Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Astoņas komandas cīņā par Eiropas troni

Astoņas komandas cīņā par Eiropas troni
2015. gada Sešu nāciju turnīra rezultatīvākais spēlētājs Džordžs Fords vedīs cīņā savu "Bath" komandu.
Foto: epcrugby.com

Šajā nedēļas nogalē astoņi šosezon spēcīgākie Eiropas klubi aizvadīs ceturtdaļfināla spēles Eiropas prestižākajā klubu turnīrā Čempionu kausā. Pēdējo divu gadu čempioni franču "Toulon" centīsies pierādīt, ka var sasniegt virsotnes arī bez Džonija Vilkinsona, taču pārējās komandas darīs visu, lai to nepieļautu.

Prestižākā trofeja klubu regbijā

Eiropas spēcīgākais klubs šāda formāta turnīrā tiek noteikts kopš brīža, kad regbijs visā pasaulē kļuva par profesionālu sporta veidu, - 1995. gada. No pirmās līdz pat iepriekšējai sezonai turnīru dēvēja ģenerālsponsora "Heineken" vārdā – "Heineken Cup". Pirms šīs sezonas tas tika pārsaukts par Čempionu kausa izcīņu. "Heineken" palicis turnīra lieldraugu vidū, līdzās citiem lieliem koncerniem.

Līdz ar citām pārmaiņām izmaiņas šosezon piedzīvoja arī turnīra formāts. Ierasto 24 komandu vietā šosezon cīņā par Eiropas klubu regbija prestižāko trofeju devās 20 vienības, kas bija sadalītas piecās apakšgrupās. Vairākām potenciālajām favorītēm turnīrs beidzās jau pēc grupu turnīra. Starp neveiksminiecēm arī tādi grandi kā četrkārtējie čempioni "Toulouse", Anglijas premjerlīgas titulētākā komanda "Leicester Tigers", īru milži "Munster" un "Ulster" un citas spēcīgas vienības.

Izteiktu favorītu šosezon nav. Par tādiem it kā varētu uzskatīt pēdējo divu gadu čempionus "Toulon", taču šosezon komanda, par spīti fantastiskajam sastāvam, nerāda tik spožu sniegumu kā iepriekšējās sezonās. Viens no iemesliem – Džonija Vilkinsona karjeras beigas. Angļu superzvaigzne karjeru beidza pēc iepriekšējās sezonas, un viņa trūkums šosezon "Toulon" spēlē ir jūtams.

Čempionu tituli

KomandaValstsTituli
ToulouseFrancija4
LeinsterĪrija3
Leicester TigersAnglija2
MunsterĪrija2
WaspsAnglija2
ToulonFrancija2

Pēdējo gadu čempioni

SezonaKomanda
2013-14Toulon
2012-13Toulon
2011-12Leinster
2010-11Leinster
2009-10Toulouse

Francija pret Angliju. Pa kājām maisīsies Īrija...

Šosezon Eiropas laukumos dominē Francijas un Anglijas klubi. Ja vēl dažus gadus atpakaļ šā turnīra ietvaros bija novērojama īru hegemonija, tad pēdējos gados akcenti ir mainījušies. Ceturtdaļfinālā spēlēs četras angļu, trīs franču un tikai viena īru komanda. Vēl 2012. gadā pusfinālā bija trīs īru komandas, taču pēdējos gados allaž veiksmīgāki bijuši naudīgie franču klubi. Šogad negaidīti veiksmīgi spēlē angļu komandas, kas pēdējos gados allaž noskatījušās, kā kausu virs galvas paceļ citi. Iepriekšējā reize, kad angļu klubs šajā turnīrā triumfēja, bija sen – 2007. gadā, kad angļu finālā "Wasps" pārspēja "Leicester Tigers". Kopš tā laika angļu klubi trīs reizes ir aizkļuvuši līdz finālam, taču allaž zaudējuši. Varbūt šogad?

