Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Kārlsens nespēj noticēt Ņepomnaščija kļūdai un gūst vēl vienu uzvaru

Rolands Eliņš

Kārlsens nespēj noticēt Ņepomnaščija kļūdai un gūst vēl vienu uzvaru
Magnuss Kārlsens. Foto: Maria Emelianova/Chess.com.

Cīņā par pasaules čempiona titulu šahā Magnuss Kārlsens izcīnījis vēl vienu uzvaru, devītajā partijā pārspējot savu izaicinātāju Janu Ņepomņaščiju, kurš pieļāva nozīmīgu kļūdu 27. gājienā.

Dubaijā notiekošajā cīņā par pasaules čempiona titulu šahā šodien aizvadīta devītā partija, pēc kuras Magnuss Kārlsens ieguvis vadību kopvērtējumā ar 6:3. Kopumā paredzētas 14 partijas, attiecīgi Kārlsenam nepieciešami vairs tikai 1.5 punkti jeb trīs neizšķirti (vai uzvara un neizšķirts), lai garantētu titula nosargāšanu.

Titulmačs bija sācies ar pieciem neizšķirtiem pēc kārtas, bet tagad Kārlsenam šī bija trešā uzvara četrās spēlēs, turklāt šodien viņš to pirmoreiz paveica, spēlējot ar melnajiem kauliņiem.

Šodienas partijā izšķirošais izrādījās 27. gājiens. 26. gājienā Krievijas šahists bija veicis gājienu ar laidni pāri baltajai diagonālei (no g2 uz b7). Kārlsens atbildēja ar torņa pārvietošanu prom no briesmām uz a4 un apdraudot Ņepomņaščija bandinieku c4 pozīcijā.

Tobrīd Krievijas šahistam bija krietns laika pārsvars (50 minūtes pret 17), taču viņš visai ātri veica gājienu c5, kas deva Kārlsenam visas iespējas iesprostot pretinieka laidni. Kārlsens acīmredzami samulsa, nespējot noticēt šādai kļūdai, taču pēc brīža, neatradis nekādu apslēpto manevru pretinieka izpildījumā, to izmantoja un ar iegūto pārsvaru droši novadīja partiju līdz uzvarai 39. gājienā.

Nākamā partija paredzēta rītdien.

  +2 [+] [-]

, 2021-12-07 19:31, pirms 2 gadiem
Diemžēl, ar to arī viss beidzies. Var priekšlaicīgi apsveikt Magnusu ar kārtējo čempiona titula aizstāvēšanu. Žēl nevis tāpēc, ka esmu Nepo fans, bet cīņa līdz pat teju neticamajām 6. spēles beigām bija ļoti līdzīga, Magnuss bija uz papēžiem bieži, reti ko tādu nākas redzēt. Paldies abiem lielmeistariem par lieliskajām spēlēm, gandrīz pus mēnesis šaha zīmē aizritēja zibenīgi.

     [+] [-]

, 2021-12-07 19:41, pirms 2 gadiem
6. spēle krievu pavisam salauza, nu jau tādas amatieru kļūdas tiek pieļautas.

     [+] [-]

, 2021-12-07 19:52, pirms 2 gadiem
Nepo ir kaut kāda pastulba stratēģija - censties blicot, redzot, ka Magnusam tur palikušas 5 minūtes uz 10 gājieniem. Un tad Nepo blico, lai Magnusam it kā pietrūktu laiks, bet pats tādējādi uztaisa kļūdas. Tas bija pie pirmā zaudējuma un arī tagad. Nu kur var tādu pieeju izvēlēties pret Karlsenu, kas ir pasaulē labākais blicotājs un viņam minūte pietiktu kaut 10 gājieniem. Nepo pats izgāzās.

  -1 [+] [-]

, 2021-12-07 19:52, pirms 2 gadiem
6. partija bija episka, jā! Pēc tam laikam nolaidās rokas. Vismaz to "man bun" nodzina 🤣

     [+] [-]

, 2021-12-07 20:23, pirms 2 gadiem
Analītiķi jau bija izpētījuši, ka Magnuss varēja dažus gājienus veikt krietni agrāk, bet viņš vnk randomā bīdīja figūras un nogurdināja Nepo
Plus, šķiet, viņš pats arī izteicās par 8.spēli, ka tai uzvarai pamats tika ielikts 6.spēlē
Psc, šahs ārpus šaha

     [+] [-]

, 2021-12-07 20:57, pirms 2 gadiem
Te arī parādās spēlētāju kalibrs. Var jau Magnusam zaudēt 3 partijas, bet pēdējās divās vairs nevar runāt pat vienkārši par pretendenta necienīgu spēli, tā ir lielmeistara necienīga spēle.

Lūk, 30 izteiksmīgas sekundes no šodienas mača: https://www.youtube.com/watch?v=hcu...