Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

"RTU Open 2021" šaha festivālā triumfē Vācijas lielmeistars, latvietis Kovaļenko nenosargā vadību

Agris Suveizda

"RTU Open 2021" šaha festivālā triumfē Vācijas lielmeistars, latvietis Kovaļenko nenosargā vadību
Aleksandrs Dončenko. Foto: RTU Sabiedrisko attiecību departaments

Ziemeļeiropā lielākais šaha festivāls «RTU Open 2021» noslēdzas ar Vācijas izlases lielmeistara Aleksandra Dončenko uzvaru. Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rīkotais starptautiskais šaha festivāls šogad svinēja desmito jubileju, pulcējot pasaules šaha lielmeistarus un amatierus, kuri deviņās dienās izspēlēja septiņus turnīrus dažādās disciplīnās.

A. Dončenko festivālam pievienojās pēdējā brīdī un bija ar augstāko reitingu turnīrā. Tomēr turnīra sākums viņam nebija veiksmīgs – tikai viena uzvara un viena neizšķirti aizvadīta partija trīs kārtās. Uzvarot pēdējās sešās partijās, viņš vienīgais ieguva 7,5 punktus un izcīnīja galveno balvu, stāsta festivāla organizators, RTU Sporta centra direktors Egons Lavendelis.

Otrā vietā ierindojas Indijas lielmeistars Narajanans., bet trešajā – starptautiskais meistars no Lietuvas Toms Laurušs. No Latvijas pārstāvjiem visaugtākos rezultātus uzrādīja Latvijas izlases lielmeistars Igors Kovaļenko, kurš pirms pēdējās kārtas bija līderis. Zaudējums pēdējā kārtā liedza viņam saglabāt līdera godu, turnīru noslēdzot sestajā vietā. Lielmeistars Normunds Miezis ierindojās 14. vietā, lielmeistars Ņikita Meškovs 25. vietā, bet Kristaps Kretainis – 31. vietā. Dāmu konkurencē uzvarēja Margareta OIde no Igaunijas.

Latvijas spēlētāji uzrādīja lieliskus panākumus B turnīrā, pirmo trijnieku veidoja Lauris Laimiņš, Renārs Osis un Nikolajs Katišonoks, savukārt C un D turnīrā pirmās divas vietas ieņēma Spānijas šahisti Alberto Ejo un Dens Kruss Alvaress de Rons, bet trešajā vietā Aleksandrs Brikers no Latvijas. Arī E turnīrā visas pirmās trīs vietas ieņēma Latvijas spēlētāji Agnis Mednis, Anastasija Parhomenko, Maksims Andrjušins.

«RTU Open 2021» notika četri klasiskā šaha turnīri – galvenais jeb lielmeistaru turnīrs, apvienotais amatieru un jauniešu turnīrs, kā arī divi amatieru nedēļas nogales turnīri, kopumā pulcējot 365 šahistus. Papildus vēl notika arī divi ātrspēles un viens ātrā šaha turnīrs. Ātrspēles turnīros uzvarēja Latvijas lielmeistars I. Kovaļenko un Indijas lielmeistars Praggnanandhaa R, kurš starptautiskus panākumus šahā guva jau ļoti agrīnā vecumā, bet ātrā šaha turnīrā – Indijas lielmeistars Puranik Abhimanyu.

Pateicoties Starptautiskās šaha federācijas (FIDE) finansiālajam atbalstam, šogad izdevās palielināt festivāla balvu fondu līdz 26,5 tūkst. eiro. Jubilejas šaha turnīrs notika no 7. līdz 15. augustam Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Covid-19 pandēmijas dēļ šogad tas notika bez skatītāju klātbūtnes, bet spēles varēja vērot tiešraidē. Festivālu organizēja RTU un Latvijas Šaha federācija. To atbalstīja RTU, FIDE, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments un «Baltic Law Offices».

Informāciju sagatavoja:
Lāsma Vaivare,
RTU Sabiedrisko attiecību departamenta projektu vadītāja