Starp četriem ceturtdaļfināla dueļiem grūti izcelt kādu, ko nodēvēt par centrālo. Trīs no četriem dueļiem būs starp franču un angļu klubiem. Ļoti saistošs solās būt arī ceturtais – īru "Leinster" pret angļu "Bath". Interesanti būs pavērot, ko "Bath" rindās iespēs Anglijas izlases Sešu nāciju kausa izcīņas zvaigznes Džozefs, Fords, Votsons un Etvuds. Viņu prombūtnes laikā viņu klubs daudz punktu izsēja Anglijas premjerlīgā. Viņu oponenti "Leinster", protams, ir skaļš vārds regbijā, tiesa, vairs neiedveš tādas bailes kā pirms dažiem gadiem, kad ar Sekstonu, O’Driskolu un Kalenu priekšplānā bija teju neuzvarami.

"Clermont Auvergne" un "Northampton Saints" duelī par favorītiem visu laiku uzskatīja Anglijas premjerlīgas čempionus, taču turnīra labākā piezemējumu guvēja Džordža Norta savainojums svaru kausus izlīdzina. Norts komandai nevarēs palīdzēt visu aprīli, līdz ar to ierindā varētu atgriezties uz turnīra finālu 2. maijā, ja vien svētie tik tālu bez sava līdera vispār tiks.

Varens solās būt "Racing Metro" un "Saracens" duelis. Divas ļoti naudīgas komandas, kas var lepoties ar teicami nokomplektētiem sastāviem. "Saracens" rindās savainojumu turpina ārstēt Ouvens Farels, taču arī bez viņa komandā netrūkst spilgtu spēlētāju. Atsevišķi "Saracens" kodola spēlētāji pagaidām nav sevišķi ieredzēti no Anglijas izlases puses, taču pēc kārtējās otrās vietas Sešu nāciju turnīrā durvis uz izlasi varētu būt pavērušās. Savukārt "Racing Metro" beidzot centīsies ambīcijas pārvērst reālos darbos. Viena no pasaulē biezākajām komandām šajā turnīrā nekad nav spēlējusi finālā. Džonijam Sekstonam šī būs pēdējā iespēja attaisnot uz sevi liktās cerības (un naudu), jo pēc sezonas viņš atgriežas "Leinster" klubā.

Par zināmu pārsteigumu var uzskatīt "Wasps" iekļūšanu ceturtdaļfinālā, kur viņiem pretī stāsies franču Goliāts "Toulon". Šis ir vienīgais duelis, kurā vienai komandai ar mierīgu sirdi var atvēlēt favorītes statusu, taču "Wasps" darīs visu iespējamo, lai čempionus no troņa gāztu. Londonas komandai netrūkst augstas klases spēlētāju. Ko vien vērts ir komandas kapteinis - Anglijas izlases viens no enerģiskākajiem spēlētājiem Džeimss Haskels, kura piemēram komandas biedri centīsies sekot.

Rezultatīvākie spēlētāji

VSpēlētājsKomandaPunkti
1.Aiens MadigansLeinster80
2.Lī HalfpenijsToulon72
3.Džordžs FordsBath69
4.Kamiljs LopessClermont Auvergne67
5.Aiens KītlijsMunster63

Visvairāk piezemējumu

VietaSpēlētājsKomandaPiezemējumi
1.Džordžs NortsNorthampton Saints7
2. – 3.Darens KeivsUlster5
2. – 3.Huans ImhofsRacing Metro5
4. – 8.Stefons ArmitedžsToulon4
4. – 8.Kriss EštonsSaracens4
4. – 8.Mets BenehensBath4
4. – 8.Braiens HabanaToulon4
4. – 8.Samu ManoaNorthampton Saints4

Visas četras spēles šajā nedēļas nogalē - sestdien un svētdien. "Toulon" un "Wasps" spēli tiešraidē demonstrēs "Lattelecom" interaktīvās televīzijas klientiem pieejamais "France 2" kanāls.

Ceturtdaļfināli

DatumsSpēleLaiks
4. aprīlisLeinster – Bath17:15
4. aprīlisClermont Auvergne – Northampton Saints19:45
5. aprīlisRacing Metro – Saracens14:45
5. aprīlisToulon – Wasps17:15

     [+] [-]

, 2015-04-04 15:22, pirms 10 gadiem
Par Lesteru un Northemptonu