalne/Livonia” ar 31:3 uzvarēja Latvijas kausa izcīņas finālistus RK ”Fēnikss”. Latvijas kausa ieguvēji ”Miesnieki” no dalības šajā spēlē un Prezidenta kausa pelnītas aizstāvēšanas bija atteikušies un ar spēcīgāko sastāvu nepiedalījās vēlāk arī Latvijas čempionātā. Atsakoties konkurentiem, ”Fēnikss” bija nākamā izvēle un cienīgi piedalīties šādā spēlē, jo tieši šī Vidzemes komanda iepriekšējā vasarā negaidīti pārspēja livoniešus ceļā uz kausa finālu.

Arī šogad nesanāk sacensība starp čempioni un kausa ieguvēju, bet nav šaubu, ka spēlēs abas spēcīgākās iepriekšējās sezonas komandas, jo ”Garkalne/Livonia” 2014. gada čempionātā un kausa izcīņā uzvarēja, bet toreizējais RK ”Ovāls” piedalījās finālos gan par čempiontitulu, gan kausu.

Par konkurenci un dažādību Latvijas regbijā liecina fakts, ka trīs Prezidenta kausa izcīņās būs piedalījušies pieci klubi ar sešiem galvenajiem treneriem. ”Garkalni/Livonia” pagājušā gada sākumā vadīja velsietis Marks Allens, kuru pēc uzvaras Latvijas kausa izcīņā nomainīja lietuvietis Toms Zibolis. ”TFS Bulduri” galvenais treneris ir pašmāju leģenda Vladimirs Ņikonovs. ”Fēnikss” saistās ar Kristapu Staņu, ”Miesnieki” – ar Uldi Bautri un ”Eži” – ar Juri un Mārtiņu Straumēm. Tie ir pieci no sešiem klubiem pašreizējā Latvijas čempionātā.

No spēlētājiem izceļami potenciālie rekordisti, ”Garkalne/Livonia” aizsardzības spēlētāji Kristaps Bērziņš un Reinis Pepa, kuri gatavojas jau savai trešajai spēlei Prezidenta kausa izcīņā, jo abi pārstāvēja ”Ežus” 2012. gadā.
Spēli tiešraidē varēs vērot arī ”Sportacentrs.com” interneta televīzijā.